Gość: Ola IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 13.04.07, 18:58 Mam koty. Trzy. I strasznie je lubię. I jak chodzę sobie pomieszkaniu i przytulam kota, który akurat w tej chwili wcale nie chce być przytulany, to mój szanowny kolega małżonek mówi: "Elmirko, przestań tulić kotka!" Elmirka jest chyba z jakiejś bajki. Ale czy faktycznie istnieje jakieś imię, które można by zdrobnić do Elmirki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ola Re: Elmirka IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 13.04.07, 19:02 Chyba sama sobie odpowiedziałam: pl.wikipedia.org/wiki/Elmira_(imi%C4%99) Brzmi prawie jak Elwira. W pełnej formie mi się nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Elmirka 13.04.07, 19:04 Wyglada na to, że to arabskie imię (Elmira). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Elmirka 09.09.07, 15:15 Elmira to imię pochodzenia hiszpańskiego, żeńska forma imion zachodniogockich takich jak Adalmir lub Almir *z gockiego alls - cały). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Elmirka 09.09.07, 15:20 To z Twojej niemieckiej książki? Behindthename twierdzi z kolei tak: www.behindthename.com/name/elmira - czyli bierze pod uwagę obie opcje, żadnej nie traktujac jako dowiedzionej. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Elmirka 09.09.07, 15:31 A ja miałam kiedyś studentkę Bułgarkę o imieniu Elmira. nawet ją zagadnęłam o jej imię, a ona powiedziała, że w Bułgarii nawet nierzadko spotykane. Odpowiedz Link Zgłoś