donmari 28.07.07, 22:16 Ładnie czy nie? Czy funkcjonuje w naszym kraju ? Czy ma polski odpowiednik? Ilu jest Rainerów i kiedy nastąpiło ostatnie nadanie w Polsce? Pytam, bo germanistce z moje byłej już szkoły ''odbiło'' ,żeby tak nazwać synka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: koala Re: Rainer IP: 195.117.232.* 28.07.07, 22:20 Pewnie na cześć Rilkego. Ma może na drugie Maria? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rainer 28.07.07, 23:03 Rajner oczywiście polskim odpowiednikiem jest; jest ich 142, a razem z innymi formami imienia około 250. Nadawane od średniowiecza, ale raczej w łac. formach. Nadania były w każdej dekadzie, którą obejmuje Rymut. Odpowiedz Link Zgłoś
ibby2 Re: Rainer 28.07.07, 23:47 Ja znam jednego Rainera, a mianowicie wykłada na uczelni na której studiowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Rainer 21.08.07, 19:10 a ten wykładowca to Polak czy Niemiec? Studiowałaś germanistykę? Odpowiedz Link Zgłoś
ibby2 Re: Rainer 21.08.07, 21:08 donmari napisała: > a ten wykładowca to Polak czy Niemiec? Studiowałaś germanistykę? Ten wykładowca to Polak ale wiem, że zna dobrze język niemiecki więc nie jest wykluczone, że jest w pewnym nieznanym mi już stopniu związany z Niemcami. A wykłada psychologię, ale wiem że skończył też 2 kierunek na Akademii Muzycznej i jest dyrygentem! Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: Rainer 21.08.07, 19:17 W ogóle mi to imię nie pasuje na polskie warunki, nawet pomimo faktu, iż uwielbiam Rilkego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominika Re: Rainer IP: *.lanet.net.pl 23.08.07, 20:50 Mój kuzyn (lat 27) ma na imię Rainer. Rodzina polsko-niemiecka. W Polsce to rzeczywiście oryginalne imię, ale podoba mi się znacznie bardziej niż Kewin czy Dżesika Odpowiedz Link Zgłoś
kasiask Re: Rainer 24.08.07, 16:24 Znam jednego Reinera - synek kolezanki obecni lat 11. Poczatkowo okropnie mi się nie podobało, zwłaszcza ze do tego dochodziło typowo polskie nazwisko na -ski, ale teraz już się przyzwyczailam i nawet zaczynem je lubic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prunilla Re: Rainer IP: 88.147.24.* 24.08.07, 21:32 W ktoryms z Woody allenow ( z lat 90) bohaterka filmowa miala na imie Rainer , oczyswiscie na czesc RM Rilke. Ladnie brzmialo wymawiane z angielska. Odpowiedz Link Zgłoś