Gość: gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 09:37 Chciałabym "nieco" (po prostu zmienić, bo to inne jednak imię)zmienić imię dziecka z Julii na Juliannę. Dziecko moje ma 2 lata. Od czego mam zacząć, jeśli to w ogóle możliwe ? Rozumiem, ze najzwyczajniej powinnam się wybrać do urzędu? Z góry dziękuję za odpowiedx Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gato.domestico [...] 04.05.07, 09:46 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Zmiana imienia, od czego zacząć? 04.05.07, 10:06 Najlepiej udaj się do USC i zapytaj. Prawdopodobnie każą Ci napisać podanie do starosty. Zmiana z Julii na Juliannę jest zmianą kosmetyczną, a jakże praktyczną - będzie jej wygodniej w życiu, gdy będzie mieć mniej klonów - ja zmieniam z Aleksandry na Aleksandrę Anastazję z tego właśnie powodu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi28 Re: Zmiana imienia, od czego zacząć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 11:38 Z tego co pamiętam zmieniając synowi brzmienie imienia pisaliśmy podanie do USC w którym należąło uzasadnić swoją decyzję. Jak powiedziała nam pani urzędniczka wszelkie rozsądne argumenty są przyjmowane. Koszt tego przedwsięwzięcia to wówczas-dwa lata temu-było 30 zł. Najlepiej wejść na stronę któregokolwiek urzędu stanu cywilnego-kiedys tak znalazłam potrzebne informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Emi28 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 12:22 Dzięki bardzo za informację. Piszecie o rozsądnych (skutecznych) powodach, czy wyjątkowa popularność imienia jest argumentem wystarczającym? Czym jeszcze wzmocnić naszą decyzję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Emi28 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 12:27 Weszłam na stronę USC i dowiedziałam się, ze (niestety) imię można zmienić w ciągu 6 msc od wydania aktu urodzenia. Ale jeszcze zadzwonię i spróbuję się czegoś dowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: Zmiana imienia, od czego zacząć? 04.05.07, 12:30 Nie nie,. Imię możesz zmienić w dowolnej chwili. W ciągu pierwszych sześciu miesięcy bez kosztów i chyba bez argumentów. poprostu zmieniasz i tyle. Potem już musisz uargumentowac. Ja zmieniałam czterolatkowi. Myślę, że popularność imienia jest do przyjęcia, możesz napisac, że obawiasz się, że córka będzie się źle czuła jako jedna z iluś tam Julek w klasie.Że Twoja decyzja nie wynika z widzimisię, a z troski o dobro dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zmiana imienia, od czego zacząć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 12:31 Bardzo ci dziękuję. Naprawdę.Całuski Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zmiana imienia, od czego zacząć? 04.05.07, 13:11 Jeszcze jedna uwaga - po upływie 6 mies. życia dziecka imię zmienia się decyzją starosty powiatowego, czyli w mieście na prawach powiatu jest to burmistrz lub prezydent, a w zwykłym powiecie - starosta. Do starosty też się należy w tym celu zwracać. Pozdrawiam i życzę powodzenia, mozesz argumentować np. tym, że słyszałaś o nazywających się tak samo jak Twoja córka osobach (imię + naziwsko) i chcesz jej ułatwić identyfikację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Zmiana imienia, od czego zacząć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 10:32 Jesli to jest miasto to starosta a jeśli wieś to też starosta z powiatu czy wójt z gminy? Jest to dla mnie ważne,dzięki za wszelkie informacje Odpowiedz Link Zgłoś