makdak 11.02.07, 12:38 Juz wiem na 100% ze za 4 miesiace bede miala syna. Bardzo chcialabym go nazwac Marcel,jednak spotkalam sie rowniez z forma Marceli. Czy to znaczy ze Marcel to pochodna (zdrobnienie) od Marcela, czy krotsza forma tego imienia(jak np. Magda-Magdalena). Czy tez jest to inne, ale podobne imie (jak np. Lech-Leslaw, Bogumila-Boguslawa) brzmiace po zdrobnieniu podobnie z gory dziekuje za sugestie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Marcel czy Marceli? 11.02.07, 12:49 Tylko Marceli! Jest to to samo imię, przy czym Marcel jest wersją francuską (albo bardziej skróconą) Marcelego. Przez wieki nadawano w Polsce imię Marceli, Marcel nawet widniał w "Słowniku poprawnej polszczyzny" jako forma błędna i zakazana, a teraz zapewne pod wpływem Marcela Łozińskiego nie wiedzieć czemu spopularyzował się Marcel. Tym bardziej doradzam Marcelego, ze jesteśmy teraz w zjednoczonej Europie, a we Francji forma Marcel jest obecnie odbierana jako bardzo przestarzała (i podobno lekko obciachowa, ale tego się dowiedziałam z forum i nie potwierdzałam u Francuzów) i gdyby dziecko miało bywać we Francji właśnie (czy Belgii i innych krajach frankofońskich), lepiej, by miało jednak formę z literką -i na końcu. Francuzi, co było dla mnie cokolwiek szokujące, zdecydowanie lepiej odbierają polskie formy imion, o ile ich własne odpowiedniki mają nieciekawe u nich konotacje. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Marcel czy Marceli? 11.02.07, 16:20 Tylko i wylacznie Marceli! Tak samo jak Ignacy, nie Ignac... Odpowiedz Link Zgłoś