Gość: Jana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 12:10 Ja od zawsze chciałam Jakuba. Mężowi też się bardzo podoba to imię. To nic, że podobno popularny, podobno tysiące... I tak dalej. Już gdy byłam mała to bawiłam się w mamę Kuby. I teraz moje marzenie mogłoby się spełnić gdyby nie to, że wszyscy tak bardzo mi odradzają... Mam dołka niezłego, już w ogóle się nie cieszę na wyczekanego synka. Większość osób reaguje w ten sam sposób: znowu Kuba, kolejny Kuba. Nie wiem dlaczego, w naszych rodzinach nie ma ani jednego, w najbliższym otoczeniu również. Znałam kiedyś jednego dorosłego Jakuba i to wszystko. Teraz każdy "obrzydza" nam to imię, każdy musi dodać swoje trzy grosze, każdy mówi to samo. Czy to jakaś obiegowa opinia, że wszyscy mówia: daj Juliusz byle nie Jakub? Skrajnie nie podoba mi się Julek. Dlaczego taki bum żeby dawać Julian, Tymoteusz, bądź cokolwiek tam, byle nie Jakub. Ludzie nie są mili... Czy ja naprawdę aż tak skrzywdzę syna dając mu na imię Jakub? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
troubleska Re: Jakub 06.11.06, 12:44 Gość portalu: Jana napisał(a): > Mam dołka niezłego, już w ogóle się nie cieszę na wyczekanego synka. Myślę, że powinnaś się zastanowić co mówisz. Dziewczyno, będziesz miała wspaniałe dziecko, wybrałaś imię, o którym marzyłaś, w czym więc problem? Że ludzie mówią? Brak mi słów, naprawdę. Nazywaj synka tak jak Tobie się podoba, a nie tak jak chcą sąsiedzi czy rodzina. Nie słyszałam jeszcze o skrzywdzeniu dziecka poprzez fakt nadania mu imienia Jakub. Słuchaj siebie, swojego serca, a nie zyczliwych podpowiadaczy. A swoją drogą kto wie, co się wydarzy? Może będziesz mieszkać za ileś lat w kraju gdzie Twój Kuba będzie jedynym dzieckiem o tym imieniu? Powodzenia i wiary w siebie (oraz w swoje wybory)! Odpowiedz Link Zgłoś
mamagai Re: Jakub 06.11.06, 13:19 Nie skrzywdziszSłuchaj siebie,a nie innych,i już Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruda80 Re: Jakub IP: 81.219.49.* 06.11.06, 13:27 jak dla mnie te wszystkie : -KUBUSIE -KACPERKI -JULIE -MAJE są do obrzydzenia CZY JEST TAK MAŁO IMion do wyboru gdzie się nie rusze to zawsze gdzies znajdzie się dziecko o imieniu jak wyżej podałam oczywiscie to twój wybór podoba ci się to tak nazywaj nie słuchaj ludzi to tylko moje sugestie ale jak siedząc na placu zabaw latem słysze jak matka woła KUBA TO ODWRACA SIĘ 4 -ECH NA 6 -ŚCIU BAWIĄCYCH CHŁOPCÓW Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Jakub 06.11.06, 15:34 Jeżeli fakt, że Twój synek wśród kolegów będzie występował pod pseudonimem / po nazwisku nie stanowi dla Ciebie problemu - śmiało nadaj mu imię Jakub, skoro tak je lubisz. Pamiętaj tylko, że imię, które dla Ciebie jest wyjątkowe, dla jego rówieśników będzie zwykłe, żeby nie napisać pospolite. Pozdrawiam! (P.S. Ciesz się z synka i nie przejmuj cudzym gadaniem ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakub 06.11.06, 18:14 U mojego synka w klasie Kuba to jedyne imię, które dla umożliwienia identyfikacji dziecka występuje zawsze z nazwiskiem. Na zajęciach pozalekcyjnych też bywają z nim klopoty, np. jak na aikido Kuba ćwiczy z Kubą. Ale jeśli to Ci nie przeszkadza, nadawaj wymarzone imię. Tabuny Agnieszek z poprzedniego pokolenia tez jakoś przeciez przeżyły popularność swojego imienia, to i Kubusiowie ją przeżyją. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Jakub 07.11.06, 11:36 Jakub to bardzo ładne imię i jeśli wymarzyłaś sobie właśnie takie imię dla syna to czemu by nie? Nie skrzywdzisz w ten sposób syna na pewno, co najwyżej Twój syn będzie nosił imię takie jak wiele innych chłopców, więc prawdopodobnie dzieci będą musiały wymyśleć mu przezwisko. Ze mną do ekonoma chodziło 3 Łukaszów, 3 Marcinów, 4 Piotrków i jeden Damian i Kacper. Oprócz tego nie było żadnych innych męskich imion. Tak więc Łukasze, Marciny i Piotrki mieli ksywy, nikt nie zwracał się do nich po imieniu. Obok mnie ludzie budują dom. Każdy z budowlańców nosi imię Piotrek, jedynie ich szef jest Jackiem. Inne rozwiązanie niż mówienie do siebie ksywami nie wchodzi w rachubę, bo na "Piotrek" każdy się odwraca. Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Jakub 07.11.06, 11:36 Jeśli to imię podoba Ci się najbardziej, i to w takiej skrajnej formie, że tylko to i żadne inne - nadaj je synkowi. I tyle. Jak widać naokoło jest mnóstwo ludzi, którzy też uważają je za najlepszy wybór, więc nie będziesz odosobniona . Przemyśl to sobie, że na pewno synek na każdym kroku będzie się natykał na imienników. Może zmienisz zdanie. Ale nie kieruj się dobrymi radami innych, bo na pewno bęziesz żałować. Ja też bardzo lubię to imię. Uważam je za śliczne, ale mnie akurat taka popularność by odstraszyła. Ciebie nie musi. Gratuluję synka, nie przejmuj się gadaniem ludzi. Może pomyśl nad ładnym a oryginlanym drugim imieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: Jakub 07.11.06, 15:43 Na pewno imię Jakub nie jest dladziecka krzywdzące, ale to prawda, że od wielu lat jest ogromnie popularne. Wiele znanych mi mam Kubusiów mówi "Gdybym wiedziała ilu jest Kubusiów...". Skoro Ty jednak wiesz i nie przeszkadza Ci to, to rozważ czy sama chciałabyś nosić najpopularniejsze imię w swoim pokoleniu (nawet najpiękniejsze) i jeśli odpowiedź brzmi tak, to nazwij synka Jakubem i ciesz sie swoim małym szczęściem. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jana Re: Jakub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 21:07 Dzięki, że napisałyście! Ja już powoli zaczynam wpadać w depresję... Nie wiem, może to że termin rozwiązania bliski też tak działa, ale mam już serdecznie dość uwag na temat wyboru imienia. Właśnie tak, jak któraś z Was pisała za jakiś czas będziemy mieszkali poza Polską, więc nie będzie problemu. Ale min i docinek znajomych, nieznajomych mam już serdecznie dość. Ludzie potrafią wiele zniszczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: Jakub 07.11.06, 22:09 nie daj się Jana, będzie dobrze! ludzie potrafią wiele zniszczyć, to prawda. ufaj sobie i swoim decyzjom. pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Jakub 07.11.06, 22:12 moja koleżanka z bloku też dała Kubuś - wiedząc że to popularne imię - olała sprawę i tyle - stwierdziła że jej się podoba i kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Jakub 08.11.06, 21:10 i ja też olałam sprawę i mam swojego Kubeczka to Twoje dziecko, i Ty mu wybierasz imię, a skoro Jakub to Twoje wymarzone więc nie ma co płakać tylko dawać poza tym na głupie docinki zawsze jest rada, powiedz, że zmieniłaś zdanie i z Jakuba stanie się Mściwojem lub innym Żolisławem (o ile istnieje takie imię). ciekawe jakie docinki tym razem usłyszysz ??? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Jakub 09.11.06, 12:12 Doradze Ci tak-daj mu dwa imiona,zawsze będzie mógł sobie zmienić,jeśli uzna,ze jest ono dla niego niefajne I szczerze odpowiedz mi na pytanie-jeśli w tym momencie dowiedziałabys się,że w przedszkolu i szkole do którego chodzic bedzie Twój synek ,bedzie 10 Kubusiów,to czy tez dałabys mu Jakub?Jesli tak-to masz odpowiedz,nie przejmuj się Ja w liceum chorowałam swego czasu na to imię-wszyscy wiedzieli,ze bedę mieć Kubusia.Ale potem spedziłam 1 dzień z Kubuniem kolezanki..i juz nie podobało mi sie... brrr.Potem był wysyp Kubusiów... Tak samo z Julką-po przeczytaniu Szóstej Klepki stwierdziłam,że dam córce na imie Julia-ale potem co druga dziewczynka miała Julcia... Wymysliłam sobie Emmę...no i to imie było w 2005 roku w 7 krajach na 1 miejscu,w pięciu na 2 miejscu.Mamy w dalekiej przyszłości wyjechac do jednego kraju,w którym Emma będzie baardzo popularna Nie wiem,czy mając ta wiedze,nie nazwałabym jej Maria. Odpowiedz Link Zgłoś
andzia794 Re: Jakub 09.11.06, 14:49 Jakub to piękne imię i nie przejmuj się popularnością tego imienia. Moje imię też było bardzo popularne w czasach mego dzieciństwa i co z tego? Było nas nie więcej niż dwie dziewczynki w klasie, inne imiona też się powtarzały i co w związku z tym? Za nic nie chciałabym się nazywać np. Luiza (jedyne imie w naszej podstawówce). Bardziej krzywdzące jest nadawanie imion nazbyt oryginalnych, naprawdę- nie znam osób (z wyjątkiem na tym forum), które skarżą się na swoje popularne imiona (Paweł, Piotrek, Agnieszka), natomiast znam złe i smutne (z powodu imienia)Irenki, Grażynki, Janków. I jeszcze jedno znam kilka przedszkoli, w których jest więcej Jasiów niż Kubusiów, Nin niż JUlek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalmacja Re: Jakub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 18:06 Po co poprawiasz Klepki na klepki, jeśli piszesz bosze. Co to jest bosze? Jakub to piękne imię, Jano! Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Dalmacjo 10.11.06, 01:01 Gość portalu: dalmacja napisał(a): > Po co poprawiasz Klepki na klepki, jeśli piszesz bosze. Co to jest bosze? > > Jakub to piękne imię, Jano! Nie chcę byc niegrzeczna,więc odpowiem Ci uprzejmie i prosto. Poczytaj troszke forum,zaloguj się na stałe,napisz kilka tysiecy postów to bedziesz wiedziec. Pozdrawiam (o bosze...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bette Re: Jakub IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.11.06, 15:07 W tej sytuacji dalabym dziecku Jakub na drugie imie, a na pierwsze jakies ladne i mniej popularne i nazywalabym dziecko Jakub lub Kuba. Np. Marek Jakub Kowalski. Jest wiele osob, ktore uzywaja drugiego imienia. Oficjalnie nie zaliczalby sie do tych nadmiernie popularnych Jakubow. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Jakub 09.11.06, 16:15 Dziewczyny mądrze radzą. Daj przed Jakubem jakieś mocne, wyraziste imię, nie nazbyt popularne - żeby młody mógł go używać poza domem. A w domu niech będzie jedynym na świecie Kubusiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andzia Re: Jakub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 18:05 Dziwny pomysł!Nigdy bym tak nie zrobiła, przecież to jedynie komplikacja zafundowana dziecku. Imię używane przez rodziców i blkiskich napewno zostanie przeniesione na podwórku, do przedszkola i szkoły- przecież dziecko i tak będzie się przedstawiało Kuba, taka jak zwraca się do niego mama. Moja kuzynka Edyta ma faktycznie na imię Joanna i nikt nigdy (z wyjątkiem pierwszego dnia w szkole, przed ołtarzem)nie zwracał się do niej po pierwszym imieniu. Zdecyduj się na to imię lub daj inne. Taka moja rada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalmacja Re: Jakub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 18:28 Zgadzam się z Andzią. Nie ma potrzeby tak kombinowac i komplikować dziecku życia! Co to za jakaś paranoja nagle z popularnymi imionami? Żeby tylko takie krzywdy się dzieciom przytrafiały! Jak już zauważono, kiedyś prawie wszyscy mieliśmy imiona z grupy dwudziestu najpopularniejszych i jakoś bez żadnej traumy przetrwaliśmy. Ja mam na imię Anna i nie powiem, że mnie to cieszy, ale przynajmniej jest wymawialne wszędzie dokąd pojadę i nigdy nie cierpiałam z powodu imienia. Choć oczywiście mogłoby być oryginalniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakub 09.11.06, 18:36 Gość portalu: dalmacja napisał(a): > Jak już zauważono, kiedyś prawie wszyscy mieliśmy imiona z grupy dwudziestu > najpopularniejszych Kiedy mieliśmy? A czy Twój nick to zeńska forma tego imienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalmacja Re: Jakub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 21:58 kiedyś - lata siedemdziesiąte i początek osiemdziesiątych nie grzeszono oryginalnością nadając dzieciom imiona (Katarzyna, Agnieszka, Anna, Magdalena, Marcin, Michał, Piotr, Paweł etc.) Tylko nielicznym z moich rówieśników się udało. Trudno. Niestety nie mam na imię Dalmacja; mieszkam tam i już jutro wracam! Mam na imię Anna. Nie cieszę się, że to imię tak powszechne, ale i nie narzekam - wszędzie jest wymawialne Krzywdy nikt mi nie zrobił, a czasem wręcz jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakub 09.11.06, 22:08 Gość portalu: dalmacja napisał(a): > kiedyś - lata siedemdziesiąte i początek osiemdziesiątych nie grzeszono > oryginalnością nadając dzieciom imiona (Katarzyna, Agnieszka, Anna, Magdalena, > Marcin, Michał, Piotr, Paweł etc.) Tylko nielicznym z moich rówieśników się uda > ło. > Trudno. Proporcje chyba są teraz podobne, tylko na forach bardziej się zwraca uwagę na imiona rzadsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bette Re: Jakub IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.11.06, 19:37 Gość portalu: andzia napisał(a): >> Dziwny pomysł!Nigdy bym tak nie zrobiła, przecież to jedynie komplikacja... Znam rodzine gdzie mlody nastolatek ma na imie Daniel Cezary. W domu jest Czarek, poza domem Daniel. Kiedy dzwoni telefon i prosza Daniela do telefonu, rodzina wola: Czaaarek telefon! I wszyscy wiedza, ze wola sie go albo jednym albo drugim imieniem. Przydaloby sie wiecej luzu, mniej skostnialosci jesli chodzi o uzywanie imion. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jana Re: Jakub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 23:02 Nie chcę żadnego "jakiegoś mocnego, wyrazistego imienia, nie nazbyt popularnego - żeby młody mógł go używać poza domem. A w domu... Kubuś". Może dam mu jakieś jeszcze trzecie (przed tym pierwszy jakimś mocnym... i przed drugim domowym Kubuś) żeby dziadkowie mogli wołać, gdy będzie u nich w domu... A jeśli się gdzieś uda to i czwarte jakieś dla koleżanek i znajomych, bądź nieznajomych, którym będzie odpowiadało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bette Re: Jakub IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.11.06, 00:36 Wszystkie osoby z tego watku przescigaly sie aby ci pospieszyc z rada, o ktora prosilas. Ludzie sie przejeli, ze masz z powodu wyboru imienia prawie depresje, co wzruszylo wszystkich i starali ci sie pomoc. Mozesz swemu dziecku dac imie jakie chcesz i ile chcesz. Na przyklad jedno. Nie musisz zadnej z powyzszych rad brac. Ale wypadaloby okazac troche wdzieku zamiast ironii jakiej uzylas: >> Nie chcę żadnego "jakiegoś mocnego, wyrazistego imienia, nie nazbyt popularnego >> - żeby młody mógł go używać poza domem. A w domu... Kubuś". Może dam mu jakieś >> jeszcze trzecie (przed tym pierwszy jakimś mocnym... i przed drugim domowym >> Kubuś) żeby dziadkowie mogli wołać, gdy będzie u nich w domu... A jeśli się >> gdzieś uda to i czwarte jakieś dla koleżanek i znajomych, bądź nieznajomych, >> którym będzie odpowiadało... Bywaja takie rodziny, ktore chetnie daja dziecku imie pierwsze, drugie i trzecie, np: Izabella Maria Karolina Zuzanna Róza Marcelina Cypriana Desiderata Felicja Mechtylda Czartoryska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jana Re: Jakub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 08:58 Na końcu mojej wypowiedzi, za którą mnie strofujesz jest taki znaczek: Czyli przeczytać z przymrużeniem oka. Nie pisz proszę za wszystkich, ani za mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jana Re: Jakub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 23:08 Dziękuję za Wasze opinie. Chyba jednak będzie Jakub (wole Jakub niż Kuba). Liczę, że mój synek wytrzyma z tym imieniem całe życie. Dla mnie ono jest najpiękniejsze. Sama mam trochę dziwnie na imię: Jana i ciężko, ciężko ciągle słyszeć: jak, czy to Jania, czy Janka, a dlaczego tak? Przynajmniej Jakubowi nikt nie będzie się dziwił. Poza tym, i tak będziemy wołali kartofel. Pozdrowienia dla wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynta Re: Jakub IP: *.dsl.rcsntx.sbcglobal.net 10.11.06, 01:51 Dasz tak jak ci sie podoba i juz. Gdyby mi sie tak przytrafilo ze chcialabym nadac Jakub a bylby bardzo popularny to chyba nadalabym Jakub ale w starodawnej pisowni przez "u" zamkniete, Jakob Odpowiedz Link Zgłoś
szara_mysz1 Re: Jakub, Kuba , Kubuś, Kubulek 10.11.06, 00:14 Witaj, mój skarb ma na imię Kubuś (Jakub) i nie przejmuję się tym że dużo osób nadaje takie imię swoim synkom. Wręcz przeciwnie. Cieszę się że się ludziom podoba. Każdy chce aby jego dziecko było wyjątkowe ale nie trzeba nadawać mu imię typu Lew czy Żyraf bo i takie się zdarzają. Nie powinnaś się przejmować opinią innych (zwłaszcza tą negatywną). Chciałaś mieć synka o takim imieniu to nie rezygnuj z marzeń. Ja mam najpospolitrze imię Anka, w klasie byłyśmy 3 i jakoś nie był to aż tak wielki problem. Pozdrawiam Anka P.S I nie denerwuj się tym bo szkodzisz dziecku (Kubusiowi ) Odpowiedz Link Zgłoś
johana19 Re: Jakub 10.11.06, 15:13 Nie nazwałabym syna Jakub bo nie podoba mi się to imię i rzeczywiście w ostatnich latach stało się maga popularne. Sama znam wielu mężczyzn, chłopców i maluszków o tym imieniu. Ale to Twoje dziecko i Twoja decyzja. Jeśli wymarzyłaś sobie Jakuba to go tak nazwij i bądź z tym szczęśliwa i tyle. Po co to od razu się dołować? Ale jeżeli masz tak bardzo przejmować się opinią publiczną i tym, co ktoś mówi to może rzeczywiście przemyśl sprawę raz jeszcze? Tylko weź pod uwagę, że to Ty będziesz (bynajmniej przez ładnych parę lat) żyła z Jakubem pod jednym dachem, a nie inni ludzie, więc co im do tego??? Powodzenia w dokonywaniu wyboru! PS. A brałaś w ogóle jakieś inne imiona pod uwagę??? Asia mama LENY (27-01-2005) Pierwszy rok życia A Lenka ma już... Odpowiedz Link Zgłoś