Gość: guest IP: *.* 10.08.01, 13:02 Cześć Mamusie,Czy wybrałyście już imiona dla swych dzidziusiów?Mnie bardzo podobają się dla dziewczynki: Ania i Julka,dla chłopca: Mateusz i Mikołaj.Pozdrawiam wszystkie mamusie i brzuszki-maluszki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 10.08.01, 13:18 U mnie będzie dziewczynka i chcemy jej dać na imię Zuzia. Dla chłopca było przygotowane imię Filip. Pozdrawiam Hanka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 10.08.01, 13:45 Cześć mamusie Jeżeli będzie to dziewczynka to dam jej na imię:Wiktoria albo Angelika (nie zdecydowałam jeszcze)Natomiast dla chłopca podoba mi się imię :MarcelPozdrowionka. Pa pa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 10.08.01, 13:46 Hej, hej, dla naszego maluszka-dziewuszki wybraliśmy imię w 3 tygodniu mojej ciąży - KARINA.Natomiast dla chłopaczka do końca nie jest pewne - bardzo podoba mi się ERYK, mąż nie jest zachwycony.Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 10.08.01, 14:12 WITAMPo badaniu USG dowiedziałam się,że będę mieć córeczkę-zdecydowaliśmy sie na imię dla niej Natalia (na drugie będzie Agnieszka po mnie tak jak synek ma na imię Jakub a drugie Mirosław po tatusiu). Jednakże gdyby urodził się chłopiec (a wszystko jest możliwe ) to miałby na imię Maciej-tu problem z drugim imieniem , może po dziadku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 10.08.01, 14:30 U nas nie ma problemu z wyborem imienia dla chłopca - Mateusz, jeżeli natomiast będzie dziewczynka - to już ból - nie możemy dojść z mężem w tej kwestii do porozumienia (natomiast wybór drugiego imienia pozostawiliśmy sobie na koniec tzn. najprawdopodobniej po porodzie, jak będzie chłopczyk wybieram ja, jak dziewczynka - mąż) - ale tylko drugie. Lepiej żeby był chłopczyk - oszczędziłoby nam to wielu sporów.Ps. A przy okazji nie zgadzam się aby lekarz zdradził nam płeć dziecka - to już chyba zakrawa na masochizm, ale chcę mieć niespodziankę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 10.08.01, 14:41 Dla synka Mikołaj - od ksiązki o Mikołajku. Właśnie takiego synka chciałabym mieć.Dla córeczki bardzo pretensjonalne, ale bardzo piękne imię Konstancja. To wymysł tatusia, który absolutnie nie podlega dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 10.08.01, 15:11 nasz synek to bedzie Mikolaj - pomysl tatusia, ale juz i tak tak mowię do brzucha. nie wiedzialam ze to takie popularne!! Dla dziewczynki ja wymysliłam Konstancja na co moj mąż stwierdził, ze absolutnie mowy nie ma!!! A mi szkoda.... dlatego lepiej żeby był chłopiec. Zresztą chyba będzie.Bużka kama, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 10.08.01, 15:19 Coś ten Mikołaj bardzo popularny!!! My też wybraliśmy dla naszego dzidziusia to imię i to też pod wpływem książek o Mikołajku)Pozdro, Joasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 10.08.01, 15:23 Słuchajcie, te książki to kopalnia imion: Alcest, Ananiasz, dalej za Chiny nie pamiętam. Ale te imiona to jeden z klimatów tej książki, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 13.08.01, 09:07 Ale super! Zdublowanie sie takiego zestawu imion to rzadkość. Ja mam nadzieję, że w naszym przypadku będzie to jednak Mikołaj, ponieważ nazwisko naszej rodziny jest jak najbardziej zwyczajne i nie brzmi zbyt dostojnie, a w połączeniu z elegancką Konstancją daje efekt komiczny. Niestety do mojego męża ten argument nie trafia - odpowiada, że kiedyś wyjdzie za mąż i nazwisko zmieni. Pozostaje jednak ryzyko, że przyszły małżonek będzie również nosił zupełnie zwyczajne nazwisko i zmiana nic nie da. Jutro idę na USG i mam nadzieję, że moje wątpliwości zostaną rozwiane. Mikołajów rzeczywiście ostatnio rodzi się bardzo dużo. Trochę szkoda, ale mimo wszytko to nadal bardzo fajne imię. Pozdrawiam wszystkie mikołajowe mamy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 13.08.01, 09:21 Ja tez mam nadzieje na chłopca bo przy dziewczynce to sie naprawde pokłócimy z mężem. A Konstatncje to piekne imię. W razie czego niech na drugie ma zwyczajne, jak bedzie jej przykro to będzie uzywała w szkole tego drugiego. Ale teraz dużo jest dzieci o takich troche innych imionach. A poza tym ładnie brzmi w innych językach.No ale mój mąż sie nie zgadza, zreszta cała rodzina też chociaz do nazwiska to raczej pasuje.pozdrawiam kama Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 16.08.01, 08:59 Olej rodzine, to w koncu Twoje dziecko i wazne, aby Tobie sie podobalo. A u nas sprawa zostala wyjasniona: we wtorek bylam na USG i najprawdopodoniej bedziemy mieli Mikolajka. Maz jednak zapowiedzial, ze nie zrezygnuje z walki i pierwsza urodzona corka bedzie Konstancja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia - Mikołaj IP: *.* 13.08.01, 09:23 Jeju... serio aż tylu Mikołajków nam przybędzie w tym roku?Chyba zacznę się zastanawiać nad jakimś opcjonalnym... Pamiętam, że przez całe przedszkole i szkołę podstawową Anek było zatrzęsienie i jakoś wcale mi się to nie podobało ANia vel. MiGoTkA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 10.08.01, 14:53 Moja 8 tygodniowa dziecinka (w brzuszku) ma wiele imion: Olga, Dagmara, Wojtuś, Adaś, a i to pewnie nie cały zestaw. Dziewczynka nie przysporzy nam wielu kłopotów, ale chłopiec ... żadne z przytoczonych imion nie podoba się tatusiowi. W domu mamy już małego Szymka i niestety, drugiego tak pięknego imienia już nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 10.08.01, 16:13 u nas tez Mikolaj albo Emilka mnie jeszcze podoba sie Maks, Nina i Lena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 11.08.01, 20:16 CzescJa imiona dla dzidziusia znalam zanim zaszlam w ciaze, dla dziewczynki wybieral Tatus i jest to Hanna Agnieszka a dla chlopca wybieralam JA i wymyslilam Mateusz Dominik. Ale wiem ze czasami imie nie pasuje do dziecka wiec na wszelki wypadek sprobuje jeszcze cos wymyslec. Decyzje podejmiemy jak spojrzymy na buzke dzidzi.Pozdrawiam Dominika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 12.08.01, 07:23 Gdy zastanawiałam się nad wyborem imienia dla mojej córeczki doszłam do wniosku, że powinno spełniać 4 kryteria:1)nie powtarzać się w nabliższej rodzinie - szkoda, że Barbarę zarezerwowała moja siostra2)ładnie brzmieć także w wersji zdrobniałej, tak najczęściej mówi się do dziecka - z tego względu odrzuciłam moje ulubione imię Wiktoria, bo nie podoba mi się Wicia lub Wiki3)imię powinno być w miarę popularne,tak aby nie szokować lub nie zwracać zbytnio na siebie uwagi - tak jak np. imię Prakseda lub Filipina4)powinno mieć swój międzynarodowy odpowiednik - sama wiem jak trudno cudzoziemcom zapamiętać i dobrze wymówić moje imię - GrażynaKierując się tymi przesłankami wybraliśmy imię Zofia, czyli Zosia. Na drugie chyba zostaniemy przy Wiktorii.Nad chłopcem się tak nie zastanawiałam, wiemy już że będzie dziewczynka, ale podoba mi się np. Piotr, czyli Piotruś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 12.08.01, 16:43 Hej Malgosiumy wybieramy imiona caly czas! nasze dzieci urodza sie gdzies kolo Gwiazdki. bardzo chcialabym miec Agnisie, ale wyglada na to, ze to bedzie Andrzejek i Kamilek. bo ja nosze dwa!!! pozdrowionkaasiaT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 13.08.01, 09:48 Mikołaje, Mateusze, Kubusie i Dawidki - ładnie, ale strasznie oklepane w ostatnich latach.Mnie się bardzo podoba imię mojego męża -Mirek - też na "M", ale mniej typowe. No a , że jeden Mirek w domu wystarczy, to dla swojego malucha musiałam poszukac innego imienia. POmysł jednak udostępniam jako share-ware. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 13.08.01, 10:01 Kiedy urodzilam swoje pierwsze szczescie, wrocilam z mooim mezem do mieszkanie czteropokojowego, ktore wynajmowalo wspolnie osiem osob. Usiadlam sobie z noworodkiem na materacu, dostalam herbatki, wszyscy przyszli do pokoju usiedli wkolo nas i nagle zaczelo sie zgadywanie "na kogo ona wyglada". Kazdy podrzucal pomysl. My juz wlasciwie bylismy wczesniej zdecydowani na Marie, ale nagle przy tej gieldzie imion padlo Anna. No oczywiscie- przeciez to byla Aniusia, Aniaszek, Anka Pysanka, Aneczka.......I tak zostalo. U nas odbylo sie to juz trzy razy, czwarty w drodze. U naszych znajomych tez ze cztery razy. Ma to wiele zalet- Chlopaki skrecaja lozeczko, sprzataja, wyprobowuja wozek, dziewczyny gotuja obiadki na nastepny tydzien, lodowka sie zapelnia. W koncu przyjezdaja bohaterowie dnia- mozna pobyc krolowa dnia, z duma pokazywac swoj skarb. Jest to tez przetekst to spotkania. A co najwazniejsze- to takie pierwotne uczucie wspolnoty- siadamy w kregu, cmokamy, podziwiamy, zartujemy, takie wlaczenie do wspolnoty. Cholerka wyjde na sekciare..... Nam juz los przyniosl Anne, Zuzanne i Aleksandre. Wsrod dzieci naszych znajomych jest konrad, Mikolaj Lucja, Konstancja, Alicja... i chyba jeszcze jakies... Ja marze teraz o Julii, moj maz po cichu liczy na Przemyslawa..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 13.08.01, 11:15 Jak bedziemy miec synka, nazwiemy gi Filip Wiktor (po dziadku), a jak dziewczynke - tu sa spory. Ja bardzo chcialabym Kaline, ale moj maz twierdzi, ze kojarzy mu sie z Karina. On ma siotre cioteczna Karine, ktorej nie lubi. Natomiast po przeczytaniu "Polki" Gretkowskiej zdecydowalismy sie na Pole (nie Apolonie!!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kzk Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 13.08.01, 15:21 Ja chcialabym miec Oliwie lub Oliwiera. Moj maz jednak kreci nosem, bede musiala nad Nim popracowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 14.08.01, 00:09 A ja mam Olivie i jestem zadowolona, a zdrabniam Olivka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 14.08.01, 00:14 nasza córeczka miała być Ola, Monika,Julka. zadecydowaliśmy ostatecznie,że będzie Alicja.teraz ma 14 m-cy i jest prawdziwą Alicją z krainy czarów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 14.08.01, 08:52 A ja chcę mieć Igę albo Filipa. Ładne prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 14.08.01, 09:53 A ja z racji, ze beda blizniaki to mam zestawy:2 dziewczyny: Zuzia i Julka2 chlopakow: Kacper i Oskardziewczynka i chlopiec: Zuzia i Kacper.Wszystkie imiona zostaly zaakceptowane przeze mnie i meza. Teraz tylko ciekawosc mnei zzera co do plci.POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zizi Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 14.08.01, 10:06 witaj Margotka,Gratuluję bliźniaków, masz o jedno imię więcej do wyboru (a ślicznych imion nie brakuje).Pozdrowionka dla Ciebie i brzuszka-maluszków.Na kiedy masz wyznaczony termin? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 14.08.01, 11:54 Termin mam na 30 stycznia. Mniej wiecej. I dzieki za gratulacje. 30 sierpnia ide na USG-moze dowiem sie jaka to plec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kzk Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 14.08.01, 10:09 Gratuluje blizniakow.Kacper to piekne imie. Pozwodzenia Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 20.08.01, 13:16 My z mezem planowalismy imie malo popularne. Potem mowie do meza ze moze dac jakies normalne, polskie bo tyle tych Julek, Mikolajow, Natalek itd, ze okaze sie ze zwykle Krysie to bedzie imie oryginalne za 10 lat.Ja osobiscie dlugo nie wiedzialam jak dac dziecku na imie.Problem rozwiazal sie sam, kiedy zmuszona zostalam rodzic przedwczesnie przez cesarke. Urodzilam dziewczynke i lezac na tym stole pomyslalam,, rety a ja nie mam dla niej imienia,,.I wtedy jak trzeci glos MONIKA, to bylo dziwne i tak juz zostalo. Wszystkim sie podoba.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 21.08.01, 00:43 Ja tez uwazam, ze to piekne imie, chodz sama mam Olivie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 20.08.01, 13:22 Myśmy z mężem też zwlekali z wyborem iminia. Wiedzieliśmy, że będzie córcia. Podobałą nam się i Olga, i Aleksandra ( ostatnio bardzo popularna )i Klaudia, została wreszcie Olga Anna ( aby pogodzić dziadków, któzy stwierdzili, że Olga to nie polskie imie ).I tak jest teraz mała Olcia.PozdrawiamAnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 20.08.01, 14:17 Hej, Aniu, ja też jestem Ania, i jeśli będzie dziewczynka też ma być Olga Anna (wprawdzie wczoraj rozważaliśmy też Zuzannę zamiast Anny, ale mój mąż woli po staremu...)A jeśli będzie chłopak - uff, tu mamy problem. Najpierw miał byc Kamil, ale bez przekonania, teraz jesteśmy na etapie Radka... też jeszcze niepewne. Po drodze przewinął nam się Krzyś (po tatusiu, ale jak tu do dziecka wołać Junior?) Mnie podoba się jeszcze Rafał, Dariusz i Grześ, ale niestety odpadły w przedbiegach. A na razie jest po prostu Kangur (tak ochrzciliśmy maleństwo po pierwszym USG - zgadnijcie, dlaczego? i też nam się podoba!!!Pozdowienia dla wszystkich mam i "ciężarówek" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: imię dla dzidziusia IP: *.* 20.08.01, 14:38 Z moim imieniem rodzice nie mieli problemu, podobno sama je sobie wybralam bo urodzilam sie na Joanny i Joanna zostalo(akurat jutro mam urodziny). Co do naszej kruszynki to moim marzeniem zawsze byla Natalia, mezowi tez sie podoba to imie wiec tu nie bylo sporow, gorzej bylo z chlopcem nie umielismy sie zdecydowac Kevin, Chris, czy Sebastian.Ostatecznie problem rozwiazal sie bo okazalo sie ze bedzie Natalie.Zaznaczam ze nie mieszkam w Polsce wiec postanowilismy naszej dzidzi ulatwic zycie dlatego bedzie Natlie (mozliwe ze juz w tym tygodniu).Pozdrawiam wszystkie mamusie... Odpowiedz Link Zgłoś