Dodaj do ulubionych

Serialowe imiona

21.07.07, 23:15
Mam czasami nieodparte wrażenie, pewność niemal, że popularność niektórych
imion bierze się z popularności jakiegoś serialu. Wiele Zoś, Julek, Kubusiów
pochodzi bez wątpienia od imion z " Na dobre i na złe". Coraz więcej jest
małych Hań(" M jak miłość") Czy to samo czeka Magdalenę z powodu " Magdy M."?
Obserwuj wątek
    • Gość: rysia Re: Serialowe imiona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.07, 23:29
      Czy Amelka, coreczka Zosi i Kuby z Na dobre i na złe, też stała się przyczyną
      wzrostu popularności tego imienia? Czy raczej francuska Amelia z pamiętnego filmu?
      Hania to dziecko również z tegoż serialu , dziecko bohaterki granej przez
      Fraszynską, nie pamiętam jej danych serialowych...
      • gaudencja Re: Serialowe imiona 21.07.07, 23:34
        Przypuszczam, że to raczej ta pierwsza Amelka, której imię z kolei pochodzi od
        francuskiej Amelii zapewne. W kazdym razie na polski serial powoływała się
        znajoma rodzina, której córeczka jest Amelką. Wzrost popularności poza tym
        nastąpił w czasach serialu, a film był już kilka lat wcześniej.

Przypuszczam, że bardziej wzorcotwórczo działa rodzina z małym dzieckiem, niż
        dorosła kobieta. Ludziom oczekującym dziecka łatwiej się zidentyfikować z
        rodziną w podobnej sytuacji.
        • Gość: rysia Re: Serialowe imiona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.07, 23:47
          Również myślę, że to serial zrobił swoje we wzroście popularności Amelek. A
          szkoda dla mnie ogromna... Po obejrzeniu filmu, w zachwycie nad Audrey powzięłam
          postanowienie nadania tego imienia (Amelia oczywiście, nie Audrey) swej
          przyszłej córeczce. Lata minęły, a gdy pól roku temu musiałam się zdecydować,
          przestraszyłam się tej popularności, tego, że posądzona będę, iż kieruję się
          "głupim" serialem... I Amelia przepadła, ale do dziś uwielbiam to imię! Może, za
          drugim razem, jeśli...
          • gaudencja Re: Serialowe imiona 21.07.07, 23:49
            Zawsze można się zdecydować na Amalbergę wink) - to od tego imienia pochodzi
            Amelia; nawet święta była Amalbergą, a nie Amelią.
    • gaudencja Re: Serialowe imiona 21.07.07, 23:38
      mex1 napisała:

> małych Hań(" M jak miłość") Czy to samo czeka Magdalenę z powodu " Magdy M."?

Myślę, że nie, bo Magdalena okres największej popularnosci ma za sobą (z
      ciekawostek - moja mama, która nie zdaje sobie sprawy z moich zainteresowań
      imienniczych, opowiadając sytuację z jakąś studentką mówiła tak: "I proszę ją:
      Pani Magdaleno - bo one przeważnie mają na imię Magdalena - proszę napisać tak
      i tak").
    • mex1 Re: Serialowe imiona 22.07.07, 00:23
      Fakt, Amelia mi gdzieś umknęła. O Magdalenę pytam, bo sama mam tak na imię- mam
      nadzieję, że nie będzie wysypu małych Magduś
      • mex1 Re: Serialowe imiona 22.07.07, 10:27
        Żałuję trochę Zofii, Julii, Amelii. To piękne imiona, które przez popularność
        wiele straciły, bo zostały włączona do kultury masowej, jeśli można to tak
        określić. A przeciez gdzie Oliwii, Nicoli cz Wanessie równac isę z nimi?
        • madziulka199 Re: Serialowe imiona 23.07.07, 20:18
          Córka ma na imię Amelia ale nie jest to inspiracja serialową córką Zosi i
          Kuby.Spodobało mi się to imię gdy czekałam ze starszą córeczką(wtedy 10 mies.)w
          poczekalni u lekarza.Pewna kobieta była tam z córką Amelią.Była taka śliczna
          miała długie,proste,ciemne włoski, śliczny uśmiech i była ślicznie
          ubrana.Zauroczona dziewczynką,postanowiłam,że jeśli będę mieć córkę to będzie
          Amelia.I jest.Co do Magdaleny to jak widzicie po nicku to moje imię.Nigdy nie
          lubiłam pełnej formy tego imienia a także skrótu Magda.Wydawało mi się,że jeśli
          ktoś mówi do mnie Magda to mnie nie lubi lub jest chamską osobą.Mam nadzieje,że
          rodzice nie skrzywdzą swoich dzieci tym okropnym imieniem.Wiem co mówię. smile A
          np. koleżanka ma córkę Julię właśnie przez Na dobre i na złe.
          • mex1 Re: Serialowe imiona 23.07.07, 20:30
            Madziulko, oczywiście nie twierdzę, że wszystkie Amelki, Zosie, Julki i Kuby
            wzięły się z serialu, zwłaszcza, że wszystkie mniej lub bardziej mi się
            podobają! Amelia to śliczne imię. Też mam na imię Magdalena i nie czuję się tym
            imieniem skrzywdzona. Głowa do góry, Magdalenę nosi się z godnością smile
    • Gość: Malwina Re: Serialowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 20:24
      To samo z Leną. O dziwo na Witka mimo wszystko większość reaguje negatywnie. :-
      )
      Czytałam niedawno ze w "Na dobre i na złe" ma pojawić się Kostek (Konstanty).
      Chciałabym w przyszłości nazwać tak syna, więc mam nadzieję, że imię się nie
      przyjmie i nie zyska popularności Jakuba!
      • Gość: Malwina Re: Serialowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 20:35
        A pamiętacie jak miał się nazywać ew. syn Burskich? Nie Fryderyk przypadkiem?

Swoją drogą Fryderyk jest przecudny !
        • mex1 Re: Serialowe imiona 23.07.07, 20:50
          Franciszek
          • Gość: Malwina Re: Serialowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 20:58
            A mnie się czepił ten Fryderyk ..
            • mex1 Re: Serialowe imiona 23.07.07, 21:03
              99 procent Franciszek- byłam wtedy fanką tego serialu
              • Gość: Malwina Re: Serialowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 22:31
                Ktoś jeszcze może nas upewnić w przekonaniu??? tongue_out
                • mex1 Re: Serialowe imiona 23.07.07, 22:33
                  Nie wiem, tylko raz się pojawiło w serialu, więc raczej wątpię
    • Gość: ciociastasia Re: Serialowe imiona IP: 85.112.196.* 24.07.07, 13:17
      "Klan" chyba nie jest taką wyrocznią w sprawie imion? Jakoś nie słyszy sie o
      małych Bożenkach, Rysiach czy Czesiach?
      • Gość: Dee Re: Serialowe imiona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.07, 13:20
        Oczywiscie, ze Klan to zadna wyrocznia !smile
        A co do Magdalenki, to piekne imie przeciez smile Nie sadze by moznabylo
        skrzywdzic dziecko dając mu tak na imie.
      • olianka Re: Serialowe imiona 24.07.07, 13:23
        Gość portalu: ciociastasia napisał(a):

> "Klan" chyba nie jest taką wyrocznią w sprawie imion? Jakoś nie słyszy sie o
        > małych Bożenkach, Rysiach czy Czesiach?

Rysiek i Czesia to dorośli bohaterowie Klanu, z tego co wiem wśród dzieci są:
        Jaś, Małgosia, Zosia (nie jestem pewna), Władziu i Antoś, Kasia.
        • hovawartka Re: Serialowe imiona 25.07.07, 09:53
          Powtarzają teraz serial "Matki, żony i kochanki", imiona 3 synów jednej
          bohaterki (Potockiej) to Władek, Józek i Jaś, a drugiej (Kownackiej) córka to
          Klara. Nietypowo chyba jak na tamten czas bo serial sprzed 10 lat (? nie jestem
          pewna)
          M.
    • suzan11 Re: Serialowe imiona 25.07.07, 15:54
      W Klanie jest też Pawełek,który miał być Ignasiem i Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.