ibulka 30.08.07, 01:11 przypomniał mi się chrzest w naszym kościele, odbył się już co prawda grubo ponad 6 miesięcy temu, ale nie ważne. przyciągnęły mnie imiona dwie bliźniaczki zostały nazwane Malwina i Magdalena, jak dla mnie ślicznie ich starszy brat (około 13 lat) ma na imię Mateusz. jak Wam się podoba taki zestaw? ) ps. nie wiem jak mama, ale tato ma na imię Maciej. czyżby wszyscy na M...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Malwina Re: chrzest ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.07, 10:58 O, moja imienniczka! )) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: chrzest ;) 30.08.07, 11:24 Niezbyt mi się podoba dobranie rzadkiej Malwiny z niesamowicie popularną Magdaleną. Z resztą Mateusz też baaardzo popularny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: chrzest ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.07, 11:58 Ciekawe, mam odwrotne obserwacje (z racji zawodu mam kontakt z dużą liczbą dzieci i młodzieży w różnym wieku). Zauważam ostatnio całkiem sporo Melanii wśród dzieci do lat 2 mniej więcej, natomiast Magdalenę spotkałam w tej grupie wiekowej ...jedną, co aż rzuciło mi się w oczy. Magdalena z moich obserwacji była chętnie nadawana w drugiej poł.lat 80.i jeszcze na początku 90.Zaznaczam, że oficjalnych statystyk nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: chrzest ;) 30.08.07, 12:04 Gość portalu: kim napisał(a): > Ciekawe, mam odwrotne obserwacje (z racji zawodu mam kontakt z dużą > liczbą dzieci i młodzieży w różnym wieku). Zauważam ostatnio całkiem > sporo Melanii wśród dzieci do lat 2 mniej więcej, Chodzi Ci o Melanię czy Malwinę? natomiast > Magdalenę spotkałam w tej grupie wiekowej ...jedną, co aż rzuciło mi > się w oczy. > Magdalena z moich obserwacji była chętnie nadawana w drugiej poł.lat > 80.i jeszcze na początku 90.Zaznaczam, że oficjalnych statystyk nie > znam. Ja znam kilka malutkich Magd, w statystykach też się często zdarzają mimo oczywistego boomu na to imię w latacg 80. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: chrzest ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.07, 13:44 O Malwinę ofkors Od zawsze mylę te dwa imiona. Jak napisałam, nie znam oficjalnych statystyk. Moje subiektywne obserwacje dotyczą populacji około dwustutysięcznej (tzn.populacji ludności w sumie, nie samych dzieci). Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: chrzest ;) 30.08.07, 12:46 No Magdalena to chyba nie jest "niesamowicie" popularna, tylko zaledwie popularna - po prostu należy do imion nadawanych w każdym pokoleniu, ponadczasowych, nieoglądających sie na modę. Na pewno Julce czy Oliwii ustępuje w rankingach częstości nadań... Chyba nie mamy żadnej Magdusi w przedszkolu (w poniedziałek zaprowadzę dzieci, to jeszcze raz zerknę na listę), za to Malwinka jest. Imię Magdalena ładne, można zdrabniać do woli, chociaż faktycznie Malwinka i Magdalenka są trochę z innej bajki. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: chrzest ;) 30.08.07, 23:41 mal_art napisał: > No Magdalena to chyba nie jest "niesamowicie" popularna, tylko zaledwie > popularna - po prostu należy do imion nadawanych w każdym pokoleniu, > ponadczasowych, nieoglądających sie na modę. Na pewno Julce czy Oliwii ustępuje > w rankingach częstości nadań... 346382 nadania to IMO ogrom. W samych latach 80 została nadana 163154 razy. Nie ma nawet co porówynwać z Julią czy Oliwią. IMO to imię jest tak osłuchane, że u malutkich dziewczynek nadal odbierane jest jako bardzo popularne. Przy czym wspominałam znam kilka malutkich Magd z różnych rejonów Polski, więc wciąż jest chętnie nadawane. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: chrzest ;) 04.09.07, 00:25 mal_art napisał: > No Magdalena to chyba nie jest "niesamowicie" popularna, tylko zaledwie > popularna - po prostu należy do imion nadawanych w każdym pokoleniu, > ponadczasowych, nieoglądających sie na modę. Czy znasz jakąś staruszkę Magdalenę? Bo ja nie. Samozwaniec była bardzo nietypowo nazwaną osobą, jak na swoje pokolenie. Magdalena nie była często spotykanym imieniem aż do lat 60., kiedy jej popularność zaczęła wzrastać, a następnie 70., kiedy zaczęła przeżywać wielki boom. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: staruszka Magdalena 04.09.07, 09:21 Nie znam zbyt wielu staruszek, więc moich znajomych staruszek nie można traktować jako grupy reprezentatywnej. Ale faktycznie z pokolenia przedwojennego - Samozwaniec, i coś mi się wydaje, że jeszcze jakaś nieduża Magdalenka pojawiła się w "Zielu na kraterze" (już nie pamiętam, czy w charakterze koleżanki Krysi i Tili, czy w charakterze dziecka którejś z kuzynek). Zgadzam się, że Magdalena jest bardzo osłuchana, ale w pokoleniu dzieci już niewiele małych Magdalenek (właśnie sprawdziłam na listach przyjętych do przedszkola, Magdaleny ani jednej, za to Matylda, Malwina i kilka Mart). Jak z Agnieszką, IMO - to imię BYŁO popularne, ale już przestało być. Prawdopodobnie właśnie dlatego, że wydaje się bardzo popularnym. Z poglądu o ponadczasowości mogę się wycofać, chociaż wydaje mi się, że Magdalena ma szanse na come back za jakiś czas, jak ludzie od tego imienia odpoczną, chociażby z racji "międzynarodowości" tego imienia (skoro Józefina może być za granicą Josephine, to Magdalena - Madeleine, jakiejś ogromnej różnicy brzmieniowej nie ma). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: staruszka Magdalena 04.09.07, 11:27 mal_art napisał: > chociaż wydaje mi się, że Magdalena ma szanse na come back za > jakiś czas, jak ludzie od tego imienia odpoczną, Nie odpoczną, bo patrząc na dane (poza Twoim przedszkolem) Magdalena wciąż jest bardzo często nadawana. Odpowiedz Link Zgłoś