Gość: Dee IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.07, 13:11 Cóż to jest za imię? Bo przyznam szczerze, ze spotykam sie z nim pierwszy raz. W Trojmiescie przyszła na swiat dziewczynka dwojga imion - Ewa Krescencja i tak sie zastanawiam, skąd taki pomysł na drugie imie. Co o tym sądzicie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Linki 27.08.07, 13:13 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=45741872&wv.x=2&a=45741872 pl.wikipedia.org/wiki/Krescencja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Krescencja .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 14:54 Spotkałam się już kiedyś z Krescencją przez przypadek - na jakimś foto forum. Dziewczynka nazywana była Kreską. ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Krescencja .... 07.09.07, 22:02 Mnie się bardzo podoba to imię. Oto ciekawostka, którą znalazłam. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Krescencja .... 07.09.07, 23:43 Na jednym z cmentarzy w Gdańsku spotkałam sie z imieniem Krystencja. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Krescencja .... 08.09.07, 08:01 W Bawarii lezy mnostwo pan o imieniu Kreszenz, na poczatku myslalam, ze to imie wegierskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolmadakia Re: Krescencja .... IP: *.adsl.inetia.pl 08.09.07, 09:39 Na pewno pochodzi z łaciny.Jest imiesłowem czynnym /oczywiście spolszczonym/ od czasownika"rosnąc,wzrastać" /stąd właśnie termin "crescendo"/.A więc ta "wzrastająca,rosnąca,rozwijająca się" Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: Krescencja .... 18.09.07, 18:00 Bardzo ciekawe imię, na forum nasze dzieci faktycznie jest mała Krescencja zwana Kreską - super Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: do góry 15.02.08, 23:19 Imię podoba mi się coraz bardziej i rośnie w moich oczach Wpisałam na listę! Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: do góry 16.02.08, 22:08 Moja znajoma ma corke, ktora ma na imie Senta.Imie pochodzi wlasnie od Krescencji.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Re: Krescencja .... 30.11.08, 11:43 Ale jak wymawiane? Z włoska? Przez "szcz"? Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Re: Krescencja .... 30.11.08, 11:44 A własciwie nawet przez samo "sz"??? Jej, tak zgłupiałam, że nie wiem, jakbym to po włosku przeczytała... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Krescencja .... 30.11.08, 12:46 Krescencja jest polską formą, więc z jakiego powodu miałaby być wymawiana inaczej, niż po polsku? Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Re: Krescencja .... 30.11.08, 12:54 Ale niby jak? Tak jak napisane: Kre-s-c-encja??? "sc"??? Język się łamie i serce tyż... Odpowiedz Link Zgłoś
kaszkur Re: Krescencja .... 31.12.08, 18:38 W urzędzie stanu cywilnego ostatecznie została Krescencją Ewą - odwrotnie niż żona podawała przy zdjęciu do gazet. Jak mówimy? Kresia, Kreska... Pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Krescencja .... 31.12.08, 18:41 kaszkur napisał: > W urzędzie stanu cywilnego ostatecznie została Krescencją Ewą - > odwrotnie niż żona podawała przy zdjęciu do gazet. > > Jak mówimy? Kresia, Kreska... > > Pozdrawiam > Tomek Świetnie! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Krescencja .... 31.12.08, 18:41 Super - a gdzie wypatrzyliście Krescencję? Odpowiedz Link Zgłoś
kaszkur Re: Krescencja .... 31.12.08, 19:11 Dłuższa historia... Do momentu kiedy jeszcze nie znaliśmy płci pół żartem optowałem za imieniem męskim Kwadrat. Urodziła się dziewczynka i została Kreską. Pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Krescencja .... 31.12.08, 19:14 Zabawne - ale powiedz mi, czy mieliście tradycję rodzinną, czy też znaleźliście je w jakichś publikacjach/internecie, a jeśli tak, to gdzie? Pytam z ciekawości; zapewne nie wiesz, że moje dziecko nosi również nietypowe imię (ale nie Krescencja, bo to chłopiec ) Odpowiedz Link Zgłoś
kaszkur Re: Krescencja .... 01.01.09, 19:45 Hej, Tradycja nie była powodem do nadania takiego imienia. Po prostu szukaliśmy imienia na "K". Znaleźliśmy je po prostu na liscie imion na K w interncie. Jeszcze przed ostateczną decyzją poszukałem osob o takim imieniu. Znalazłem bardzo sympatyczną Krescencję z Torunia i po kilku rozmowach na gadu-gadu dotyczących życia z takim nietypowym imieniem przekonywałem się coraz bardziej. I to do tego aby Krescencja była pierwszym a nie drugim imieniem. Tutaj fotoforum małej Kreski: fotoforum.gazeta.pl/72,2,621,67632641.html Pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Krescencja .... 01.01.09, 19:52 Bardzo ładne imię, aż zaczęłam poważnie myśleć. Niestety, zapewne mąż sprowadzi mnie na ziemię Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Krescencja .... 01.01.09, 22:47 Dziękuję za wyjaśnienia Powtórzę się: piękne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Krescencja .... IP: *.chello.pl 31.12.08, 19:28 Bardzo fajne jako drugie imie, zestaw Ewa Krescencja kapitalny! Odpowiedz Link Zgłoś