alexandria1982 18.06.07, 11:24 Czy istnieje w Polsce Leonora obok Eleonory? Czy może jest to pretensjonalne imię? Jak je odbieracie? Nadałybyście swojemu dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dee Re: Leonora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.07, 11:28 Nie wiem wprawdzie, czy istnieje, ale nie nadałabym dziecku tego imienia, podobnie zresztą jak nie dałabym Eleonora. zupełnie mi sie nie podoba. Takie ciociowato - babciowate wg mnie (ale to tylko moje zdanie nikogo nie obrażając). Kojarzy mi sie ze Złotopolskimi i nic na to nie poradze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nataloosia:) Re: Leonora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 12:16 Hmm..dziecka bym tak nie nazwała, ale jeśli ci się podoba to nazwij tak swoją córke! Bardzo podoba mi sie zdrobnienei Leosia Imię nawet fajne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isztar Re: Leonora IP: 62.87.236.* 18.06.07, 12:24 A mi sie bardzo podoba ze względu na zdrobnienie Lea ( ponieważ same imię Lea jest dla mnie za krótkie)ja nadałabym je swojej córce, ale mąż nigdy by sie nie zgodził)I właśnie ze względu na to zdrobnienie Leonora a nie Eleonora) Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Leonora 18.06.07, 15:15 Moim zdaniem Leonora to coś w rodzaju usamodzielnionej formy skróconej od Eleonory, podobnie jak Nastazja od Anastazji. Czy należy to w takiej sytuacji uznać za pełnoprawne imię - nie wiem. Natomiast jestem całkowicie przekonana, że kobieta nosząca imię Leonora przez całe życie musiałaby przedstawiając się zaznaczać wyraźnie "Leonora, nie Eleonora. Zaczyna się na L, nie na E"... I właśnie dlatego nie nadałabym tego imienia swojemu dziecku - forma Eleonora nie jest popularna, ale jest znacznie bardziej utrwalona w kulturze. Eleonorę byłabym skłonna nadać. A może Leonarda? Leandra? Leontyna? Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Leonora 18.06.07, 15:52 Ponad 500 Polek to wcale nie tak mało ma tak na imię. Odpowiedz Link Zgłoś