alexandria1982 06.05.07, 13:08 Znalazłam takie angielskie imię, które wg internetowej strony wywodzi się z Biblii. Czy ktoś może wie, jaki ma polski odpowiednik? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Ezdrasz 06.05.07, 13:14 Szybkie przeszukanie behindthename i Biblii wykazało, że to Ezdrasz. pl.wikipedia.org/wiki/Ksi%C4%99ga_Ezdrasza www.behindthename.com/php/view.php?name=esdras Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ezdrasz 06.05.07, 13:24 Nic mi o tym nie wiadomo, ale jeśli znasz żeński odpowiednik od Eliasza albo Jeremiasza, to spróbuj stworzyć żeński według tego samego wzoru. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Ezdrasz 06.05.07, 13:34 mogłaby być po prostu Ezdra właściwie to przychodzi naturalnie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ezdrasz 06.05.07, 13:39 Ten wzór tworzenia żeńskich odpowiedników imion stosuje się tylko do męskich imion łacińskich zakończonych na -usz, jak Juliusz - Julia, Eligiusz - Eligia, Eutymiusz - Eutymia. Do hebrajskich i zakończonych na -asz nie bardzo pasuje, a poza tym niebezpiecznie zbliża się do imienia męskiego - Ezra jest mężczyzną, to jasne dla kazdego, kto słyszał o Poundzie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ezdrasz 06.05.07, 13:40 Małe uzupełnienie, Eutymiusz to oczywiscie zlatynizowane imię greckie. Z punktu widzenia naszej dyskusji istotne jest jednak to, że jest to imie zlatynizowane. Odpowiedz Link Zgłoś
atenette Re: Ezdrasz 06.05.07, 19:36 Ezra to bardzo popularne w UK imie zydowskie. Sama znam trzech Zydow o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ezdrasz 07.05.07, 00:08 shilla01 napisała: > mogłaby być po prostu Ezdra właściwie to przychodzi naturalnie Naturalnie? Od razu mam przed oczami Ezrę Pounda. Ani krzty żeńskich skojarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Ezdrasz 07.05.07, 14:30 A ja Ezrę Trenta, surowego farmera z powieści Sterlinga Northa. Też zero żeńskich konotacji Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ezdrasz 07.05.07, 20:18 shilla01 napisała: > ale ja zamieniłam na Ezdrę , a nie Ezrę Zauważyłam. Mimo to skojarzenie z Poundem jest nieuniknione. Odpowiedz Link Zgłoś