annajustyna 29.09.07, 20:50 - po niemeicku byloby to Henrik Alexander. Co sadzicie o takim zestawie (uzywane bylyby na co dzien oba imiona)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Henryk Aleksander 29.09.07, 22:01 annajustyna napisała: > - po niemeicku byloby to Henrik Alexander. Co sadzicie o takim zestawie > (uzywane bylyby na co dzien oba imiona)? Po niemiecku to by był Heinirch Alexander. Henrik to fryzyjska, duńska, noorweska i szwedzka forma Henryka. Używane są jeszcze formy Henrick, Henrich, Henry, Henryk (!), Hennig, Henning, Hendrik i Hendrick. Sam zestaw mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Henryk Aleksander 29.09.07, 22:05 Wlasciwie nie po niemiecku, a w Niemczech)). Istnieje jeszcze Hinrich, Heinz, Harry i Henry. Zle sie wyrazilam. Myslalam tez o laczniku miedzy tymi imionami, ale w PL byloby bez lacznika i jakby syneczek mial np. jakies zaswiadczenie z PL tylko na pierwsze imie (w koncu w PL nie ma tradycji podwojnych imion), to w Niemczech by to wygladalo, ze dotyczy ono innej osoby...Tak sobie bzdurze, bo nawet jeszcze w ciazy nie jestem)). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Henryk Aleksander 29.09.07, 22:10 annajustyna napisała: > Wlasciwie nie po niemiecku, a w Niemczech)). To prawda, ale czemu nie Henryk? W Niemczech też się taka forma zdarza. Istnieje jeszcze Hinrich, Heinz, > Harry i Henry. Oraz Hindrik, Hinderk, Hinnerk, Hinrik, Hinrikus, Hinz i Harri. Zle sie wyrazilam. Myslalam tez o laczniku miedzy tymi imionami, > ale w PL byloby bez lacznika i jakby syneczek mial np. jakies zaswiadczenie z P > L > tylko na pierwsze imie (w koncu w PL nie ma tradycji podwojnych imion), to w > Niemczech by to wygladalo, ze dotyczy ono innej osoby...Tak sobie bzdurze, bo > nawet jeszcze w ciazy nie jestem)). Nie jestem zwolenniczką łącznika, odbieram go dość pretensjonalnie, zwłaszcza przy dwóch długich imionach. Ponadto Alexander jest imieniem baaardzo popularnym od wielu generacji i jakoś nie widze go w tym zesatwie z łącznikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Henryk Aleksander 29.09.07, 22:18 Henryk kojarzy mi sie z przesiedlencami ze Slaska (z calym szacunkiem)...A Henrik jest tak delikatnie...Henricus jeszcze jest).Moja kolezanka dala Renato-Tassillo (ona Polka, ojciec chlopca Niemiec)... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Henryk Aleksander 29.09.07, 22:25 annajustyna napisała: > Henryk kojarzy mi sie z przesiedlencami ze Slaska (z calym szacunkiem)...A > Henrik jest tak delikatnie...Henricus jeszcze jest). Mnie się Henrik podoba. Moja kolezanka dala > Renato-Tassillo (ona Polka, ojciec chlopca Niemiec)... Dla mnie bardzo pretensjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Henryk Aleksander 30.09.07, 09:09 Dla mnie ten Renatus tez jest oktopny)). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Henryk Aleksander 30.09.07, 09:11 A ostatnio widzialam (szyld praktyki lekarskiej) Archimedes-Klaus)). Widac rodzice sie dogadac nie mogli i to byl kompromis... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Henryk Aleksander 30.09.07, 14:05 annajustyna napisała: > A ostatnio widzialam (szyld praktyki lekarskiej) Archimedes-Klaus)). Widac > rodzice sie dogadac nie mogli i to byl kompromis... Faktycznie rzuca na kolana Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Henryk Aleksander 30.09.07, 14:04 annajustyna napisała: > Dla mnie ten Renatus tez jest oktopny)). Pozdrawiam Renatus jeszcze jest ok, ale Renato....! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Henryk Aleksander 30.09.07, 15:02 Mialo byc zdrobnienie nad "s" (nie mam polskich znakow). Latwo sie domyslic, ze kolezanka to Renia, a drugie imie synka po tatusiu... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Henryk Aleksander 30.09.07, 16:32 annajustyna napisała: > Mialo byc zdrobnienie nad "s" (nie mam polskich znakow). Latwo sie domyslic, ze > kolezanka to Renia, a drugie imie synka po tatusiu... A ok, nie załapałam, że chodzi o Renatusia. Co do imion to miałam takie podejrzenia. BTW polskie znaki bardzo prosto włączyć. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Henryk Aleksander 30.09.07, 18:57 A jak? Bo wciaz na to nie wpadlam, a nie chce przelaczac na polska klawiature, bo wszystko mi sie pomiesza((. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Henryk Aleksander 30.09.07, 22:52 annajustyna napisała: > A jak? Bo wciaz na to nie wpadlam, a nie chce przelaczac na polska klawiature, > bo wszystko mi sie pomiesza((. No właśnie w Regionaleinstellungen dodajesz sobei polską klawiaturę i przełączasz język w razie potrzeby ustaloną kombinacją klawiszy. Dla mnie nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Henryk Aleksander 30.09.07, 23:05 Dla mnie bylby, bo wybieram klawisze na pamiec... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Henryk Aleksander 01.10.07, 00:14 annajustyna napisała: > Dla mnie bylby, bo wybieram klawisze na pamiec... No ja właśnie też na pamięć i dlatego spokojnie piszę po polsku na niemieckiej klaiaturze. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Henryk Aleksander 01.10.07, 08:48 Ale jak zmienisz ustawienia na polska klawiature (zeby byly polskie znaki), to sie zmieni z i y i jeszcze inne znaki((( Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Henryk Aleksander 01.10.07, 17:22 annajustyna napisała: > Ale jak zmienisz ustawienia na polska klawiature (zeby byly polskie znaki), to > sie zmieni z i y i jeszcze inne znaki((( No właśnie, ale to nie szkodzi, obie klawiatury znam na pamięć Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Henryk Aleksander 01.10.07, 17:25 To Ty na wyzszym etapie jestes)). Ja znam tylko jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Henryk Aleksander IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 22:25 Bardzo ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Henryk Aleksander IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.07, 08:27 Zestaw jest niezły musze przyznac, choc imienia Henryk nie lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Henryk Aleksander 14.10.07, 13:05 Aniu, jeśli to zestaw dla przyszłego Gazownika, to jednak odradzam (chociaż bardzo mi się podoba), bo IMO nie pasuje do Waszego nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Henryk Aleksander 14.10.07, 13:32 A wlaansie wydawalo mi sie, ze bedzie pasowac (i jako imie podwojne, i samo henryk, gdyby zdecydowal sie uzywac tylko pierwszego imienia)... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Henryk Aleksander 14.10.07, 13:35 Wydawalo mi sie, ze imie twarde z "r" neutralizuje miekkosc nazwiska... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Henryk Aleksander 14.10.07, 13:40 Coz, to bedzie jednak dzidzius dwunarodowy...Najwyzej odwroce kolejnosc imion i Aleks(x)ander bedzie pierwsze Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Henryk Aleksander 14.10.07, 13:48 Oj, nie, zbyt duza roznica od Henryka (wieksza niz henrik - to tylko 1 literka), no i heinrich to jak dla starszego pana... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Henryk Aleksander 14.10.07, 13:51 Jeśli to ZAWSZE będzie Henrik Alexander, to nie będzie tak wyraźnego rymu (mój brat z powodu podobnego rymu nie został Erykiem). Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Henryk Aleksander 14.10.07, 13:54 Nie ma rymu. U brata tez by nie bylo. Rym bylby np. w Jurek Mazurek, Arek Bednarek etc. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Henryk Aleksander 14.10.07, 14:04 Nie jest bardzo silny, ale jakiś tam jest. U mojego brata byłby wprawdzie yk-ik, ale że Eryk niezdrabnialny, byłby wyraźniejszy. Ale Wasze nazwisko z Henrykiem podoba mi się bardzo. Moje zresztą też Z Henrykiem znacznie mniej (a w Mnichowie nie przejdzie Henryk zamiast Henrika? Nauczą się Niemcy!) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Henryk Aleksander 14.10.07, 14:06 henryk w Mnichowie bedzie brzmialo jak dla podstarzalego emigranta ze Slaska. A u Eryk z Twoim nazwiskiem brzmialby zbytnio z innej bajki (imie germanskie, nazwisko slowianksie). Jak Twoj brat ma na imie? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Henryk Aleksander 14.10.07, 14:07 Przyznam sie, ze w polskich papierach tez chcialabym przeforsowac wersje przez "i" i "x"... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Henryk Aleksander 14.10.07, 14:10 annajustyna napisała: Jak Twoj brat ma na imie? Witold. Uwielbia to imię i chciałby je nadać swojemu synowi, ale ponieważ to mało praktyczne, to dla przyszłego syna planuje Olgierda. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Henryk Aleksander 14.10.07, 14:11 Moj ojciec ma tak na drugie, moja Mama zawsze myli je z Wiktorem)) Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Henryk Aleksander 14.10.07, 14:16 annajustyna napisała: > Moj ojciec ma tak na drugie, moja Mama zawsze myli je z Wiktorem)) Wit miał być Wiktorem, bo miał się urodzić w Dzień Zwycięstwa, ale ponieważ urodził się kilka dni później, a rodzicom w międzyczasie Wiktor przestał się podobać, został Witoldem. Odpowiedz Link Zgłoś