bilboa 02.12.06, 09:12 Mam podobny problem. Moja pierwsza córeczka ma na imię Sara.To stare biblijne imię, a historia o Abrahamie i Sarze bardzo przypominała nasze oczekiwanie na dziecko i zwątpienie ,że kiedykolwiek zostaniemy rodzicami.Cuda czasem się zdarzają i w niedługim czasie przyjdzie na świat siostrzyczka Sary.A my mamy ogromny problem do tej pory nie mamy imienia dla drugiej córki.Chciałabym,żeby imiona do siebie pasowały.Może być to również biblijne imię ale nie koniecznie.Czy macie jakies propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Siostra Sary 02.12.06, 09:22 Noemi, bo też miała podobny problem. Rut, bo była szlachetna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Siostra Sary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 10:31 Pod względem brzmieniowo-stylistycznym bardzo pasuje mi Lea. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Siostra Sary IP: *.75.52.167.debica52.tnp.pl 02.12.06, 12:10 Ania, Gabrysia, Julianna Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Siostra Sary 02.12.06, 12:13 Dawno temu planowalismy dla Sary siostrę Fionę . Salomea pasowałaby również .Emnildę ,która była nr 1 ostatnio również Ci zaproponuję Ale moja Sara ma 4 braci Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Siostra Sary 02.12.06, 13:17 Może Elżbieta, Ruta, Rachela, Judyta? Gorąco polecam zajrzenie do tej kategorii pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Żeńskie_imiona_semickie - choć zawiera ona nie tylko imiona biblijne, ale i ich przekształcenia, jak Aneta czy Anita. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Siostra Sary 02.12.06, 14:04 Sara i Judyta, Sara i Emma, Sara i Ruta. Odpowiedz Link Zgłoś
lordess Re: Siostra Sary 02.12.06, 15:23 Laura , Ewa , Noelia Pozdrawiam , mama Sary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: Siostra Sary IP: *.chello.pl 02.12.06, 15:33 Sonia Ja się zastanawiam nad imieniem Sara dla mojego dziecka o ile będzie to dziewczynka. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Siostra Sary 03.12.06, 11:24 proponuję imię Lea lub Emma Odpowiedz Link Zgłoś
bilboa Re: Siostra Sary 03.12.06, 14:37 Dzięki za propozycje. Nad niektórymi naprawdę mocno się wczoraj wieczorem zastanawialiśmy.Są wśród nich dwa nad którymi zastanawamy się wspólnie z mężem i jedno,które chyba tylko mnie się podoba.Imię Lea zachwyciło nas oboje.Obawiamy się tylko iżj est wogóle niespotykane i chyba będzie budzić ogólną konsternację.Sara jest rzadko spotykantm imieniem i różnie ludzie na nie reagują a imienia Lea chyba nigdy nie słyszłam , no może z wyjątkiem "Gwiezdnych wojen" .Wspólnie zastanawialiśmy się też nad Ewą a mnie podoba się również Emma. Anna odpada bo to moje imię,Elżbieta to imię teściowej i żle mi się kojarzy. Gaudencjo link do strony z imionami jest świetny.Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Siostra Sary 03.12.06, 14:46 Myślę, że warto zdecydować się na Leę. A może mąż przekona się do Emmy? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Siostra Sary 03.12.06, 16:04 Reakcje na Sarę zaburza moim zdaniem to, że Sara jest jednak trochę przez ludzi kojarzona z żydowskoscią, a poza tym wnioskując z tego, co czytalam na forum, jest też trochę psów o tym imieniu (choć nie jest to imię postrzegane typowo "psie", jak np. Sonia). Natomiast Lea, mimo że również jest to imię biblijne i powinno być znane z Biblii, jest bardziej neutralna pod tym względem i - tak jak widzę również reakcje na forum - wielu osobom bardziej się podoba. Jest również kojarzona, jak pisałaś, z pozytywną postacią z "Gwiezdnych wojen". Myślę, ze choć jest to imię mniej spotykane, niż Sara, jest również mniej kontrowersyjne i bardzo bym do niego zachecała. Pozdrawiam serdecznie, g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Siostra Sary IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 12.12.06, 11:46 "jest jednak trochę przez ludzi kojarzona z żydowskoscią" no i...? czy to cos zlego? Wytlumacz mi bo nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Siostra Sary 12.12.06, 13:44 A czy ja pisałam, że w tym jest coś złego? Odpowiedz Link Zgłoś
wij-drewniak Re: Siostra Sary 03.12.06, 20:56 Ja nie znam się za bardzo na historiach biblijnych, ale pasuje mi Marta. Brzmieniowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Siostra Sary IP: *.net.upc.cz 03.12.06, 16:46 Nina , Miriam , Maria .Mam corke Sare i w moich wirtualnych planach druga dziewczynka to wlasnie Nina. Lea to piekne imie, ale przyznam chyba trudno znależc jakies zdrobnienie czy raczej oddrobnienie. Caly czas mowic do dzieciatka Leo, chyba by bylo trudno. Pozdrawiam i dobrego wyboru.M Odpowiedz Link Zgłoś
bilboa Re: Siostra Sary 03.12.06, 17:22 Też zastanawialiśmy się jak zdrabniac imię Lea.Ja ze śmiechem stwierdziłam ,że w pierwszych tygodniach/miesiącach moznaby do niej spokojnie mówić Lejka/Lijka. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Siostra Sary 03.12.06, 17:51 Lijka, jak Lilijka. Lija to zresztą jedna z polskich form tego imienia. Padlo na forum juz sporo propozycji zdrobnień, jak forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=26404931&a=26407433 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ullrike Re: Siostra Sary IP: *.nsm.pl 03.12.06, 23:22 Lea przesliczne imie.Moj znajomy mowi do swojej corki Lelka zdrobniale.Za granica to czeste imie,u nas jeszcze nie odkryte na szczescie.Nadawaj to imie smialo) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Siostra Sary 03.12.06, 22:27 Mnie najbardziej pasuje Lea, a może Leonia, ponadto Estera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Siostra Sary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 21:49 Skoro podoba się Wam Lea, nie wahajcie się dłużej Naprawdę nie jest to "dziwne" imię. Na dodatek jest popularne za granicą, więc za jakiś czas przyjdzie i do nas... a w roczniku Waszej córki będzie oryginalne. Zdrobnieniami się nie przejmuj, może być choćby Lijka, Leusia czy Leonka. Sara też przecież nie jest zbyt "zdrabnialnym" imieniem. Sara i Lea pasują moim zdaniem idealnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: Siostra Sary IP: *.devs.futuro.pl 08.12.06, 17:05 Sara i Weronika Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Siostra Sary 10.12.06, 12:10 Estera, Emanuela, Ewa, Salomea, Selena, Daniela, Nina, Rachela Odpowiedz Link Zgłoś
bridal Re: Siostra Sary 10.12.06, 17:32 Pierwsze co mi przyszło do głowy to Maria Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś