akve 14.01.07, 23:52 Duduś-tak nazwała swojego nienarodzonego braciszka moja córeczka 2 i półlatka. I tak go nazywalismy i nadal nazywamy w domu. Synek ma 4 tygodnie i własciwie ma już wybrane imię,ale ciekawa jestem Waszych pomysłow,propozycji od jakiego imienia moze pochodzić zdrobnienie DUDUŚ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: manarai Re: Zdrobnienie DUDUŚ :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 01:19 Duduś z "Podróży za jeden uśmiech" miał na imię Janusz Oprócz tego blisko jest Dudek Dziewoński, w rzeczywistości Edward. Pasowałby mi jeszcze Nikodem - znajomy rodziców o tym imieniu przedstawia się Dodek. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Zdrobnienie DUDUŚ :-) 15.01.07, 05:44 Adolf Dymsza tez byl zwany Dodkiem. Dorian moze??? A w ogole to ten Dudus u siostry jest zdrobnieniem od normalnego imienia czy forma pieszczotliwa??? Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Zdrobnienie DUDUŚ :-) 15.01.07, 14:17 Moja dwulatka nazywa dudusiem każdego dzidziusia Myślę, że znalazłyby wspólny język. M. Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Zdrobnienie DUDUŚ :-) 15.01.07, 15:22 U mnie w rodzinie tak mówiono na mojego wujka Tadeusza (kiedy był małym dzieckiem, a co niektórzy mówią tak do dzi, chociaż dobija do sześćdziesiątki). Nie wiem, czy to jakaś usankcjonowana forma zdrobnienia )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka Re: Zdrobnienie DUDUŚ :-) IP: 195.116.132.* 15.01.07, 15:42 mateusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: verdana Re: Zdrobnienie DUDUŚ :-) IP: *.chello.pl 15.01.07, 16:37 Maksymilian Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Oczywiście Kazimierz :)))) 16.01.07, 03:00 Mam kuzyna, który w dzieciństwie nazwany Dudusiem (jak podrósł został Dudkiem) chrzestnego "Kazmierza" ma tylko w papierach. Nawet w szkole nauczyciele mówili mu "Dudek". Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: Zdrobnienie DUDUŚ :-) 16.01.07, 13:41 Jest też Jerzy Duduś Matuszkiewicz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Zdrobnienie DUDUŚ :-) IP: *.chello.pl 17.01.07, 14:18 Znałam niegdyś Achillesa, na którego wszyscy Duduś mówili. Doprawdy nie wiem, która forma gorsza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolmadakia Re: Zdrobnienie DUDUŚ :-) IP: *.interpc.pl 17.01.07, 15:03 Dionizy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaakaa Re: Zdrobnienie DUDUŚ :-) IP: *.aster.pl 17.01.07, 21:22 Tak mówił na siebie mój synek. Ma na imię Ludwik i wołamy na niego Luduś. Luduś-Duduś Odpowiedz Link Zgłoś
akve Dudzisław ;-) 17.01.07, 22:41 Pomysły i propozycje sa REWELACYJNE Musze wydrukować ten watek na pamiatkę. Duduś to pieszczotliwe określenie braciszka,nie zdrobnienie. O zdrobnienie pytam tak z ciekawości co wymyślicie My wymyślilismy DUDZISŁAW. Ale mieliśmy ubaw,gdy część znajomych i rodziny uwierzyła ,ze będzie Dudzisław Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dudzisław ;-) 17.01.07, 22:51 A kto będzie? Czy teraz możesz już zdradzić? Dudzisław to tylko jedna z możliwości, wszak może być jeszcze Dudzimir, Dudzigniew, Dudzibor, Dudzimysł, a nawet Dudzilut. Odpowiedz Link Zgłoś
akve Re: Dudzisław ;-) 18.01.07, 14:14 gaudencjo, Ty chyba zartujesz? Jest takie imie jak DUDZISŁAW ?! Myślałam ,ze to ja wymyśliłam A najmłodszy z piatki rodzenstwa będzie miał na imię Stanisław Jeremi. Wiem, napiszecie ,ze mało oryginalnie. Ale pasuje do nazwiska i jest po pradziadku ,wspaniałym człowieku. Stasiu dołaczy do Jędrzeja Jana Jana Jakuba Juliusza Józefa Zofii Faustyny. Wszystkie imiona sa pradziadkach i prababci.Mam taka nadzieję,ze przodkowie będę sprawowac opiekę nad moimi dziećmi-swoimi imiennikami-w sposób szczególny Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dudzisław ;-) 18.01.07, 16:38 Oczywiście, że żartuję Nie ma Dudzisława. Pięknie jest nazywac się po przodkach i mam nadzieję, że i Wasze dzieci to docenią, i moje (na razie jedno) też ) Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Akve!!! 18.01.07, 18:58 Gratuluję))Nic nie wiedziałam,nie zagladam w ogole na Wasze forum. Ale fajnie-cieszę się i pozdrawiam Was wszystkich serdecznie!!!!A w szczególności małego Stasia vel Dudzisława Danta Odpowiedz Link Zgłoś
akve Re: Akve!!! 18.01.07, 23:19 Danusiu Ja tam sobie od czasu do czasu poogladam Emmę,hehe. Pozdrawiam ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Dudzisław ;-) 18.01.07, 22:05 Mnie się wszystkie zestawy podobają. Też jestem zwolenniczką imion po przodkach. Odpowiedz Link Zgłoś
akve Re: Dudzisław ;-) 18.01.07, 23:17 Jak to dobrze,ze sa ludzie którzy nie napisza,ze Stanisław to tak banalnie A imiona po przodkach to trochę tak jakby cząstkę kogoś sprzed wielu lat (oczywiście najlepszą !) doć swojemu dziecku Odpowiedz Link Zgłoś