gajonka80 29.11.06, 10:12 Witam serdecznie! Otokar to imię mojego austriackiego prapradziada (często używane w wersji Otto - nie wiem czy poprawnie). Bardzo jestem ciekawa czy w Polsce to imię bywa nadawane i jak je odbieracie. Znalazłam o tym imiemiu dość mało informacji: OTOKAR Pochodzenia staroniemieckiego, oznacza: strażnik majątku, dziedzictwa. Obce formy: Ottokarus (łac.), Ottakar (ang.), Ottokar (niem.), Ottocar (fr.), Otakar (hiszp.), Ottocaro (wł.), Ottokar (ros.), Otakar, Otokar, Ottokar (czes., słowac.), Otokar (połud.-słow.). Jedyne moje skojarzenia (poza przodkiem rzecz jasna) to Otokar Balcy i Czesi Fischer i Brezina. Będę bardzo wdzięczna za wszystkie dodatkowe informacje i opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Otokar 29.11.06, 17:29 Bardzo mi się podoba i kojarzy z Otokarem Balcy! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Otokar 29.11.06, 18:07 Bardzo historyczne imie, w Czechach zwłaszcza. W Polsce jest 11 Otokarów i 13 Ottokarów, ponadto 2 Otakarów. Otto to prawidłowe zdrobnienie, bo imię to (Otto) powstało jako skrócenie germańskich imion dwuczłonowych na Ot-. Brzmieniowo imię to kojarzy mi się z otokiem i autokarem, ale gdybym miała po kim je nadać, być moze mogłabym się na nie zdecydować dla dziecka/ Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Otokar 29.11.06, 19:40 To ja podrzucę jeszcze opcje - Odoacar, Odovacar, Odoacer, Otacarus - ale to tylko wariacje z kronik średniowiecznych. M. Odpowiedz Link Zgłoś
gajonka80 Bardzo dziekuję! 30.11.06, 11:06 Wielkie dzięki! Jako pomysł na imię dla naszego synka Otokar (Otto) pojawił się przypadkowo - ślęczę na drzewem genealogicznym i mój tata zażartował, że jak już iść na maksa to może... Ku mojemu osłupieniu zachwycił się tym pomysłem mąż i teraz mamy problem bo ja jestem bardzo sceptyczna. Faktem jest, że nie możemy zdecydować się na żadne imię Od początku ciąży do synka mówimy "Gucio", ale do tego imienia też nie jestem przekonana na 100%. Jako alternatywa pojawił się Aleksander (dla mnie w wersji codziennej Alek). Dodam, że nazwisko nie stwarza nam raczej poważnych ograniczeń (Łabno). Zależy mi bardzo na ładnych zdrobnieniach i wersjach na różne etapy życia, nie chcę imienia popularnego, ale też nie takiego, które utrudni życie. Pomóżcie proszę - zaczynam odczuwać presję czasu Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Bardzo dziekuję! 30.11.06, 15:42 Mnie się zawsze podobało czeskie zdrobnienie Otokara - Otik. M. Odpowiedz Link Zgłoś
gajonka80 Re: Bardzo dziekuję! 30.11.06, 15:48 Nie znałam, a brzmi świetnie, dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Bardzo dziekuję! 30.11.06, 16:05 Z tym, że Otik to już bardzo zdrobniale. Podstawowa forma skrócona to Ota. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Bardzo dziekuję! 30.11.06, 22:42 Witaj! Na Waszym miejscu zdecydowałabym się na Otokara. Mój synek też ma imię wydłubane z drzewa genealogicznego, równie mało spotykane jak Otokar, i jesteśmy wszyscy bardzo zadowoleni; on mówi, że to jego ulubione imię (ma 8 lat). Często mu opowiadam, ze miał przodka - swojego imiennika i robi to na nim duże wrażenie. Kiedy dziecko ma mniej spotykane imię to ważne, zeby wiedziało dlaczego i było z niego dumne. Otokar ma bardzo ładne zdrobnienia i to jest jego wielką, bardzo wielką zaletą. Jeśli się mimo wszystko obawiasz, moze być Otokar Aleksander, Otokar Gustaw czy jakikolwiek zestaw z innym popularniejszym imieniem (Otokar Marcin, Otokar Jędrzej, Otokar Witold), które może stanowić wyjście awaryjne na wypadek, gdyby synek jednak chciał używać jakiegos innego imienia. Pamiętaj, że dla dzieci - kolegów z podwórka, przedszkola, szkoły podstawowej Otokar będzie równie zwyczajnym imieniem, jak Marcin czy Tomek, bo będą sie stykać z nim od dzieciństwa. Teraz modne są tzw. imiona pradziadów - niech to będą prawdziwe imiona pradziadów, a nie tylko standardowy Franciszek lub Jan. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Bardzo dziekuję! 30.11.06, 22:43 Aha - Gucio to nie tylko Gustaw, ale i Augustyn lub August. Augustyn Łabno chyba nieźle brzmi? Moze być też Gustlikiem na przykład. Pozdrawiam serdecznie g. Odpowiedz Link Zgłoś
gajonka80 Re: Bardzo dziekuję! 01.12.06, 12:55 Dzięki! Zwłaszcza ten argument o "normalności" imienia dla otoczenia do mnie przemawia. Sama miałam z tym pewne problemy. Pozostaje już tylko spojrzeć synowi głęboko w oczy i potwierdzić wybór Dzięki i obiecuję poinformować Was czy synek zatwierdził wybór Odpowiedz Link Zgłoś
gajonka80 Gucio! 05.01.07, 17:41 Zgodnie z obietnicą bardzo szczęśliwa zawiadamiam o narodzinach (27.12.2006)naszego ukochanego Gustawa Marka! Po wielu miesiącach rozważań i wymyślania kolejnych wersji okazało się, że to jednak jest nasz Gucio i basta Jak się okazuje tatuś wiedział o tym już w 4 tyogdniu ciąży Oczywiście wysłuchaliśmy kilku przykrych komentarzy "życzliwych", ale niektórzy "po prostu muszą, inaczej się uduszą" Dziękujemy raz jeszcze i pozdrawiamy serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gucio! 05.01.07, 17:45 Gratuluję z całego serca - i synka, i wyobru imienia, które, myślę, jest doskonałe - klasyczne, eleganckie, męskie, tradycyjne a nie brzmi przestarzale. Pozdrawiam ciepło i życzę wszystkiego najlepszego małemu Guciowi, g. Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: Gucio! 05.01.07, 17:48 Piekne imie dla chłopca. mam nadzieje, ze nie bedzie Ci przykro, ale ... moj kotek tez sie tak nazywa ale nie Gustaw Marek, tylko Gustaw Konrad, powszechnie znany jako Gucio Serdecznbe gratulacja ps. Otokar moze byc nastepny, co sie odwlecze to nie uciecze Odpowiedz Link Zgłoś
gajonka80 Dzięki! 05.01.07, 18:55 No co Ty! Kotki są super moja kiciunia miała na imię Stella, choć córki bym tak nie nazwała Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Otokar 06.01.07, 16:11 nie podoba mi się. moje pierwsze skojarzenie to "autokar". Odpowiedz Link Zgłoś