dlania 15.11.07, 16:25 Ogladałam dzis stare, przedwojenne fotografie dzieci z podkarpackiego miasteczka. Rózne: szkolne, z wycieczki, przedstawienia. Z tyłu zdjęcia te sa opisane imionami i nazwiskami tych dzieci. Oprócz morza Stasi i Stasiów, Kazi i Kazków, Hanek, Zosiek, Jadzi, Maryś, Józków i Cześków, jest tam tez troche imion, których nie moge rozszyfrować. Przypuszczam, że są to zdrobnienia, ale od jakich form? Moga to byc tez imiona żydowskie lub rusińskie, bo w szkole było po równo dzieci katolickich, grekokatolickich i zydowskich. A oto i imiona: Lilka Dozia Nela Gizia Anda Mania Itka Sala Mila Dzidka (bardzo częste) Isia Wisia Dziunek (też częste) Wiluś Lonek Toniek (Antoni?) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka moje typy :) 15.11.07, 16:55 > Lilka - Liliana, Eulalia > Dozia - czyżby Dionizja? > Nela - Aniela, Kornelia > Gizia - Gizela > Anda - to chyba żydowskie imię > Mania - Marianna > Itka - może Judyta? Spotkałam się z Itą w dokumentach dot. Żydów gorlickich. > Sala - Salomea (Salamija) > Mila - Emilia, Melania > Dzidka - Zdzisława > Isia - Jadwiga > Wisia - Wiesława, Wisława > Dziunek - Władysław > Wiluś - Wilhelm > Lonek - Leon > Toniek (Antoni?) - też myślę, że Antoni Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: moje typy :) 15.11.07, 17:00 Dzieki! Co do Lonka: był tez na zdjęciach "zwykły" Leoś, ale może w jednej rodzinie zdrabniano tak, w innej inaczej. No i ta Dzidka! Tak mnie męczyło, jakie to imie mogło być wówczas tak popularne! A to Zdziśka! Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: moje typy :) 15.11.07, 18:13 Lonek może być też zdrobnieniem od Leonida - zdaje się jakoś podobnie nazywano żeglarza L.Teligę. Lilka może jeszcze też od Marii za pośrednictwem Maryli (to bylo rodzinne przezwisko M.Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: moje typy :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.07, 08:18 Dzidka - to mi sie tak nieładnie kojarzy. Zresztą, nie darze sympatią imienia Zdzisława. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgroza Re: Imiona dzieci ze starej fotografii IP: *.radom.pilicka.pl 16.11.07, 21:07 Dziunek i Dzidka to po prostu mogły być pieszczotliwe "nazwania" a wtedy pasują do każdego imienia. Tamte dzieci to pokolenie mojej babci, która wśród koleżanek miała prawdziwy wysyp takich perełek jak Dzidzia, Dzidka, Niusia, Niunia, Lalka i nazwania te z ich imionami nie miały zazwyczaj nic wspólnego, bo co mogłoby łączyć np. Dzidkę z Bożeną? Jeśli chodzi o Lonka to mógł być to Longin a Anda mogła być po prostu Anną, Anna - Andzia - Anda. Toniek to Antoni na 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
enigmatic2 Re: Imiona dzieci ze starej fotografii 17.11.07, 16:31 Moja mama, choć ma na imię Ela, wszyscy do dziś mówią do niej Dzidka, Dzidzia (włącznie z mamą, czyli moją babcią), bo na drugie ma Zdzisława Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Imiona dzieci ze starej fotografii 17.11.07, 17:38 Lonek to zapewne Longin. Podoba mi się Itka jako Judyta. Odpowiedz Link Zgłoś
inesitaa Re: Imiona dzieci ze starej fotografii 18.11.07, 20:21 Lilka to też może być Lidia, znam taką, do której wszysy mówią Lila, ponadto czytałam kiedyś książkę, ale nie pamiętam jaką, zdaje się, że Siesickiej (Słoneczniki???) i tam była Lidia-Lilka Itka - to może być Julitka Mila to może być Milena, ale to raczej teraz współcześnie, bo nie orientuję się, czy wtenczas nadawano imię Milena Isia to też Irmina (znów książka!) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona dzieci ze starej fotografii 18.11.07, 20:23 W tamtych czasach bardziej prawdopodobne są jednak imiona, które podawano wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
inesitaa Re: Imiona dzieci ze starej fotografii 18.11.07, 20:45 Cóż, Lidia to faktycznie mało prawdopodobne imię jak na tamte czasy Odpowiedz Link Zgłoś