Dodaj do ulubionych

imię=nazwisko

13.02.07, 07:38
Witam!!!Jak myślicie, co kieruje rodzicami, którzy posiadając nazwiska imienne
nadają takie samo imię dziecku. Ja znam osoby,(nie osobiście, ale wiem, że
mieszkają w mojej miejscowości) które nazywają się: Zygmunt Zygmunt i
Marek Marek.
Obserwuj wątek
    • gupi_kaowiec Re: imię=nazwisko 13.02.07, 08:57
      Nic nie przebije majora Majora Majora Majora z "Paragrafu 22" J. Hellera smile

pzdr.
      Michał
    • gaudencja Re: imię=nazwisko 13.02.07, 09:06
      Trochę to rozumiem, bo u takiego Jerzego Marka nigdy nie wiadomo, co jest jego
      imieniem, a co nazwiskiem, i i tak sporo osób będzie mówic do niego po nazwisku
      świadomie lub nie). Nazywając dziecko Jerzy Jurek przynajmniej oszczędzasz mu
      licznych nieporozumień. Co ciekawe, ustawodawca uznał noszenie nazwiska
      brzmiącego tak, jak imię, za równie uciązliwe, co noszenie nazwiska
      ośmieszającego, bo prośby o zmianę nazwiska są uwzględniane w szczególności w
      takich właśnie przypadkach.
      • Gość: Aga Re: imię=nazwisko IP: *.cnb.com.pl 11.07.07, 11:28
        Mam nazwisko takie, jak imię męskie - jest kobietą, co nie przeszkadzało mi
        miec z tego tytułu rozmaite kłopoty, począwszy od "dowcipnych" pytań różnych
        pań w rejestracji przychodni i innych takich miejscach, kiedy byłam mała: A to
        chłopczyk czy dziewczynka? Jakiś milion razy musiałam odpowiadać przy
        przedstawianiu się na pytania: Jaaak? (+ głupi usmiech). Zapewniam, że jak się
        tego doświadcza po raz enty, szlag człowieka trafia. W pełni zatem rozumiem
        ustawodawcę.
        A dowcipnych rodziców nazywających dzieci Marek Marek mam ochotę skrzywdzić na
        ciele, bo na umyśle już są skrzywdzeni. wink
    • Gość: Dee Re: imię=nazwisko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 10:26
      To rzeczywiscie jest problem miec nazwisko jak imie. Trzeba tlumaczyc co jest
      co.
      Nie podoba mi sie nadawanie imion takich samych jak nazwisko to znaczy juz
      pisze o co mi chodzi , np. Marek Marecki, Paweł Pawłowski, Roman Romański itp.
      • pluskotka Re: imię=nazwisko 11.07.07, 11:51
        Kiedyś do radia zadzwonił facet Marek Marek, na co pan dziennikarz spytał:
        A które to twoje imię?
        Gdzieś czytałam, że takie nazwiska dawniej zostawały nadawane sierotom, których
        rodziców się nie znało, więc dostawały imię zamiast nazwiska.
    • Gość: Latoja dżekson Re: imię=nazwisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 08:48
      Eryk Ryszard i wołam do niego-panie Rysiu panie Rysiusmile))) bo jakos nie
      skojarzyłam ze Eryk mogłoby być imieniem,jakoś Ryszard bardziej mi pasowało.No
      ale nie obrazał sie ten pan.jednak patrząc na wizytówkę potem, byłam lekko
      zaskoczona.
      znałam dziewczyne o nazwisku Hubert i Dawid.
      • mex1 Re: imię=nazwisko 27.07.07, 13:29
        Nazywanie dziecka Marek Marek czy Zygmunt Zygmunt uwazam za głupotę. Marek
        Marecki, paweł Pawłowski ujdzie
    • orvokki Re: imię=nazwisko 27.07.07, 21:15
      Myślę, że chodzi o to, by ludzie się nie zastanawiali, które to imię, a które to
      nazwisko, miałam w podstawówce kolegę, który nazywał się Michał Mirosław i
      wiecznie go o to pytano.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.