Gość: ajko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.07, 16:42 Niedawno spotkałam panią,która ma na imię Darka(nie jest to zdrobnienie:- )).Trochę mnie to zaciekawiło,bo nigdy dotąd nie spotkałam osoby o takim imieniu,a przecież brzmi dość swojsko.Poszukiwania interenetowe również nie wniosły nic nowego.Ktoś spotkał się kiedykolwiek z tym imieniem i czy jest to forma żenska od Dariusz??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ajko Upss...znalazłam:-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.07, 17:37 DARKO Pochodzenia starosłowiańskiego. Oznacza: dany przez Boga. ZDROBNIENIA: Darek. INNE FORMY: Daniec, Danko. Forma żeńska: Darka, Darna. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Upss...znalazłam:-) 03.08.07, 19:24 W Polsce została nadana 4 razy, odbieram to imię jako zdrobnienie Darii. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Upss...znalazłam:-) 03.08.07, 22:02 Gość portalu: ajko napisał(a): > DARKO > Pochodzenia starosłowiańskiego. Oznacza: dany przez Boga. ZDROBNIENIA: Darek. > INNE FORMY: Daniec, Danko. Forma żeńska: Darka, Darna. Nie należy w ogóle zaglądać do onetowego imiennika, to jeden wielki hoax. Odpowiedz Link Zgłoś