Dodaj do ulubionych

straszne imiona

19.07.07, 23:00
czytam to forum od jakiegoś czasu i nie moge uwierzyc jakie sztraszne opinie
wypisująco niektóre osoby o imionach,czytam i dochodze do wniosku ze razem z
mężem jesteśmy okropnymi rodzicami nadając naszym dzieciom imiona,które są w
złym guscie i otóż mój starszy synek PATRYK ma w przyszłosciduże szanse
zostac marginesem społecznym bo przeciez nosi takie imię i w opini innych
osób nikim lepszym nie będzie(będzie stał w bramie i pił piwo z
kolesiami),córcia NICOLA też nie ma lepszych perspektyw na przyszłosć bo jej
imię mówi samo za siebie(od imienia zaczyna się wychowywanie-tylko nie wiem
co ma wspólnego ze sobą imię i wychowanie),no i młodszy synek on to ma
chociaż normale imię ale tu tez jest problem,poniewaz on i jego tatuś
nazywają się tak samo TOMEK(problem z dokumentami ,papierami i korespondencją
bo kto odgadnie ,co do kogo a koledzy małego TOMKA tez nie będą wiedzieli czy
przyszli do 10 letniego tomka juniora,czy do 40 letniego tomka seniora.to
dopiero głupota,ale to wyłacznie moja opiniai mam nadzieje ze ktoś jak
czyta to forum to nie sugeruje sie opiniami piszacych tu osób ,bo to byłaby
dopiero BEZMYŚLNOŚĆ.
Obserwuj wątek
    • das.krokodil Re: straszne imiona 19.07.07, 23:05
      Moja droga, to, jakie rodzice dają imię swojemu dziecku to jest ich wyłącznie
      sprawa. Znam Patryka, który ma lat 17 i wygrywa każdą olimpiadę. Znam też 26
      latka, który faktycznie pije piwo pod sklepem. Tomasz to prześliczne imię i
      mimo popularności jestem w nim od zawsze zakochana. Nicola - cóż, niestety nie
      podoba mi się to imię, nie posunęłabym się jednak do stwierdzenia, że Twoja
      Nicola nie ma szans na zostanie prezydentem RP lub wielkim naukowcem.

Moja córka ma na imię Józefina i to imię tez jest często krytykowane nie tylko
      na forum, ale też w realu. Jednak my uważamy, że lepszego imienia dziecku dać
      nie mogliśmy, bo to jest najcudowniejsze i wszystko jest ok smile Tak samo Ty myśl
      o swoich dzieciach, a opiniami innych się nie przejmuj. I więcej luzu smile
      • mocpytan Re: straszne imiona 19.07.07, 23:15
        mi się Nicol, Nicola bardzo podoba. Tomek również. Patryka mam współpracownika
        i nie przepadam za nim, ot po prostu.
        a moja babcia ma na imię augusta i kiedyś to była dla mnie PRAWDZIWA
        tragedia smile
        • das.krokodil Re: straszne imiona 19.07.07, 23:21
          Imię Twojej babci było dla ciebie tragedią ?????
          • mocpytan Re: straszne imiona 19.07.07, 23:29
            das.krokodil chyba zaczynasz się czepiać.
            tak, w pewnym sensie było, pamiętam, że bardzo, bardzo dokuczały mi inne dzieci
            naśmiewając się z tego imienia ile wlezie. było mi przykro bo wszyscy mieli w
            rodzinie "normalne" imiona tylko mojej babci odstawało. mówiło się na nią gucia
            i skojarzenia były różne, wtedy zawsze negatywne.
            dziś się z tego śmieję, ale wtedy nie jeden raz łza mi się w oku zakręciła i
            nie chciałam się do tego imienia przyznawać.
            niestety dzieci potrafią być okrutne.
            dlatego też nie chciałabym nieopacznie swojemu dziecku zrobić krzywdy, a z
            drugiej strony wolałabym imię trochę inne niż pospolite - tylko które obecnie
            jest pospolite a które nie? :0
            • olianka Re: straszne imiona 19.07.07, 23:33
              Mocpytań, swego czasu koleżanka wyśmiała imiona moich dziadków: Zuzanny i
              Benedykta. Mimo to wiedziałam, że to piękne imiona. Teraz Zuzia robi furorę, a
              Benedykt jest imieniem papieskim (niestety, bo mój chrześniak miał być Benusiem,
              ale zrezygnowano z tego pomysłu).
              • mocpytan Re: straszne imiona 19.07.07, 23:35
                a mi się twój nick, olianka podoba smile
                zuza mi się kojarzy z lalką a benedykt, faktycznie imię już obecnie bardzo
                dostojne smile
                • olianka Re: straszne imiona 19.07.07, 23:37
                  mocpytan napisała:

> a mi się twój nick, olianka podoba smile

Dziękuję smile
            • das.krokodil Re: straszne imiona 19.07.07, 23:34
              To jest bardzo dziwne, naprawdę bardzo ... moja babcia miała na imię
              Stanisława, imie bardzo niepopularne i wręcz wiejskie w czasach mej młodości,
              moja przyjaciółka z podstawowki miała dziadka Ziemowita, inna dziadka
              Felicjana.... Nikt się z nikogo nie śmiał, wręcz przeciwnie, dla dzieci te
              imiona były naturalne, bo zdawaliśmy sobie sprawę z tego, że nie ma babci
              Moniki czy babci Sabriny, bo w koncu nie takie imiona były modne w latach 1920
              czy 130 !!!!
              • blaszany_dzwoneczek Re: straszne imiona 20.07.07, 03:46
                A ja mam babcię Cecylię i jak byłam mała w życiu nie przyszłoby mi do głowy
                wstydzić się jej imienia. Zresztą nigdy nie spotkałam się z wyśmiewaniem przez
                rówieśników imion babć, dziadków, ciotek, wujków czy innych krewnych. W istocie
                bardzo dziwne...
        • nastka_19 Re: straszne imiona 19.07.07, 23:25
          i ja czytam to forum od dawna i wypowiedzi są róże ale to normalne bo i ludzie
          są rożni, rzeczywiście nie podoba mi sie nadawanie imion po rodzicach, ale to że
          imię skreśla przyszłość człowieka????????
          Patryk - neutralne ani za ani przeciw
          Nicola - lubię tego typu imiona, tylko, że u mnie w USC nie chą rejestrować
          przez "C", każą spolszczyć i pisać przez "K"
          Tomasz - znam kilku Tomków a nawet jednego Tomasa, całkiem fajnie

pozdrawiam i fajnie czyta sie takie szczere wypowiedzi
          • annajustyna Re: straszne imiona 21.07.07, 08:10
            Twoje USC ma racje, a w zasadzie powinno byc Nikolaja...
        • Gość: Gracja Re: do mocpytan IP: *.chello.pl 21.07.07, 09:41
          Nigdy nie czułam się obciążona imieniem babci. Już jako dziecko wiedziałam, że
          są pokolenia i mają swoje prawa. Wprawdzie byłam dumna, że moja babcia ma na
          imię Magdalena (Chociaż historia nadania tego imienia nie była wesoła). W 2002r
          umarły obie moje babcie i okazało się, że jestem w ciąży i że będą to bliźniaki.
          Postanowiłam, że jeśli będą dziewczynki to dam na imię Magdalena i Rozalia.
          Miałam dylemat czy Rozalia nie będzie miała pretensji, że ma imię mniej
          popularne, bardziej kontrowersyjne. Ostatecznie urodziłam dziewczynkę i chłopca.
          Plan imion przepadł. Miałam następny dylemat, ale to już inna historia.
          Co do imion Patryk i Nicola-nie podobają mi się i kojarzą jak kojarzą (nie to,
          że dzieci czeka zła przyszłość, ale z moich obserwacji są bardzo popularne wśród
          tzw.dresiarzy, a raczej ich dzieci).
    • gaudencja Re: straszne imiona 19.07.07, 23:38
      A gdzie znalazłaś opinie, że Patryk ma szanse zostać marginesem społecznym z
      powodu imienia itd.?
    • Gość: Malwina Re: straszne imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 23:40
      Nikt nie skreśla Twoich dzieci! Często rozmawiamy po prostu o skojarzeniach z
      tym, czy tamtym, nie znaczy to jednak, że muszą zawsze mieć pokrycie w
      rzeczywistości. Patryków znam całkiem porządnych wink i nie uważam, że to okropne
      imię. Imienia Nicola nie lubię - nie znaczy to jednak, że nie mogłabym lubić
      Twojej córeczki! Napewno jest cudnym kochanym maleństwem! smile Co do nadawania
      imienia ojca synowi - wcale nie jestem przeciwna. W mojej rodzinie pierworodny
      zawsze otrzymywał imię Jan i problemów jakoś nie było. Aktualnie chyba jednak
      na Jaśka bym się nie zdecydowała, ale nie z powodu "problemów z
      identyfikacją".
      Napewno masz wspaniałe dzieciaki i nie ma się co przejmować imionami!
      • das.krokodil Re: straszne imiona 19.07.07, 23:42
        No właśnie, mnie z patologią kojarzy się Kacper, choć znam róznych mądrych i
        fajnych Kacprów w róznorodnym wieku smile Po prostu jakies takie skojarzenie smilesmilesmile
    • agmani Re: straszne imiona 20.07.07, 00:05
      Chyba nikt nie prorokuje w kwestii kariery Twoich dzieci ;D.
      Ludzie wyrazaja tylko opinie o roznych imionach. Kto nie zna Twoich dzieci (a
      pewnie bedzie to pod 100% forumowej publicznosci) robi to zupelnie w oderwaniu
      od nich. Twoja i Twojego meza rola, zeby dzieci marginesem nie zostaly. Imie na
      niewiele sie tutaj zda. A to ze pewne imiona a lubiane w roznych kregach
      spolecznych to juz zupelnie inna sprawa, noszacy kazde imie moze stac sie tutaj
      chlubnym lub niechlubnym potwierdzeniem tezy.
      • abiela Re: straszne imiona 20.07.07, 00:17
        Zgadzam się z Agmni.
        Ale mam inne pytanie, bardzo mnie interesuje, dlaczego nazwaliście córkę
        Nicola, a nie Nicola. Skąd taka decyzja.

I jeszcze do mocpytan - nie chce mi się wręcz wierzyć, że dzieci śmiały się z
        imienia babci. Skąd ten pomysł, kto im to podsunął?
        • mocpytan Re: straszne imiona 22.07.07, 20:06
          abiela, ja już nie pamiętam skąd sobie te dzieci to wymyśliły i czemu się
          śmiały, jak to dzieci, wystarczy impuls i poszło smile
          zaczęło się od wymieniania imion dziadków i ja chyba powiedziałam, że moja
          babcia jest gucia smile śmiech się przerodził w wyszydzanie. pewnie było widać,
          że mi przykro no i pojecvhały mi po całości smile
          ptoem juz miałam uraz i wstydziłam się przyznać

ale imię augusta tak czy inaczej jest takie trochę, bez wdzięku, ja już nie
          umiem na nie obiektywnie spojrzeć, ale wydaje mi się taakie... niemieckie,
          chłodne i niezbyt ładne
          no i raczej nie jest popularne, prawda?
          • abiela Re: straszne imiona 22.07.07, 22:45
            mocpytan napisała:

>
            > ale imię augusta tak czy inaczej jest takie trochę, bez wdzięku, ja już nie
            > umiem na nie obiektywnie spojrzeć, ale wydaje mi się taakie... niemieckie,
            > chłodne i niezbyt ładne
            > no i raczej nie jest popularne, prawda?

Nie jest, mnie się szalenie podoba, również August.
            • agmani mocpytan 22.07.07, 22:48
              A moze to troche tak, ze jak powiedzialas "Gucia", to to wywolywalo smiesznosc.
              Pszczolka Maja, a gucio (nic z tego), ogolnie malo powazne... Przyrzekam, ze o
              ile Gucia by mnie w szczeniecym wieku mocno rozsmieszyla, to Augusty bym wrecz
              zazdroscila.
    • asidoo Re: straszne imiona 20.07.07, 06:20
      Dla mnie imiona Patryk i nicoala świadczą o bardzo niewybrednym guście. Nie
      uważam twojej rodziny za patologiczną, bo jej nie znam wink
    • mama_4 Re: straszne imiona 20.07.07, 09:06
      Każda matka chce wierzyć, że wybrała to co najlepsze, najpiękniejsze dla swego
      dziecka. Imię też. I niech wierzy.

Ale inni mogą wyrażać swoje opinie, a te często oparte są na pewnych
      skojarzeniach.
      Gdy słyszę, że ktoś dał dziecku na imię Patryk czy Nicola, mam odruchowe
      skojarzenia z rodzinami, które gdzieś tam poznałam, a w których te imiona się
      pojawiły. I tyle.

Wśród Twoich dzieci zaskakuje mnie Tomek - jakby z innej bajki ;-D
    • Gość: czepialska Re: straszne imiona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.07, 12:37
      > czytam to forum od jakiegoś czasu i nie moge uwierzyc jakie sztraszne opinie
      > wypisująco niektóre osoby o imionach,czytam i dochodze do wniosku ze razem z
      > mężem jesteśmy okropnymi rodzicami nadając naszym dzieciom imiona,które są w
      > złym guscie i otóż mój starszy synek PATRYK ma w przyszłosciduże szanse
      > zostac marginesem społecznym bo przeciez nosi takie imię i w opini innych
      > osób nikim lepszym nie będzie(będzie stał w bramie i pił piwo z
      > kolesiami),córcia NICOLA też nie ma lepszych perspektyw na przyszłosć bo jej
      > imię mówi samo za siebie(od imienia zaczyna się wychowywanie-tylko nie wiem
      > co ma wspólnego ze sobą imię i wychowanie),no i młodszy synek on to ma
      > chociaż normale imię ale tu tez jest problem,poniewaz on i jego tatuś
      > nazywają się tak samo TOMEK(problem z dokumentami ,papierami i korespondencją
      > bo kto odgadnie ,co do kogo a koledzy małego TOMKA tez nie będą wiedzieli czy
      > przyszli do 10 letniego tomka juniora,czy do 40 letniego tomka seniora.

ja tylko chciałam wyrazić swój podziw dla zdania takiej długości. Nie odnoszę
      tego absolutnie do tematu imion smile))
      • mex1 Re: straszne imiona 20.07.07, 23:47
        Imiona w żaden sposób nie mogą zaważyć na przyszłości dzieci
        Co do podobania-
        Patryk- w porządku
        Nicola- beznadziejnie
        Tomasz- fantastycznie i bardzo miło, że ma imię po ojcu.
    • annajustyna Re: straszne imiona 21.07.07, 08:08
      Wszystko ok, ale dlaczego nazwaliscie dziewczynke przez "c"???
    • ariana1 Re: straszne imiona 22.07.07, 15:15
      Zastanawiam się dlaczego masz takie kompleksy i niską samoocenę? Dsłas swoim
      dzieciom imiona jakie ci się podobały i co cię obchodzą inne opinie na temat
      tych imion? Oczywiście zauważyłam ironię w kontekście, że jesteście okropnymi
      rodzicami. Ale coś musi cię jednak uwierać w tych imionach, skoro zdecydowałaś
      się na ten wątek. Muszę ci powoedzieć, że imiona moich dzieci były i są
      wielokrotnie krytykowane na forum. Jedno, że oklepane i nudne a o drugim pewna
      pani napisała, że jest to imię "głupiej wiejskiej dziewuchy". Przy czym
      zachwyca się do bólu imieniem swojej córeczki, które dla mnie akurat brzmi po
      wiejsku. Masz rację, że niektórzy są bardzo chamscy i swoje opinie o imionach
      wyrażają w wyjątkowo ordynarny sposób. Dlatego wolę napisać (jeżeli ktoś
      zakłada wątek z pytaniem o opinię), że imię X "nie podoba mi się", "nie jest w
      moim typie", "nie leży mi" itp. Niż, że jest imieniem "głupiej wiejskiej
      dziewuchy".
      • annajustyna Re: straszne imiona 22.07.07, 15:27
        Twoje coreczki maja piekne imiona, a Ariane ma na imie moja szefowa (b. urodziwa
        babkasmile)). Pzdr!
        • ariana1 Re: straszne imiona 22.07.07, 16:18
          annajustyna napisała:

> Twoje coreczki maja piekne imiona, a Ariane ma na imie moja szefowa (b.
          urodziw
          > a
          > babkasmile)). Pzdr!
          Dziękuję smile
      • agmani Re: straszne imiona 22.07.07, 15:55
        Pomijajac fakt, ze calkiem normalne imiona, to przede wszystkim jest roznica,
        czy sie wyraza swoja opinie (np. to imie mi sie nie podoba, nie jest w moim
        guscie) czy tez sie imie, a nawet gorzej - osobe je noszaca probuje wartosciowac
        (Magda to glupia wiejska dziewucha, nie wiem, czy o Magde, czy o Anie chodzilo,
        na rybke strzelam). Osoba, ktora robi to drugie, sama sobie wystawia swiadectwo
        i chocby jej dzieci mialy najbardziej wyszukane imiona, to w mojej opinii
        zachowuje sie jak zwykly prymityw.
        Imie starszej corki, Luisa, jest w kraju gdzie mieszkamy klasycznym imieniem,
        ktore powrocilo po 100 latach. I niestety od babci meza (nie skomentowalam ze
        wzgledu na wiek i niedomagania, rowniez pamieciowe, starszej pani) uslyszelismy,
        ze to imie wiejskie, bo taka Monika to jest nowoczesnie (pani nazwala swoja
        corke Monika przed 60 laty, akurat jak to imie bylo dzisiejsza Oliwia). Dla
        drugiego (i trzeciego) dziecka planujemy za to takie imiona, ze komentarza nie
        bedzie, bo pozapominaja jezyka w gebie (wiec moze i nie przyniosa pisemek w
        stylu "Pani domu", zebysmy sie doksztalcili, jak dzieci nazywaja obecne gwiazdki
        seriali i "Idola").
        • pluskotka Re: straszne imiona 22.07.07, 16:33
          Msza na której dziś byłam, była w intencji rocznej Nikoli. Od razu pomyślałam o
          forum i opiniach o tym imieniu. smile Sama nie lubię tego imienia, ale traktuje je
          już jako typowo nieoryginalne z waszego no i teraz i mojego punktu widzenia. smile
        • annajustyna Re: straszne imiona 22.07.07, 16:48
          smile))). A Luisa (pisownia niewazna) to przepiekne imiesmile))
          • pluskotka Re: straszne imiona 22.07.07, 16:49
            Kiedyś na wuefie ćwiczyłam w parze z Luizą. smile
          • annajustyna Agmani, spodziewasz sie kolejnej coruni? Gratuluje 22.07.07, 16:49
            !!!
            • agmani Re: Agmani, spodziewasz sie kolejnej coruni? Grat 22.07.07, 20:49
              Ania, jeszcze nie wiemy. Mam przeczucie bardziej na chlopaka, ale to nic nie
              znaczy wink.
              Aha, nasza jest Luisa, bo nie chcielismy jej komplikowac zycia literka z. Na
              razie bedzie zyla w Niemczech, jej ojciec jest Niemcem, wiec ona w polowie tez
              i niemiecki bedzie jej jezykiem ojczystym (mam nadzieje oczywiscie na
              dwujezycznosc i robie, co moge, zeby sie udalo, ale nie mam zludzen, ze
              niemiecki przewazy - dom, przedszkole, szkola, koledzy). Jezeli kiedys osiadzie
              w Polsce i uzna, ze jej to przeszkadza, moze sobie zmienic s na z i po sprawie.
              • mex1 Re: Agmani, spodziewasz sie kolejnej coruni? Grat 22.07.07, 21:04
                Agmani, gratulacje!
        • ariana1 Re: straszne imiona 22.07.07, 17:40
          O Magdę chodziło. Anna jest za to za to nudna i pospolita wink Natomiast imię
          córeczki wspomnianej pani to Aniela. Ale ja tylko odniosłam się do wątku
          autorki nt. imion jej dzieci. I podałam swój własny przykład. Akurat ja to
          olewam (brzydko mówiąc), co inni myślą o imionach moich córek. Ale widzę, że
          autorka wątku strasznie się przejęła opiniami. Ja wiem, że to jest forum
          publiczne i każdy pisze to co myśli. Tylko jeden po chamsku a inny bardziej
          taktownie. I nieodmiennie lubię to nasze forum, za to m.in. zróżnicowanie
          poglądowe smile
          • pluskotka Re: straszne imiona 22.07.07, 22:13
            Nikola i Brajan widzę przyjmują miano imion typowo nieoryginalnych. Już mi się
            ta opinia w głowie utrwaliła. Dziś oglądając Angorę, trafiłam rozmowę z dwiema
            dziewczynkami, oczywiście nie Polkami. Miały na imię Nicole i Brianne. Od razu
            mówię do mamy: Patrz jakie mają imiona dobrze, że są z zagranicy bo by je na
            forum zjedli. Mama tylko się uśmiechnęła. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.