Dodaj do ulubionych

Kevin i Brajan

13.12.06, 17:42
Zastanawiałam sie nad tym dosc dlugo i nie daje mi to spokoju. Skąd wzielo
sie nadawanie tych dwoch imion w Polsce, polskim dzieciom przez polskich
rodzicow??? Kompletnie tego nie pojmuje. Jak to sie wogole stało ze ktos
wpadł na pomysl nazwac tak swojego syna?? Ja rozumiem ze pewne imie stało sie
nagle popularne i jest duzo jego nadawan, tak bylo zawsze i pewnie zawsze
bedzie np. teraz jest to Julia, Jakub, Zuzia, a za mojej mlodosci byly
Joanny, Kasie, Anie. Jednak te imione nie sa niczym dzwnym w Polsce, ale
Kevin/Kewin czy Brajan?? Jak bylam mała to z uwielbieniem ogladalam
serial "Dr Quinn" i tam jednym z głownych postaci byl wlasnie mały Brian.
Pamietam ze bardzo podobało mi sie to imie i smuciłam sie kiedy mama mi
wyjasnila, ze jest to imie amerykanskie i w Polsce dzieci sie tak nie
nazywają. Kurcze, a teraz kiedy jestem dorosła - taka niespodzianka smile) Ale
tak na serio to nigdy w zyciu nie spolszczyłabym tego imienia w taki sposob i
zapisała go przez j!! A wiadomo, ze istnieją w Polsce dzieci o tych imionach.
Skad to sie wzielo??? Kto wogole wpadł na taki pomysl zeby wogóle isc do
urzedu i zarejestrowac takie imie?? Ja bym w zyciu sie nie odwazyla, nawet by
mi to do glowy nie przyszlo!
Obserwuj wątek
    • blaszany_dzwoneczek Re: Kevin i Brajan 13.12.06, 17:52
      No cóż, komuś to jednak przyszło do głowy. Bo niektórzy, jak to w jednym z
      ostatnich wątków napisano, wydaje się, że to takie "równanie w górę" (stary
      kompleks, że co z zachodu to lepsze, filmy, gwiazdy, high life...), a obce
      często niektórym wydaje się lepsze niż swojskie. Za płotem u sąsiada trawa
      wydaje się bardziej zielona...
    • gaudencja Re: Kevin i Brajan 13.12.06, 17:53
      Kevin to dla mnie ewidentny wpływ "Kewina samego w domu". Brajan? Nie wiem,
      moze "Żywot Briana" oraz może rzeczywiście ten "Dr Quinn"? (nie oglądałam ani
      odcinka, więc trudno mi cokolwiek wnioskować). Ludzie często nadają imiona pod
      wpływem sympatycznej postaci z sąsiedztwa, spośród dzieci znajomych, z
      telewizji... crying
      • aniadm Re: Kevin i Brajan 13.12.06, 18:22
        Ja bym korzeni szukała wcześniej - w (skądinąd nie najgorszym) serialu "Cudowne
        lata". Głownym bohaterem był Kevin.
        Brian nie wiem, ale jest kilku aktorów i reżyserów z tym imieniem (Brian de
        Palma chociażby).

A nawiasem mówiąc, akurat oba te imiona są nie tyle amerykańskie, co irlandzkie.
        Znajdują się także w spisie świętych kościoła katolickiego - jest tam
        błogosławiona Brian oraz święty Kevin, jeden z istotniejszych irlandzkich
        świętych. Założył swój klasztor w naprawdę przepięknym miejscu niedaleko Dublina
        smile Polecam z całego serca. www.wicklow.com/glendalough/ (znaczy miejsce,
        imię Kevin trnasplantowane do Polski wcale mi się nie podoba).
        • magia Re: Kevin i Brajan 15.12.06, 00:36
          Potwierdzam. Moje pierwsze i jedyne skojarzenie z Kevinem to "Cudowne lata",
          serial dosc zapadl mi w pamiec.
    • Gość: aedo Re: Kevin i Brajan IP: 80.48.73.* 13.12.06, 17:57
      Jest jeszcze jedno takie "super" imię: Majkel sad((
      • blaszany_dzwoneczek Re: Kevin i Brajan 13.12.06, 17:58
        Zaraz mnie pewnie tu zakrzyczą, ale ja do tego worka dodałabym też Oliwiera.
      • gaudencja Re: Kevin i Brajan 13.12.06, 17:59
        Majkel Dżekson oczywiście.
        • mirabilandia Re: Kevin i Brajan 13.12.06, 18:39
          No tak, ale te filmy sa dosyc stare - Kevin sam w domu 1990 rok, Dr Quinn 1994
          a Żywot Briana 1979 rok!! Wiec dlaczego wlasnie teraz komus przyszlo do glowy
          nazywac tak swoje dzieci?? Te filmy przezywaly swoja polularnosc jakies 10-15
          lat temu, teraz juz sa raczej zapomniane. Dlaczego zatem własnie wtedy rodzice
          nie wpadali na takie absurdalne pomysly i nie chcieli nazywac tak swoich
          dzieci??
          Ja mam siostre, ktora jest 10 lat młodsza - ma na imie Natalia, a gdyby byla
          chlopcem miałaby na imie Mateusz. Moim rodzicom nigdy nie przyszloby do glowy
          nazwac jej Brajanem, mimo iz namietnie ogladali Dr Quinn smile)
          • gaudencja Re: Kevin i Brajan 13.12.06, 18:49
            Zuzia też jest bardzo popularna dopiero teraz, a nie w czasie, kiedy namiętnie
            puszczano "Zuzię, lalkę niedużą". Dorosli chyba odtwarzają to, co chłonęli w
            dzieciństwie - kazdy co innego, bo np. jedni byli w domu uczeni, że Brajan to
            nie imię dla polskich dzieci, a inni nie.
    • erba Re: Kevin i Brajan 13.12.06, 20:46
      a mnie zastanawia Nikola... skąd się to wzięło?!?! znacie jakąś gwiazdkę pop,
      disco, ew. hollywoodu? hmm no jest Nicole Kidman, ale myślicie, że to od niej?
      Victoria to wiadomo, małzonka Beckhama... ale mało Dejwidków (w ogóle co to za
      koszmar wink) ) jest, może dlatego, że mamy swojskiego Dawida, no ale Wiktorię
      też mamy...

hehe a może Brajan od Bryana Adamsa... on taki romantyczny jest, ach...

a i jeszcze dżesika jestsmile)
      • gaudencja Re: Kevin i Brajan 13.12.06, 21:51
        Nicole jak byk dzięki Kidman...
      • magia Re: Kevin i Brajan 15.12.06, 00:34
        Moje najodleglejsze wspomnienie o Nikoli to jakis wywiad z PRzemkiem Saletą
        lata temu gdy mu sie corka urodzila (teraz to juz chyba nastolatka) wlasnie
        Nikola lub Nicole. Pamietam, ze imie mnie wtedy (jako nastolatke) zachwycilo smile
        Na szczescie mi sie gust zmienil, ale moz innych tez imie zachwycilo, ale gust
        pozostal smile
    • corleinne Re: Kevin i Brajan 13.12.06, 22:17
      Oj, byłam parę tygodni temu świadkiem jak w autobusie matka strofowała rozrabiakę tak na oko 5-letniego... Kewin, uspokój się wreszcie... Oj, ale mnie zabolało...

Ja sądzę, że nadawanie tym imion wynika z zachłyśnięcia się tym, że "można". Wreszcie mamy namacalne skutki ekspozycji na masową kulturę rodem głównie z USA. Oni się tam teraz skarżą głównie na zapisywanie imion o tym samym brzmieniu w zwariowanych wariantach "żeby było oryginalnie", albo na szkaradki w stylu Anakina czy Mackenzie, a my mamy napływ imion uznawanych w krajach anglojęzycznych za stateczne i tradycyjne...

Swoją drogą: wyobraźcie sobie, co będzie, jak pojawią się spolszczone wersje również innych imion... raczej nie ma ryzyka MEFJU, bo mamy Mateusza, ale Itan, Rajan, Kenet? A dla dziewczynek - Megana, Kejtlina, Brajana? Oj, żeby tego nie przeczytał ktoś, kto z tym gotów do urzędu pogonić...
      • mantrobus Re: Kevin i Brajan 13.12.06, 22:40
        Moi znajomi adoptowali chlopca 5 lat temu. Opowiadali, ze na drodze swoich
        poszukiwan spotkali sie z prawidlowoscia: im z glebszych nizin spolecznych
        pochodzilo dziecko, tym bardziej "zachodnie" i dziwaczne mialo imie...
        Nikoli, Olivierow, Kewinow, Brajanow mozna bylo mnozyc.
        Jesli faktycznie bylo tak, jak mowia, to zaleznosc niezwykle ciekawa z
        socjologicznego punktu widzenia, a moze i psychologicznego...Moze jakies badania
        zrobic..?
        • erba Re: Kevin i Brajan 13.12.06, 23:51
          mantrobus napisała:

Moze jakies badani
          > a
          > zrobic..?
          >

zrobić zrobić.... jeszcze trochę.... smile)
          • abiela Re: Kevin i Brajan 14.12.06, 00:04
            Brajan mógłby być też z "Alfa".
    • Gość: alagodz Re: Kevin i Brajan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 23:02
      A Kristale są?
      Przynajmniej wiadomo skąd się wzięla Izaurasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.