candy26 22.02.07, 20:39 Witam.Dawno mnie tu nie było ale już nadrabiam braki.Więc mówię Wam kochani, mój młody to mi chyba w tym brzuchu tańczy.Taki mały a już taki żywy.Więc przejdę już do sedna sprawy.Ostatnio przeczytałam o tych najmłodszych pięcioraczkach z Poznania. 4 dziewuchy i 1 kawaler.Osobiście rozmyśliłam się nad tą sprawą.Mianowicie pomyślałam jak by wyglądało "wszystko" gdbym to ja była matka tych maluchów a nie małego, nie narodzonego jeszcze Tymoteuszka.Oczywiście chyba pierwsze co mi na myśl przyszło to imiona.No i nazwałam sobie te pięcioraczki po swojemu.Wyglądało to tak: -Tymoteusz(nigdy bym nie zamieniła tego imienia na inne) -Wiktoria -Idalia -Antonina -Malwina lub Zuzanna A wy jak wy byście nazwali swoje pięcioraczki? PozdRowionka: Ania z(Tymusiem[jeszcze nie urodzonym]) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Co do piecioraczkow 22.02.07, 20:43 Gdybym TERAZ miała pięcioraczki to: chłopiec: Walery dziewczynki: Wiganna, Eunika, Olimpia i Dobrawa albo Biruta (wybierałby Tatuś) Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: Co do piecioraczkow 22.02.07, 21:13 Stefan, Olga, Antonina, Helena, Lidia z długiej listy imion, które lubię. to tak "na chwilę obecną" (cóż za obrzydliwe wyrażenie) Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: Co do piecioraczkow 22.02.07, 21:21 Stanisław Rozalia, Maria, Zofia, Wanda Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Co do piecioraczkow 22.02.07, 21:32 Julian Lilianna, Hanna, Rozalia, Estera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linka86k Re: Co do piecioraczkow IP: 62.233.146.* 22.02.07, 21:41 Tymoteusz Jagna Olena Marcjanna Aurelia Odpowiedz Link Zgłoś
lidka101 Re: Co do piecioraczkow 22.02.07, 22:05 Ja jestem mama Gabrysia i Kubusia wiec dla piecioraczkow byly by takie imionka: Cyprian Malwinka Agatka Maja i Iga PS ja bede mama kolejnych dzieciatek BLIŹNIACZEK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Co do piecioraczkow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 22:15 Julian Marcjanna Idalia Letycja Jaśmina Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: Co do piecioraczkow 23.02.07, 21:27 ciut podobny mam gust do Tawananny: Idalia Klara Laurencja Oriana Maurycy Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Co do piecioraczkow 22.02.07, 22:41 załóżmy, że do mojego synka dołaczyłaby 5 rodzeństwa: Józef, Juliusz, Konstanty, Róża, Marianna (3 chłopców i 2 dziewczynki- nie potrafię zaproponować więcej pięknych imion dla dziewczynek) Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Co do piecioraczkow 22.02.07, 23:42 Tymon Zoja Pola Laura Róża Ale przypuszczam,ze po urodzeniu piecioraczków zwariowałabym i imiona byłyby zupełnie inne Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Co do piecioraczkow 22.02.07, 23:57 Mam córkę i czterech synów ,więc takie pięcioraczki idealnie by mi pasowały Chłopiec - hmm może Arystydes ? (mam dużo ulubionych męskich imion) dziewczynki -Emnilda,Adalwina,Dobroniega ,Eudoksja Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Bea-sjf do Mamy Emmy 27.02.07, 22:05 Przpraszam ,ze dopiero teraz ,ale czasu tak maleńko ,dobrze ,że wątek wciąz w górze A w tym znajdziesz imiona moich dzieci : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=45579248&a=52274502 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Co do piecioraczkow 23.02.07, 10:14 A ja podobnie do bei Dziewczynki: Emnilda,Adalwina,Dobroniega, Suligniewa Chłopiec: bardzo trudne, bo jak tu wybrać jedno imię? może Imbram Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: Co do piecioraczkow 24.02.07, 00:25 o tak, Eudoksja jest super, w swojej propozycji nie umieściłam, bo słabo komponowała się z resztą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lana Re: Co do piecioraczkow IP: *.chello.pl 23.02.07, 12:04 Syn: Olivier Córki:Natasza,Lena,Nadzieja i Kira Odpowiedz Link Zgłoś
marta-martusia Re: Co do piecioraczkow 23.02.07, 12:28 4 dziewuchy i 1 kawaler. - nie podoba mi sie okreslenie dziewuchy, kojarzy sie negatywnie. ja bym nazwala dziewczynki ( nie dziewuchy): Ewelinka, Dominika, Kalinka i moze Olga. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Co do piecioraczkow 23.02.07, 12:38 Gdyby mialy urodzić sie przed narodzinami Najstarszego zapewne nosiły by imiona: Filip Flora Gemma Celia i Klara Przy zalozeniu, ze nie bylabym ograniczona 5 literowym limitem: Aurelia Flora Gemma Zoja i Ignacy Przy zaloeniu, ze przyszlyby na swiat "po" Gemmie (co by znaczylo, ze mialabym w domu 9 dzieci...) Benon Matea Celia Klara i Laura Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: Co do piecioraczkow 23.02.07, 13:17 Gdyby przyszły na świat teraz czyli po Anieli: Róża Łucja Klara Marianna i hmm... Franciszek, Jan, a może Jeremi - dla chłopca chyba bym wylosowała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Co do piecioraczkow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 12:51 Jeremi Idalia -wspólne ulubione Kornelia-moje ulubione Róża-męża ulubione Marcelina albo Adelajda-ostatnio mi się spodobaly Pozdrawiam,mama Lilianny i Jeremka lub Idalki w brzuchu Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Co do piecioraczkow 23.02.07, 23:24 u mnie byłoby podobnie: Jeremi oraz Dalia Noelia Berenika Barbara (nie moje ulubione, ale przy tej ilości potomstwa musiałabym M. ustąpić choć przy jednym dziecku) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: Co do piecioraczkow IP: *.devs.futuro.pl 23.02.07, 13:00 Mikołaj Zosia,Antolka,Nawojka,Helenka Odpowiedz Link Zgłoś
patryska_00 Re: Co do piecioraczkow 23.02.07, 14:05 no coz zakladajac ze piecioraczki urodzily by sie teraz czyli gdy mam juz swoje malenkie blizniaczki i starsza corke nazywałyby sie tak: Adrianna, Kornelia i Klara(moje dzieci) PIECIORACZKI: Zuzanna Rozalia Helena Afrodyzja Amadeusz Odpowiedz Link Zgłoś
patryska_00 Re: Co do piecioraczkow 23.02.07, 14:07 tamto wczesniejsze pisala "asandrusia" tylko zapomiala sie wylogowac z mojego nicku. a ja rowniez biorac pod uwage swoje dzieci Łukasza Sebastiana i Werke nazwałabym tak: Mateusz Agata Oliwia Celina Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
mo1717 hehehe z 1 imieniem mam problem.... 23.02.07, 14:08 ...a co dopiero z pięcioma nie mam pojęcia jakbym nazwała pięcioraczki Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: hehehe z 1 imieniem mam problem.... 23.02.07, 14:43 Olgierd, Róża, Laura, Klementyna, Konstancja albo Marianna Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Co do piecioraczkow 23.02.07, 15:54 Ja starałabym się nie zmarnować okazji do nadawania imion i na pewno byłyby jakieś raczej mało znane, ale w stylistyce, jaką lubię (końcówki "eo/ea", "lia", "zja/cja", "nn") Wespazja, Hersylia, Amadea, i coś z podwójnym "nn" (ale to jest raczej znane), a dla chłopca... nie mam pojęcia Dobrze, że nie na odwrót z tą płcią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Co do piecioraczkow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 11:41 Theodorko, jeśli chodzi o gust co do końcówek imion, to chyba lubimy tę samą stylistykę Ja poszłam tym samym tropem: (-lia, -cja, -nna, tylko zamiast -ea, którą to końcówkę też lubię, wybrałam jednak -ina). Efektem był komplet: Marcjanna Idalia Letycja Jaśmina Jaśmina jakoś nie pasuje mi stylistycznie; szukam zamiennika. Wybrane przez Ciebie imiona też mi się bardzo podobają, choć sama aż tak odważna chyba nie jestem . Jaka końcówka imion męskich najbardziej Ci się podoba? Mnie zdecydowanie -an (Julian, Kajetan, Kordian). Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Tawananna :))) 24.02.07, 13:07 Czy to Ty, Tawi pisywałaś kiedyś w Action Magu (lub którymś z kącików) ? W zamierzchłych czasach, kiedy jeszcze nie miałam dostępu do internetu, uwielbiałam go czytywać i ten pseudonim zapadł mi w pamięć Co do Jaśminy, pasuje całkiem nieźle . Ale jeśli nie jesteś stuprocentowo przekonana i ma to być inna "ina", może więc: Adalwina (która święci triumfy na forum), Adamina (bardzo lubię )), Adelina, Agrypina, Akwilina, Albina, Alwina, Apollina, Baldwina (BARDZO pasuje - co Ty na to?), Delfina, Edwina (nad tym też należy się zastanowić), Erwina (piękne imię), Faina lub Felina (nowe odkrycia - przeczytaj w Wikipedii )), Filipina i Firmina (śliczne), Hermina (o, to też pasuje!), Humbelina, Jakubina, Józefina, Kryspina (przesympatyczne imię, podobnie jak zakonnica Kryspina, którą znam), Longina i Ludwina (doskonałe pomysły), Maksymina (pasuje do Marcjanny )), Paschalina, Pelina (pierwsze słyszę), Rufina (również piękne), Salwina, Saturnina, Serafina, Wiwina? Ogółem rzecz biorąc, jest mnóstwo takich imion, a i tak nie wymieniłam wszystkich Mimo to i tak namawiam do "ea" A co do męskiej końcówki imion... cóż, Juliany i Kordiany to piękne imiona, które śmiało mogłabym nadać, ale dla mnie "an" (chociaż np. Wespazjan szalenie się mi podoba, ale Wespazja dla dziewczynki staje się coraz poważniejszą kandydatką) jest nieco "patologiczną" (bez obrazy!) końcówką: różne Krystiany, Adriany, Damiany nienajlepiej mi się kojarzą. A Wespazja, Hersylia, Amadea i, dajmy na to, na przykład Florianna (chociaż też nie jestem przekonana) to po prostu Wenia, Hesia, Dea i Florcia Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Tawananna :))) 24.02.07, 13:16 A swoją drogą, jeśli nie na "ina", to może... Awentyna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Tawananna :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 21:59 Spodobała mi się Felina. Maksymina też ciekawa. Baldwina za bardzo kojarzy mi się z nazwiskiem aktora Nie będę się obrażać za patologiczną końcówkę -an, bo całkowicie się z Tobą zgadzam - Damian czy Adrian też kojarzą mi się fatalnie (a taki np. Marian też niewiele lepiej). Nie wielbię zatem tej końcówki bezkrytycznie . Ale już Wespazjan czy Kajetan podobają mi się bardzo . I tak, to ja pisywałam kiedyś w Action Magu - trochę w głównym, ale przede wszystkim w kąciku telewizyjnym "Wizje Telewizji" (byłam tam naczelną). Oj, to były czasy Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Co do piecioraczkow 23.02.07, 19:00 Moje pięcioraczki: Julian i prawdopodobnie: Klara, Marianna, Rozalia, Aniela i Nadzieja Odpowiedz Link Zgłoś
magda_m22 Re: Co do piecioraczkow 23.02.07, 19:50 U mnie raczej tradycyjnie Córki nazwałabym: Jadwiga, Helena, Ignacja, Laura / lub Jadwiga, Matylda, Alina, Łucja i jeszcze wiele wiele innych pomysłów ... a dla syna: Witold, Leon, Julian lub Borys . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: Co do piecioraczkow 23.02.07, 21:44 Moje pięcioraczki: Maciej Olga Emma Zuzanna Helena Odpowiedz Link Zgłoś
krolewna_fiona77 Re: Co do piecioraczkow 23.02.07, 22:39 Franciszek Aleksandra Zuzanna Zofia Hanna Odpowiedz Link Zgłoś
monalajza Re: Co do piecioraczkow 24.02.07, 13:03 Antoni, Marianna, Michalina, Emilia, Helena Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Co do piecioraczkow 24.02.07, 16:51 Ignacy, Jagna, Rozalia, Estera, Alina Odpowiedz Link Zgłoś
wera4 Re: Co do piecioraczkow 25.02.07, 21:21 hehehe ja mam juz 4 dzieci: Aleksandre Kaline Anete i Kacpra(Bliźniaki) wiec zakladajac ze piecioraczki urodzily bym sie no dajmy za to ze za dwa lata bo blizniaki maja dopiero 7 mies. to nazwałabym je tak: Filip Zuzanna Wiktoria Milenka Oliwka PoZdrowionka: Wera z Oleńką,Kalinką,Kacperkiem i Anetką. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Co do piecioraczkow 25.02.07, 21:52 Florian Malwina, Waleria, Karolina i Hanna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rene Re: Co do piecioraczkow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 22:21 Igor , Lena,Martyna,Marta,Paulina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didi Re: Co do piecioraczkow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 22:52 Weronika,Oliwia,Wiktoria,Kornelia i Dominik Odpowiedz Link Zgłoś