minerwamcg Re: imiona biblijne, które lubicie 16.09.08, 14:35 Biblia jest w ogóle kopalnią imion, od Adama począwszy. Z mniej popularnych podobają mi się Gamaliel, Peninna, Achab i Efraim Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: imiona biblijne, które lubicie 17.09.08, 13:00 Czemu nie? Natomiast w 1 Księdze Samuela występuje jako Peninna. Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: imiona biblijne, które lubicie 17.09.08, 17:49 Magdalena i Dawid (mniej) Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: imiona biblijne, które lubicie 29.12.08, 13:42 Salome, Ismael, Hagar (ale nadanie takiego imienia corce to bylby akt odwagi!)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: imiona biblijne, które lubicie IP: 213.25.144.* 02.08.09, 17:11 Najładniejsze to Rebeka i Sara,nie znoszę za to imienia Ewa i Anna. Odpowiedz Link Zgłoś
majself Re: imiona biblijne, które lubicie 28.08.09, 19:54 Rachela, Miriam, Dina z kobiecych, Hieronim, Nataniel i Zachary z męskich. W ogóle lubię imiona semickie. Szkoda, że w naszym pięknym kraju antysemityzm ma się świetnie... Większości Polaków nie przejdzie przez gardło, że Jezus był żydem. (I Żydem.) Odpowiedz Link Zgłoś
justyna3003 Re: imiona biblijne, które lubicie 05.03.10, 11:29 1)Noemi 1)Nataniel 2)salome 2)Tobiasz 3)Miriam 3)Tymoteusz 4)EWa 4)Emanuel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emma Re: imiona biblijne, które lubicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.10, 13:58 Joachim, Sara, Abraham, Juda, Ruth, Rachel, Miriam, Tymoteusz, Piotr, Dawid, Saul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaaaa Re: imiona biblijne, które lubicie IP: *.rzeszow.vectranet.pl 09.03.10, 19:06 Nataniel, Sara, Abigail Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: imiona biblijne, które lubicie 10.03.10, 11:53 Rachela Beniamin Dawid Jonatan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julianka Re: imiona biblijne, które lubicie IP: 82.132.136.* 03.01.11, 22:28 Lea, Maria, Hanna Odpowiedz Link Zgłoś
pestka_23 Re: imiona biblijne, które lubicie 03.01.11, 22:45 Mnóstwo ich..jednak przede wszystkim: Nikodem Tymoteusz Samuel Eliasz Natanael Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczkami Re: imiona biblijne, które lubicie 03.01.12, 00:06 Ja prosto: Rebeka, Rut, Samuel, Rachela, Zachariasz, Ewa i Adam, Lea, pewnie wszystkich nie umiem wymienić ot, tak, tych, które lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
sposobuzycia Re: imiona biblijne, które lubicie 03.01.12, 10:53 Mordechaj Zachariasz A poważnie to Michał Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek-kd Re: imiona biblijne, które lubicie 03.01.12, 12:15 Estera, Rut, Rebeka, Natan, Jonatan, Noe,.... (jak sie nazywał "ten rudy", który powiesił sie na własnych włosach?) Odpowiedz Link Zgłoś
esmaya Re: imiona biblijne, które lubicie 03.01.12, 13:07 Ruta i Rachela-nie podoba mi się znaczenie, ale brzmieniowo są świetne o Jeremiaszu-Jeremim, Joachimie, Jonaszu i Gedeonie-najbardziej myślałam dla syna, ma być jednak córka Odpowiedz Link Zgłoś
zebra51 Re: imiona biblijne, które lubicie 03.01.12, 15:45 Tymoteusz, Jeremiasz i Noe Moje ulubione, ale pewnie dlatego, że takie imiona mają moi synowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga_eukaliptus Re: imiona biblijne, które lubicie IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.01.12, 17:09 Rachela jest dla mnie jednym z najpiękniejszych imion, jakie istnieją. Lubię też Judytę, Rutę, Rebekę i Sarę. I Annę, i Marię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga_eukaliptus Re: imiona biblijne, które lubicie IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.01.12, 17:14 Zapomniałam o imionach męskich. Adam, Joachim, Zachary, Jeremi... I pewnie wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: imiona biblijne, które lubicie 31.08.13, 12:02 Szefatiasz Sefora Elifaz Eleazar Jefunne Benajasz Herodion Epafras Olimpas Herodiada Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: imiona biblijne, które lubicie 31.08.13, 22:27 Orifiel (Orifel, Orfiel), Uriel, Zachariel, Symiel, Jofiel, Sariel Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: imiona biblijne, które lubicie 31.08.13, 12:20 Na swojej liście mam takie imiona semickie jak: Beniamin, Eliasz, Jeremi, Joachim, Józef, Ruben, Tobiasz, Zachary Debora, Estera, Sara Generalnie uważam imiona hebrajskie za bardzo ładne. Ale na wiele z nich brakuje mi odwagi Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: imiona biblijne, które lubicie 31.08.13, 12:32 Noe, Ezaw, Daniel, Eliasz, Michał, Nataniel, Samuel, Jonasz, Joachim Rebeka, Rachela, Judyta, Ewa, Lea, Maria, Anna, Magdalena, Sara Odpowiedz Link Zgłoś
malga.p Re: imiona biblijne, które lubicie 31.08.13, 20:56 Eliasz Joachim Jeremiasz Zachariasz Dawid Jonasz Nikodem Sara Noemi Estera Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: imiona biblijne, które lubicie 02.09.13, 10:05 Rut, Sara, Joachim, Marta, Maria, Izaak, Abraham, Dawid, Michał, Noe, Bartłomiej, Beniamin, Baltazar, Kacper, Szymon, Rachela, Joanna, Zuzanna Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: imiona biblijne, które lubicie 01.09.14, 23:17 Dalila, Miriam, Izmael , Józef, Sara, Eleonora Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: imiona biblijne, które lubicie 17.11.18, 20:50 Fajny wątek Niektórych imion (zwłaszcza tych rzadszych) nie znałam Mam kilka ulubionych: - Mojżesz - po prostu jestem zakochana w tym imieniu. - Samuel - pewnie przez bohatera ulubionego filmu. - Estera - nie wiem, dlaczego, po prostu bardzo mi się podoba. - Rachela - j. w. - Abraham - j. w. - Ruben - j. w. - Aaron - tak miał na imię ulubiony wychowawca z wakacyjnego obozu. Czyli po prostu pozytywne skojarzenie - Levi/Lewi - pozytywne skojarzenia W jednym z opowiadań, które napisałam, wszyscy mężczyźni nosili imiona na cześć dwunastu patriarchów Izraela z Księgi Rodzaju Odpowiedz Link Zgłoś
inga.a.m.r Re: imiona biblijne, które lubicie 17.11.18, 21:41 Ewa, Maria (uwielbiam, mimo popularności), Lea, Noemi, Rachela Jonasz, Samuel, Tytus, Tobiasz, Nataniel Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: imiona biblijne, które lubicie 19.11.18, 17:29 Lea, Rachela, Abraham, Emanuel, Zachariasz, ale raczej w wersji Zachary- Leę i Emanuela mogłabym nawet nadać. Z popularniejszych-Maria, Anna, Ewa, Adam, Marek, Jan, Piotr i oczywiście Sara. Odpowiedz Link Zgłoś
aledziwok Re: imiona biblijne, które lubicie 01.01.20, 08:08 Debora, Eliasz, Jeremiasz, Jonasz, Jan, Estera a ostatnio bardzo do gustu przypadł Micheasz. Odpowiedz Link Zgłoś