Dodaj do ulubionych

Wybor papieza

03.05.25, 09:45
Konklawe prowadzace do wyboru papieza zacznie sie 7 maja i procedura jest opisana przez Vatican News. Pytanie jest jakiego papieza potrzebuje wierni katolicy? Potrafiacego sie ulozyc z islamem? Modernizujacego Kosciol Katolicki?

PF
Obserwuj wątek
    • boomerang Re: Wybor papieza 03.05.25, 10:52
      Myślę że Trump byłby najlepszym wyborem. 500% cło na import z krajów które kupują rosyjską ropę, gaz i uran to boski pomysł!!!
      • petronella.kozlowska boomerang napisał: 03.05.25, 11:51

Czy Trump jest kardynałem?
        • polski_francuz Re: boomerang napisał: 03.05.25, 12:14
          petronella.kozlowska napisała:

" Czy Trump jest kardynałem?"

Czuje sie jako wladca swiata. Jako kardynal bylby niedowartosciowany:)

PF
          • petronella.kozlowska polski_francuz napisał: 03.05.25, 13:58

> " Czy Trump jest kardynałem?"

> Czuje sie jako wladca swiata. Jako kardynal bylby niedowartosciowany:)

Jest kardynałem czy nie?

• manhu Re: boomerang napisał: 03.05.25, 12:56
          > Czy Trump jest kardynałem?
          A czemu nie może zostać? Np. w 1 dzień?

Dać mu to o czym marzy:
          -stołek papieża
          -pokojową nagrodę nobla
          To znakomite rozwiązanie dla świata. Jedynie Kościół by zniszczył, a może by przywrócił Zakon Krzyżacki.

Co do ceł 500% to miałyby sens gdyby nie to, że dla Chin już jest 145% i zakaz handlu (częściowo wstrzymany dla elektroniki). Dla Chin 145% czy 500% nie ma znaczenia. Dla Indii ma duże 10% czy 500%.
          • petronella.kozlowska manhu napisał: 03.05.25, 14:00
            Wpierw Trump musiałby zostać katolikiem, mianowanie na kardynała dokonuje papież, w ten sposób Trump nie może zostań papieżem, ponieważ nie jest kardynałem.

• krzy-czy Re: manhu napisał: 04.05.25, 08:50
              tak jakoś smiesznie
              to papieżem może zostać każdy ochrzczony
              chrześcijanin.

nie ma tu bariery kardynalstwa.
              • petronella.kozlowska krzy-czy napisał: 04.05.25, 09:17
                > to papieżem może zostać każdy ochrzczony chrześcijanin.

Nie każdy. Papież musi być katolikiem i księdzem, ponieważ papież jest równocześnie biskupem Rzymu.

> nie ma tu bariery kardynalstwa.

Oficjalnie nie, ale papieża wybierają tylko kardynałowie. Ostatnim papieżem, który nie był kardynałem, był Urban VI, wybrany w roku 1378. .

pl.wikipedia.org/wiki/Urban_VI
                • boomerang Re: krzy-czy napisał: 05.05.25, 00:33
                  > Papież musi być katolikiem i księdzem, ponieważ papież jest równocześnie biskupem Rzymu.

Wszystko jest możliwe. Świętym chrześcijaństwa został Jan Chrzciciel, który nie był chrześcijaninem, i raczej by nim nie został, gdyby mu łba nie ucięli, bo przede wszystkim był antagonistą Jezusa, więc na pewno by w Jezusa Chrystusa nie uwierzył.
                • engine8t Re: krzy-czy napisał: 07.05.25, 20:32

> > to papieżem może zostać każdy ochrzczony chrześcijanin.
                  >
                  >
                  > Nie każdy. Papież musi być katolikiem i księdzem, ponieważ papież jest równocze
                  > śnie biskupem Rzymu.
                  >
                  I po wyborze jak nie jest biskupem to sie go wyswieca w 10 minut i jest.
                  Znasz sie na religi jak na polityce
                  >
                  > > nie ma tu bariery kardynalstwa.
                  >
                  > Oficjalnie nie, ale papieża wybierają tylko kardynałowie. Ostatnim papieżem, kt
                  > óry nie był kardynałem, był Urban VI, wybrany w roku 1378. .
                  >
                  >
                  > pl.wikipedia.org/wiki/Urban_VI
        • szwampuch58 Re: boomerang napisał: 03.05.25, 13:48
          Jest papiezem,co mozna na oficjalnej stronie prezydenta o ksywie,The Bill, zobaczyc niewiasto
        • engine8t Re: boomerang napisał: 07.05.25, 20:31

>
          >
          >
          > Czy Trump jest kardynałem?

Nie musi byc. Kandydat musi jedynie byc mezczyzna i katolikiem. Nawet nie musi byc biskupem - jak zostanie wybrany to go wyswiecva na biskupa i po problemie
      • polski_francuz Re: Wybor papieza 03.05.25, 12:12
        boomerang napisał:

" Myślę że Trump byłby najlepszym wyborem. 500% cło na import z krajów które kupują rosyjską ropę, gaz i uran to boski pomysł!!!"

Jego sposob mowienia jest zbyt bezposredni. Musialby sie douczyc owijac watki w bawelne:)

PF
        • dunajec1 Re: Wybor papieza 03.05.25, 14:16
          Aby zostac papiezem nie trzeba byc kardynalem, takie byly przepisy kiedys,ale jak to kardynal ma glosowac na zwyklego ksiedza aby ten zostal jego "wladca"? Dlatego teraz tylko kardynali glosuja.

Duch sw. nic tam do gadania nie ma.
      • engine8t Re: Wybor papieza 07.05.25, 20:37
        boomerang napisał:

> Myślę że Trump byłby najlepszym wyborem. 500% cło na import z krajów które kupu
        > ją rosyjską ropę, gaz i uran to boski pomysł!!!

Rozpoczynasz konkurs na najglupszy wpis?
      • boomerang Re: Wybor papieza 08.05.25, 22:29
        Niewiele się pomyliłem z tym Trumpem.
    • chocolate_dog123 Re: Wybor papieza 03.05.25, 16:17
      Idealnym kandydatem byłby Angelo Voiello, świetnie zagrana postać. Czysty makiawelizm w 300 %. Jest to chyba jedna z moich ulubionych serialowych postaci. Polecam serial "Młody Papież".
      • boavista4 Re: Wybor papieza 03.05.25, 16:22
        Konklawe zostalo odwolane, poniewaz Trump zostal papiezem!
    • oszol-lom-z-rm Re: Wybor papieza 05.05.25, 14:43
      Moim faworytem jest kard Desungu z Konga z jądra ciemności. Ewentualnie kard Sarah ostatecznie kard Erdo z Węgier lub kard Tobin z USA
      • polski_francuz Re: Wybor papieza 05.05.25, 14:47
        oszol-lom-z-rm napisał:

" Moim faworytem jest kard Desungu z Konga z jądra ciemności. Ewentualnie kard Sarah ostatecznie kard Erdo z Węgier lub kard Tobin z USA "

A ktory z nich jest za kobitami za kaplanow?

PF
        • oszol-lom-z-rm Re: Wybor papieza 05.05.25, 14:51
          McElroy ! - on tuszował przypadki pedofilii w kk a Franciszek uczynił go kardynałem - bez dalszego komentarza
          • polski_francuz Re: Wybor papieza 05.05.25, 14:58
            oszol-lom-z-rm napisał:

" McElroy ! - on tuszował przypadki pedofilii w kk a Franciszek uczynił go kardynałem - bez dalszego komentarza"

Nie mowie o pedofilii ale o zrozumieniu roli kobiet w dzisiejszych spoleczenstwach.

PF
            • boavista4 Re: Wybor papieza 05.05.25, 15:19
              Ja jestem za Zelenskim, On jest i za i przeciw, pedofilie bedzie popierac i zwalczac w koscioele, ma wlasciwe korzenie, koscioly zamknie, wojne bedzie kontynuowac az do ostatniego czlowieka na ziemi , W tym juz sie sprawdzil. Na dodatek umie plakac jak trzeba i grac na fortepianie.
              • oszol-lom-z-rm Re: Wybor papieza 05.05.25, 18:05
                Zełenski jest niewierzący i do tego Żyd
                • dunajec1 Re: Wybor papieza 05.05.25, 19:56
                  Jezus tez byl niewierzacym i zydem tez.
                  • oszol-lom-z-rm Re: Wybor papieza 05.05.25, 21:26
                    Wierzył w swego ojca
                    • oszol-lom-z-rm Re: Wybor papieza 05.05.25, 21:40
                      A poza tym Jezus był Aramejczykiem
                      • boomerang Re: Wybor papieza 05.05.25, 22:03
                        Może Żełeński też jest Aramejczykiem?
                      • hadrian_pl Re: Wybor papieza 07.05.25, 14:54
                        Nie chodzi o bzury,chodzi o to że przez te bzdury doczekaliśmy sie pięknej,wyjątkowej cywilizacji Chrzescianskiej.Jesli komuś się ta Cywilizacja nie podoba,proszę bardzo,cywilizacja islamska na was czeka.
                    • boomerang Re: Wybor papieza 05.05.25, 22:08
                      Jego ojciec Józef namieszał mu w życiu płodząc go nieprzepisowo bo w okresie celibatu. Przez co mamy dziś ten paradoks że Jezus urodził się 7 lat przed Chrystusem.
                      • oszol-lom-z-rm Re: Wybor papieza 05.05.25, 23:02
                        Przesunięcie w datach to wina Dnionizego Mzlego który pomylił się e obliczeniach o jakieś 4-5 lat
                        • boomerang Re: Wybor papieza 05.05.25, 23:44
                          Nieprawda. To nie sprawa Chrześcijan, to sprawa Żydów, bo to Żydzi ustalili kiedy zaczyna się Nowa Era, co związane było z pojawieniem się Mesjasza. Najpierw wymyślili że tym Mesjaszem jest Herod (pół Żyd-pół Arab), bo ten wybudował im świątynię, dzięki koneksjom z Rzymem. Kiedy okazało się że Herod to paranoiczny morderca, zmienili zdanie i postawili na potomka króla Dawida. Takim był Jezus, ale okazało się że się nie nadaje bo był poczęty nielegalnie, wtedy kiedy rodziców obowiązywał celibat, więc postawili na jego młodszego, legalnie poczętego, brata Jakuba i od jego narodzin zaczęli liczyć Nową Erę, czyli przesunęli wcześniej ustaloną Nową Erę o jakieś 40 lat do przodu i to jest ta Nowa Era, którą mamy do dziś. Jednakże Jakub okazał się mniej utalentowany od Jezusa i kiedy Jezus osiągnął 12 lat, czyli Bar Mitzwah, czyli t.zw powtórne narodziny - odłączenie od matki i przyłączenie do ojca, przybieżeli do niego mędrcy żydowscy z żydowskiej diaspory, czyli symboliczni Trzej Królowie, i ogłosili że to on jest królem żydowskim, Mesjaszem, a nie jego młodszy brat Jakub. Początek Nowej Ery pozostawili jednak już tam gdzie był, czyli 7 lat po narodzinach Jezusa. Symboliczne narodziny to 25 grudnia. Symboliczny początek Nowej Ery to 1 stycznia (a więc 7 dni później). Natomiast 6 stycznia, Trzech Króli, jest 12 dni po symbolicznych narodzinach. Cały ten okres od 25 grudnia do 6 stycznia to ewangeliczna symbolika pierepałek żydowskich z wprowadzaniem Nowej Ery. Niestety później przyszli inni mędrcy żydowscy, którzy unieważnili tą Nową Erę i tego Mesjasza Jezusa i w dalszym ciągu czekają na Mesjasza i liczą czas wg ich starego kalendarza, a nowy kalendarz przejęli chrześcijanie. Watykan o tym wszystkim dobrze wie ale swoim owieczkom, takim jak ty Oszołku, nie powie.
                          • oszol-lom-z-rm Re: Wybor papieza 06.05.25, 10:40
                            skad te wypociny? bo jak na moje oko to jest produkcja soku z buraka lub internetowych trolli putlera
                            • boomerang Re: Wybor papieza 06.05.25, 10:53
                              Obrażasz śp panią profesor sydnejskiego uniwersytetu.
                            • boomerang Poszerz swoje horyzonty 07.05.25, 03:05
                              oszol-lom-z-rm napisał:

> skad te wypociny? bo jak na moje oko to jest produkcja soku z buraka lub intern
                              > etowych trolli putlera

Prace Barbary Thiering znajdziesz na Google Scholar.
                  • boavista4 Re: Wybor papieza 05.05.25, 22:21
                    Jezus jezeli byl zydem to w takim samym stopniu jak i my. Obecny Judaizm to jest herezja talmudyczna i wiekszosc wyznawcow wspolczesnego judaizmu nie jest pochodzenia semickiego. My jestesmy wyznawcami judaizmu zreformowanego przez Chrystusa i jego apostolow, To Jezus otworzyl wiare dla wszystkich , a tym samym miano narodu wybranego odnioslo sie do calej ludzkosci. Jezus nie byl Judajczykiem, byl Palestynczykiem (Jezus Nazarenski m albo Betlejemski)) i jego jezykiem byl Aramejski, a nie zydowski Takze Jezus jest Bogiem i jego nardodowosc nie ma znaczenia. Wuara zwiazana z nardodowoscia jest rasizmem, a Jezus jest uniwersalny czyli Katolicki.
            • engine8t Re: Wybor papieza 07.05.25, 20:36
              polski_francuz napisał:

> oszol-lom-z-rm napisał:
              >
              > " McElroy ! - on tuszował przypadki pedofilii w kk a Franciszek uczynił go k
              > ardynałem - bez dalszego komentarza"

>
              > Nie mowie o pedofilii ale o zrozumieniu roli kobiet w dzisiejszych spoleczenstw
              > ach.
              >
              > PF

Moj kandydat bylby amerykanski Burke.
              Ale go nie wybiora i nie ukrywaja dlaczego.
              Dlatego ze po pierwsze za konserwatywny a po drugie USA mialyby za duzo kontroli nad Swiatem
      • boomerang Re: Wybor papieza 05.05.25, 22:00
        To ja już wolę kardynała Trumpa.
        • oszol-lom-z-rm Re: Wybor papieza 06.05.25, 10:41
          Trump chce być papieżem
          • boomerang Re: Wybor papieza 10.05.25, 07:11
            Trump czuje się zaszczycony tym że Amerykanin został Papieżem.
    • hordol ??????????????? 05.05.25, 21:27
      co to znaczy "ułożyć się z islamem"
      • oszol-lom-z-rm Re: ??????????????? 05.05.25, 21:40
        Podporządkować się woli Allaha
        • boomerang Re: ??????????????? 05.05.25, 22:02
          Przecież Allah to ten sam bóg co Jahwe i ten sam co Pambuk.
          • oszol-lom-z-rm Re: ??????????????? 05.05.25, 22:58
            Niezupełnie
            • boomerang Re: ??????????????? 06.05.25, 00:05
              No to my ludzie mamy problem nie do rozwiązania - wojna bogów.
        • boavista4 Re: ??????????????? 05.05.25, 22:24
          oszol-lom-z-rm napisał:

> Podporządkować się woli Allaha
          Ty sie podporządkuj Tuskowi !
          • oszol-lom-z-rm Re: ??????????????? 05.05.25, 22:59
            Tusk nie jest żadnym bogiem !
            • boomerang Re: ??????????????? 06.05.25, 13:50
              masz pewność?
              • oszol-lom-z-rm Re: ??????????????? 08.05.25, 20:04
                nie będziesz miał bogów cudzych przede mną
                • boomerang Re: ??????????????? 10.05.25, 07:13
                  a Jezus? Spełnia rolę boga w katolicyzmie. Uważasz że to grzech?
      • polski_francuz Szacunek 06.05.25, 09:58
        hordol napisała:

" co to znaczy "ułożyć się z islamem""

Nauczyc sie wspolzyc w jednym spoleczenstwie. Dotyczy to coraz bardziej zachodniej czesci Europy.

PF
        • oszol-lom-z-rm Re: Szacunek 06.05.25, 10:41
          czyli ulec islamowi bo jak nie to łeb w krzaki
          • polski_francuz Na dywanik 06.05.25, 11:07
            oszol-lom-z-rm napisał:

"czyli ulec islamowi bo jak nie to łeb w krzaki"

Powies na scianie slowo "KOMPROMIS" i bij przed nim glowa na dywaniku:)

PF

• oszol-lom-z-rm Re: Na dywanik 07.05.25, 17:38
              Kompromisy są na ogół złe
              • polski_francuz Kompromis vs. narzucanie swoj woli 07.05.25, 19:11
                oszol-lom-z-rm napisał:

"Kompromisy są na ogół złe "

Chcesz powiedziec, nie sa na ogol korzystne. Tym niemniej, pozwalaja zrozumiec punkt widzenia tego z kim sie kompromis znalazlo. Innym wyjsciem jest proba narzucania swej woli na sile. Jak rosja Ukrainie.

PF
                • boomerang Re: Kompromis vs. narzucanie swoj woli 08.05.25, 00:03
                  Powinno się wybierać prawdę, a nie kompromis. Niegdyś ludzkość miała dylemat, czy ziemia jest płaska czy okrągła. Uważasz że powinni pójść wtedy na kompromis?
                  • polski_francuz Fakty vs. dyskusja 08.05.25, 09:47
                    boomerang napisał:

" Powinno się wybierać prawdę, a nie kompromis. Niegdyś ludzkość miała dylemat, czy ziemia jest płaska czy okrągła. Uważasz że powinni pójść wtedy na kompromis?"

Znajomosc faktow nie potrzebuje kompromisow. Jak sie widzi Ziemie z kosmosu to nie ma sensu dyskusja o tym czy jest plaska czy okragla. Czasem faktow jest duzo i ich synteza wymaga kompromisu. Tak bylo z ociepleniem klimatycznym i szukaniem jego przyczyn. Ale i to przestalo byc dyskusyjne bo ocieplenie stalo sie faktem a emisja dwutlenku wegla jedna z przyczyn. Chociaz mos sasiad jeszcze tego nie wie i spala smieci...

PF
                    • boomerang Re: Fakty vs. dyskusja 08.05.25, 22:32
                      > Znajomosc faktow nie potrzebuje kompromisow.

Trzeba więc skoncentrować wysiłki na szukaniu faktów a nie kompromisów.
                    • boomerang Re: Fakty vs. dyskusja 10.05.25, 07:28
                      > ocieplenie stalo sie faktem a emisja dwutlenku wegla jedna z przyczyn.

Dodam że innym faktem stała się ideologia gender.

Warto się zapytać dzięki czemu tak się stało. Ano, dzięki temu że uniwersytety europejskie przyjęły, za naukową, metodę postępowania poprzez dyskurs prowadzący do konsensusu, zaproponowaną zresztą przez neo-marksistów. Innymi słowy do podejmowania naukowych decyzji zastosowano demokratyczne głosowanie i ta właśnie metoda służy wynoszeniu nonsensów na piedestał. Tak więc europejscy naukowcy uniwersyteccy dochodzą dziś do prawdy poprzez demokratyczne głosowanie, a nie przez niedemokratyczne argumentowanie. Nazywają to sztuką osiągania kompromisów.
                      • polski_francuz Sens glosowania 10.05.25, 09:31
                        boomerang napisał:

"Warto się zapytać dzięki czemu tak się stało. Ano, dzięki temu że uniwersytety europejskie przyjęły, za naukową, metodę postępowania poprzez dyskurs prowadzący do konsensusu, zaproponowaną zresztą przez neo-marksistów. Innymi słowy do podejmowania naukowych decyzji zastosowano demokratyczne głosowanie i ta właśnie metoda służy wynoszeniu nonsensów na piedestał. "

Mozna glosowac na temat czy trzeba uzywac skali Celsjusza czy Kelvina. Nikt na glosuje na temat wartosci temperatury na termometrze...

PF
                        • boomerang Re: Sens glosowania 10.05.25, 10:46
                          >Mozna glosowac na temat czy trzeba uzywac skali Celsjusza czy Kelvina.

Ja głosuję za Fahrenheitem. Ten Gdańszczanin, konsument likieru Goldwasser, prawdziwy humanista, ustalił że temperatura 100 stopni Fahrenheita jest tam gdzie temperatura jego żony była podczas miesiączki. Takie podejście do nauki to mnie się podoba.
                          • polski_francuz Jak i gdzie... 10.05.25, 10:58
                            boomerang napisał:

" Ja głosuję za Fahrenheitem. Ten Gdańszczanin, konsument likieru Goldwasser, prawdziwy humanista, ustalił że temperatura 100 stopni Fahrenheita jest tam gdzie temperatura jego żony była podczas miesiączki. Takie podejście do nauki to mnie się podoba."

Tylko nie pisz gdzie mierzona, bo gdanski absolwent znow zaszajbuje:)

PF
                          • stefan4 Re: Sens glosowania 10.05.25, 11:03
                            boomerang:
                            > Ten Gdańszczanin, konsument likieru Goldwasser, prawdziwy humanista, ustalił że
                            > temperatura 100 stopni Fahrenheita jest tam gdzie temperatura jego żony była
                            > podczas miesiączki.

Wszyscy wiedzą, że Fahrenheit za 100 stopni przyjął temperaturę ludzkiego ciała. Anglosasom to się spodobało, bo oni zawsze lubili miary nieprecyzyjne i niedodefiniowane (np. mila to 1000 podwójnych kroków szkockiej piechoty, a jard to odległość od nosa do wyciągniętych palców ręki u króla George'a Któregoś Tam).

Ale kiedyś zapytałem w gronie anglosaskich znawców o drugi koniec skali Fahrenheita, mianowicie co on przyjął za zero. Zapadła cisza, potem ktoś powiedział: ,,Zero to wtedy, kiedy jest bardzo zimno...''.

- Stefan
                            • boomerang Re: Sens glosowania 10.05.25, 11:16
                              >Anglosasom to się spodobało, bo oni zawsze lubili miary nieprecyzyjne i niedodefiniowane

Temperatura Fahrenheita obowiązuje tylko w USA, a Anglosasi to przecież mieszkańcy wysp brytyjskich.

Dla mnie stopa, łokieć czy kciuk są wyobrażalne, czyli definiowalne, bardziej niż francuski metr, który spadł znikąd.
                              • polski_francuz Lektura obowiazkowa 10.05.25, 12:39
                                boomerang napisał:

" Dla mnie stopa, łokieć czy kciuk są wyobrażalne, czyli definiowalne, bardziej niż francuski metr, który spadł znikąd."

Poczytaj sobie o historii metra...paryskiego:)

PF
                                • boomerang Re: Lektura obowiazkowa 10.05.25, 13:27
                                  26 marca 1791 roku narodził się metr, którego długość ustalono na dziesięciomilionowej ćwiartce południka ziemskiego*. Metr skonkretyzował ideę "jedności, która w swojej determinacji nie zawierała nic arbitralnego lub szczególnego dla sytuacji jakiegokolwiek narodu na świecie".

Taki pomysł jest wręcz nieludzki.
                                  • polski_francuz Re: Lektura obowiazkowa 10.05.25, 14:21
                                    boomerang napisał:

" Taki pomysł jest wręcz nieludzki."

na uspokojenie przeczytaj cos o paryskim metrze:)

PF
                              • stefan4 Re: Sens glosowania 10.05.25, 14:59
                                boomerang:
                                > Temperatura Fahrenheita obowiązuje tylko w USA, a Anglosasi to przecież
                                > mieszkańcy wysp brytyjskich.

Czas leci... ta rozmowa miała miejsce dość dawno. Dyskutowano już wtedy nad porzuceniem miar ,,imperialnych'' na rzecz metrycznych, ale panowała zgoda, że to nie może dotyczyć piwa. A pint of heavy -
                                • boavista4 Re: Sens glosowania 10.05.25, 15:49
                                  Ameryka jest kraken przestarzalym, stopy, Fahrenheit, okna, drzwi, konstytucja, sa dla kudu. W nauce i upper class jest Europa, prawo nie obowiazuje, a jak jest konflikt , to oni sa ponad wszystkim.
    • swiat_usmiechu1 Re: Wybor papieza 06.05.25, 12:01
      Los tej zdychającej mafii jest nam doskonale obojętny.
      • boavista4 Re: Wybor papieza 07.05.25, 05:27
        swiat_usmiechu1 napisał(a):

> Los tej zdychającej mafii jest nam doskonale obojętny.

Twój lost jest nam naprawdę obojętny. Kto pod kim dołki kopie, ten w nie wpada! A więc uważaj , nie dodaje epitetu/
      • engine8t Re: Wybor papieza 07.05.25, 20:36

> Los tej zdychającej mafii jest nam doskonale obojętny.

To po co komentujesz? Widac az tak obojetny ci nie jest?
    • swiat_usmiechu1 Re: Wybor papieza 07.05.25, 14:10
      Wybór naczelnego pajaca kabaretowego państewka mało nas interesuje.
      • polski_francuz Czarny dym 07.05.25, 14:45

" Wybór naczelnego pajaca kabaretowego państewka mało nas interesuje."

Wiara katolicka ma juz dwa tysiaclecia i jest wazna dla ponad miliarda ludzi. Istotne jest obecnie by Kosciol sie dostosowal do dzisiejszej rzeczywistosci. I tak mozna przetlumaczyc twoj wpis uzywajac innych slow.

Morderca masowy na czele kraju atakujacego sasiadow zasluguje na gorsze epitety ale my ich nie uzywamy.

Capito ubriacone?

PF
      • petronella.kozlowska swiat_usmiechu1 napisał(a): 07.05.25, 14:52
        Córka (16) była zbyt zachodnia, więc tatuś (46) i brat (19) chceili porwać ją do Syrii i tam miała wyjść za mąż.
        Córka ma zmienione dane osobowe w celu ochrony przed rodziną.

www.bild.de/regional/thueringen/erfurt-vater-und-sohn-nach-entfuehrung-von-maedchen-16-aus-u-haft-entlassen-681b1a34916ea53a5173ce97?source=
      • engine8t Re: Wybor papieza 07.05.25, 20:38

> Wybór naczelnego pajaca kabaretowego państewka mało nas interesuje.

Sam sobie zaprzeczasz?
    • oszol-lom-z-rm Re: Wybor papieza 07.05.25, 16:15
      czarny dym znaczy ze wybrali murzyna biały że białego a niebieski albo każdy iny kolor że Azjatę skosnookiego
      • szwampuch58 Re: Wybor papieza 07.05.25, 17:06
        Daleko odeszles od kanonu kosciola katolickiego,ten trujacy grzyb z Torunia prowadzi cie do piekla
      • boomerang Re: Wybor papieza 07.05.25, 23:55
        a tęczowy dym co oznacza?
        • oszol-lom-z-rm Re: Wybor papieza 08.05.25, 20:05
          na szczęście wybrali normalnego...chyba Indianina..
    • oszol-lom-z-rm Re: Wybor papieza 07.05.25, 17:30
      Nowy papież przybierze imię Ignacy …
      • szwampuch58 Re: Wybor papieza 07.05.25, 19:56
        Stawiam na Kinta Kinte
        • dunajec1 Re: Wybor papieza 07.05.25, 20:27
          Szwamp, poprawie, Kunta....
          • szwampuch58 Re: Wybor papieza 07.05.25, 20:35
            Sorry
            • engine8t Re: Wybor papieza 07.05.25, 20:39
              szwampuch58 napisał:

> Sorry
              >

Prowadzisz w najglupszym wpisie na tym watku...

Ktos potrafi go pobic?
          • boavista4 Re: Wybor papieza 08.05.25, 17:37
            Mialem przewidzenie ze wybrali papieżem Netanyahu! Sprawdźcie, bo jeżeli prawda, to szczęście ze nie Haha (Haga) albo WuKa! Co tam słychać w Warszawce? Czy Tuska ciągnie do Buska? Czy Franz Josef zmartwychwstał?
    • engine8t Re: Wybor papieza 07.05.25, 20:29
      polski_francuz napisał:

> Konklawe prowadzace do wyboru papieza zacznie sie 7 maja i
      > procedura jest opisana przez Vatican News.
      Pytanie jest jakiego pa
      > pieza potrzebuje wierni katolicy?

>Potrafiacego sie ulozyc z islamem?

- A po jaka cholere?
      Juz Franciszek powiedzial ze w sumie to wszystkie religie prowdza do zbawienia wiec ludzi beda wybierac najlatwiejsz droge a KK taka nie jest?

>Modernizujacego Kosciol Katolicki?
      - Tylko nie to bo to wykonczy KK. Koscol to jdyna ostja konserwatyzmu i taka musi pozostac jak chce przetrwac
      Jak dopuszcza kobiety do oltarza to czym sie bedzie KK roznil od protestanckiego?

> PF
      • oszol-lom-z-rm Re: Wybor papieza 07.05.25, 21:20
        Franciszek był heretykiem antypapieżem
        • engine8t Re: Wybor papieza 07.05.25, 23:37
          oszol-lom-z-rm napisał:

> Franciszek był heretykiem antypapieżem

I dlateg potrzebny teraz papiez super konserwatywny aby te herezje odwrocic
          • boomerang Re: Wybor papieza 08.05.25, 00:14
            No to mają problem, bo oni w większości są super konserwatywni, kutasy mają zawiązane na supeł. Buzeranta raczej nie wybiorą.
            • engine8t Re: Wybor papieza 08.05.25, 00:48
              boomerang napisał:

> No to mają problem, bo oni w większości są super konserwatywni, kutasy mają zaw
              > iązane na supeł. Buzeranta raczej nie wybiorą.

Obecnie sa super konserwatywni? chyba zartujesz? Wrecz odwrotnie - progresywnosc szaleje na calej lini i schizma wisi na wlosku.
              Podobno wsrod ich jest tylko 18 ktorych mzna by zaliczyc do konserwatywnych a reszta to progresywni.
              80% to kadrynalowie mianowani przez Franciszka
              A wiec raczej wybiora kogos umiarkowanego zeby zuplenie nie zniechecic nikogo i zeby kasa plynela ze skladek.
      • polski_francuz Ostoja konserwatyzmu 08.05.25, 09:54
        engine8t napisał:

" Tylko nie to bo to wykonczy KK. Koscol to jedyna ostoja konserwatyzmu i taka musi pozostac jak chce przetrwac. Jak dopuszcza kobiety do oltarza to czym sie bedzie KK roznil od protestanckiego?"

Za Lutra malo bylo kobiet u sterow krajow i ich rola byla w domu. Teraz to sie zmienilo drastycznie. Nie wiem czy "ostoja konserwatyzmu" to komplement. To troche taka wizja swiata jaka ma rosyjski lider na temat ataku na Ukraine: "by ratowac obyczaje i Europe przed upadkiem"...poprzez masowe mordy dodajmy.

PF
    • oszol-lom-z-rm Re: Wybor papieza 07.05.25, 21:17
      Jest czarny dym . A więc wybrali papieża z Afryki i teraz następuje reasumpcje głosowania
      • boomerang Re: Wybor papieza 08.05.25, 00:22
        czarny dym? czy będzie kara za zanieczyszczanie środowiska?
        • engine8t Re: Wybor papieza 08.05.25, 00:49
          boomerang napisał:

> czarny dym? czy będzie kara za zanieczyszczanie środowiska?
          A co jak czarny to od razu zanieczyszcza srodowisko?
          Nawet jak to prawda tos rasista... :)
          • boomerang Re: Wybor papieza 08.05.25, 01:42
            żadnego koloru dym dobry nie jest na płuca
            • boavista4 Re: Wybor papieza 08.05.25, 02:28
              boomerang napisał:

> żadnego koloru dym dobry nie jest na płuca

boomerang nie ma poczucia humoru, czyli jest poprostu głupi! Jest oczywista oczywistością ze dym przezroczysty to pierdzenie, a wiec Boomerang dymi i tego nie widać!
        • boavista4 Re: Wybór papieża, a gdzie cisza wyborcza!!!! 08.05.25, 00:59
          To skandal!
          Wybory na najwyższe stanowisko na świecie m a w Polsce żadnej ciszy wyborczej w mediach nie ma. Jak wybierają jakiegoś Dude to cisza wyborcza na Forum panuje przez pare dni, a tu czytam chamskie dyskusje, a to ze dym jest czarny, a to znowu ktoś sugeruje jakiegoś kandydata. Skończyć z tym! koniec kropka! Jak takie będą obyczaje na Forum to na papieża nie wybiorą Sorosa, tylko Cholownie!
          • oszol-lom-z-rm Re: Wybór papieża, a gdzie cisza wyborcza!!!! 08.05.25, 12:29
            znowu czarny, chyba zbliża się koniec świata...
            • dunajec1 Re: Wybór papieża, a gdzie cisza wyborcza!!!! 08.05.25, 17:57
              Diabli opanowali konklawe, pala po swojemu, smola. A moze i siarka?.
              • polski_francuz Bialy dym 08.05.25, 18:39
                dunajec1 napisał:

"...pala po swojemu"

Kto? Pozostalo nam odczekac kilkadzisiat minut. Kardynalowie juz wiedza...

PF
                • polski_francuz Leon XIV 08.05.25, 19:23
                  polski_francuz napisał:

"US-Amerikaner Robert Prevost ist neuer Papst Leo XIV"

Ojciec z Francji, mama z Wloch, pelniacy funkcje w Ameryce Poludniowej...duzo komentarzy i wyglada na to, ze wybor jest troche zaskoczeniem.

PF
                  • szwampuch58 Re: Leon XIV 08.05.25, 19:52
                    Pochodzi z Szikago,zrywacze azbestowych dachow bedOm w skowronkach
                    • malkontent6 Re: Leon XIV 08.05.25, 20:01
                      szwampuch58 napisał:

> Pochodzi z Szikago,zrywacze azbestowych dachow bedOm w skowronkach

Tak, jestem w skowronkach.
                      • szwampuch58 Re: Leon XIV 08.05.25, 20:21
                        Duzo radosci zycze
              • caesar_pl Re: Wybór papieża, a gdzie cisza wyborcza!!!! 08.05.25, 18:40
                dunajec1 napisał:

> Diabli opanowali konklawe, pala po swojemu, smola. A moze i siarka?.
                >
                Podobno jak wybiora Murzyna na papieza to bedzie czarny dym.
                • dunajec1 Re: Wybór papieża, a gdzie cisza wyborcza!!!! 08.05.25, 19:24
                  "...mama go wola chodz do kapieli
                  a on sie boi ze sie wybieli....."
    • oszol-lom-z-rm Re: Wybor papieza 08.05.25, 20:07
      Trumpowi należy pogratulować skutecznego lobbingu! przewidział że papież będzie amerykański choć to nie on sam nim został
      • boomerang Re: Wybor papieza 08.05.25, 22:38
        Na początku tego wątku doradzałem Trumpa na papieża. Niewiele się pomyliłem.
      • oszol-lom-z-rm Re: Wybor papieza 08.05.25, 22:40
        Czy mogę już wrócić niczym syn marnotrawny na łono kościoła rzymskokatolickiego ? Ciesze się że jest kolejnym posoborowym papieżem który przyjął przedsoborowe imie. Wiem z jest augustianinem i tu mały o problem bo agustianinem był kiedyś sam .. Marcin Luter ten od reformacyjnej schizmy w 1517r .. oby to nie był zły omen…
      • oszol-lom-z-rm Re: Wybor papieza 09.05.25, 22:09
        A jednak czarny…
        deon24.com/2025/05/09/nowy-papiez-urodzony-w-chicago-ma-kreolskie-korzenie-z-nowego-orleanu/
        • prze.nick Re: Wybor papieza 10.05.25, 07:18
          Mildred Martinez prawdopodobnie jest z hiszpańskich przechrztów.
          • oszol-lom-z-rm Re: Wybor papieza 10.05.25, 20:47
            U latynosów wszystko się miesza
          • boomerang Re: Wybor papieza 10.05.25, 21:22
            Marrano tak jak Kolumb?
      • bmc3i MAGA jest wściekła 11.05.25, 06:10
        oszol-lom-z-rm napisał:

> Trumpowi należy pogratulować skutecznego lobbingu! przewidział że papież będzie
        > amerykański choć to nie on sam nim został

Amerykanin, a po Abemus papam nie powiedział ani słowa po angielsku. "Co to za Amerykanin?!"
        Po włosku, po hiszpańsku, a po amerykańsku gdzie? To jest Amerykanin?!
        • oszol-lom-z-rm Re: MAGA jest wściekła 11.05.25, 06:56
          Nasz Jan Paweł jak został wybrany to też na początku mówił wył w języku włoskim
          • bmc3i Re: MAGA jest wściekła 11.05.25, 08:12
            oszol-lom-z-rm napisał:

> Nasz Jan Paweł jak został wybrany to też na początku mówił wył w języku włoski
            > m

A czy polskie media zarzucały mu wówczas że nie mówi po polsku?
            • oszol-lom-z-rm Re: MAGA jest wściekła 11.05.25, 08:36
              W ogóle obcym nie informowały ! Dla rządzących wtedy komunistów to był wielki szok
              • bmc3i Re: MAGA jest wściekła 11.05.25, 08:40
                oszol-lom-z-rm napisał:

> W ogóle obcym nie informowały ! Dla rządzących wtedy komunistów to był wielki s
                > zok

Ja pamietam ten dzień. Byłem dzieciakiem, gdy reżimowa telewizja zaczęła informować o wyborze Wojtyły na papieża. Szok to dla nich był, ale poinformowały o tym.
                • oszol-lom-z-rm Re: MAGA jest wściekła 13.05.25, 16:45
                  rodzicie dowiedzieli sie o tym z radia wolna Europa
                  • bmc3i Re: MAGA jest wściekła 14.05.25, 05:01
                    oszol-lom-z-rm napisał:

> rodzicie dowiedzieli sie o tym z radia wolna Europa

Było w reżimowej telewizji. Choc nie pamiętam jak szybko, ale w środku dnia pamiętam, bo z rodzicami w gościach u rodziny wtedy byłem.
                    • oszol-lom-z-rm Re: MAGA jest wściekła 14.05.25, 21:56
                      ja miałem wtedy 4 miesiące...
                      • bmc3i Re: MAGA jest wściekła 14.05.25, 23:54
                        oszol-lom-z-rm napisał:

> ja miałem wtedy 4 miesiące...

Ja chyba jeszcze wchodziłem pod stół na stojąco.
                        • boomerang Re: MAGA jest wściekła 15.05.25, 00:27
                          > ja miałem wtedy 4 miesiące...
                          > Ja chyba jeszcze wchodziłem pod stół na stojąco.

a ja wtedy będąc dzieckiem w kolebce łeb urwałem hydrze
                          • bmc3i Re: MAGA jest wściekła 15.05.25, 06:12
                            boomerang napisał:

> > ja miałem wtedy 4 miesiące...
                            > > Ja chyba jeszcze wchodziłem pod stół na stojąco.
                            >
                            > a ja wtedy będąc dzieckiem w kolebce łeb urwałem hydrze

Znaczy szmacianą lalkę wypatroszyłeś, czy misia? Mickiewicz by tego nie pochwalił. Oj nie pochwalił.
    • privus Re: Wybor papieza 13.05.25, 16:59
      Kolejny papież wsadzony na minę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka