Gość: Martita IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.07, 16:44 Ostatnio zakochałam sie w tym imieniu. Zancie statystyki odnośnie małych Cecylek ? Bo ja osobiscie nie znam żadnej. A jakie są wasze odczucia odnosnie tego imienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pluskotka Re: Cecylia 15.09.07, 16:45 Bardzo je lubię, tak miała na imię siostra mojego dziadka i jej córka. Chciałam nawet na trzecie je wziąć. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Cecylia 15.09.07, 17:01 W Niemczech zazwyczaj spotyka sie je w polaczeniu z Maria jako Marie-Cécile... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Cecylia 15.09.07, 17:10 Bardzo mi się podoba. Tak ma na imię siostra mojego dziadka. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 A wiesz co to znaczy??????????? 15.09.07, 17:20 Cecylia znaczy ślepa, niewidoma... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: A wiesz co to znaczy??????????? 15.09.07, 17:36 Bo kojarzy sie z lacinskim Caecus, ale to takze patronka muzyki organowej (wiem, ze konala 2 dni po nieudolnym scieciu toporem). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: A wiesz co to znaczy??????????? 15.09.07, 19:07 zebra12 napisała: > Cecylia znaczy ślepa, niewidoma... Zajrzyj do mojego poprzedniego postu. Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Cecylia 15.09.07, 17:22 Znaczy ślepa, ciemna. Gdybym o tym nie wiedziała, podobałoby mi się... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Cecylia 15.09.07, 19:06 Bardzo mi się podoba! Co do znaczenia, to imię Cecylia jest żeńską forma starorzymskiego rodu Caecilius, prawdopodbnie pochodzenia etruskiego. Dopiero później ludzie zaczęli sprowadzać etymologię tego imienia do łacińskiego słowa caecus - ślepy. Annajustyna, Twoja opinia o tym, że to imię najczęsciej w Niemczech pojawia się w formie Marie-Cecilie jest bardzo naciągana. W pierwszej dwusetce nadań żeńskich 2005 roku występuje daleko za czołówką Cecile/Cécile oraz kawałek za nią Cäcilia/Cecilia. W 2004 i w 2006 żadna forma Cecylii w pierwszej dwusetce nie występuje. Mam wrażenie, że Cäcilia/Cecilia będzie po mału wracać, właśnie w tej formie. W Polsce jest to aktualnie imię bardzo rzadkie. Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: Cecylia 15.09.07, 19:08 Bardzo, bardzo ładne imię. Mogłabym je nadać swojemu dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Cecylia 16.09.07, 11:59 Patrz, ja sie spotkalam (i to parokrotnie) tylko w wersji "podwojnej". A Cäcilia kojarze tylko ze spiewnika w kosciele... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunegunda Re: Cecylia IP: *.chello.pl 16.09.07, 09:30 bardzo ładne imię - tak miała na imię siostra mojej babci - zdrabniali ją do Cesi. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Cecylia 16.09.07, 12:04 Co z tego, że ślepa. Błażej to sepleniący, Klaudia kulawa, a Paula mała. A i tak są tacy co nadają te imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Cecylia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.07, 15:42 Niezbyt. Kojarzy się trywialnie - z cyckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Cecylia 22.12.07, 13:58 Bardzo mi się podoba. Mam ciocię o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rena Re: Cecylia IP: *.manc.adsl.virgin.net 22.12.07, 19:14 fajne imie, podoba mi sie. Odpowiedz Link Zgłoś