Gość: Dee IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 14:50 Niby imię to samo, zdrobnienia ma te same, ale mozna zarejestrowac dziecko jako Magda i jako Magdalena. Czyli 2 odrębne imiona. Jednak Magdalena ma ten plus, że jest wiecej postaci tego imienia, np Magdalenka. Czego juz o Magdzie nie mozna rzec. Hejo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kika53 Re: Magda czy Magdalena 11.07.07, 15:12 Magdalena to moje imie i za szkolnych czasow baaardzo go nie lubilam,szczegolnie formy Magda i Madzia.Wydawalo mi sie najbardziej pospolitym i nudnym imieniem pod sloncem.W klasie zawsze bylo kilka dziewczyn o tym imieniu.Gdzie moglam przedstawialam sie jako Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Magda czy Magdalena IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 15:14 Ja uwazam imie Marta za bardziej nudne niz Magda, ale to taka moja skromna opinia (nie urazając kogokolwiek). Odpowiedz Link Zgłoś
kika53 Re: Magda czy Magdalena 11.07.07, 15:17 Na dzien dzisiejszy mozliwe,ze tak jest,ale za moich szkolnych czasow,daawno,daawno temuMagdalena byla oklepana az do bolu. Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 Re: Magda czy Magdalena 11.07.07, 15:30 a mi sie Magdalena podoba, duzo bardziej niz Magda. Ale mieszkam we Francji gdzie Magdalena ( bez zdrobniej) brzmi naprawde stylowo natomiast Magda traci na uroku... Moja kolezanka Magda, Polka, wlasnie pelna wersja Magdaleny sie przedstawia a poniewaz tez pracuje jako nauczycielka we Francji, daje do przemyslenia rodzicom swoich uczniow: nie tak dawno siostrzyczke jej uczennicy tak wlasnie nazwano Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Magda czy Magdalena 11.07.07, 18:19 Magdalena mi się podoba. Magdę akceptuję li tylko jako zdrobnienie od Magdaleny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Magda czy Magdalena IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 20:40 Miałam w grupie na studiach Magdę - nie Magdalenę - i najwygodniejsze imię to nie było. Zdarzało sie, że na różnych listach z wynikami egzaminów wpisywano ją jako Magdalenę - co prawda błąd na liście z wynikami to nie jest jakaś wielka sprawa, ale zawsze. No i kiedyś pani doktor ochrzaniła ją za wszystkie czasy za podpisanie się "Magda", a nie "Magdalena" - "bo egzamin to jest sprawa oficjalna i nie używamy tu żadnych zdrobnień!" Tak więc Magda ma ten minus, że i tak wszysct będą ją uważali za Magdalenę. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Magda czy Magdalena 11.07.07, 20:46 Nigdy jeszcze nie spotkałam się z imieniem Magda. To zdrobnienie od Magdaleny jak dla mnie. Podobnie odbieram imię Kuba. Imię Kuba też widnieje w kalendarzu, przynajmniej moim, mojego kolegi syn nosi to imię (znajomy zawsze podkreśla, że to Kuba - nie Jakub), ale dla mnie to i tak jest zdrobnienie od Jakuba . Odpowiedz Link Zgłoś
mama_4 Re: Magda czy Magdalena 11.07.07, 22:16 Z Magdaleną mam tak jak z Małgorzatą - uważam te imiona za klasyczne, jednak akceptuję tylko w pełnej formie. Zdrobnienia Magda, Madzia, podobnie jak Gosia - nie cierpię. Imię Magda jest dla mnie tylko brzydkim zdrobnieniem od Magdaleny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Magda czy Magdalena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 22:31 Sama wolałabym być Magdaleną, a nie Magdą, ponieważ jako, że nie przepadam za tym zdrobnieniem mogłabym zawsze wykorzystać drugi człon pełnego imienia, czyli Lenę. Za tą przepadam. Poza tym Magdalena przmi jakoś lżej i nie mam wrażenia "że czegoś tam jej brakuje". Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: Magda czy Magdalena 12.07.07, 10:45 Moim zdaniem Magdalena jest o wiele ładniejszym imieniem niż Magda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Magda czy Magdalena IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 10:47 Ja również wolę imię Magdalena, a Magdalenka jest przeslicznym zdrobnieniem. Czy dużo jest teraz małych Magduś ? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Magda czy Magdalena 12.07.07, 22:41 Magda jest dla mnie zdrobnieniem od Magdaleny i niczym więcej. Zupełnie nie rozumiem rodziców, którzy chcą mieć dziecko nazwane zdrobniale, a pełna forma imienia aż tak ich uwiera, że nie mogą jej nawet zarejestrować na potzreby oficjalnych okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Magda czy Magdalena 13.07.07, 00:17 Magda kompletnie odpada, glownie ze wzgledow wymienionych juz przez Gosię. Odpowiedz Link Zgłoś
fruzia27 Re: Magda czy Magdalena 13.07.07, 01:58 Magda pojawiła się w kalendarzu kilkanaście lat temu. Ja nawet na koloniach powiedziałam pani, że jestem Magdalena (wpisała Magda, bo miałam b. długie nazwisko i nie mieściłam się w rubryce ). Pani dopisała jakoś to "lena" i do końca wyjazdu nazywała mnie Magdaleną, co z początku mnie denerwowało. Ale po tych koloniach polubiłam swoje imię w pełnej formie . Chociaż raczej nikt tak na mnie nie mówi, czasem mój ojciec, na co kiedyś moja córka zareagowała zdziwieniem i powiedziała, że jej mama to nie jest Magdalena . A że Magdalen było dużo? Kiedyś chyba tak było, ale ja w swoim wieku nie znam żadnej. Po kilku latach od moich narodzin chyba stała się modna, ale kiedy to było??? Teraz z małych Magdalen znam jedną - ma 6 lat. Co do Magdy, zgadzam się z poprzedniczkami - zawsze będzie mylona z Magdaleną, bo nie wszyscy wiedzą, że Magda to oficjalne imię. Ja bym wybrała Magdalenę! Odpowiedz Link Zgłoś
mex1 Re: Magda czy Magdalena 19.07.07, 23:39 Jestem siedemnastoletnią Magdaleną. Długo nie lubiłam mojego imienia. Teraz się przekonałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mocpytan Re: Magda czy Magdalena 19.07.07, 23:58 fruzia nie chcę się spierać, ale jakieś 15 lat temu czytałam, że magda i magdalena już w staropolskim widniały jako dwa odrębne imiona Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Magda czy Magdalena 20.07.07, 00:01 Moje grube tomiszcza słowników zgodnie milczą o tym fakcie - pewnie to jakaś historyjka wymyślona w celu promocji magdzizmu (zamiast prawidłowego, zdrowego magdalenizmu). Odpowiedz Link Zgłoś
mocpytan Re: Magda czy Magdalena 20.07.07, 00:08 dlatego też piszę, że spierać się nie będę z pewnością masz większą wiedzę na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś