Gość: tola IP: *.autocom.pl 15.05.07, 11:09 nie wiem jeszcze czy się odważymy nazwac tak nasza córeczkę, ale zaczynamy to coraz bardziej rozważać czy nie kojarzy Wam się jakoś pretensjonalnie? czy nie jest zbyt przestarzałe wg mnie brzmi ładnie "na ucho" ale nie wiem jak ludzie będa na nie reagować... mozna zdrabniać Ludwisia, Lula, Ludka, Ludusia... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
manarai Re: a co powiecie na Ludwikę? 15.05.07, 11:59 Niedawny wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=61036191&a=61036191 Powtórzę się: ja to imię uwielbiam i jak najbardziej popieram. I wcale nie uważam, żeby było zbyt przestarzałe - wręcz przeciwnie. Teraz przecież wracają takie właśnie "starsze" imiona, Ludwika spotka w klasie Aniele, Heleny i Antoniny - imię jest do nich zbliżone stylistycznie, a jednocześnie jeszcze nie wróciło do łask, będzie więc miało urok oryginalności. Nadawajcie bez obaw. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a co powiecie na Ludwikę? 15.05.07, 14:55 Ludwinia - cudo. Trzymam kciuki za to, zebyście się odważyli! Jest IMO bardzo na czasie, z serii imion staroświeckich, ale nieprzestarzałe. Odpowiedz Link Zgłoś
magda_m22 Re: a co powiecie na Ludwikę? 15.05.07, 15:18 Bardzo ładne i fajne imię )). Ma ciekawe i miłe zdrobnienia...Ludwinia czy Ludwisia . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: a co powiecie na Ludwikę? 15.05.07, 16:35 Ślicznie imię i ma sliczne zdrobnienia, wśród których Ludka podoba mi się najbardziej. Jestem za! Ludzik, Ludwinia - dla małej dziewczynki. A dla nastolatki - Ludka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: a co powiecie na Ludwikę? IP: *.devs.futuro.pl 15.05.07, 16:54 bardzo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: a co powiecie na Ludwikę? 15.05.07, 18:14 super) kolejne imię,które można zdrobnić do Lulu Odpowiedz Link Zgłoś
agmani Re: a co powiecie na Ludwikę? 16.05.07, 15:40 Zgadza sie . My do Lulu zdrabniamy Luise, Mloda reaguje i cos mi sie wydaje, ze tak bedzie o sobei mowic. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: a co powiecie na Ludwikę? 15.05.07, 21:09 Mam nadzieję, że się odważycie, bo to cudne imię Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Śliczne:))) 15.05.07, 21:38 tak miała na imię moja babcia - Ludwika, Ludwinia, Lucia, Ludka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klementynka Re: a co powiecie na Ludwikę? IP: *.acn.waw.pl 15.05.07, 23:42 Bardzo ładne imię. Nawet śliczne i z wdziękiem. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: a co powiecie na Ludwikę? 16.05.07, 16:36 Bardzo ladne - niebanalne, niepretensjolalne i dla malutkiej dziewczynki i dla pani Dyrektor i dla babuni. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: a co powiecie na Ludwikę? 16.05.07, 17:50 Bardzo ładne imię. Odważcie się Odpowiedz Link Zgłoś
mam6lat Re: a co powiecie na Ludwikę? 17.05.07, 00:04 przepiękne - znałam kiedyś przeuroczą staruszkę - siostrę Ludwikę (zakonnicę) dzięki niej i mię zawsze będzie mi się kojarzyło z Francją (będąc w ciąży miałam je na liscie dziewczęcych imion obok Korduli, Kornelii i Mederyki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tola Re: a co powiecie na Ludwikę? IP: *.autocom.pl 18.05.07, 14:56 kurczę jesteśmy prawie zdecydowani ale boimy sie z mężem że skrzywdziwmy dziecko( mamy już trochę tego przedsmak jak mówimy rodzinom lub znajomym o naszym wyborze to zapada chwila ciszy i albo jest brak komentarzy albo długo trwa oswajanie nam to rybka, nasz wybór ale jak mała napotka takie reakcje? niektórzy twierdza ze zbyt meskie - jak Henryka czy Czesława faktycznie tak jest? może jednak łucja? lub Lena? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klementynka Re: a co powiecie na Ludwikę? IP: *.acn.waw.pl 18.05.07, 15:46 Ja bym nie zmieniała. I już absolutnie jak dla mnie na Łucje czy Lene tym bardziej. I niech się dziwią. Mnie się dziwili na Matylde, a o Ninie twierdzili że to końcówka. Szczerze jako mama mam to gdzieś. Ludwiczka jest naprawdę ślicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: a co powiecie na Ludwikę? 18.05.07, 16:01 Łucja też jest śliczna. Lena mi się niezbyt podoba, nie lubię zdrobnieniowych imion. A co do Ludwiki, to na razie odpuście sobie "oswajanie" otoczenia z imieniem. Nie mówcie nic. Jak się urodzi, to poinformujecie wszystkich, że jest już na świecie mała Ludwinia i jak spojrzą na dziecko, to zapomną, że imię im się nie podoba. A potem się przyzwyczają. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a co powiecie na Ludwikę? 18.05.07, 17:46 O, to to. Jako odmęskiego go nie postrzegam. Rodzinę informujcie, ze "nie jesteście zdecydowani" i "rozważacie" - bez podawania typów. Zareczam Ci, ze reakcja byłaby taka sama wobec każdego imienia, odstającego choć trochę od szablonu. Mój synek nosi dużo mniej spotykane imię i nie spotyka go z tego powodu żadna krzywda; wręcz odwrotnie, jest z niego bardzo zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
quadri My mamy... 24.05.07, 09:51 13-sto miesięczną Ludwikę. Wszyscy byli w szoku, że daliśmy jej tak na imię, teraz też bywają, kiedy mówimy jak nasza córka ma na imię, ale... Mamy to gdzieś-przepraszam, za ten kolokwializm, ale moim zdaniem tak się trzeba ustosunkować do komentarzy na temat imion. I pomyśleć, że chcieliśmy dać jej na imię Lukrecja.... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: My mamy... 24.05.07, 10:25 super,gratuluję) a oprócz pelnej formy imienia,zdrabniacie? i jak? Odpowiedz Link Zgłoś
quadri Re: My mamy... 25.05.07, 20:51 Przede wszystkim Lulu. Lula, Luleczka, Lulaczek, Lulas. Cały tłum tego. Albo klasycznie: Ludwinia, Ludwisia, Ludwiko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaakaa Super!!! IP: *.aster.pl 24.05.07, 11:35 Ja mam Ludwika (3). Bardzo wdzięczne imię. Najczęściej mówimy na niego Luduś i on sam też tak się nazywa. Ale bywa też Luduchną, Lulusiem, Lulem a nawet samym Lu. Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: a co powiecie na Ludwikę? 24.05.07, 16:08 Ładne imię, choć zdecydowanie wolę je w wariancie męskim. A co do skrzywdzenia: nie sądzę, żeby nadanie oryginalnego imienia mogło skutkować krzywdą dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś