Gość: Ola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 22:02 mam problem z nadaniem imion swojej córeczce.Myślałam nad Amelia Aaliyah ale nie jestem pewna czy imię Aaliyah jest dopuszczalne przez polskie prawo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Pomocy! 02.02.07, 23:32 Raczej tego imienia nie zarejestrujesz, chyba, że ojciec dziecka jest cudzoziemcem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manarai Re: Pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 12:37 Myślę, że imię Aaliyah dałoby się zarejestrować albo jeśli któreś z rodziców jest cudzoziemcem, albo może w formie Alia. Rada Języka Polskiego zaopiniowała to imię pozytywnie, choć z uwagami (opinia tutaj: www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=263&letter= ), a jeżeli to ma być drugie imię, kłopoty powinny być zdecydowanie mniejsze, niż gdyby chodziło o pierwsze. Ale wg mnie połączenie Amelia Aaliyah lub Amelia Alia nie jest najlepsze, te imiona są do siebie bardzo podobne brzmieniowo. Sugerowałabym przemyślenie tego zestawu jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iona556 Re: Pomocy! IP: *.washdc.east.verizon.net 04.02.07, 18:03 Mysle ze moze powinas wząć pod uwage Aurelie. (Mi sie podoba) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Pomocy! 03.02.07, 12:39 Alia (wym. Alija) tak zapisuje sie to imie w nIemczech. Ale...imie to jednoznacznie wskazuje na pochodzenie tureckie, jest b. etniczne. Jelsi Ci to nie przeszkadza, to prosze bardzo. A o znaczeniu medycznym imienia Amelia byla juz tutaj mowa niejednokrotnie... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pomocy! 03.02.07, 14:01 MSZ Amelia Alia to masło maślane. A w takiej pisowni może sprawić córce dużo kłopotu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 14:10 Na zarejestrowanie imienia Aaliyah, jeśli rodzice są Polakami, szanse są minimalne. Zresztą to bardzo kłopotliwe imię, dużo niepotrzebnych liter . Po polsku jak już pisano wyżej imię to może brzmieć Alia i w tej formie byłabym jak najbardziej za. Z tym, że Amelia Alia nie pasuje. Może jakimś kompromisem byłoby imię Amalia? Odpowiedz Link Zgłoś