Dodaj do ulubionych

Magda czy Magdalena

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 14:50
Niby imię to samo, zdrobnienia ma te same, ale mozna zarejestrowac dziecko
jako Magda i jako Magdalena. Czyli 2 odrębne imiona.
Jednak Magdalena ma ten plus, że jest wiecej postaci tego imienia, np
Magdalenka. smile Czego juz o Magdzie nie mozna rzec.

Hejo.
Obserwuj wątek
    • kika53 Re: Magda czy Magdalena 11.07.07, 15:12
      Magdalena to moje imie i za szkolnych czasow baaardzo go nie
      lubilam,szczegolnie formy Magda i Madzia.Wydawalo mi sie najbardziej pospolitym
      i nudnym imieniem pod sloncem.W klasie zawsze bylo kilka dziewczyn o tym
      imieniu.Gdzie moglam przedstawialam sie jako Martawink
      • Gość: Dee Re: Magda czy Magdalena IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 15:14
        Ja uwazam imie Marta za bardziej nudne niz Magda, ale to taka moja skromna
        opinia (nie urazając kogokolwiek). smile
        • kika53 Re: Magda czy Magdalena 11.07.07, 15:17
          Na dzien dzisiejszy mozliwe,ze tak jest,ale za moich szkolnych
          czasow,daawno,daawno temuwinkMagdalena byla oklepana az do bolu.
          • lotka76 Re: Magda czy Magdalena 11.07.07, 15:30
            a mi sie Magdalena podoba, duzo bardziej niz Magda. Ale mieszkam we Francji
            gdzie Magdalena ( bez zdrobniej) brzmi naprawde stylowo natomiast Magda traci
            na uroku...
            Moja kolezanka Magda, Polka, wlasnie pelna wersja Magdaleny sie przedstawia a
            poniewaz tez pracuje jako nauczycielka we Francji, daje do przemyslenia
            rodzicom swoich uczniow: nie tak dawno siostrzyczke jej uczennicy tak wlasnie
            nazwano smile
    • olianka Re: Magda czy Magdalena 11.07.07, 18:19
      Magdalena mi się podoba. Magdę akceptuję li tylko jako zdrobnienie od Magdaleny.
    • Gość: Gosia Re: Magda czy Magdalena IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 20:40
      Miałam w grupie na studiach Magdę - nie Magdalenę - i najwygodniejsze imię to
      nie było. Zdarzało sie, że na różnych listach z wynikami egzaminów wpisywano ją
      jako Magdalenę - co prawda błąd na liście z wynikami to nie jest jakaś wielka
      sprawa, ale zawsze. No i kiedyś pani doktor ochrzaniła ją za wszystkie czasy za
      podpisanie się "Magda", a nie "Magdalena" - "bo egzamin to jest sprawa
      oficjalna i nie używamy tu żadnych zdrobnień!"

Tak więc Magda ma ten minus, że i tak wszysct będą ją uważali za Magdalenę.
    • koza_w_rajtuzach Re: Magda czy Magdalena 11.07.07, 20:46
      Nigdy jeszcze nie spotkałam się z imieniem Magda. To zdrobnienie od Magdaleny
      jak dla mnie.
      Podobnie odbieram imię Kuba. Imię Kuba też widnieje w kalendarzu, przynajmniej
      moim, mojego kolegi syn nosi to imię (znajomy zawsze podkreśla, że to Kuba -
      nie Jakub), ale dla mnie to i tak jest zdrobnienie od Jakuba wink.
    • mama_4 Re: Magda czy Magdalena 11.07.07, 22:16
      Z Magdaleną mam tak jak z Małgorzatą - uważam te imiona za klasyczne, jednak
      akceptuję tylko w pełnej formie. Zdrobnienia Magda, Madzia, podobnie jak Gosia -
      nie cierpię.
      Imię Magda jest dla mnie tylko brzydkim zdrobnieniem od Magdaleny.
    • Gość: Malwina Re: Magda czy Magdalena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 22:31
      Sama wolałabym być Magdaleną, a nie Magdą, ponieważ jako, że nie przepadam za
      tym zdrobnieniem mogłabym zawsze wykorzystać drugi człon pełnego imienia, czyli
      Lenę. Za tą przepadam. Poza tym Magdalena przmi jakoś lżej i nie mam
      wrażenia "że czegoś tam jej brakuje".
    • troubleska Re: Magda czy Magdalena 12.07.07, 10:45
      Moim zdaniem Magdalena jest o wiele ładniejszym imieniem niż Magda.
    • Gość: Dee Re: Magda czy Magdalena IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 10:47
      Ja również wolę imię Magdalena, a Magdalenka jest przeslicznym zdrobnieniem.
      Czy dużo jest teraz małych Magduś ?
    • gaudencja Re: Magda czy Magdalena 12.07.07, 22:41
      Magda jest dla mnie zdrobnieniem od Magdaleny i niczym więcej. Zupełnie nie
      rozumiem rodziców, którzy chcą mieć dziecko nazwane zdrobniale, a pełna forma
      imienia aż tak ich uwiera, że nie mogą jej nawet zarejestrować na potzreby
      oficjalnych okazji.
    • abiela Re: Magda czy Magdalena 13.07.07, 00:17
      Magda kompletnie odpada, glownie ze wzgledow wymienionych juz przez Gosię.
    • fruzia27 Re: Magda czy Magdalena 13.07.07, 01:58
      Magda pojawiła się w kalendarzu kilkanaście lat temu. Ja nawet na koloniach
      powiedziałam pani, że jestem Magdalena (wpisała Magda, bo miałam b. długie
      nazwisko i nie mieściłam się w rubryce wink). Pani dopisała jakoś to "lena" i do
      końca wyjazdu nazywała mnie Magdaleną, co z początku mnie denerwowało. Ale po
      tych koloniach polubiłam swoje imię w pełnej formie smile. Chociaż raczej nikt
      tak na mnie nie mówi, czasem mój ojciec, na co kiedyś moja córka zareagowała
      zdziwieniem i powiedziała, że jej mama to nie jest Magdalena wink.
      A że Magdalen było dużo? Kiedyś chyba tak było, ale ja w swoim wieku nie znam
      żadnej. Po kilku latach od moich narodzin chyba stała się modna, ale kiedy to
      było???
      Teraz z małych Magdalen znam jedną - ma 6 lat. Co do Magdy, zgadzam się z
      poprzedniczkami - zawsze będzie mylona z Magdaleną, bo nie wszyscy wiedzą, że
      Magda to oficjalne imię. Ja bym wybrała Magdalenę!
      • mex1 Re: Magda czy Magdalena 19.07.07, 23:39
        Jestem siedemnastoletnią Magdaleną. Długo nie lubiłam mojego imienia. Teraz się
        przekonałam.
      • mocpytan Re: Magda czy Magdalena 19.07.07, 23:58
        fruzia nie chcę się spierać, ale jakieś 15 lat temu czytałam, że magda i
        magdalena już w staropolskim widniały jako dwa odrębne imiona
        • gaudencja Re: Magda czy Magdalena 20.07.07, 00:01
          Moje grube tomiszcza słowników zgodnie milczą o tym fakcie - pewnie to jakaś
          historyjka wymyślona w celu promocji magdzizmu (zamiast prawidłowego, zdrowego
          magdalenizmu).
          • mocpytan Re: Magda czy Magdalena 20.07.07, 00:08
            dlatego też piszę, że spierać się nie będę wink z pewnością masz większą wiedzę
            na ten temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.