decadent46 Re: Znalezione na cmentarzu 30.10.21, 15:15 Białystok: - Aksienia, ur. 1905, polskie nazwisko - Fiodora, zm. 1958 - 75 lat - Wilgelmina - Leoncjusz (pamiętam tylko wiek - 80 lat) - Leonida - Genadiusz - Eudokia x kilka - Nikifor, zm. 1985 - 71 lat - ojciec i syn: Platon (1887-1945) i Anatol (1911/1912-1938) - Eufrozyna Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Znalezione na cmentarzu 31.10.21, 15:25 > Wilgelmina Piękne! Spotkanie Wschodu z Zachodem. Odpowiedz Link Zgłoś
ala3 Re: Znalezione na cmentarzu 01.11.21, 14:10 Donata Roland Albin Szczepan Genowefa Teodora Wawrzyniec Otolia (Istnieje takie imię? Czy to może jakaś literówka?) Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Znalezione na cmentarzu 17.04.22, 23:33 ala3 napisał(a): > Otolia (Istnieje takie imię? Czy to może jakaś literówka?) Zdaje się, że to forma Otylii Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Znalezione na cmentarzu 17.04.22, 23:33 ala3 napisał(a): > Otolia (Istnieje takie imię? Czy to może jakaś literówka?) Zdaje się, że to forma Otylii Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Znalezione na cmentarzu 31.10.21, 11:56 Dziś, grób rodzinny: Eufemia, Korfanty i Rucio. Jedno nazwisko, jedna data śmierci... Ciekawe, od jakiego imienia zdrobnieniem było Rucio? Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Znalezione na cmentarzu 31.10.21, 12:28 Kolejny grób, po datach wnioskując rodzice i troje dzieci zmarłych poniżej drugiego roku życia: Kazimierz i Jolanta, oraz Eudochia, Donata i Rajmund. Troje ostatnich to dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Znalezione na cmentarzu 31.10.21, 13:17 I dwa ostatnie: Bellejanis Nowak. Pozostałe imiona na nagrobku typowe: Bronisław, Janina i Zuzanna. Grób rodzinny: Anton, Gerhardt, Erich i Paulie, urodzeni między 1910 a 1932 rokiem. Nie byłoby nic dziwnego, w tym regionie było wielu Niemców, ale nazwisko rdzennie polskie, kończące się na -ski i z polskimi znakami. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Znalezione na cmentarzu 31.10.21, 15:21 Może matka Niemka, może też nieostra przynależność narodowa - przed "wielkimi wojnami" tak bywało. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Znalezione na cmentarzu 31.10.21, 15:22 A Bellejanis - rarytas. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Znalezione na cmentarzu 31.10.21, 16:46 Ale ciekawe skąd się takie imię wzięło? Już pomijając, że nie da się w stu procentach określić czy to imię męskie czy kobiece... Belle to raczej żeńskie, ale janis wskazywałoby na mężczyznę... Nazwisko nie wskazujące, gdyby było np Kowalska/ski... Możliwe, że matka Niemka i synom nadała imiona w niemieckiej wersji językowej, czyli Paulie a nie Paweł, Anton a nie Antoni... Żaden z braci, wg dat, nie przeżył II Wojny Światowej. Paulie, najmłodszy, ur 1934 zmarł w 1938. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Znalezione na cmentarzu 31.10.21, 16:56 Paulie urodzony w 1932. Coś mi przeklikało. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Znalezione na cmentarzu 31.10.21, 16:50 Nie zrobiłam zdjęcia płyty nagrobnej, ale zgony dzieci to była pierwsza połowa lat '50. Ale imiona ciekawe, tym bardziej, że rodzice nosili zwykłe, dość typowe w tamtym czasie imiona. Eudochia, Donata i Rajmund na pewno nie były popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Znalezione na cmentarzu 21.12.21, 00:12 kocynder napisała: > e w tamtym czasie imiona. Eudochia, Donata i Rajmund na pewno nie były popularn > e. Co do Donaty się zgodzę, ale pozostałe były powszechne - Eudokia na Wschodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
brulion Re: Znalezione na cmentarzu 24.04.22, 11:51 Na którym cmentarzu znalazłaś ten grób? Po Twoim nicku wnioskuję, że jesteś z moich stron. Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: Znalezione na cmentarzu 31.10.21, 22:03 Cmentarz w Łodzi - trochę tego będzie : Florianna Ździebko (ur. 1921) Wirgiriusz Wysocki Wiarosława i Scholastyka Lewandowskie Blandyna Jugo Dobrosz i Gedalia Laskier Nuchym Laskier (ur. 1943) Telesfor Olejniczak (ur. 1916) Winicjusz Goździk Winicjusz Bocheński Domicela Duda (ur. 1918) Myrjan Kamińska Szarlota Alma Adamina Żmijewska Adamina Nowak Narcyz Dudziński Lilii Ziółkowska (ur. 1942) Dora Eufemia i Mejer Geler Alfons Otto Emanuel Zieliński Iwonna Alewtyna i polskie nazwisko (ale nie pamiętam, jakie) Filomena Walerych Filomena Wójcikowska (ur. 1926) Anoniusz Kalian Anna Otto (niby nic, ale ciekawe zestawienie imienia z nazwiskiem) Witaliusz i Nina Dyrdowscy Walter Obidowski Władysław Jagiełło Kapitolina Klara Joskowicz (ur. 1918) Arkadiusz ur. 1922 (chyba nie był wtedy popularny?) Ireneusz ur. 1937 (podobne wrażenie jak przy Arkadiuszu) Cezariusz Jeziorski Januariusz Jesionowski Saturnin Siekierko Irajda Usowa (co to za imię? Wersja Irydy?) Bonifacyna Nowskiewicz (ur. 1939) Modest Usatiuk Lucja Ryszard Nowakiewicz (czyli mężczyzna o imieniu Lucja - nagrobek nie wyglądał, jakby było na nim kiedyś "n") Idzi Bogacz Wilhelmina Kowalska Klementyna Bombolewska (ciekawy zestaw) Justyna urodzona w 1889 Wielisława (ur. 1943) Justyn Apanowicz Fryda i Germana I jeszcze kilka zestawów, które bardzo mi się spodobały: Leonia Dąbrowska Karolina Rosneau ur. 1849 Marcjanna Dunajska Leontyna Seeliger Albina Luberadzka Wawrzyniec Goss Marceli Ulanicki (ur. 1919) Roch Jaźwiński Salomea Jarzębska Leopold Ilkowski Pelagia Łucja Sosnowska (ur. 1927) Dobiesław Twardowski Remigiusz Ajnenkiel (u. 1926) Wincenty Czajczyński Apolinary Czaplicki Natknęłam się też na dwie Sabiny i dwie Moniki z lat 20./30. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Znalezione na cmentarzu 31.10.21, 22:14 > Wiarosława i Scholastyka Lewandowskie - nigdy nie słyszałam o imieniu Wiarosława, bardzo ciekawe, choć nie do końca w moim guście > Winicjusz Goździk, Winicjusz Bocheński - dwóch Winicjuszów, super, bardzo lubię to imię > Władysław Jagiełło - > Irajda Usowa (co to za imię? Wersja Irydy?) - też się zastanawiam > Lucja Ryszard Nowakiewicz (czyli mężczyzna o imieniu Lucja) - a tu mnie zaskoczyłaś. Czy to w ogóle było możliwe w Polsce - żeńskie imiona u mężczyzn (nie licząc Marii na drugie)?... U mężczyzn widziałam już Magdalenę, Różę i kilkukrotnie Annę, ale to byli Francuzi, urodzeni w XVIII-XIX wieku. A w "polskich" warunkach zawsze będzie mnie to dziwiło. Was this possible, czy co?... > Marcjanna Dunajska - pięknie > Leopold Ilkowski - cudnie Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Znalezione na cmentarzu 31.10.21, 23:32 Prawdziwy skarbczyk perełek nam zebrałaś! > Irajda Usowa (co to za imię? Wersja Irydy?) Wiki wiąże Iraidę (obstawiam zmienną ortografię) z Raisą. > Marcjanna Dunajska > Wawrzyniec Goss Pięknie! > Marceli Ulanicki (ur. 1919) > Roch Jaźwiński Też niczego sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Znalezione na cmentarzu 01.11.21, 09:06 Faktycznie perełki. A co do Irajdy myślę, że jakimś "tropem" może być nazwisko. Usowa to po rosyjsku byłaby Wąsowa czy Wąsowska. W każdym razie "od wąsów". O, w "Czterech Pancernych" był taki rosyjski sierżant Czernousow i tłumaczył Jankowi, że u niego i w nazwisku i na twarzy wąs czarny. Może coś ze wschodu? A Taida w Rosji była popularna, więc też by się zgadzało. Ale się nie upieram, ja nie etymolog, tylko dywaguję "na chłopski rozum". Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Znalezione na cmentarzu 21.12.21, 00:01 Iraida to imię. Taida była względnie popularniejsza, ale oczywiście w rosyjskim odpowiedniku Taisa, Taisja. Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: Znalezione na cmentarzu 01.11.21, 16:14 emnilda.wolna napisała: > Wiki wiąże Iraidę (obstawiam zmienną ortografię) z Raisą. O, to ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Znalezione na cmentarzu 01.11.21, 16:48 nadeeka napisał(a): > emnilda.wolna napisała: > > > Wiki wiąże Iraidę (obstawiam zmienną ortografię) z Raisą. > > O, to ciekawe Ale prawdę mówiąc powątpiewam. Wiarygodniejsze wydaje mi się wersja (też z Wiki), że to imię etymologicznie znaczy "heroina" (a Raisa - "promienna"). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Znalezione na cmentarzu 20.12.21, 23:59 Z moich wcześniejszych dociekań na cerkiewnych stronach rosyjskich wynika, że Raisa to forma pochodna od Iraidy, a słowniki, które mam (rosyjskie, komunistyczne, jednak dość solidne) nie podają dla Raisy pewnej etymologii, a każdy wskazuje na inne przypuszczenia. . Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Znalezione na cmentarzu 01.11.21, 10:28 I Apolinary jest. Jakim cudem go nie zauważyłam?... Odpowiedz Link Zgłoś
fiufetka Re: Znalezione na cmentarzu 01.11.21, 12:35 Dzisiaj trafiłam na: Fiona - nazwisko raczej wschodnie Zofja - nie doczytalam, który rok, stary grób, więc pewnie stara ortografia Polikarp - zdziwiło mnie to imię na naszym stosunkowo niewielkim cmentarzu, nazwisko typowo polskie Józef i Józefa - małżeństwo o takich imionach, może nic specjalnego, ale ciekawy zbieg okoliczności Bartłomieja - w którymś wątku pisano, że nikt nie nosi tego imienia, a tu proszę Nela - ur. 1932, nie spodziewałam się tego imienia w roku 32 Lukrecja - rocznik 1918, imię bardzo oryginalne Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Znalezione na cmentarzu 01.11.21, 13:48 > Nela - ur. 1932, nie spodziewałam się tego imienia w roku 32 Jeśli zmarła jako dziecko, to pewnie zdrobnienie. Jeśli jako dorosła - bardzo ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Znalezione na cmentarzu 01.11.21, 16:34 Może była to Petronela albo Kornelia zwana Nelą. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Znalezione na cmentarzu 18.06.22, 17:47 Raczej najbardziej prawdopodobne, że była to Aniela Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: Znalezione na cmentarzu 01.11.21, 16:13 Lubelskie, okolice Chełma: Na małym przykościelnym cmentarzu znalazłam trzech Deonizych. Był też grób księdza Bożysława Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Znalezione na cmentarzu 17.04.22, 23:31 Ostatnio zajrzałam na stary cmentarz miejski. Rzuciły mi się w oczy: Rufina Berta Zuzanna, rocznik 1881 kilka Pelagii Arnold kilku Klemensów resztę zapomniałam, ale jeszcze tam wpadnę, to mi się przypomni Dodam tylko, że to dawne terytorium zaboru pruskiego, więc ma to na pewno znaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Znalezione na cmentarzu 17.04.22, 23:36 Jeszcze Teofil Sylwester i Ireneusz urodzeni pod koniec dziewiętnastego lub początek dwudziestego wieku, nie zapamiętałam (nie mam pamięci do dat zupełnie) Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Znalezione na cmentarzu 18.06.22, 17:46 Benigna Dobrzyńska Telesfor Alfred Alfreda Salomea Kilka Cecylii, kilku Walentych i kilka Pelagii Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Znalezione na cmentarzu 14.08.22, 11:33 Ostatnio na cmentarzu wypatrzyłam ciekawe imię, o którym nigdy wcześniej nie słyszałam: Wilibald. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Znalezione na cmentarzu 22.08.22, 23:30 Cmentarz na ,,ziemiach odzyskanych ", informacja jest na tyle istotna, że wyjaśnia dużą różnorodność imion z różnych regionów Polski Teofila Żeleslawska ur. 1899 Nina, ur. 1926 i jej sporo starszy mąż Teofil Anastazy ur. 1908 Harasym ur. 1897 Paraska razy kilka Wenat rocznik 1930 Parfion, 1902 Hieronim 1932 Adelajda Łaskarzewska 1985 Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Znalezione na cmentarzu 31.08.22, 10:40 sulika napisał(a): > A nie, tomialoby 1895 😅 * To miało być Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Znalezione na cmentarzu 31.08.22, 13:47 sulika napisał(a): > sulika napisał(a): > > > A nie, tomialoby 1895 😅 > * To miało być 😂👍 Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Znalezione na cmentarzu 22.08.22, 23:33 C.d. Bonifacy 1903 Polikarp 1910 Anatol 1956 Nadzieja razy kilka Anastazja razy kilka Zenona razy kilka Olgi urodzone przed wojną Kilku Konstantych Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Znalezione na cmentarzu 22.08.22, 23:39 Te same tereny,inny cmentarz Luba Szlauderbach, 1926 Dymitr, 1902 Tatiana 1926 Konstancja 1899 Eufrozyna 1921 Dwóch Bazylich Salomea Wilhelm 1912 Maria-Sara(ciekawy zapis, dziecko urodzone i zmarłe ok, 10 lat temu) Walentyna 1919 Paraskiewia Dionizy 1870 Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Znalezione na cmentarzu 22.08.22, 23:42 Fotynn Heiko Alfreda Walenty Leonarda Edwarda Prokop Lesław Frieda Joanna 1913 Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Znalezione na cmentarzu 31.08.22, 00:03 Ciekawe. Fotyn (ani Fotynn) obecnie nie ma nadań w bazie PESEL. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Znalezione na cmentarzu 31.08.22, 10:41 Dziwny zapis. Pewnie ukraiński, białoruski? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Znalezione na cmentarzu 02.10.22, 19:11 W Rymucie są 2 Fotyny, 2 kobiety o imieniu Fotyni i 2 Fotynie. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Znalezione na cmentarzu 03.10.22, 17:29 Myślałam, że ten Fotynn (Fotyn?) to ma być mężczyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Znalezione na cmentarzu 17.10.22, 19:24 Zmylił mnie przypadek gramatyczny w Twoim ostatnim wpisie, tj.: > Ciekawe. Fotyn (ani Fotynn) obecnie nie ma nadań w bazie PESEL. Gdyby było napisane, że Fotynów ani Fotynnów nie ma w bazie, szukałabym Fotynów I faktycznie nie ma ich takze w Rymucie, za to znalazłam jeszcze w wersji żeńskiej 4 Fotiny i 13 kobiet o imieniu Fotini, pewnie Greczynek. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Znalezione na cmentarzu 18.10.22, 13:02 Ciekawe, grób widziałam na pewno, byc może nie był to po prostu Polak, bądź tez nie ma informacji Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Znalezione na cmentarzu 18.10.22, 19:14 Mógł umrzeć przed wydaniem Rymuta. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Znalezione na cmentarzu 30.08.22, 23:08 Cyryla i jej córka Róża Elfryda Ewa Tacjanna Leonarda Walenty Dymitr Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Znalezione na cmentarzu 31.08.22, 00:00 Cyryla, Elfryda - niezwykłe. Wydawało mi się, że męska forma Cyryla to po prostu Cyra/Kira. Róża dodaje uroku każdemu, z odmęską Cyrylą komponuje się świetnie. Ciekawe swoją drogą, jak miała na imię matka Cyryli. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Znalezione na cmentarzu 31.08.22, 04:14 Albina Alfreda Beata Gertruda Feliksa Zenona Fabrizio (obce nazwisko) Feliks Miron (89 lat) Polikarp Walenty Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Znalezione na cmentarzu 31.08.22, 10:38 O, kilka Alfred i Polikarpa też ostatnio znalazłam. I wczoraj Albine😉. Moja mama twierdzi, że Zenona była dość popularna,nie wiem na ile ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Znalezione na cmentarzu 31.08.22, 18:46 Mozliwe poniewaz Zenon wiem, ze byl popularny. Odpowiedz Link Zgłoś
dymfna Re: Znalezione na cmentarzu 18.10.22, 21:21 Cmentarz Salwatorski Aital Xeryus - dziecko zmarłe w 1995 Rościsław i Ludomira w jednym grobie, choć ona to chyba krewna jego żony Zofii Sylwia ur. 1923 Roland Celestyna Łucja Alfonsa Guściu zm. 1913 w wieku 10 lat, brat Albinka - tu pierwszy raz spotykam się z takim zrobieniem od Gustawa, wydaje się niepraktyczne Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Znalezione na cmentarzu 19.10.22, 10:06 Guściu mógł być też Augustem. Zdrobnienie w typie Krzysiu, może regionalizm? Odpowiedz Link Zgłoś
dymfna Re: Znalezione na cmentarzu 19.10.22, 23:44 Grobonet podaje go jako Gustawa, ale też nie wiem, czy to oficjalne dane czy wywnioskowane. Co do zdrobnienia, to mi nawet nie chodzi o to u na końcu, ale ś i ci zaraz po sobie. Guciu byłoby prostsze. Nie wiem czemu, ale Guściu od Augusta podoba mi się bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
agarena1973 Re: Znalezione na cmentarzu 20.10.22, 15:22 Ojcumiła, Sydonia, Palmira - wszystkie bardzo mi się podobają Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Znalezione na cmentarzu 28.10.22, 05:32 Genialne imiona i naprawde wyjatkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
agarena1973 Re: Znalezione na cmentarzu 27.10.22, 18:35 Dzisiejsze znaleziska: Bazyli ur. 1905 Berta, Gertruda, Hildegarda i Otylia - kilka pań urodzonych głównie w latach dwudziestych i trzydziestych XX wieku Herbert ur. 1939 Idzi ur. 1900 Lilli ur. 1943 Tekla ur. 1908 Walburga ur. 1926 Wieńczysława ur. 1934 Zygfryd ur. 1928 Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Znalezione na cmentarzu 28.10.22, 05:36 Idzi, Tekla, Walburga, Wienczyslawa, Lilli- swietne. Sporo jest takich fajnych imion z ubieglego wieku. Teraz to najciekawsze chyba sa zapozyczenia prosto z innych jezykow Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Znalezione na cmentarzu 30.10.22, 14:55 Dziś wypatrzone: Wspólny grób, z daty urodzenia wynika, że bliźniaczki Eulalia i Eudokia, zmarły w wieku około 60 lat, w odstępie miesiąca jedna od drugiej. Z różnych: Fitonna, Józefata, Symeon, Zygbert, Nadzieja i Guido. To ostatnie nie byłoby niczym niezwykłym gdyby było w wersji Gwidon, albo gdyby obok stało obcobrzmiące nazwisko, ale tu typowo polskie, z polskimi znakami, zakończone na -ski. No i jako ciekawostka "Wilhelma Wilhelmina". Niby imiona niezbyt niezwykłe, ale jednak rzadko spotkać można, by ktoś nadał TAKI zestaw. A ta zmarła miała na pierwsze Wilhelma a na drugie Wilhelmina... Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Znalezione na cmentarzu 30.10.22, 14:59 A! I na dziecięcym grobie zmarła w 1980 roku w wieku lat 6 "Nasza Ulinka kochana". Nie mam pomysłu od czego zdrobnieniem może być ta "Ulinka"? Urszuli? "Zregionalizowana Alina (wiem, że np w Wielkopolsce Aurelię wymawiano trochę jak Orelia)? Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Znalezione na cmentarzu 31.10.22, 12:22 Paulina by pasowała rocznikowo. W 1974 roku Paulina chyba była dość popularna. Na pewno bardziej niż Urszula. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Znalezione na cmentarzu 30.10.22, 23:22 A może od Julianny, lub jej wschodniej wersji - Uliany? Aczkolwiek to dość mało prawdopodobne imię dla osoby urodzonej w 74r. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Znalezione na cmentarzu 31.10.22, 23:05 Eulalia i Eudokia- piekne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Znalezione na cmentarzu 01.11.22, 07:32 Eulalii nie lubię. Jak dla mnie jest "mdła", bez ikry. Oczywiście nie osoba nosząca to imię, ale samo brzmienie imienia. Eudokię prędzej bym zaakceptowała choć też bez entuzjazmu. A już ochrzcić tak bliźniaczki? Never! Zresztą nie rozumiem też co kierowało rodzicami Wilhelmy Wilhelminy, że nadali jej takie akurat dwa imiona? Z pozostałych Fitonna brzmi ładnie, chociaż raczej bym nie nadała. Jak to zdrobnić? Fitka? Tonka? Niezbyt... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Znalezione na cmentarzu 02.11.22, 23:18 Zygbert świetny! U mnie z ciekawostek - trzech Ludomirów w jednym rodzinnym grobie (oraz inne osoby). Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Znalezione na cmentarzu 02.01.23, 22:42 Spacer wirtualny, wpadły mi w oko: Abraham Adolf x6 Albin Albina Alojza Amalia x4 Andrzej Bogusz Aron x2 Augusta Bajla Balbina x3 Bechir Cecylia Chana Eleonora Erazm Eulalia Feliksa x3 Ferdynand Filipina Florentyna Frajdla Ruchla Gucia Helena Amalia Herman x2 Ignacja Ildefons Izaak X2 Izajasz Izydor Janis Jankiel Jetta Kamilla Karp Iljicz Larysa Lazar Leokadia x4 Ludwik Otton Łaryssa Małka Marcella Mindla Oswald Otton Otylia x2 Prosper Rajmunda Rozalia x2 Salomea x2 Samuel x3 Seweryna Szlama Szmul Tobiasz Teofila x2 Waleria x2 Weelina Zenobia Zenon Sylweriusz Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Znalezione na cmentarzu 03.01.23, 00:16 Widać sporo żydowskich. Ciekawa jest Weelina, niewidziana wcześniej oraz Mindla, Jetta, Alojza, Amalia, Marcella, Feliksa, Larysa. Małka to może skrót Małgorzaty, a może imię semickie. Frajdla Ruchla - pierwszy raz widzę takie imiona, a szczególnie drugie nietypowe i raczej niech pozostanie w danej grupie etnicznej Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Znalezione na cmentarzu 03.01.23, 22:39 Ten sam cmentarz: Abderrahim Abram Antolek Apolinary Bogumir (r na końcu) Chrystian Teodor Cyna Dimče Dora Efraim Ellen Ernestyna Gitla Gustawa Laja Perla Lucjusz Nenad Olimpia Rachmil Salomon Stefan Wandalin Walerian Zelig Zusia Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Znalezione na cmentarzu 04.01.23, 14:53 Podzielam, bardzo ciekawe imiona. Moją pozytywną uwagę zwrócił Wandalin, Lucjusz, Walerian i Nenad. Do nadania w Polsce pominęłabym: Abderrahim, Abram, Antolek jako pełne imię, Efraim, Gitla, Dimce, Salomon, Zelig, Zusia. Laja Perła i Cyna( może to zdrobnienie od Lucyny) interesujące nawet spośród imion żydowskich MSZ. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Znalezione na cmentarzu 07.01.23, 03:04 Wypisałam sobie jeszcze zestawy podwójnych imion - niektóre wydają się dziś oczywiste (Wiktoria Natalia), inne mocno kontrastowe (Alicja Stanisława). Alicja Stanisława Amalia Anna Anastazja Danuta Anna Maria Anna Zofia Bogusława Teresa Danuta Leokadia Ewa Leokadia Ewa Maria Ewa Rywa Frajdla Ruchla Halina Maria Hanna Bożena Hanna Iwona Helena Amalia Helena Ludwika Irena Helena Irena Zofia Jadwiga Barbara Jadwiga Michalina Jadwiga Natalia Janina Antonina Jerzy Piotr Joanna Maria Józefa Sabina Julia Helena Julia Konstancja Julia Waleria Julianna Augusta Karolina Katarzyna Karolina Wanda Krystyna Ludgarda Jadwiga Laja Perla Lidia Karolina Małgorzata Danuta Maria Cecylia Maria Dobrochna Maria Elżbieta Maria Halina Maria Helena Maria Małgorzata Natalia Wanda Sara Ryfka Stefania Julia Waleria Antonina Wanda Leontyna Wanda Maria Wanda Natalia Wiesława Teresa Wiktoria Ewa Wiktoria Natalia Zofia Anna Zofia Janina Zofia Rozalia Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Znalezione na cmentarzu 07.01.23, 03:06 Podwójne imiona męskie: Adolf Andrzej Albert Henryk Aleksander Henryk Aleksander Konrad Aleksander Paweł Alfred Jan Andrzej Bogusz Andrzej Julian Arkadiusz Mieczysław August Ludwik Benjamin Borys Bolesław Kazimierz Bolesław Tadeusz Chrystian Teodor Dariusz Cezary Edward Jan Ernest Karol Franciszek Antoni Franciszek Tomasz Fryderyk Bogumił Gustaw Adolf Gustaw Edmund Henryk Emil Henryk Karol Henryk Leon Henryk Maurycy Jan Józef Jan Juliusz Jan Zygmunt Janusz Franciszek Janusz Jakub Jerzy Piotr Józef Karol Julian Mateusz Julian Piotr Karol Fryderyk Karol Hugon Karol Rajmund Kazimierz Jerzy Ludwik Albert Ludwik Henryk x2 Ludwik Otton Michał Jerzy Mieczysław Andrzej Mieczysław Jerzy Otton Wilhelm Piotr Emil Piotr Peter (!) Rafał Benjamin Roman Ludwik Shmuel Noah Stefan Bogumił Stefan Wandalin Szmul Tobiasz Szoel Arie Szymon Antoni Szymon Stanisław Tadeusz Cyprian Tadeusz Józef Teofil Henryk Władysław Antoni Władysław Fryderyk Władysław Julian Włodzimierz Filip Włodzimierz Mieczysław Zbigniew Józef Zbigniew Robert Zdzisław Janusz Zenon Sylweriusz Zygmunt Jan Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Znalezione na cmentarzu 07.01.23, 11:29 Ciekawe, że Noah idzie w parze ze Szmulem, nie spodziewałam się ani Noaha, ani tego zestawienia. Odpowiedz Link Zgłoś