lamia78 04.05.07, 08:48 Milena, Malwina, Nela, Nelly,sppdobala mi sie z postu wyzej Fiona, Chloe...ktore najladniejsze? wlasnie jak prawidlowo wymawiac Chloe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ankaiw Re: wybor.. 04.05.07, 09:03 Z podanego zestawu najlepiej - moim zdaniem- wypada Milena. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: wybor.. 04.05.07, 12:01 Ja bym wybrała Fionę lub Chloe, ostatecznie Malwinę. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: wybor.. 04.05.07, 12:09 Milena, ale Malwina tez ladnie. Chloe- absolutnie nie na polskie warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: wybor.. 04.05.07, 12:16 Czemu nie? Dla brata - Dafnis. To takie greckie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: wybor.. 04.05.07, 12:17 Ps. można by powiedzieć w takim razie,ze Chloe nie pasuje ani w Anglii, ani we Francji, ani w żadnym innym kraju poza Grecją, bądźmy konsekwentni! Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: wybor.. 04.05.07, 12:21 Chloe wymawia się właśnie Chloe - też się wczoraj od gaudencji dowiedziałam No i nie podoba mi się w tej wymowie. Nelly, Nela - też nie, ładna by była Nel, ale nie wiem czy przejdzie w polskim USC. Fiona jest ok, to już pisałam w wątku o Fionie. Malwina mi się nie podoba, Milena - może byc. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: wybor.. 04.05.07, 12:24 gaudencjo, Dafnis bardzo mi się spodobał Tylko pewnie w Polsce będzie wrzucany do jednego wora z Brianami, niestety ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: wybor.. 04.05.07, 12:30 alexandria1982 napisała: Tylko pewnie w Polsce będzie > wrzucany do jednego wora z Brianami, niestety ;/ Czemuż, Aleksandrio? Przecież to stareńkie, szacowne imię, którego wybór dowodzi raczej tego, ze Ci się to i owo o uszy jednak obiło. Polecam www.proszynski.pl/asp/fiszka.asp?ksiazka_id=1139 www.wiw.pl/kulturaantyczna/eseje/dafnis_01.asp pl.wikipedia.org/wiki/Dafnis_i_Chloe Bardzo gorąco polecam Dafnisa mnie się też to imię podoba. Wersja żeńska - Dafne. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: wybor.. 04.05.07, 12:33 gaudencjo, ja wiem o tym Ale obawiam się, że nie wszyscy będą wiedzieli Przecież przed chwilą Chloe skojarzona została z USA Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: wybor.. 04.05.07, 12:35 Czy Dafne można zarejestrowac w Polsce, skoro nie kończy się na -a. Dafne też jest bardzo ciekawa Spotkałam się z tym imieniem w UK, w Polsce nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: wybor.. 04.05.07, 12:46 Jasne, że można, Dafne to jedno z nielicznych imion żeńskich niezakończonych na -a. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: wybor.. 04.05.07, 18:46 alexandria1982 napisała: > gaudencjo, Dafnis bardzo mi się spodobał Tylko pewnie w Polsce będzie > wrzucany do jednego wora z Brianami, niestety ;/ Nie sądze, myśle, że może wywoływac zdumienie, ale na pewno innego rodzaju, niż w przypadku Brajana. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: wybor.. 04.05.07, 18:45 Z tych najbardziej podoba mi się Fiona i Chloe. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: wybor.. 04.05.07, 19:26 Naprawdę podoba Wam się Chloe wymawiana Chloe? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: wybor.. 04.05.07, 20:52 Bardziej od Mileny, tak bym to ujęła. Jestem przyzwyczajona do Chloe od dawna i nic mnie w niej nie dziwi, ale są imiona, które lubię bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
lux.in.tenebris Re: wybor.. 04.05.07, 20:52 Początkowo wydawało mi się dziwne, ale coraz bardziej się przekonuję do brzmienia tego imienia. Na Dafne bym sie nie odważyła, głównie dlatego, że zdecydowanej większości społeczeństwa pewnie to imię nie skojarzy się tak, jak powinno, i będzie odbierane jak coś w rodzaju Dejzi. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: wybor.. 05.05.07, 00:33 Ja Dafne też bym raczej nie nazwala dziecka, ale Dafnis dla chłopczyka bardzo mi się podoba, szkoda, że nie dla mojego. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: wybor.. 04.05.07, 21:17 alexandria1982 napisała: > Naprawdę podoba Wam się Chloe wymawiana Chloe? Może być, kwestia osłuchania na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: wybor.. 05.05.07, 19:03 Będąc nastolatką chciałam przyszłej córce dać imię Chloe ,nadal bardzo mi się podoba , Fiona nieco wyżej stoi w moich obecnych notowaniach . Odpowiedz Link Zgłoś
lamia78 chloe wymawia sie [ klo,i} cos w tym rodzaju 05.05.07, 15:11 a nie chloe!!! znalazlam wiec sie dziele ta informacja Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: chloe wymawia sie [ klo,i} cos w tym rodzaju 05.05.07, 15:44 W Grecji - tak. Odpowiedz Link Zgłoś
lamia78 Re: chloe wymawia sie [ klo,i} cos w tym rodzaju 05.05.07, 18:22 nie tylko w Grecji... a np Jessica wymawiasz [Jesica]??-takie imie w Pl istnieje... nikt nie wymawia [chloe] po co to "ch"i "oe"? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: chloe wymawia sie [ klo,i} cos w tym rodzaju 05.05.07, 19:07 lamia78 napisała: > nie tylko w Grecji... > a np Jessica wymawiasz [Jesica]??-takie imie w Pl istnieje... > nikt nie wymawia [chloe] po co to "ch"i "oe"? Jak to nikt? Ja wymawiam Jessicę w Polsce i Niemczech przez "j". Chyba, że w Polsce jest zapisana Dżesika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mela Re: wybor.. IP: 86.73.46.* 05.05.07, 19:24 Chloe , tak jak te torebki ? średnio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxxxxxxxxx Re: wybor.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 20:37 Chloe czytana jako chloe??? troche to smieszne ja przeczytalabym szloe nie tak sie powinno to wymawiac?? a co do imienia jessica oczywiscie cztamy przez dż nie jak ktos napisal przez j Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: wybor.. 05.05.07, 20:54 Greckie imiona antyczne czytamy tak, jak piszemy. Chyba, ze znasz wyjątki? Odpowiedz Link Zgłoś