IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 16:04
Moja kuzynka zamierza dać swej córce imię Diana. Nie bardzo podoba mi się ten
pomysł, ona jest nauczycielką i to jakoś nie przystoi. Czy ktoś obecny na tym
forum też tak myśli? Jak uswiadomić kuzynkę, żeby nie skrzywdziła dziecka?
Nadmieniam, że mieszkają na wsi.
Obserwuj wątek
    • biljana Re: Diana 21.06.07, 16:40
      Gość portalu: Teresa43 napisał(a):

Nie bardzo podoba mi się ten
      > pomysł, ona jest nauczycielką i to jakoś nie przystoi.

nie przystoi?? wybacz, ale co masz na mysli?
    • Gość: Malwina Re: Diana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 16:43
      Nie lubię stwierdzenia "skrzywdzić dziecko".

Aczkolwiek za imieniem Diana w polskich realiach także.
    • olianka Re: Diana 21.06.07, 17:11
      Podoba mi się Diana.

Jakie imię przystoi dziecku nauczycieli?
      • pluskotka Re: Diana 21.06.07, 17:22
        Mam koleżankę Dianę i jakoś nie narzeka na swoje imię. Przynajmniej jest
        niepowtarzalna, choć prócz niej w szkole jest jeszcze jedna Diana. smile
        • olianka Re: Diana 21.06.07, 17:29
          Ja Dian znam całkiem sporo i odbieram to imię jako zwykłe, bezpieczne.
          • pluskotka Re: Diana 21.06.07, 17:33
            Znam też psa o tym imieniu. smile
            • olianka Re: Diana 21.06.07, 17:41
              pluskotka napisała:

> Znam też psa o tym imieniu. smile

Phi, też znam i co z tego? Psa Zuzię też spotkałam.
    • martuszkaw Re: Diana 21.06.07, 18:01
      Mnie się podoba. Oprócz tego, że kuzynka jest nauczycielką i mieszkają na wsi,
      możesz podać argument przeciwko temu imieniu. Podrawiam M.
    • ariana1 Re: Diana 21.06.07, 18:09
      Dziwne argumenty. A jakie to ma znaczenie, że jest nauczycielką? Najlepiej nie
      uświadamiaj kuzynki, bo zrobisz sobie wroga. Wtrącanie się w takie sprawy jak
      imię dla dziecka, jest nietaktowne. To jest sprawa tylko i wyłącznie rodziców
      jak je nazwą.
      • Gość: teresa43 Re: Diana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 18:19
        ale to nie wstyd wspomniec bliskiej kuzynce, zeby glupstwa nie palnela.
        • gaudencja Re: Diana 21.06.07, 21:12
          Ale po czym poznajesz, że to głupstwo?
          • Gość: Nataloosia:) Re: Diana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 12:45
            Mi się strrasznie podoba smile i wg mnie to imię jest bardzo dostojne. Ktoś tu
            mówił, że nie lubi określenia "skrzywdzić" , wiec przepraszam że go użyję, ale
            moim zdaniem , krzywdą dla dziecka jest nazwać je Anną , Magdzią , Kasią ,
            Basią , Asią itd. itp. > oto moje zdanie smile
            • ariana1 Re: Diana 27.06.07, 23:41
              Gość portalu: Nataloosiasmile napisał(a):

> Mi się strrasznie podoba smile i wg mnie to imię jest bardzo dostojne. Ktoś tu
              > mówił, że nie lubi określenia "skrzywdzić" , wiec przepraszam że go użyję,
              ale
              > moim zdaniem , krzywdą dla dziecka jest nazwać je Anną , Magdzią , Kasią ,
              > Basią , Asią itd. itp. > oto moje zdanie smile

Boszszsz!!! Enty raz czytam, że mam skrzywdzone imionami dzieci! Kobito,
              wyjaśnij mi proszę dlaczego piszesz takie głupoty. Sorry za nerwowy ton, ale
              wkurza mnie już określenie "krzywdzić dziecko imieniem". A jak ty skrzywdziłas
              swoje dziecko? Pochwal się imieniem!
              • gaudencja Re: Diana 27.06.07, 23:46
                Nataloosiasmile jeszcze nie zdążyła skrzywdzić dziecka imieniem.
                • ariana1 Re: Diana 27.06.07, 23:58
                  Gaudencjo, już się zmitygowałam smile Wybacz mi proszę, ale nie mogę już zdzierżyć
                  tych "krzywdzeń". Na ogół mnie to śmieszy, ale dziś mnie wzięło na nerwy. Poza
                  tym wg teorii natalusi jak też jestem "skrzywdzona" imieniem, hahahaha!!
                  • gaudencja Re: Diana 28.06.07, 14:20
                    Nie martw się, przeciez tu już każdy choć raz został oskarżony o krzywdzenie
                    dziecka imieniem wink Ot, taki toksyczny język nierozsądnych osób, oczywiście
                    przykry. Pozdrawiam serdecznie smile
                    g.
    • mera73 Re: Diana 24.06.07, 13:10
      Mnie się to imię kojarzy przede wszystkim z Anią z Zielonego Wzgórza. Jej
      najlepsza przyjaciółka to Diana Barry. Pani Małgorzata Linde też uważała, że
      Diana to pretensjonalne imię smile A wybrał je nauczyciel (sic), który mieszkał
      wtedy u państwa Barry... Ale mnie osobiście się podoba, i te skojarzenia są miłe.
    • theodorka Re: Diana 25.06.07, 09:06
      No, ja też spotkałam bardzo, bardzo dużo Dian. Nie ze wszystkimi mam przyjemne skojarzenia, no ale wiadomo - jak to ludzie wink.

Dla mnie to bardzo normalne, bardzo dostojne imię. I nie rozumiem, dlaczego nauczycielce nie przystoi - wszak jest to jedno z bardziej typowych imion królewskich.

Podaję zestawy imion dzieci znajomych nauczycieli: jedna rodzina ma Patryka, druga Basię, trzecia Olę, Klaudię i Maćka (i chyba jakieś jeszcze dziecko), czwarta Rafała i Elę. Dlaczego Diana ma być gorsza od takich imion?
    • Gość: Dee Re: Diana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 10:16
      Co to znaczy, ze nie przystoi dac takiego imienia? nie rozumiem...
      Mnie osobiscie Diana sie nie podoba, zbyt silne skojarzenia z Lady Di.
      Ale imie jest dobre, nie szokuje, jest normalne.
      Nie rozumiem co wg Ciebie mogłoby być gafą, gdyby kuzynka - nauczycielka dała
      dziecku tak na imie. A co ma nazwac Julią ? Kolejną ???
    • Gość: Malwina Re: Diana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 23:13
      "ona jest nauczycielką i to jakoś nie przystoi"

Co ma do tego pełnienie funkcji nauczyciela? Jako dziecko nauczycielskie nie
      czułam nigdy specialnego "nadzoru" społeczeństwa nad moim imieniem. Aczkolwiek
      lubiane przez człowieka imiona zawsze coś o nim świadczą. Także inne zdanie mam
      o matkach dziewczynek o imionach Józefina, Antonina czy Franciszka, a inne o
      matkach Nicoli, Olivii albo Roksan. Za Dianą nie przepadam, ale też nie
      odbieram jej jako czegoś naprawdę okropnego.
    • agni.r Re: Diana 25.06.07, 23:37
      a co ja mam zrobic? córka ma na imię Nadia czy nazwac drugą Diana?Moglabym
      wolac na kolację: Nadianadianadia!
      • Gość: Nataloosia :) Re: Diana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 22:06
        > a co ja mam zrobic? córka ma na imię Nadia czy nazwac drugą Diana?Moglabym
        > wolac na kolację: Nadianadianadia!

Też o tym kiedyś pomyślałam big_grin
        • Gość: Teresa43 Re: Diana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 11:08
          Przemyslałam wasze wypowiedzi, i dziekuje za te uwagi, i myślę, że nie będę sie
          nic wtrącać, w sumie faktycznie to jej sprawa. A skoro w Ani z Zielonego Wzgórza
          była Diana, to pięknie. Widzialam kiedys w teatrze tą sztukę, a ksiązki nie
          czytalam, a teraz to za stara jestem, bo to chyba dla mlodych, tak? To pewnie
          kuzynka to imię z tej ksiazki wziela, bo ona polskiego uczy. A ja tu po raz
          pierwszy pisze, dzieki siostrzenicy, co mi pokazala to forum. Raz jeszcze dzieki
          • Gość: Diana Re: Diana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 22:15
            Bardzo ładne imię. Sama takie noszę. Wywołuję nim miłe reakcje wsród osób,
            którym sie przedstawiam.Na ogół słyszę "ładne ma pani imię, oryginalne", i
            czasem pada pytanie skąd 20kilka lat temu wziął sie pomysł na to imię.
            • Gość: ninka Re: Diana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.07, 09:19
              A propos - co było inspiracją nadania tego imienia?
              • Gość: Diana Re: Diana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 18:43
                Inspiracją był film-serial, w którym bohaterkami były Diana i Ramona. I znam
                drugą Dianę w moim wieku, której imię też "pochodzi" z tego serialu.
          • Gość: Tawananna* Re: Diana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 17:21
            Na pewne książki nigdy nie jest za późno smile. Jeśli jeszcze nie zajrzałaś do Ani,
            przeczytaj - książka dla młodych, ale łezka się w oku może zakręcić wink. I będzie
            można pogadać o tym z siostrzenicą smile.
    • Gość: Miruna Re: Diana IP: *.lublin.mm.pl 04.07.07, 13:44
      To bardzo ładne imię. Choć znałam jedna Dianę która często i chętnie figlowała
      pod kołdrą z mężczyznami więc dziecku bym tego imienia nie dała- źle się mi
      kojarzy.
      • donmari Re: Diana 04.07.07, 18:41
        Moja znajoma, już po trzydziestce, ma na imię Diana.Jest ...anglistką.
      • gaudencja Re: Diana 04.07.07, 21:50
        Gość portalu: Miruna napisał(a):

Choć znałam jedna Dianę która często i chętnie figlowała
        > pod kołdrą z mężczyznami więc dziecku bym tego imienia nie dała- źle się mi
        > kojarzy.

Faktycznie, cóż za dziwne i pruderyjne nawyki. Cały czas pod kołdrą?
        • Gość: Miruna Re: Diana IP: *.lublin.mm.pl 04.07.07, 22:31
          Nie tylko. Za to ciągle z kim innym. Obrzydziła mi to imię które odkąd
          przeczytałam Anię z Zielonego bardzo polubiłam.
    • Gość: Diana :) Re: Diana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.07, 19:33
      Mam na imię Diana. I bardzo sie z tego cieszę. MIeszkam w niedużej
      wiosce. I wcale nie czuje sie pokrzywdzona moim imieniem. Jesterm
      nastolatką i wręcz przeciwnie bardzo podoba mi sie moje imie i inni
      także dobrze to odbierają. Naprawdę. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.