ariana1 Re: Aurelia,jak odbieracie,to imie? 12.09.07, 22:40 Do niedawna neutralnie. Ale od pewnego czasu zaczęło mi się podobać. Brzmi delikatnie i kobieco. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Aurelia,jak odbieracie,to imie? 12.09.07, 22:40 Ogromnie lubię to imię! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Aurelia,jak odbieracie,to imie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.07, 08:34 Wydaje mi sie takie kobiece, delikatne. Podoba mi sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jamajka Re: Aurelia,jak odbieracie,to imie? IP: *.190-82-b.business.telecomitalia.it 13.09.07, 09:23 Imie jest sliczne i faktycznie bardzo kobiece. Ale jak zdrabniac? Do glowy przychodzi mi tylko Aurelka.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jamajka Re: Zdrobnienia IP: *.190-82-b.business.telecomitalia.it 13.09.07, 11:42 No i wlasnie srednio mi sie te zdrobnienia podobaja.. O ile Aurelia brzmi dla mnie wdziecznie i dziewczeco, o tyle Orelka (teraz mi sie przypomnialo ze Aurelie z "Opium w Rosole" Musierowicz babcia nazywala wlasnie Orelka) czy Relka sa jakies takie.. przasne... Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Zdrobnienia 13.09.07, 13:28 U Musierowicz Aurelia Jedwabińska pojawia się kilka razy, najpierw pod pseudo Genowefa Bombke/Trombke/Pompke itp. Jej mama nie potrafi zdrobnić jej imienia (Dmuchawiec pyta, czy mówi do niej "pyzuniu" albo podobnie pieszczotliwie - na co Ewa zdziwiona - nie, po prostu "Aurelio" - do sześcioletniej bodajże dziewczynki!) Orelką nazywa ją babcia, w "Dziecku piątku", babcia jest osobą prostą, ale przemiłą, serdeczną, kontrastującą z zimną matką. Sygnałem duchowej przemiany Ewy (mamy Aurelii) jest właśnie pieszczotliwe nazwanie córeczki "Jeżykiem" na koniec "Opium w rosole". Ostatnio Aurelia jest już dorosła, i koleżanka z pracy nazywa ją 'panią Aurelką", przestrzegając przed zbytnim pobłażaniem młodzieży. ("Żaba") Dla mnie imię Aurelia nieodwołalnie związało się z bohaterką Musierowicz. Jest piękne, lubię te zdrobnienia, nie potrafiłabym zawołać małej dziewczynki pełną formą tego imienia. I chyba właśnie z powodu małej Aurelii uświadomiłam sobie, jak ważne są zdrobnienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Zdrobnienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.07, 12:00 Zastanawiające jest to że Aurelia chciała być Genowefą. Nie chciała mieć eleganckiego i wydumanego imienia, chciała mieć swojskie pospolite imię. Może dzieci o niespotykanych imionach tak właśnie mają? Mi imię Aurelia bardzo, bardzo się podoba. Genowefa wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Zdrobnienia 14.09.07, 12:08 Gość portalu: lilija napisał(a): > Zastanawiające jest to że Aurelia chciała być Genowefą. Nie chciała > mieć eleganckiego i wydumanego imienia, chciała mieć swojskie > pospolite imię. Może dzieci o niespotykanych imionach tak właśnie > mają? > > Mi imię Aurelia bardzo, bardzo się podoba. Genowefa wcale. Genowefa to klasyczna sezonówka sprzed lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Zdrobnienia 14.09.07, 12:11 No, chyba Genowefa w czasach stanu wojennego nie była szczególnie popularnym imieniem wśród sześciolatek? Mi się wydaje, że Aurelii spodobało się imię niecodzienne, ale łatwe do zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Aurelia,jak odbieracie,to imie? 13.09.07, 09:44 Witaj Ika, widze, ze nowe pomysly masz. I powiem Ci - baaardzo mi sie podoba! Zaluje, ze u nas juz raczej nie wchodzi na liste, bo zbyt podobne do Amelii. W Niemczech znam dwie male Aurelie, 4 i 2 lata.. A zdrabniac mozna nawet Eli, Ali - zdrobnienie moim zdaniem samo przyjdzie. Jestem ZA! Noi pisownia i wymowa w PL i DE ta sama. Samuel i Aurelia - pieknie i oryginalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ika1 Re: Aurelia,jak odbieracie,to imie? 14.09.07, 00:30 Aga,myslalam,ze juz zadne inne imie nie przyjdzie mi do glowy i nie spodoba mi sie ,ale jednak znowu cos nowego. Nie moge sie zdecydowac,co do drugiego nie mam tylko watpliwosci,bo dzidzunia dostanie je po mojej mamie. Zastanawiam sie teraz nad Eliana i Aurelia.Nie mam tylko pojecia,jak wyglada popularnosc imienia Aurelia w kraju,w ktorym mieszkamy. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Aurelia,jak odbieracie,to imie? 14.09.07, 09:37 Aurelia ładniejsza od Eliany. Aurelia raczej popularna nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Aurelia,jak odbieracie,to imie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.07, 08:45 Eliana tez fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
diabla Re: Aurelia,jak odbieracie,to imie? 14.09.07, 14:02 Bardzo pozytywnie. Mam bliską koleżankę o tym imieniu, jest bardzo drobną, przesympatyczną blondynką, dlatego mówię o niej Aurelka. Kojarzy mi się z aniołkiem i aureolką Pozdarwiam. Odpowiedz Link Zgłoś