Gość: monikaj1 IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.07, 15:33 Dziewczynkę o takim właśnie imieniu spotkałyśmy dziś na placu zabaw. Wg Rymuta to prawdziwa rzadkość - podaje liczbę 18 imienniczek. Co to za imię i skąd się wzięło - czy ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barbarita5 Re: Raja 12.03.07, 16:00 Mnie kojarzy sie z arabskim pochodzeniem (ale wtedy czytane 'raża') i nadawane zarówno dla dziewcząt jak i spotkalam tez chlopca o tym imieniu. Z tego co sie orientuje znaczy- ufna, pełna nadziei'. Jeśli jest jeszcze jakieś inne zródło pochodzenia to tutaj adminki na pewno je znajdą. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Raja 12.03.07, 17:09 No,coz..kolezanka ma suczke o tym imieniu wlasnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikaj1 Re: Raja IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.07, 17:14 Moja ma dwie - Baśkę i Zośkę, i co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Raja 12.03.07, 18:46 I nic.Tylko,ze imiona Baska i Zoska jakos czesciej wystepuja... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Raja 12.03.07, 22:21 Znalazłam takie coś: www.behindthename.com/php/view.php?name=raya RAYA Gender: Feminine Usage: Bulgarian Other Scripts: Рая (Bulgarian) Pet form of RAYNA (1) - a Rayna to Regina; ...i drugie, rzeczywiście, arabskie: RAJA Gender: Feminine Usage: Arabic Other Scripts: رجاء (Arabic) Means "hope" in Arabic. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Raja 15.01.14, 13:27 Raja - hebrajskie imię biblijne Re’ājāh znaczy tyle co ‘Jahwe wejrzał’. Abramowicz twierdzi, że imię to może mieć podwójną motywację semantyczną. Oprócz wskazanej interpretacji istnieje jeszcze jedna, por. hebr. Ra’ijah ‘umiłowana, miła’. www.sztetl.org.pl/pl/cms/wiedza/3020,imiona-slawatyckich-zydow-w-ksiegach-metrykalnych-z-poczatku-xx-wieku/#_ftn11 Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Raja 15.01.14, 15:48 Czyli co - do nadania w Polsce? Ależ nie zauroczyło! Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Pełne wersje dla Rai 15.01.14, 20:32 Tak myślę, myślę i stwierdzam, że mimo mojego zauroczenia Rają, to jako pełnej wersji bym jej nie nadała. I zastanawiam się nad pełnymi imionami, które do Rai można zdrabniać. Co proponujecie? Do głowy przyszły mi: Raisa Rajmunda Radomiła - nie wiem, czy nie za daleko, ale w sumie każde imię zaczynające się na "Ra-" można tak zdrobnić, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Raja 15.01.14, 15:55 Ja znam Panią na którą mówią Raja, w rzeczywistości ma na imię Raisa. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Raja 15.01.14, 22:32 Rajmunda, ale podoba mi sie w wersji Raja wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Raja 16.01.14, 13:25 Mnie się Raja kojarzy tylko tak: pl.wikipedia.org/wiki/Raja_nabijana Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Raja 25.10.14, 15:24 Raja to też imię znane z języka hebrajskiego (Re’ājāh) o znaczeniu: „Jahwe wejrzał" , a zatem jest imieniem Żydowskim. Sądzę, iż Arabowie przejęli je od Żydów, podobnie jak inne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Raja 16.01.14, 20:50 Brzmi całkiem ładnie, ale chyba wolę podobną brzmieniowo Gaję. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Raja 25.10.14, 15:31 to imię arabskie, oznacza - zaspokojona, nasycona (napojem) Odpowiedz Link Zgłoś