Dodaj do ulubionych

Imionka z wenezuelskich seriali

09.07.07, 17:10
W swoim czasie był sezonowy wysyp Esmerald i Isaur. Znacie jeszcze jakieś
iberoamerykańskie imiona nadawane w Polsce?
Obserwuj wątek
    • Gość: Anya Re: Imionka z wenezuelskich seriali IP: *.fbx.proxad.net 09.07.07, 17:17
      uwazam ze to bardzo piekne imiona, naprawde. Esmeralda zwlaszcza
    • gaudencja Re: Imionka z wenezuelskich seriali 09.07.07, 17:45
      Izaur/Isaur nie było tak dużo, żeby mówić o wysypie.
      Isaura (niepoprawnie) - 28 nadań
      Izaura - 38 nadań
      Esmeralda - 9 nadań (częściowo zapewne pod wpływem "Katedry Marii Panny w
      Paryżu" Hugo, bo pierwsze jeszcze z l. 30-tych)
      • Gość: ninka Re: Imionka z wenezuelskich seriali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 12:29
        Leciało też coś takiego: W kamiennym kręgu ??? Czy tam nie było przypadkiem
        Oktawii? Wiem, że pojawiały się małe Oktawie, ale o wysypie też raczej mowy nie
        było.
        • das.krokodil Re: Imionka z wenezuelskich seriali 10.07.07, 12:32
          A Inez to nie jest imię wenezuelskie? Znam jedną Inez smile
          • jowita771 Re: Imionka z wenezuelskich seriali 14.05.08, 15:15
            też znam jedną małą Inez, Jej mama ma na imię Agnieszkasmile
    • Gość: anulka_22 Re: Imionka z wenezuelskich seriali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 13:54
      może Mercedes...?
      • mex1 Re: Imionka z wenezuelskich seriali 23.07.07, 18:41
        Strasznie mi się nie podobają imiona z wenezuelski, brazylijskich czy
        meksykańskich telenowel. Z tego typu imionami kojarzy mi się np. Laura
        • Gość: dodo1 Re: Imionka z wenezuelskich seriali IP: *.centertel.pl 24.07.07, 10:20
          Laura to córka kuzynki mojej mamy mieszkająca we Włoszech ma 9 lat i jest
          śliczną panną mi to imię od dawna tzn już przed urodzeniem się ww Laury kojarzy
          się włoską operą, ogólnie z piękną Italią a wenezuelski serial to raczej jakaś
          Fiorella Mirella Kristina Ana-Maria
          • Gość: katka Re: Imionka z wenezuelskich seriali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 15:17
            Znajoma ma siostrzenice - Fiorellę i Palomę.
    • Gość: Dee a Milagros ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.07, 10:26
      A Milagros ze "Zbunowanego Anioła" ? (ale to chyab argentyński serial byl). U
      nas imie nie do przyjecia. prawda ?Ale serial byl fajny.big_grin Ukochanym Milagros
      (zdrabnianej do Mili) byl Iwo (sliczne imie).
      • Gość: Cinthia Re: a Milagros ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.07, 11:35
        Huantitasmilealbo Wirdżinia,Carmen, Leticja.Klarisa, Margerita,
        • adziunia Re: a Milagros ? 21.12.07, 11:35
          Może Ruben ;]

> Huantitasmile= nie ma czegos takiego jest za to Juanita a to po
          polsku Janeczka
          albo Wirdżinia= po hiszpansku to Virginia (czyt. wirhinia)
          ,Carmen, Leticja, Klarisa, Margerita,

• Gość: lilija Re: Imionka z wenezuelskich seriali IP: *.lublin.mm.pl 15.05.08, 15:44
      Podoba mi się Mirella i Mirela. Zdarzyło mi się spotkać małe Mirelki.
      • Gość: zośka Re: Imionka z wenezuelskich seriali IP: *.inowroclaw.mm.pl 15.05.08, 15:51
        O ile dobrze pamiętam, to żona lub eks-żona Andrzeja Gołoty ma na imię Mirella. ale ona się nie zalicza do tego najmłodszego pokolenia. Co do samego imienia, to jestem na "nie" - jest wiele ładniejszych imion. Izaury i Esmeraldy nie znam, ale mała Inez mieszka obok.
        • Gość: zośka Re: Imionka z wenezuelskich seriali IP: *.inowroclaw.mm.pl 15.05.08, 15:55
          Pomyłka - żona Gołoty to Mariola. Ale zdania o imieniu nie zmieniłam.
          • ga_lapagos Re: Imionka z wenezuelskich seriali 08.10.08, 21:18
            Serial wenezuelski , brazylijski, argenstyski czy kolumbijski to przeciez wszystko jedno, prawda Donmari big_grin?
            przeciez to wszystko daleko , nieprawda i raczej uznawane w Polsce za tandete!

a tam jest caly wielki kontynet, wiesz?

a wiesz ze " Niewolnica Isaura" nie byla wenezuelska tylko brazylijska? i ze Brazylie i Wenezueli laczy tyle co Polske z Lotwa?Albo mniej.

a propos imion popularnych w serialach latynoamerykasnkich pelno jest w nich Klar i Klara tez jest lubianym w Polsce imieniem.

-
            ja?
            wrednygalapagos.blox.pl/html

• a_weasley Re: Imionka z wenezuelskich seriali 08.10.08, 22:54
              ga_lapagos napisała:

> a tam jest caly wielki kontynet, wiesz?

Wiem też, że wszystkie kraje poza jednym mówią tym samym językiem - po
              hiszpańsku, a ten jeden, Brazylia, po portugalsku, więc językiem bardzo
              podobnym. Różnice są mniej więcej takie jak między poszczególnymi krajami arabskimi.
              Ten wielki kontynent ma trzy razy mniej ludności niż Indie, które są też dużo
              bardziej zróżnicowane językowo i wyznaniowo. To tylko z polskiej perspektywy
              wydaje się, że Argentynę i Wenezuelę dzieli więcej niż Pendżab i Orissę, bo mapa
              Ameryki Południowej kolorowa, a Indie całe zasmarowane tym samym kolorem.

> ze Brazylie i Wenezueli laczy tyle co Polske z Lotwa?
              > Albo mniej.

Pomyślmy...
              Grupa językowa: portugalski i hiszpański podobniejsze niż polski z rosyjskim,
              polski i łotewski mniej podobne niż angielski z niemieckim (w najlepszym razie).
              Wyznaniowo: tam oba katolickie, tu Polska katolicka, Łotwa protestancka.
              Doświadczenie historyczne: tam bliźniaczo podobne, tu zupełnie różne.
              • ga_lapagos Re: Imionka z wenezuelskich seriali 08.10.08, 23:08
                nie jestesmy tu po to by sobie wyliczac roznice miedzy Argentyna a Wenezuela, Kolumbia a Brazylia. Uwazam, ze roznice sa ogromne. W jednym roku bylam w Brasilii i w Caracas. To dwie zupelnie inne kultury. Wplywy indianskie, afrykanskie,hiszpanskie, portugalskie, to setki argumentow.

Porownalam to do Polski i Litwy dlatego, ze obydwa kraje byly okupane niegdys przez Rosje.
                Wenezuela i Brazylia byly kolonializowane, ale na rozne sposoby. Zreszta wystarczy spojrzec na mape, Brazylia jest tak ogromna ze sama w sobie ma wiele roznic ( w tym sa rowniez rozne jezyki).
                Doprawdy to temat na wielogodzinne rozmowy.

Jestesmy tu by rozmawiac o imionach.
                Roznica polega ot chocby na tym ze w Brazylii -Isaura jest popularnym imieniem. W Wenezueli Isaura rozpowszechnila sie identycznie jak w Polsce po nadaniu slynnego serialu!

-
                ja?
                • gaudencja Re: Imionka z wenezuelskich seriali 08.10.08, 23:21
                  Tzn. w niespełna 30 egzemplarzach?
                  • ga_lapagos Re: Imionka z wenezuelskich seriali 08.10.08, 23:32
                    och teraz pewnie bedzie wielki wysyp Isauritas w Wenezueli gdyz jedna pani o tym imieniu jest blisko prezydenta Chaveza i codziennie mozna o niej przeczytac w prasie.

Gaudencjo nie wiem ile jest nadan gdyz jak wiesz nie jestem znawczynia statystyk imienniczych. O imionach wypowiadam sie ze znajomosci ich nosicieli smile. A znajomosci w Wenezueli i z jej mieszkancami mam duze.

-
                    ja?
                    • gaudencja Re: Imionka z wenezuelskich seriali 08.10.08, 23:54
                      W ciągu 3-tygodniowego pobytu w Wenezueli nie uświadczyłam ani
                      jednej Isaury, ale po prawdzie nie poznałam też tam tłumów ludzi z
                      imienia i nazwiska.
                      • ga_lapagos Re: Imionka z wenezuelskich seriali 08.10.08, 23:58
                        ja lacznie spedzilam w Wenezueli okolo 10 miesiecy,bylam tam sluzbowo wiec poznawalam ludzi z imienia, poza tym nacodzien pracuje z Wenezuelczykami.

zreszta ku mojej radosci za pare dni tam wracam smile

-
                        ja?
                      • ga_lapagos Re: Imionka z wenezuelskich seriali 09.10.08, 00:01
                        w tym wszystkim chodzi mi o to by poprawic tok myslenia Donmari, podkreslam, ze kazdy kraj Ameryki Pld ma swoja tozsamosc, historie, a co z tym idzie odrebna kulture imiennicza.

-
                        ja?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.