savitree 27.11.06, 12:10 pl.wikipedia.org/wiki/Orchidea_(imi%C4%99) slyszeliście kiedyś o takim imieniu? jak Wam się podoba? no, w sumie skoro są Róże, Jagody, Maliny, Kaliny, to czemu nie Orchidee Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: Orchidea 27.11.06, 14:49 bratu Orchidei proponowałabym dać na imię Storczyk Jakoś z Orchideą nie jestem osłuchana i nie przemawia do nie, ale to rzecz gustu... Wszak czy Róża mniej by pachniała... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Orchidea 27.11.06, 17:10 Nie słyszałam o tym imieniu, bo wystepuje tylko w Wikipedii, a w realu nosi je jedna osoba. Brzmi czarodziejsko, przyznaję. Właściwie jeśli tworzy się tyle imion kwiatowo-roślinnych, to i takie też może być. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Orchidea 27.11.06, 21:28 Dla mnie brzmi trochę nieporęcznie, ale jakby było nadawane, pewnie bym się osłuchała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Savitree Re: Orchidea IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 20:26 Gaudi, a skąd wiesz, że nosi je jedna osoba? są jakieś statystyki imion w Polsce czy coś> Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Orchidea 28.11.06, 21:49 Tak, Słownik Rymuta. Wprawdzie dane są na 1994 rok, ale w przypadku imion nieobecnych w żadnym kalendarzu nie sądzę, żeby miały miejsce jakieś radykalne zmiany. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Orchidea 28.11.06, 21:59 I jeszcze mam coś takiego: rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=65&letter "Rada Języka Polskiego nie może wyrazić pozytywnej opinii o imieniu Orchidea. Byłoby ono bowiem tożsame z nazwą rośliny, a zgodnie z "Zaleceniami dla Urzędów Stanu Cywilnego" [...] "nie powinno się nadawać imion [...] pochodzących od wyrazów pospolitych". " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sav Re: Orchidea IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 22:58 no tak, czytałam to.. ale z drugiej strony, skoro są Róże, Jagody itd.. kwestia częstości występowania i przyzwyczajenia "użytkowników" do danego imienia.. w sumie szkoda, Orchidea to taki piękny kwiat.. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś