29.11.06, 10:12
Witam serdecznie!
Otokar to imię mojego austriackiego prapradziada (często używane w wersji Otto - nie wiem czy poprawnie). Bardzo jestem ciekawa czy w Polsce to imię bywa nadawane i jak je odbieracie.
Znalazłam o tym imiemiu dość mało informacji:
OTOKAR
Pochodzenia staroniemieckiego, oznacza: strażnik majątku, dziedzictwa. Obce formy: Ottokarus (łac.), Ottakar (ang.), Ottokar (niem.), Ottocar (fr.), Otakar (hiszp.), Ottocaro (wł.), Ottokar (ros.), Otakar, Otokar, Ottokar (czes., słowac.), Otokar (połud.-słow.).
Jedyne moje skojarzenia (poza przodkiem rzecz jasna) to Otokar Balcy i Czesi Fischer i Brezina.
Będę bardzo wdzięczna za wszystkie dodatkowe informacje i opinie.
Obserwuj wątek
    • olianka Re: Otokar 29.11.06, 17:29
      Bardzo mi się podoba i kojarzy z Otokarem Balcy!
    • gaudencja Re: Otokar 29.11.06, 18:07
      Bardzo historyczne imie, w Czechach zwłaszcza. W Polsce jest 11 Otokarów i 13
      Ottokarów, ponadto 2 Otakarów. Otto to prawidłowe zdrobnienie, bo imię to
      (Otto) powstało jako skrócenie germańskich imion dwuczłonowych na Ot-.
      Brzmieniowo imię to kojarzy mi się z otokiem i autokarem, ale gdybym miała po
      kim je nadać, być moze mogłabym się na nie zdecydować dla dziecka/
    • martuszkaw Re: Otokar 29.11.06, 19:40
      To ja podrzucę jeszcze opcje - Odoacar, Odovacar, Odoacer, Otacarus - ale to
      tylko wariacje z kronik średniowiecznych. M.
    • gajonka80 Bardzo dziekuję! 30.11.06, 11:06
      Wielkie dzięki!
      Jako pomysł na imię dla naszego synka Otokar (Otto) pojawił się przypadkowo - ślęczę na drzewem genealogicznym i mój tata zażartował, że jak już iść na maksa to może...
      Ku mojemu osłupieniu zachwycił się tym pomysłem mąż i teraz mamy problem bo ja jestem bardzo sceptyczna. Faktem jest, że nie możemy zdecydować się na żadne imię sad
      Od początku ciąży do synka mówimy "Gucio", ale do tego imienia też nie jestem przekonana na 100%. Jako alternatywa pojawił się Aleksander (dla mnie w wersji codziennej Alek). Dodam, że nazwisko nie stwarza nam raczej poważnych ograniczeń (Łabno). Zależy mi bardzo na ładnych zdrobnieniach i wersjach na różne etapy życia, nie chcę imienia popularnego, ale też nie takiego, które utrudni życie.
      Pomóżcie proszę - zaczynam odczuwać presję czasu wink
      • martuszkaw Re: Bardzo dziekuję! 30.11.06, 15:42
        Mnie się zawsze podobało czeskie zdrobnienie Otokara - Otik. M.
        • gajonka80 Re: Bardzo dziekuję! 30.11.06, 15:48
          Nie znałam, a brzmi świetnie, dzięki!
        • aniadm Re: Bardzo dziekuję! 30.11.06, 16:05
          Z tym, że Otik to już bardzo zdrobniale. Podstawowa forma skrócona to Ota.
      • gaudencja Re: Bardzo dziekuję! 30.11.06, 22:42
        Witaj! smile
        Na Waszym miejscu zdecydowałabym się na Otokara. Mój synek też ma imię
        wydłubane z drzewa genealogicznego, równie mało spotykane jak Otokar, i
        jesteśmy wszyscy bardzo zadowoleni; on mówi, że to jego ulubione imię (ma 8
        lat). Często mu opowiadam, ze miał przodka - swojego imiennika i robi to na nim
        duże wrażenie. Kiedy dziecko ma mniej spotykane imię to ważne, zeby wiedziało
        dlaczego i było z niego dumne. Otokar ma bardzo ładne zdrobnienia i to jest
        jego wielką, bardzo wielką zaletą. Jeśli się mimo wszystko obawiasz, moze być
        Otokar Aleksander, Otokar Gustaw czy jakikolwiek zestaw z innym popularniejszym
        imieniem (Otokar Marcin, Otokar Jędrzej, Otokar Witold), które może stanowić
        wyjście awaryjne na wypadek, gdyby synek jednak chciał używać jakiegos innego
        imienia. Pamiętaj, że dla dzieci - kolegów z podwórka, przedszkola, szkoły
        podstawowej Otokar będzie równie zwyczajnym imieniem, jak Marcin czy Tomek, bo
        będą sie stykać z nim od dzieciństwa.

Teraz modne są tzw. imiona pradziadów - niech to będą prawdziwe imiona
        pradziadów, a nie tylko standardowy Franciszek lub Jan.
        • gaudencja Re: Bardzo dziekuję! 30.11.06, 22:43
          Aha - Gucio to nie tylko Gustaw, ale i Augustyn lub August. Augustyn Łabno
          chyba nieźle brzmi? Moze być też Gustlikiem na przykład. Pozdrawiam
          serdecznie smile g.
          • gajonka80 Re: Bardzo dziekuję! 01.12.06, 12:55
            Dzięki! Zwłaszcza ten argument o "normalności" imienia dla otoczenia do mnie przemawia. Sama miałam z tym pewne problemy.
            Pozostaje już tylko spojrzeć synowi głęboko w oczy i potwierdzić wybór smile
            Dzięki i obiecuję poinformować Was czy synek zatwierdził wybór wink
            • gaudencja Re: Bardzo dziekuję! 01.12.06, 19:36
              Będziemy czekać niecierpliwie smile
              • gajonka80 Gucio! 05.01.07, 17:41
                Zgodnie z obietnicą bardzo szczęśliwa zawiadamiam o narodzinach (27.12.2006)naszego ukochanego Gustawa Marka!
                Po wielu miesiącach rozważań i wymyślania kolejnych wersji okazało się, że to jednak jest nasz Gucio i basta smile
                Jak się okazuje tatuś wiedział o tym już w 4 tyogdniu ciąży wink
                Oczywiście wysłuchaliśmy kilku przykrych komentarzy "życzliwych", ale niektórzy "po prostu muszą, inaczej się uduszą" wink
                Dziękujemy raz jeszcze i pozdrawiamy serdecznie!
                • gaudencja Re: Gucio! 05.01.07, 17:45
                  Gratuluję z całego serca - i synka, i wyobru imienia, które, myślę, jest
                  doskonałe - klasyczne, eleganckie, męskie, tradycyjne a nie brzmi przestarzale.
                  Pozdrawiam ciepło i życzę wszystkiego najlepszego małemu Guciowi, g. smile
                  • gajonka80 Re: Gucio! 05.01.07, 18:54
                    Dziękujemy i pozdrawiamy!
                • biljana Re: Gucio! 05.01.07, 17:48
                  Piekne imie dla chłopca.
                  mam nadzieje, ze nie bedzie Ci przykro, ale ... moj kotek tez sie tak nazywasmile
                  ale nie Gustaw Marek, tylko Gustaw Konrad, powszechnie znany jako Gucio wink

Serdecznbe gratulacjasmile

ps. Otokar moze byc nastepny, co sie odwlecze to nie uciecze wink
                  • gajonka80 Dzięki! 05.01.07, 18:55
                    No co Ty! Kotki są super smile
                    moja kiciunia miała na imię Stella, choć córki bym tak nie nazwała wink
    • ibulka Re: Otokar 30.11.06, 22:18
      Pierwsze skojarzenie: AUTOKAR.
      Brr...
      • mysz56 Re: Otokar 06.01.07, 10:26
        moje skojarzenie to Otokar Balcy
        • bodomlake Re: Otokar 06.01.07, 16:11
          nie podoba mi się. moje pierwsze skojarzenie to "autokar".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.