papetka1 13.02.07, 07:38 Witam!!!Jak myślicie, co kieruje rodzicami, którzy posiadając nazwiska imienne nadają takie samo imię dziecku. Ja znam osoby,(nie osobiście, ale wiem, że mieszkają w mojej miejscowości) które nazywają się: Zygmunt Zygmunt i Marek Marek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gupi_kaowiec Re: imię=nazwisko 13.02.07, 08:57 Nic nie przebije majora Majora Majora Majora z "Paragrafu 22" J. Hellera pzdr. Michał Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię=nazwisko 13.02.07, 09:06 Trochę to rozumiem, bo u takiego Jerzego Marka nigdy nie wiadomo, co jest jego imieniem, a co nazwiskiem, i i tak sporo osób będzie mówic do niego po nazwisku świadomie lub nie). Nazywając dziecko Jerzy Jurek przynajmniej oszczędzasz mu licznych nieporozumień. Co ciekawe, ustawodawca uznał noszenie nazwiska brzmiącego tak, jak imię, za równie uciązliwe, co noszenie nazwiska ośmieszającego, bo prośby o zmianę nazwiska są uwzględniane w szczególności w takich właśnie przypadkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: imię=nazwisko IP: *.cnb.com.pl 11.07.07, 11:28 Mam nazwisko takie, jak imię męskie - jest kobietą, co nie przeszkadzało mi miec z tego tytułu rozmaite kłopoty, począwszy od "dowcipnych" pytań różnych pań w rejestracji przychodni i innych takich miejscach, kiedy byłam mała: A to chłopczyk czy dziewczynka? Jakiś milion razy musiałam odpowiadać przy przedstawianiu się na pytania: Jaaak? (+ głupi usmiech). Zapewniam, że jak się tego doświadcza po raz enty, szlag człowieka trafia. W pełni zatem rozumiem ustawodawcę. A dowcipnych rodziców nazywających dzieci Marek Marek mam ochotę skrzywdzić na ciele, bo na umyśle już są skrzywdzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: imię=nazwisko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 10:26 To rzeczywiscie jest problem miec nazwisko jak imie. Trzeba tlumaczyc co jest co. Nie podoba mi sie nadawanie imion takich samych jak nazwisko to znaczy juz pisze o co mi chodzi , np. Marek Marecki, Paweł Pawłowski, Roman Romański itp. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: imię=nazwisko 11.07.07, 11:51 Kiedyś do radia zadzwonił facet Marek Marek, na co pan dziennikarz spytał: A które to twoje imię? Gdzieś czytałam, że takie nazwiska dawniej zostawały nadawane sierotom, których rodziców się nie znało, więc dostawały imię zamiast nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Latoja dżekson Re: imię=nazwisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 08:48 Eryk Ryszard i wołam do niego-panie Rysiu panie Rysiu))) bo jakos nie skojarzyłam ze Eryk mogłoby być imieniem,jakoś Ryszard bardziej mi pasowało.No ale nie obrazał sie ten pan.jednak patrząc na wizytówkę potem, byłam lekko zaskoczona. znałam dziewczyne o nazwisku Hubert i Dawid. Odpowiedz Link Zgłoś
mex1 Re: imię=nazwisko 27.07.07, 13:29 Nazywanie dziecka Marek Marek czy Zygmunt Zygmunt uwazam za głupotę. Marek Marecki, paweł Pawłowski ujdzie Odpowiedz Link Zgłoś
orvokki Re: imię=nazwisko 27.07.07, 21:15 Myślę, że chodzi o to, by ludzie się nie zastanawiali, które to imię, a które to nazwisko, miałam w podstawówce kolegę, który nazywał się Michał Mirosław i wiecznie go o to pytano. Odpowiedz Link Zgłoś