Dodaj do ulubionych

Gertruda!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.07, 00:06
Na studiach moja profesorka miała tak właśnie na imie.
Jak dla mnie to imie zawiera w sobie pewną " surowośc".
Jak to moja koleżanka powiedziała żartem "że matka chyba jej nie kochała "
(pani Gertrudy oczywiście, skoro nadała jej takie imie smile)

Obserwuj wątek
    • alexandria1982 Re: Gertruda!! 20.05.07, 00:15
      Oj, nie zachwyca mnie Gertruda, tak jak powiedziałaś, zawiera w sobie pewną
      surowosc.
    • tami46 Re: Gertruda!! 20.05.07, 00:22
      Nie podoba mi się to imię ale dane mi było w życiu poznać jedną osobe o tym
      imieniu i mimo ,że nie żyje już od wielu lat myślę o nie jako niezwykle milej i
      sympatycznej kobiecie.
    • manarai Re: Gertruda!! 20.05.07, 05:09
      Tak, mi też wydaje się surowe. I ciężkie, zwłaszcza w młodym wieku. Chociaż nie powiedziałabym, że krzywdzące.

Kojarzy mi się śląsko. Ojciec opowiada dowcipy o Trudzie Żelazkowej.
      W drugiej kolejności kojarzy mi się szekspirowsko.
      • abiela Re: Gertruda!! 20.05.07, 14:31
        Znam sporo Gertrud, odbieram to imię całkiem zwyczajnie.
        • annajustyna Re: Gertruda!! 20.05.07, 17:16
          Imie ladne, tylko to zdrobnienie...Kojarzy sie z matka Hamletasmile)).
          • aka10 [...] 20.05.07, 17:53
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • annajustyna Re: Gertruda!! 20.05.07, 18:33
              Trudzia jeszcze brzydziej...
    • dalenia Re: Gertruda!! 01.09.17, 14:05
      Co sądzicie o Gertrudzie? Mnie się zawsze podobała, ale chyba nie miałabym odwagi jej nadać. Uważam, że ma w sobie coś przyjemnie tajemniczego. Zdrabniałabym ją do Gerdy zapewne, być może jeszcze do Gerci, Geruni.
      • paula.anna Re: Gertruda!! 01.09.17, 14:14
        Lubię twarde imiona smile.
        I faktycznie, to imię ma w sobie coś tajemniczego.
        Gertrudę doceniłabym u kogoś.
        Jedynie co mi się nie podoba to możliwość zdrabniania z końcówką -dzia, której nie trawię, mam nieprzyjemne dreszcze, kiedy słyszę np Madzia. A pewnie "Gertrudzia" byłoby dość oczywistym zdrobnieniem uncertain
        • stokrotka_96 Re: Gertruda!! 01.09.17, 14:22
          Kurczę, Gertrudy bym nie nadała - zbyt twarde. Gerda za to byłaby już OK (kojarzy mi się dobrze, bo z przyjaciółką Kaja z "Królowej śniegu").
        • dalenia Re: Gertruda!! 01.09.17, 14:35
          Ja tam lubię niektóre takie - np. Jadzię, Wandzię, Madzię też od biedy. Gertrudzia faktycznie koszmarna, ale Trudzię chyba bym "przełknęła" wink Ja myślę, że na pewno ktoś próbowałby jeszcze z wersją "Trudi". Też niezbyt fajnie.
          • stokrotka_96 Re: Gertruda!! 01.09.17, 14:56
            Trudy lubię, ale za granicą. W Polsce zbyt hamerykańskie wink.
    • dolcevita007 Re: Gertruda!! 01.09.17, 14:40
      Gerda podoba mi sie nawet bardzo, to czego nie lubie to koncowka Truda i dlatego nie nadalabym tego imienia.
      Gertruda brzmi mi matronowato, a Gerda swiezo i dziewczeco.
    • lily-beth Re: Gertruda!! 01.09.17, 15:39
      Nie podoba mi się ani Gertruda, ani Gerda, podobnie jak Gerard - nie lubię chyba tego Ger wink Z tych trzech jeszcze Gertruda wydaje mi się najlepsza, mała Trusia wink.
    • gaudencja Re: Gertruda!! 02.09.17, 19:11
      Nie nazwałabym tak swojej córki, ale do samego imienia już dojrzałam, znajduję w nim - mimo jego twardości - pewien urok. Gorzej ze zdrobnieniami.
    • niwius Re: Gertruda!! 06.09.17, 22:33
      Podoba mi się to imię. Sama nie nadałabym, bo mam jedną w bliskiej rodzinie i kilka w dalszej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.