krimhilda 10.08.07, 12:25 Czy to mozliwe? Jest takie imie w jezyku polskim? www.imiona.csa.pl/index.php?akcja=w_imie&id=228 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izuniabielas Re: Anioł 10.08.07, 12:40 Hej Krimhilda! Poczytaj sobie "das Nibelungenlied" - "Pieśń o Nibelungach". Tam jest pełno dziwacznych starogermanskich imion. O ile sobie przypominam Krimhilda tez występuje. Miłej lektury!!! To Epos starogermański!! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Anioł 12.08.07, 15:51 izuniabielas napisał: > jest pełno dziwacznych starogermanskich imion. O ile sobie > przypominam Krimhilda tez występuje. Nota bene spolszczeniem jest Krymhilda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GREGORIKOS Re: Anioł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 12:44 Ja nie spotkałem nikogo o tym imieniu, ale tego włoskiego artystę spolszcza się do Michała Anioła, a przecież miał on jeszcze nazwisko, Buonarotti Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Anioł 10.08.07, 13:02 Był też Anioł Ślązak czyli Angelus Silesius. Ale chyba nie dałoby się nadać tego imienia, bo zdążyło wyjść z użycia od czasów Buonarottiego i Silisiusa... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Anioł 10.08.07, 16:50 Zobacz tu: pl.wikipedia.org/wiki/Anio%C5%82_%28imi%C4%99%29 W Polsce ma 6 nadań. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Anioł 10.08.07, 18:30 I jeszcza Aniol Pitou autorstwa Dumasa)). We Wloszech istnieje tez imie Archaniol, a w Hiszpanii Angel de Jesus... Odpowiedz Link Zgłoś
krimhilda Re: Anioł 10.08.07, 21:37 No wlasnie, co do form imienia w innych jezykach, to nie mialam watpliwosci, ze istnieje. Tylko w wersji spolszczonej sie nie spotkalam z imieniem aniol, a jedynie z nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Anioł 12.08.07, 15:42 No i Ange Bassignano z "Bardzo długich zaręczyn" Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Anioł 12.08.07, 18:43 Hympf. Jeżeli argumentem jest, że takie imię nadaje się w zakonach, to tak, jak najbardziej Spotkałam brata Anioła, bernardyna z Kalwarii Zebrzydowskiej, i ojca Anioła, kamedułę. Niestety, obu na cmentarnych epitafiach Odpowiedz Link Zgłoś