Dodaj do ulubionych

TILOS - Był ktoś może?

IP: *.zvid.net 10.08.06, 22:13
Był ktoś może na Tilos?

Nie interesuje mnie to jak tam dopłynać itd., bo to już wiem. Trudno mi jednoznacznie ocenić, czy warto się ta wybrać. O ile Symi urzeka od razu, o tyle z Tilos mi trudniej to ocenić.

Jeśli ktoś był na Tilos to zapraszam do opisu wrażeń. Wysłałem maila do burmistrza w sprawie lokalnego autobusu. Jeśli odpisze do niedzieli i rozkład będzie pasował to chyba pobawie się w pioniera. Wydaje się, że kilka urzekających miejsc tam można znaleźć...
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: TILOS - Był ktoś może? 10.08.06, 22:28
      Nie, nie byłam, ale 2-3 lata temu wypoczywali tam moi greccy przyjaciele (po 50-
      tce). Wrócili ze swoich tygodniowych wakacji zachwyceni donosząc mi, że winnam
      się tam wybrać, bo to wyspa dla mnie ponoć. A ja lubię (o czym oni ofkors
      doskonale wiedzą) wyspy klimatyczne, których nie zniszczyła w szerokim
      rozumieniu (ludzie, atmosfera, zabudowa itp) masowa turystyka, gdzie czuje
      się, że jest się w Helladzie, i że tylko w Helladzie takie miejsce można
      znaleźć.
      Pozdrowienia i powodzenia.
      B.
      betaki.friko.pl ---> moje wędrówki po Helladzie
      • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: TILOS - Był ktoś może? IP: *.zvid.net 10.08.06, 22:38
        Dzięki za odpowiedź. Sporo już poczytałem, widziałem trochę fotek i właśnie z tych powodów, o których piszesz się zastanawiam nad nią.

Poczekam jeszcze na informację o tym autobusie i przemyśle ewentualnie opcję skuterka, bo tam w wiele miejsc tylko pieszo albo na kółkach można dotrzeć.

Jeśli ktoś coś jeszcze wie to zapraszam:)
        • amigo50 Re: TILOS - Był ktoś może? 11.08.06, 06:24
          Byłem tam w ubiegłym roku. Zrobiłem kilka zdjęć. Znajdziesz je tutaj:

www.amigo1.ao.pl/
          Że jest ich raptem kilka? Hmmm...
          Brakuje tylko zdjęć z pozostałości po twierdzy (kastro) Megalo Chorio, ale tam
          już nie dotarliśmy
          Co o wyspie?
          Główny port - Livadia - spokojniutka maleńka miejscowość raczej niż mieścinka,
          której brak charakteru, brak greckiego klimatu. Spokojna zaciszna przystań dla
          jachtów, których stoi tam raptem 2 - 3. Kościółek ze współczesnym ikonostasem -
          zupełnie bez zachwytów. Obok przystani jedyna chyba na wyspie wypożyczalnia
          samochodów, parę kafenionów i maleńkich sklepików dopełnia reszty.
          Megalo Chorio - druga miejscowość na wyspie, nad którą gdzieś wysoko w górze
          znajduje się kastro (nie dotarliśmy do niego). Miejscowość sprawia nieco lepsze
          wrażenie, troszkę bardziej "klimatyczna", choć też brakuje jej baaaaaaardzo
          dużo.
          Inne miejscowości to raczej miejsca, w których stoi kilka domów i nic więcej.
          Na wyspie jest jedna (!) stacja benzynowa czynna do godziny bodaj tylko 14.00
          (na pewno bardzo krótko!).
          Przez wyspę prowadzi jedna nowa droga, dość dobra jakościowo, od której
          odchodzą "odnogi" prowadzące do różnych miejsc (przeważnie zatok), w których
          czasami trafia się jakaś tawerna.
          Na wyspie kilka malowniczych zatok (ale bez uniesień, ochów i achów)-
          najładniejsza chyba Plaka, kilka żwirowych plaż.
          To co trzeba na tej wyspie zobaczyć jeśli się już na niej jest, to zespół
          kościelno-klasztorny Moni Agios Panteleimon. Ciekawostką tego kościółka jest
          to, że jest on dwukondygnacyjny. Nie udało nam się ustalić czy można oglądać
          dolną kondygnację (pewnie nie!), w każdym razie nam się nie udało. Pani, która
          się tym opiekuje bardziej zajęta była swoim pawiem, sarenką i kotem i jakąś
          urzędową kontrolą, którą akurat miała, niż tym, że chodzą tam jakieś turysty i
          o coś tam pytają (zresztą, dogadać się z nią było dość trudno). W czasie
          zwiedzania kościółka jednak nam asystowała, żebyśmy czasami nie zrobili
          jakiegoś zdjęcia (a to, że zrobiłem? Niech to pozostanie moją słodką tajemnicą
          jak?).
          Wyspa malownicza z natury, do objechania w jeden dzień, do obejścia w dwa(?),
          spokojna. Miejsce dla poety? To tutaj Erinna w IVw pne napisała "Wrzeciono".
          I to chyba wszystko.
          Jeśli ktoś szukałby rozrywkowych miejsc, to zdecydowanie nie tutaj.

• Gość: Ocenyhoteli.pl Re: TILOS - Był ktoś może? IP: *.zvid.net 11.08.06, 09:24
            Dzięki bardzo Amigo. Dałeś mi odpowiedź. Stąd właśnie wynikało moje wahanie. Pozerkałem na zdjęcia, poczytałem o wyspie i pojawiły się mieszane uczucia. Obraz miałem taki. Kilka urzekających dosyć okolic (właśnie bez maksymalnych ochów i achów) i raczej opuszczone miejsca zapomniane przez wszystkich (albo prawie).

Ty mi ten obraz potwierdziłeś. No i czas, który ewentualnie miałbym przeznaczyć na Tilos przeznacze chyba na zachodnie wybrzeże Rodosu. No chyba, że znajdę coś jeszcze w Mandraki. Jak na razie to tylko Symi, Kos, Tilos, Kasterolizo byłyby osiągalne w 1 dzień. Kos za duże jak na 5H pobytu. Tilos chyba nie do końca warte kilku godzin rejsu.

Zostaje Symi na pobyt całodniowy.

Ja na Tilos chciałem znaleźć zapierające dech w piersiach widoki i charakterystyczny w swoim rodzaju klimat, ale widzę że on jest głębiej ukryty niż na wycieczkę jednodniową...
            • bebiak Re: TILOS - Był ktoś może? 11.08.06, 09:43
              Jakoś nie załapałam gdzie masz miejsce stałego zakwaterowania.... Rodos? A
              jeśli tak to może małą Chalki byś rozważył. Strasznie sympatyczna to wysepka,
              znacznie bliższa mej duszy niż Symi (ale to moje subiektywne odczucie!).
              Z Rodos albo delfinek (z Mandraki), albo (przynajmniej tak było jeszcze w 2001)
              kaiki z portu Skala Kameiros na zachodnim wybrzeżu.
              I oczywiście promy linii LANE, ale zauważ (chyba, że coś się zmieniło), iż nie
              każdy tej linii, który codziennie płynie trasą: Rodos ---> Chalki--->
              Karpathos---> Kassos---> Kreta --->Thira---> Milos---> Pireus wpływa do portu
              na małej Chalki.
              Pozdrowienia. B.
              • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: TILOS - Był ktoś może? IP: *.zvid.net 11.08.06, 10:05
                Właśnie myślę nad Chalki, Nissyros i Kalymnos, ale kłopot z dopłynięciem. Już kilka dni temu przeanalizowałem rozkłady znajdujące się w sieci i na 1 dzień był możliwy tylko Kos, Symi, Tilos.

Niestety na Kosie ledwie 5H. To za mało w moim odczuciu...

Tak będę w mieście Rodos i zaraz zerknę na tę linię, którą mi podałaś. Bo chyba jej jeszcze nie zerkałem.

Btw. Amigo, świetna fotorelacja...
                • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: TILOS - Był ktoś może? - Dzięki Babiak IP: *.zvid.net 11.08.06, 10:24
                  Dzięki Babiak za inspirację z tym LANE. Dzięki Tobie poszperałem jeszcze raz w wyszukiwarce promów (i na stronce LANE) i Chalki będzie możliwe. Widziałem fotki tej wyspy i wygląda urokliwie. Więc prawdopodobnie zastąpi mi Tilos...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka