Gość: kasia IP: *.osiedle.net.pl 14.05.07, 13:39 Cześć dziewczyny, pomóżcie mi wybrać imię dla córeczki... Mam synka Mikołaja (podoba nam się ze względu na staropolskie korzenie i na szczęście tu gdzie mieszkam nie ma mody na to imię). Dziewczynkę najchętniej nazwalibyśmy Antosia - ale kompletnie nie pasuje do prostego i krótkiego nazwiska. Biorąc pod uwagę to co napisałam - może wpadną Wam do głowy jakieś propozycje nad którymi będziemy mogli się zastanowić... kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
essi23 Re: siostrzyczka Mikołaja 14.05.07, 13:56 może Zosia wg mnie pasuje do Mikołaja sama zamierzam dać swojej przyszłej córeczce na imię Zosia,a synkowi Mikołaj pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: siostrzyczka Mikołaja 14.05.07, 17:44 Może jednak ta Antoninka pasuje? Inne propozycje: Kornelia Rozalia Regina Honorata Balbina Michalina (myślę, że świetnie pasuje do Mikołaja) Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: siostrzyczka Mikołaja 14.05.07, 18:54 Mikołaj to bardzo ładne imię. Antonina również bardzo mi się podoba i może jednak zdecydujecie się na nie? Przecież dziecko zwykle nie będzie się imieniem i nazwiskiem przedstawiać, ale imieniem tylko. Dzieci na podwórku też nie będą mówić do Twojej córki Antonina X, tylko Antosia czy też Tosia. Nazwisko z reguły tylko do jakichś dokumentów jest potrzebne, a w przyszłości jak wyjdzie za mąż to pewnie i tak je zmieni. Jeśli jednak naprawdę nie chcesz nazwać z tego powodu córkę Antoniną, to proponuję Alinę, Rozalię, Emilię i Laurę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: siostrzyczka Mikołaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 23:46 Jak dla mnie Emilka bedzie ślicznie pasować z Mikołajem. Moja przyjaciółka to Emilka, oficjalnie Emilia, ślicznie według mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksandra Re: siostrzyczka Mikołaja IP: *.DWUDZIESTOLATKA.ds.uni.wroc.pl 14.05.07, 19:41 Mikołaj bardzo ładne imię Antosia super! Na pewno nie możecie dać takiego imienia?? jak dla mnie nie ma czegoś takiego ze imię może nie pasować do nazwiska Antosia, Antonina.... sama bym tak nazwała córeczke Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: siostrzyczka Mikołaja 14.05.07, 19:56 Witaj, moze dla dziewczynki Łucja? Gabriela? Na pewno znajdzie się jakieś ładne imię, które uda się dopasować do Waszego nazwiska. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: siostrzyczka Mikołaja IP: *.osiedle.net.pl 14.05.07, 21:48 no proszę... sprawdzam - a tu tyyyle propozycji bardzo Wam dziękuję, już zapisuję na kartce, wołam męża i będziemy dyskutować, losować i się targować... o decyzji poinformuję jak tylko ją podejmiemy P.S. Mój mąż już krzyczy, że Balbinka (ale ja mam wątpliwości - bo Mikołaj ma bajkę o Złotej Rybce i tam występuje zła, leniwa i gruba żona rybaka - Balbinicha...i tak jakoś mi się kojarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: siostrzyczka Mikołaja 14.05.07, 21:54 E tam, Balbinicha od razu! Balbusia malutka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Aleksandra Re: siostrzyczka Mikołaja IP: *.DWUDZIESTOLATKA.ds.uni.wroc.pl 15.05.07, 19:06 Balbina- matko, uchroń dziecko przed takim imieniem! Ja bym się pocięła gdyby mnie rodzice tak nazwali.... takie pretensjonalne...ale to Wasza decyzja Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: siostrzyczka Mikołaja 15.05.07, 19:07 Lepsza Ola, którą nosi pół populacji żeńskiej ;-P Z pewnością córka nie będzie się wyróżniac imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksandra Re: siostrzyczka Mikołaja IP: *.DWUDZIESTOLATKA.ds.uni.wroc.pl 15.05.07, 19:14 Nie, nie twierdzę, że lepiej, ale uważam, że nie ma co wymyslać i dawać dziecku pretensjonalnych imion Oczywiscie to moje zdanie- już lepiej częściej spotykane niz jakieś wyszukane- widać, że rodzice koniecznie chcą się wysilić i wymyślić nie wiadomo co. I warto pomyśleć, czy dziecko będzie z tego zadowolone. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: siostrzyczka Mikołaja 15.05.07, 19:15 Gość portalu: Aleksandra napisał(a): I warto pomyśleć, czy dziecko będzie z tego zadowolon > e. Pomyśleć sobie można, ale zadowolenia dziecka nie przewidzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: siostrzyczka Mikołaja IP: *.osiedle.net.pl 15.05.07, 20:09 będziemy losować spośród: -Antoniny (jednak) -Emilii -Hanny (to nowa propozycja)... P.S. Już tak bym chciała się zwracać do brzuszka po imieniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksandra Re: siostrzyczka Mikołaja IP: *.DWUDZIESTOLATKA.ds.uni.wroc.pl 15.05.07, 23:25 Fajnie, jakbyście wylosowali Hanię lub Antosie Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: siostrzyczka Mikołaja 15.05.07, 23:30 Jestem za Antosią, chyba że z nazwiskiem brzmi śmiesznie. Siostry znanych mi Mikołajków: Matylda, Marysia w drodze Małgosia Maja Emilia Ania (Bartek i Konrad - z tym, że pokolenie 20-30-latków) I jeszcze z braci - Jaś i Maksymilian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: siostrzyczka Mikołaja IP: *.osiedle.net.pl 31.05.07, 12:53 No dobra... Antosia Nie było losowania - Mój mąż zaczął tak do niej mówić i jak ja próbuję inaczej - to mi tak jakoś nie pasuje... No bo jak? Mam do swojej Tosi mówić Emilko? )) Jeszcze raz dziękuję za Wasze zaangażowanie. Niby to taka osobista sprawa - a jednak warto czasem na forum się poradzić... Kasia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: siostrzyczka Mikołaja 31.05.07, 15:52 Widocznie miała być Antoniną pozdrawiam serdecznie, g. Odpowiedz Link Zgłoś
sarna73 Re: siostrzyczka Mikołaja 31.05.07, 21:25 mam synka MIkołaja a on ma mlodszą siostre Aleksandre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: siostrzyczka Mikołaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 18:58 Tosia jest ślicznie. I pasuje do Mikołaja. Na początku zawsze się wydaje, że imię niekoniecznie pasuje do nazwiska, a potem się okazuje, że innego zestawu sobie nie wyobrażamy. Tosia, Tosia, Tosia! Ślicznie. Gratuluję wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksandra super :-) IP: *.DWUDZIESTOLATKA.ds.uni.wroc.pl 24.06.07, 01:23 Mikołaj i Antosia- rewelacja !!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś