Dodaj do ulubionych

Olo i ... Olo

26.06.07, 11:51
zaczynam kolejny wątek o imieniu braciszka dla mojego synka Olgierda, bo
niestety dotychczasowe rozważania nie zakończyły się żadną konkluzją sad
Ostatnio zaczęłam się zastanawiać nad Olafem i stwierdziłam że jest ciekawe i
na szczęście mało popularne imię. Ale mam duże wątpliości czy imiona
rodzeństwa Olgierd i Olaf nie są zbyt podobne do siebie i czy to jest dobry
zestaw. zaczynają się na te same dwie litery a poza tym mają takie same
zdrobnienia : Olo... Czy to nie bedzie im przeszkadzać w przyszłości?? co o
tym sądzicie? bardzo proszę o opinie !!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Dee Re: Olo i ... Olo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 11:58
      Wiesz.. w przyszłości kiedy beda juz dorosłymi mężczyznami być może nie bedzie
      im przeszkadzać to , ze mogą miec identyczne zdrobnienia. Kiedy chłopcy bedąc
      jeszcze maluchami bedą mieli takie same zdrobnienia to nie bedzie chyba zbyt
      dobrze.
      Bedziesz wołać : Olo i Olo chodźcie na obiad !
      Albo zawołasz Olgierda a przyjdzie Olaf.
      Mysle ,ze lepiej pomyslec nad innym imieniem,ale to tylko moja opinia.
      • illka1 Re: Olo i ... Olo 26.06.07, 12:07
        to nie chodzi o zdrobnienia które my jako rodzice im nadamy... bo przeciez są
        setki innych niż Olo - na naszego synka mówimy Olguś, Olgiś, Olgierdek itd. na
        Olafa możemy mówić Olafek itd. Chodziło mi bardziej o odbiór tych imion przez
        otoczenie
    • olianka Re: Olo i ... Olo 26.06.07, 12:18
      Hmm, moim zdaniem Olaf to nienajlepszy pomysł.
    • mama_4 Re: Olo i ... Olo 26.06.07, 12:24
      Myślę, że Twoje watpliwości nie są bezpodstawne.
    • Gość: Malwina Re: Olo i ... Olo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 12:49
      Generalnie uważam, że decyzja należy do Was. Ja mimo wszystko nadałabym synowi
      inne imię, ewentualnie z Olafem jako drugim. W moim odczuciu są one zbyt do
      siebie podobne, co może utrudnić ich funkcjonowanie. O jakich imionach jeszcze
      myślałaś?
      • illka1 Re: Olo i ... Olo 26.06.07, 12:55
        zmartwiły mnie Wasze opinie... przede wszystkim zależy mi na imieniu mało
        popularnym (podobnie jak Olgierd) ale nie wymyslnym a takiego nie możemy
        znaleźć.... wchodzi jeszcze w grę ewentualnie Jeremi, Bruno, Seweryn, Konrad...
        ale bez przekonania..a podobają nam się te które niestety są popularne KaJETAN,
        Antoni... Słowem jestesmy w kropcesad
        • Gość: Dee Re: Olo i ... Olo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 13:03
          Ilko, Kajetan nie jest taki popularny. To piekne imie i pasuje do Olgierda.
          Slicznie tez - Bruno, Jeremi.
          A co powiesz na Sergiusza ? Tez niebanalnie ?
          • Gość: Malwina Re: Olo i ... Olo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 16:22
            Jeśli mimo wszystko zdecydujecie się na Olafa nie zdrabniałabym imienia żadnego
            z chłopców do `Olo` i natychmiast reagowała sprzeciwem, gdyby ktoś to robił.
            Ile lat ma Olgierd?
        • gaudencja Re: Olo i ... Olo 26.06.07, 18:08
          illka1 napisała:

> ale bez przekonania..a podobają nam się te które niestety są popularne
          KaJETAN,
          >
          > Antoni... Słowem jestesmy w kropcesad

Wybrałabym jednak Kajetana, msz piękne imię, a nie jest wcale tak bardzo
          popularne. Nie zamieniłabym go też na Olafa, jesli chodzi o urodę brzmienia.
    • agi40 Re: Olo i ... Olo 26.06.07, 17:51
      A mi się Twój zestaw podoba, choć oczywiście w praktyce może wyjść ten
      zdrobnieniowy problem.
    • Gość: misia Re: Olo i ... Olo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 23:54
      Moja koleżanka ma córki:Antonię i Antoninę...
      Na Antonię woła Tonia a na Antoninę Tosia wink
      • Gość: misia Re: Olo i ... Olo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 23:59
        Na Antoninę też czasem woła Nina
      • gaudencja Re: Olo i ... Olo 27.06.07, 19:54
        To się nazywa stałość upodobań!
        • Gość: veranillo Re: Olo i ... Olo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 21:54
          i żelazna wręcz konsekwencja smile niemniej jednak jest to swego rodzaju odwaga...
          • illka1 Re: Olo i ... Olo 28.06.07, 23:31
            dziś pojawiła się zupełnie nowa opcja: Leon. Co Wy na to? pasuje do braciszka
            Olgierda ???? bardzo proszę o opinie !!!!!!
            • Gość: veranillo Re: Olo i ... Olo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.07, 23:57
              moim zdaniem pasuje - a poza tym to ładne i uniwersalne imię.
              i przynajmniej odpadnie problem mylenia zdrobnień!
            • Gość: Malwina Re: Olo i ... Olo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 20:09
              Leon - moim zdaniem świetne rozwiązanie. I piękne imię! Olguś i Leoś smile
            • gaudencja Re: Olo i ... Olo 29.06.07, 20:54
              illka1 napisała:

> dziś pojawiła się zupełnie nowa opcja: Leon. Co Wy na to? pasuje do braciszka
              > Olgierda ???? bardzo proszę o opinie !!!!!!

Doskonale pasuje! Choć ja bym na Twoim miejscu zdecydowała się na Kajetana,
              jeśli Ci się zawsze podobało to imię. Nie jest na tyle popularny, zeby z niego
              rezygnować.
              Może być jeszcze nie leon, a Leopold - Poldek.
    • Gość: Dee Re: Olo i ... Olo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 08:36
      Wiesz co ten Leon to niezly pomysl.
      Samo imie mnie specjalnie nie zachwyca, ale mysle,ze dobrze sie komponuje z
      imieniem braciszka,
      Olgierd i Leon smile

• hovawartka Re: Olo i ... Olo 29.06.07, 10:52
        Olaf jest dla mnie ok bo nie spotkałam sie ze zdrobnieniem "Olo". Leon też
        fajny choc wolę Leonarda. A może Cezary? Witold?
        M.
        • Gość: grisly Re: Olo i ... Olo IP: *.hsd1.de.comcast.net 29.06.07, 17:15
          Mnie podobają się zestawienia:
          Olgierd i Witold
          Olgierd i Jeremi
          Olgierd i Kajetan

Olgierd i Olaf tak średnio.
          • Gość: veranillo Re: Olo i ... Olo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 17:36
            Olgierd i Witold - bardzo mi się podoba to zestawienie! Obydwa imiona litewskie,
            nawiązujące do tej samej tradycji, a przy tym wyraziste i nie za bardzo
            popularne... zdecydowanie bardziej popieram niż Olgierda i Leona!
            • das.krokodil Re: Olo i ... Olo 29.06.07, 19:54
              Również popieram Olgierda i Witolda smile Na Olafa na pewno bym się nie
              zdecydowała w tej sytuacji.
              • verdana Re: Olo i ... Olo 29.06.07, 21:05
                Olaf moim zadniem odpada - nawet jesli Wy bedzieci stosowali inne zdrobnienia,
                to koledzy, nauczyciele mogą jednak na obu mowic Olo i problem gotowy.
                Witold - jak wymarzone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.