abiela 22.04.07, 20:08 Przyglądałam się ostatnio imionom z tej bajki. Żeńskie: Honora, Honorata, Honoryna, Honoria. W Rymucie jest też Honorota. Męskie: Honorariusz, Honorat, Honoraty, Honorian, Honoriusz, Honory. Chyba podoba mi się tylko Honorata, choć Honoria i Honoriusz też brzmią ciekawie. A Wy co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Honorowo... 22.04.07, 20:16 Honorariusz najśmieszniejszy. W słowniku Ossolineum mamy Honorata, Honoratę, Honoriusza, Honorego, Honorię. Świetych mamy Honoratów (licznych), Honoraty (3), a także Honoriuszów/Honorych, czego żeńskim odpowiednikiem jest Honoria. I jeszcze Honorynę, jak twierdzą Włosi. Imie Honoraty chyba stanowi autorską wariację na temat imienia Honorat, Honora nie wiem, skąd się wzięła (może miała być Honorią?), a an Honoriana nie mam pomysłu. Ale skoro jest Seweryn i Sewerian, to do Honoryny można dorobić Honorianę, a z Honoriany zrobic Honoriana. A z Honorariuszem coś się komuś pozajączkowało, może myślał o zapłacie za pracę? Znalazłaś go w Rymucie, czy gdziekolwiek indziej? Bardzo ciekawy temat! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Honorowo... 22.04.07, 20:38 gaudencja napisała: > Honorariusz najśmieszniejszy. > W słowniku Ossolineum mamy Honorata, Honoratę, Honoriusza, Honorego, Honorię. > Świetych mamy Honoratów (licznych), Honoraty (3), a także Honoriuszów/Honorych, > > czego żeńskim odpowiednikiem jest Honoria. I jeszcze <a href="http://www.santiebeati.it/nomi/Detailed/3208.html">Honorynę</a>, jak > twierdzą Włosi. Ową Honorynę właśnie znalazłam pod tą samą datą w polskim kalendarzu. > > A z Honorariuszem coś się komuś pozajączkowało, może myślał o zapłacie za > pracę? Znalazłaś go w Rymucie, czy gdziekolwiek indziej? > `Tak, tak, to Rymutowe znalezisko. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Honorowo... 22.04.07, 20:19 Honorata podoba mi się ogromnie, Honora już tylko jako zdrobnienie, a i Honoria też jest niezła. Męskie mi się nie podobają, bo istnieje niebezpieczeństwo, że w przypadku nadania, zdrabnianoby je do Honora, a tak się nazywa zespół skinheadowski... Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Honorowo... 22.04.07, 22:38 Honora to najpowszechniejsze imię z tej serii po angielsku - oprócz niej występują też Honoria i Honour, ale znacznie rzadziej. Zresztą są to w ogóle takie imiona z myszką, bardzo wiktoriańskie. Dla panów behindthename podaje tylko Honoriusza (Honorius). Z ciekawostek: po angielsku funkcjonują też formy będące czymś w rodzaju zapisu zgodnego z wymową (albo jeszcze czegoś innego): Onora, Anora. Z moich głupich skojarzeń: Honoryna to prawie jak Horpyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: Honorowo... IP: *.devs.futuro.pl 22.04.07, 22:54 Honorata bardzo mi się podoba,od zawsze Rownież Honoria brzmi nieżle. Męskie imiona mi się nie podobają,chociaż honor to jak najbardziej poządana przeze mnie cecha u mężczyzn Odpowiedz Link Zgłoś
menadka Re: Honorowo... 22.04.07, 23:09 Jaka bajka, jaka seria ???? Czy ktoś koże mnie oświecić ??? Honorariusz rozbawił mnie do łez Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Honorowo... 13.02.08, 21:43 Honorata ogromnie podoba mi sie, Honoria tez moze byc Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Honorowo... 01.07.08, 14:44 Honorariusz - nic go nie pobije - poprawił mi humor śmieszny jest, reszta mi się nie podoba. Co do Honoraty to imię mojej kuzynki ... ale mi się nigdy nie podobało Odpowiedz Link Zgłoś