Dodaj do ulubionych

Imię do popularnego nazwiska

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 10:03
Witajcie.
Mam takie pytanie, czy do bardzo popularnego nazwiska typu : Kowalski,
Zieliński, Nowak lepiej dać imię bardzo popularne, czy oryginalne, czy raczej
neutralne zupełnie.

Np.(to tylko zwykle przyklady i pytanie teoretyczne, ciekawoscia podyktowane)

Jan Kowalski - popularne (niczym nie wyrozniajacy sie tradycyjny zestaw)
Kosma Kowalski - oryginalnie
Paweł Kowalski - neutralnie

Katarzyna Nowak (strasznie popularne)
Eunika Nowak (oryginalnie)
Amelia Nowak

Jakie macie zdanie i odczucia na ten temat.
Czy imie oryginalne do pospolitego nazwiska pozwoli sie w jakis sposób
wyroznic dziecku?

Obserwuj wątek
    • Gość: Nataloosia :) Re: Imię do popularnego nazwiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 10:46
      Myślę, że zbyt popularne imię jest złe. Natomiast zbyt oryginalne, może być w
      środowisku postrzegane jako śmieszne z tak częstym nazwiskiem. Radziłabym wtedy
      poszukać imienia, które jest dosć oryginalne, ale gdy się już to imie spotka,
      nie wywołuje ono jakiegoś wielkiego zdziwienia i zainteresowania. Moja
      propozycja - Milena Kowalska czy tam Nowak smile
    • olianka Re: Imię do popularnego nazwiska 25.06.07, 15:31
      Popularne imię do popularnego nazwiska to krzywda dla dziecka, bo dziecko jest
      osobą, a nie numerem (w dzienniku, PESEL etc.). Podawanie imienia ojca za każdym
      razem też jest mało praktyczne.

Moja mama miała w klasie swego czasu dwóch uczniów o tym samym imieniu i
      nazwisku. Drugie imiona też mieli takie same i w ten sposób w dzienniku
      widniało: Piotr Paweł X s. Jana i Piotr Paweł X s. Józefa sad
      • Gość: Malwina Re: Imię do popularnego nazwiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 17:54
        Popularne imię w połączeniu z popularnym nazwiskiem może dać zestaw
        powtarzający się już któryś raz z kolei co może utrudnić życie w wielu
        dziedzinach. Kiedy jest się kolejnym Janem Kowalskim z pewnością zostanie ci
        przyporządkowana jakaś niekoniecznie lubiana ksywa, numer itd.
        Uważam, że dobrze będzie wyglądało imię mało popularne, lecz nie "bardzo
        oryginalne". Józefina Nowak brzmi bardzo dobrze, a już wspominana ostatnio
        Hersylia Nowak nie bardzo.
        Chyba, że tylko w moim odczuciu. : - )
        • magdmaz Re: Imię do popularnego nazwiska 25.06.07, 17:59
          Dokładnie tak samo odczuwam: oryginalne, czy raczej rzadko nadawane, ale nie
          dziwaczne czy obcobrzmiące. Zwłaszcza do bardzo "polskich" nazwisk kiepsko
          pasują imiona ściągnięte żywcem z zagranicy.
          • astomi25 Re: Imię do popularnego nazwiska 25.06.07, 19:59
            Moim zdaniem zbyt oryginalne imie nie pasuje do popularnego nazwiska.A juz w
            ogole obcobrzmmiace!
            Wezmy takiego Wisniewskiego...nazwisko popularne i typowo polskie...
            Etienette Wisniewska brzmi jak dla mnie kiczowato.
            Wisniewski ma podwojne obywatelstwo jednakze nazwisko ma polskie...szkoda ze nie
            wzial tego pod uwage,wybierajac imiona dla swoich pociech sad
            • gusia210 Re: Imię do popularnego nazwiska 25.06.07, 21:01
              mniej więcej z podobnych powodów dałam swojemu synowi bardzo mało popularne
              imię.Nazwisko mam bardzo popularne i polskie.Zbyszko w połączeniu z tym
              nazwiskiem brzmi ładnie.Zbyszko ......wski.
        • Gość: Nataloosia :) Re: Imię do popularnego nazwiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 21:28
          Coś mi sie przypomniało! smile były chłopak mojej siostry miał na nazwisko
          Kowalski. Gdy był w wojsku został wezwany za jakieś przewinienie.
          Sierżant: Nazwisko
          M: Kowalski
          Sierż: Bez żartów! nazwisko
          M: Kowalski!
          S: TAA A MOZE NOWAK?! NAZWISKO!
          M: KOWALSKI!!
          S: Dowód osobisty!
          M: prosze
          S: He! dobvre! faktyznie Kowalski!
          big_grin:d w ten sposób chłopak zyskał sympatie pana sierżanta smile
    • ariana1 Re: Imię do popularnego nazwiska 25.06.07, 21:00
      Ja noszę dość popularne nazwisko. I dzieciom dałam zwyczajne imiona. Ale
      jednocześnie dla identyfikacji posiadają drugie imiona, żeby uniknąć
      właśnie "Anna Iksińska córka Iksa". Jeżeli w przedszkolu, szkole czy
      gdziekolwiek znajdzie się dziewczynka o identycznym imieniu i nazwisku, to moje
      córki mają drugie w zapasie.
    • gaudencja Re: Imię do popularnego nazwiska 25.06.07, 22:15
      Hej!
      Do popularnego nazwiska dobrałabym imię, które jest nadawane nieczęsto, ale
      powszechne i było popularne w ubiegłych wiekach, a więc brzmi zwyczajnie. Albo
      też imię słowiańskie, które nalezy raczej do tych bardziej, niż mniej znanych.
      Właściwie muszę to uzupełnic - nie dość, ze chodzi o imię nadawane nieczęsto,
      to jeszcze o takie, które nie jest popularne w innych grupach wiekowych. Józef
      zatem odpada, Janina też (choć za kilkanaście lat moze się zdadzą). Po drugie,
      imię mogłoby też być własciwie bardzo oryginalne, tylko pod warunkiem, że
      byłoby wyjątkowo dobrze dobrane brzmieniowo.

Jan Kowalski brzmi jak "ten człowiek", tak samo brzmią MSZ zestawy "Anna
      Zielińska", "Piotr Zieliński" i kilka innych w tym stylu. Zwracając się do
      osób, które tak się nazywają, mam wrażenie, że one się własciwie nie nazywają.
      Paweł Kowalski - nie; znam kilku Pawłów Kowalskich, Kowalczyków i Kowali i choć
      zestawienie to nie brzmi źle, nosiciele tych wszystkich imion i nazwisk mogą
      się ze sobą mylić.

MSZ pasuje January Kowalski, Jeremi Kowalski, Jaromir Kowalski; na Nowaka mam
      mniej pomysłów. Może Leonia Nowak, Lubomir Nowak.
      • Gość: Dee Re: Imię do popularnego nazwiska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 08:41
        Moje pytanie bylo tylko ciekawoscią, nie nosze zadnego z tych nazwisk i dziecka
        sie nie spodziewam .
        Zgadzam sie z opinią Gaudencji w całosci i dziekuje za Wasze odpowiedzi.
        • Gość: lilija Re: Imię do popularnego nazwiska IP: *.lublin.mm.pl 04.07.07, 14:19
          Dużo osób napisało że do nazwiska typu Komar czy Kapusta nie pasuje
          niespotykane czy pretensjonalne imię- z tym sie zgodzę( najbardziej rozśmieszył
          mnie Romeo Kozioł smile ) ale wydaje mi się że takie orginalne imię właśnie
          bardzo pasuje do nazwiska Kowalski, Grabowski czy Malinowski.

No bo jeśli np do imienia Stella nie pasuje nazwisko typu Kiełbasa i nie
          pasuje też typu Malinowska to w końcu jakie pasuje?
          • ariana1 Re: Imię do popularnego nazwiska 04.07.07, 14:31
            Na przykład jakieś obcobrzmiące - z akcentem niemieckim, włoskim albo
            angielskim. Dla mnie idealnym zestawem jest Sandra Walter.
            • Gość: lilija Re: Imię do popularnego nazwiska IP: *.lublin.mm.pl 04.07.07, 22:38
              Jeśli ktoś ma takie bardzo orginalne nazwisko to najczęściej zadowala
              się "zwyczajnym" imieniem. Ja jako osoba o ładnym ale pospolitym nazwisku i
              ładnym ale bardzo pospolitym imieniu zawsze marzyłam żeby choć imię mieć
              niebanalne.
              • willow_girl Re: Imię do popularnego nazwiska 04.07.07, 23:10
                Coraz mniej mnie przekonują te argumenty o niewłaściwości czy wręcz śmieszności
                oryginalnego imienia przy popularnym nazwisku. Na nazwisko niewiele możemy
                poradzić - więc dlaczego imię nie miałoby być oryginalne? Oczywiście, nie
                namawiam do przesady w drugą stronę - Arabella Sznurówka brzmi co namniej...
                dziwnie wink
    • Gość: mika Seweryn IP: 195.94.220.* 07.07.07, 11:46
      Mam córeczkę Maję Seweryn i synka Cezarego Seweryn i uważam , że jest ok. Nigdy
      nie zastanawiałam się, czy pasuje czy nie, podobało nam się z mężem i tyle.
      Pozdrawiam
    • Gość: a nazwiska ptaków Re: Imię do popularnego ptaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 08:34
      Jak jest np Wróbel, Wrona, Gawron, Sikora.?
      Emilia Wrona(oryginalnie ale nie specjalnie popularnie)
      Natalia Wrona (popularnie)
      Emanuela Wrona(oryginalnie)

Marek Wrona(popularnie ale bezpretencjonalnie)
      Kacper Wrona(wydumane i tez popularno oryginalne)
      Cyryl Wrona(oryginalnie)

Mateusz Wróbel
      Enmil Wróbel
      Kamil Sikora
      patryk Sikora
      Paweł gawron

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.