Dodaj do ulubionych

Józefinka

24.06.03, 16:14
Kiedy dawałam to imię mojej dziesięcioletniej już teraz córeczce, wszyscy
oprócz mojej mamy bardzo krytykowali ten wybór ( że dzieci będą się śmiały,
że to "babciowate" imię itp, a dlavczego nie Pamela albo Patrycja... itp).
Okazało się że dzieci się nie śmieją, że nie ma problemu ze zdrabnianiem i
wszystkim się teraz podoba. Powiedzcie co myślicie o tym imieniu i czy są
wśród was mamy dziewczynek o imieniu Józefinka?

Pozdrawiam
mama 10 letniej Józefinki i bobaska w brzuszku ( Anielki albo Michałka )
Obserwuj wątek
    • ariana_ Re: Józefinka 24.06.03, 16:16
      A jak je zdrabniasz?
      • umasumak Re: Józefinka 24.06.03, 16:27
        Najczęsciej mówię Józefinka (tak też do niej zwracają się koleżanki ze
        szkoły ), czasem Józia.
    • kaakaa Re: Józefinka 25.06.03, 15:18
      Cześć,
      Ja mam synka Józka i opory w rodzinie były podobne. Dlatego "na wszelki
      wypadek" na drugie daliśmy mu Adam. Teraz, gdy synek podrósł (ma 1,5 roku)
      wszyscy polubili imię Józef właśnie za to, że można je pięknie i na wiele
      sposobów zdrabniać (Józio, Józinek a nawet Józefinek lub Józefix).
      Pozdrowienia od Józka dla Józefinki.
      • gabimama Re: Józefinka 26.06.03, 00:20
        Ja mam córeczkę Idalkę, ale mówię do niej często Ziutka (to jest ponoć
        zdrobnienie od Józefy, Józefiny). Ale ponieważ dopiero ostatnio tak bardzo mi
        się imię Józefina spodobało, to chciałabym bardzo dać tak naszej córci chociaż
        na drugie /Idalia Józefina/, ale nie wiem czy to jeszcze możliwe (jest już
        zarejestrowana w USC, a poza tym musiałabym przekonać jeszcze do tego mojego
        męża, ale może uda nam się ją tak ochrzcić, jeśli będzie to możliwe). To imię
        ma wg mnie bardzo ładne brzmienie.
        • edytek1 Re: Józefinka 26.06.03, 00:31
          My mamy koleżankę Józefinkę obecnie 20 miesięczną. Mówimy do niej Józefinak a
          jej mama mówi do nie Józia.
          • itsola Re: Józefinka 27.06.03, 10:29
            Czesc !
            Tu w Niemczech coraz czesciej spotyka sie to imie,ale naturalnie inaczej sie je
            wymawia.Moja kolezanka w Polsce ma tez Jozefinke i zdrabnia FINI ale nigdy nie
            JOZIA .Pa Ola
            • umasumak Re: Józefinka 27.06.03, 10:51
              Zdrobnienia to sprawa gustu. Jak dla mnie Fini jest zbyt pretensjonalne, a
              Józia takie swojskie i przyjazne smile). Ale to oczywiście już kwestia co dla
              czyjego ucha lepiej brzmi smile). Pozdrawiam.
      • umasumak do kaakaa :)) 27.06.03, 10:53
        A my pozdrawiamy małego Józia (a tak na marginesie moja córeczka dostała imię w
        spadku po moim tatusiu, który miał na imię właśnie Józef). Pozdrawiam jeszcze
        raz. Pa!
    • madziarek_edziecko Re: Józefinka 03.07.03, 13:52
      Moja ciocia ma na imię Józefa , a wołają na nią Ziutka od kiedy tylkosięgam
      pamięcią.
      Nie zbyt mi się podoba to imię tzn Józefa, Józefina. Ja nie dałabym tak na imię
      córce, ale kwestia gustu, prawda ?
      Pozdrawiam
      Madzia
      • umasumak Re: Józefinka 03.07.03, 17:07
        Ja też nie dałabym córce na imię Józefa. Jest zbyt poważne, chociaż nie uważam
        że brzydkie. Moja córka ma na imię Józefina. Nikt też nie woła na nia Ziutka.
        Owszem imię to sprawa gustu.
        • madziarek_edziecko Re: Józefinka 04.07.03, 09:55
          No wlasnie :o)
          • umasumak Re: Józefinka 04.07.03, 09:59
            Oj widzę że chyba potraktowałaś pewien post zbyt personalnie i stąd ta
            uszczypliwość.
            • madziarek_edziecko Re: do Umysumak 15.08.03, 08:08
              Umasumak, jaki post potraktowałam personalnie?Nie pamietam, ja sie naprawde nie
              gniewam jesli komus sie nie podoba imie moje czy mojego synka. Nie jestem
              uszczypliwa, daleko mi od tego. Piszę po prostu szczerze jakie imiona mi sie
              podobają, a jakie nie. Tak samo jest z imieniem Józefinka. Nie lubię imienia
              Józefa, kojarzy mi sie z moją ciotką, a z nią jakoś sie nigdy nie
              dogadywałyśmy. Powiem Ci,ze zdrobnienie Józefinka jest nawet ładne , brzmi
              miękko, nie tak jak imie Józefa.
              Co nie zmienia faktu,ze ja nie nazwałabym tak córki, lecz imię - kwestia gustu.
              NIe gniewaj sie na mnie.
              Pozdrawiamy !
              Madzia i Nataniel
    • hala22 Re: Józefinka 05.07.03, 15:42
      Ja tez mam corke Jozefinke, ma prawie 4 lata. W przedszkolu nie ma problemow z
      imieniem. Czesc rodziny byla oczywiscie zaszokowana, kiedy sie dowiedziala ze
      tak dajemy corce na imie ale pozniej sie przyzwyczaili. Wolamy do nie Jozia
      (dzieci w przedszkolu tez), czasem Jozka albo Jozefa albo po prostu Jozefina.
      Nasi znajomi tez maja corke Jozefine osmioletnia. Uzywaja zdrobnienia Inka,
      mowia tez do niej Jozefina.
      Pozdrowienia
      Hala
    • mimka21 Re: Józefinka 14.08.03, 21:48
      Moja coreczka (o ile to bedzie coreczka, ale raczej tak) bedzie Jozefinka! Mama
      probuje mnie od tego odwiesc, ale razem z mezem trzymamy sie mocno. Termin za
      tydzien! Obecnie nazywamy ja Jozia. Na to imie jestem chora od chyba zawsze.
    • szczekuszka Re: Józefinka 02.04.04, 16:49
      Znalazlam ten watek, bo imie chodzilo mi od kilku dni po glowie.
      Wlasnie w formie Jozefina, powinno odzyskac popularnosc. Bardzo mi aiw podoba.
      I jak sama umasumak napisala, Józia brzmi tak swojsko i przyjaznie.

Ostatnio mam faze na imiona raczej "wiejskie"- Rozalka, Bronia, Józiawink.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.