mex1 21.07.07, 23:15 Mam czasami nieodparte wrażenie, pewność niemal, że popularność niektórych imion bierze się z popularności jakiegoś serialu. Wiele Zoś, Julek, Kubusiów pochodzi bez wątpienia od imion z " Na dobre i na złe". Coraz więcej jest małych Hań(" M jak miłość") Czy to samo czeka Magdalenę z powodu " Magdy M."? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rysia Re: Serialowe imiona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.07, 23:29 Czy Amelka, coreczka Zosi i Kuby z Na dobre i na złe, też stała się przyczyną wzrostu popularności tego imienia? Czy raczej francuska Amelia z pamiętnego filmu? Hania to dziecko również z tegoż serialu , dziecko bohaterki granej przez Fraszynską, nie pamiętam jej danych serialowych... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Serialowe imiona 21.07.07, 23:34 Przypuszczam, że to raczej ta pierwsza Amelka, której imię z kolei pochodzi od francuskiej Amelii zapewne. W kazdym razie na polski serial powoływała się znajoma rodzina, której córeczka jest Amelką. Wzrost popularności poza tym nastąpił w czasach serialu, a film był już kilka lat wcześniej. Przypuszczam, że bardziej wzorcotwórczo działa rodzina z małym dzieckiem, niż dorosła kobieta. Ludziom oczekującym dziecka łatwiej się zidentyfikować z rodziną w podobnej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysia Re: Serialowe imiona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.07, 23:47 Również myślę, że to serial zrobił swoje we wzroście popularności Amelek. A szkoda dla mnie ogromna... Po obejrzeniu filmu, w zachwycie nad Audrey powzięłam postanowienie nadania tego imienia (Amelia oczywiście, nie Audrey) swej przyszłej córeczce. Lata minęły, a gdy pól roku temu musiałam się zdecydować, przestraszyłam się tej popularności, tego, że posądzona będę, iż kieruję się "głupim" serialem... I Amelia przepadła, ale do dziś uwielbiam to imię! Może, za drugim razem, jeśli... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Serialowe imiona 21.07.07, 23:49 Zawsze można się zdecydować na Amalbergę ) - to od tego imienia pochodzi Amelia; nawet święta była Amalbergą, a nie Amelią. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Serialowe imiona 21.07.07, 23:38 mex1 napisała: > małych Hań(" M jak miłość") Czy to samo czeka Magdalenę z powodu " Magdy M."? Myślę, że nie, bo Magdalena okres największej popularnosci ma za sobą (z ciekawostek - moja mama, która nie zdaje sobie sprawy z moich zainteresowań imienniczych, opowiadając sytuację z jakąś studentką mówiła tak: "I proszę ją: Pani Magdaleno - bo one przeważnie mają na imię Magdalena - proszę napisać tak i tak"). Odpowiedz Link Zgłoś
mex1 Re: Serialowe imiona 22.07.07, 00:23 Fakt, Amelia mi gdzieś umknęła. O Magdalenę pytam, bo sama mam tak na imię- mam nadzieję, że nie będzie wysypu małych Magduś Odpowiedz Link Zgłoś
mex1 Re: Serialowe imiona 22.07.07, 10:27 Żałuję trochę Zofii, Julii, Amelii. To piękne imiona, które przez popularność wiele straciły, bo zostały włączona do kultury masowej, jeśli można to tak określić. A przeciez gdzie Oliwii, Nicoli cz Wanessie równac isę z nimi? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulka199 Re: Serialowe imiona 23.07.07, 20:18 Córka ma na imię Amelia ale nie jest to inspiracja serialową córką Zosi i Kuby.Spodobało mi się to imię gdy czekałam ze starszą córeczką(wtedy 10 mies.)w poczekalni u lekarza.Pewna kobieta była tam z córką Amelią.Była taka śliczna miała długie,proste,ciemne włoski, śliczny uśmiech i była ślicznie ubrana.Zauroczona dziewczynką,postanowiłam,że jeśli będę mieć córkę to będzie Amelia.I jest.Co do Magdaleny to jak widzicie po nicku to moje imię.Nigdy nie lubiłam pełnej formy tego imienia a także skrótu Magda.Wydawało mi się,że jeśli ktoś mówi do mnie Magda to mnie nie lubi lub jest chamską osobą.Mam nadzieje,że rodzice nie skrzywdzą swoich dzieci tym okropnym imieniem.Wiem co mówię. A np. koleżanka ma córkę Julię właśnie przez Na dobre i na złe. Odpowiedz Link Zgłoś
mex1 Re: Serialowe imiona 23.07.07, 20:30 Madziulko, oczywiście nie twierdzę, że wszystkie Amelki, Zosie, Julki i Kuby wzięły się z serialu, zwłaszcza, że wszystkie mniej lub bardziej mi się podobają! Amelia to śliczne imię. Też mam na imię Magdalena i nie czuję się tym imieniem skrzywdzona. Głowa do góry, Magdalenę nosi się z godnością Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Serialowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 20:24 To samo z Leną. O dziwo na Witka mimo wszystko większość reaguje negatywnie. :- ) Czytałam niedawno ze w "Na dobre i na złe" ma pojawić się Kostek (Konstanty). Chciałabym w przyszłości nazwać tak syna, więc mam nadzieję, że imię się nie przyjmie i nie zyska popularności Jakuba! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Serialowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 20:35 A pamiętacie jak miał się nazywać ew. syn Burskich? Nie Fryderyk przypadkiem? Swoją drogą Fryderyk jest przecudny ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Serialowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 20:58 A mnie się czepił ten Fryderyk .. Odpowiedz Link Zgłoś
mex1 Re: Serialowe imiona 23.07.07, 21:03 99 procent Franciszek- byłam wtedy fanką tego serialu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Serialowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 22:31 Ktoś jeszcze może nas upewnić w przekonaniu??? Odpowiedz Link Zgłoś
mex1 Re: Serialowe imiona 23.07.07, 22:33 Nie wiem, tylko raz się pojawiło w serialu, więc raczej wątpię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciociastasia Re: Serialowe imiona IP: 85.112.196.* 24.07.07, 13:17 "Klan" chyba nie jest taką wyrocznią w sprawie imion? Jakoś nie słyszy sie o małych Bożenkach, Rysiach czy Czesiach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Serialowe imiona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.07, 13:20 Oczywiscie, ze Klan to zadna wyrocznia ! A co do Magdalenki, to piekne imie przeciez Nie sadze by moznabylo skrzywdzic dziecko dając mu tak na imie. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Serialowe imiona 24.07.07, 13:23 Gość portalu: ciociastasia napisał(a): > "Klan" chyba nie jest taką wyrocznią w sprawie imion? Jakoś nie słyszy sie o > małych Bożenkach, Rysiach czy Czesiach? Rysiek i Czesia to dorośli bohaterowie Klanu, z tego co wiem wśród dzieci są: Jaś, Małgosia, Zosia (nie jestem pewna), Władziu i Antoś, Kasia. Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Serialowe imiona 25.07.07, 09:53 Powtarzają teraz serial "Matki, żony i kochanki", imiona 3 synów jednej bohaterki (Potockiej) to Władek, Józek i Jaś, a drugiej (Kownackiej) córka to Klara. Nietypowo chyba jak na tamten czas bo serial sprzed 10 lat (? nie jestem pewna) M. Odpowiedz Link Zgłoś
suzan11 Re: Serialowe imiona 25.07.07, 15:54 W Klanie jest też Pawełek,który miał być Ignasiem i Ania Odpowiedz Link Zgłoś