Dodaj do ulubionych

Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znaczenie?

26.11.07, 13:52
Hej
spodziewamy sie pierwszego synka i nadanie mu imienia sprawia MI
sporo trudu.
Jeśli jakieś imię mi sie podoba- sprawdzam znaczenie. TU tylko
przykład -Borys w moim imienniku napisane : NIC W ŻYCIU NIE
PRZYCHODZI MU ŁATWO...czy któraś mama nada takie imie znając takie
znaczenie?!
A jeśli sprawdzacie znaczenie imienia to z jakich źródeł
korzystacie???
pzdr
FRESTRE
Obserwuj wątek
    • ninotshka Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz 26.11.07, 21:55
      nie wiem gdzie sprawdzasz ale tu przyklad borysa
      kartki.onet.pl/S,0,imiona.html?Param=130991
      pl.wikipedia.org/wiki/Borys
      • Gość: Borys Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz IP: *.toya.net.pl 27.11.07, 16:55
        Ja mam na imię Borys wink I generalnie nie narzekam. Mówią na mnie
        dziecko szczęścia wink
      • jvstys Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz 04.12.07, 21:58
        witam czy mogłby mi ktoś pomóc znależć znaczenie imienia Mia już
        wieli miejsc przeszukałam i nic a bardzo mi sie ono podoba
        • abiela Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz 04.12.07, 23:02
          jvstys napisała:

> witam czy mogłby mi ktoś pomóc znależć znaczenie imienia Mia już
          > wieli miejsc przeszukałam i nic a bardzo mi sie ono podoba

To nic innego jak skrócona forma imienia Maria.
    • aneladgam Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz 26.11.07, 22:03
      znaczenie imienia to jedna sprawa. ja chętnie się doszukuję, skąd dane imię się
      wzięło, jaki był jego źródłosłów itp. ale nie wierzę, żeby imię determinowało
      charakter! a tym bardziej, by służyło za coś w rodzaju horoskopu. zresztą, w
      każdej książce, która będzie "wróżyć" z imienia, znajdziesz skrajnie odmienne
      określenia.
    • ariana1 Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz 26.11.07, 23:05
      Znaczenie nie, ale pochodzenie tak. Mam fioła na punkcie pochodzenia
      imion smile Dlatego wiele imion podoba mi się właśnie ze względu na ich
      źródłosłów. Niestety są też imiona, które mają przepiękny
      źródłosłów, ale mi się nie podobają, np. Wiktoria, Natalia. Wiadomo
      dlaczego.
      • abiela Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz 26.11.07, 23:08
        Ale znaczenie imienia to, co innego, niż interpretacja charakteru człowieka, je
        noszącego. Znaczenie mnie bardzo interesuje, takie opisy wogóle.
      • Gość: lopek Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz IP: *.chello.pl 27.11.07, 19:28
        Nie podobają mi się imiona typu Kasia, Ania, Magda - wiadomo dlaczego smile))
    • mankencja Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz 26.11.07, 23:45
      mnie osobiscie znaczenie imienia w sensie, który podalaś, wisi
      kalafiorem, ale lubię znać źródłosłów.
    • gaudencja Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz 26.11.07, 23:50
      Znaczenie sprawdzam, ale znaczenie, a nie jakiś opis
      charakterologiczny imienia, i korzystam z porządnych wydawnictw
      słownikowych, a nie z senników egipskich wink
    • Gość: piegi83 Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 12:50
      radzę sprawdzać znaczenie ( w sensie: etymologię) imienia, bo mogą
      być przykre niespodzianki w dorosłym życiu. kto z was wie na
      przykład, że Klaudia w dosłownej interpretacji oznacza "kulawa"
      (wzięło się od Klaudiusza, cesarza rzymskiego który właśnie
      był "chromy na jedną nogę")
      • Gość: Ania Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz IP: 212.160.172.* 27.11.07, 13:07
        Albo imię Marlena, które podobno wywodzi się od Marksa i Lenina.
        Chyba trochę przykro odkryć taką smutną prawdę po latach. Ja przy
        wyborze imienia kierowałabym się lekturą w stylu "Pochodzenie imion".
        • Gość: pe_jot Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz IP: 217.11.142.* 27.11.07, 13:44
          Marks i Lenin?!? skąt ty takie głupoty bierzesz?
          Marlena jest połączeniem imion Maria i Magdalena, ktore z tego co
          czytałam zaczęło funkcjonować juz w średniowieczu.
          • Gość: zenotka Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 00:32
            Gość portalu: pe_jot napisał(a):

> Marks i Lenin?!? skąt ty takie głupoty bierzesz?
            > Marlena jest połączeniem imion Maria i Magdalena, ktore z tego co
            > czytałam zaczęło funkcjonować juz w średniowieczu.

no to sie nie znasz ,bo w jakims podreczniku do historii o tym
            czytalam ,powstalo na fali popularnosci marksizmu.
            • Gość: wiceminister Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz IP: 153.19.13.* 28.11.07, 00:46
              nieprawda, nie powstało, ale ludzie mogli nazywać prawomyslnie, bo
              im się kojarzy (dziś też wielu wierzy, że częstochowa jest od
              częstego chowania - bo im się kojarzy)
        • Gość: malg61 Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.11.07, 20:14
          To idiotyzm, że od Marksa ai Lenina. Ale nawet jeżeli, to co z tego? Imie jak imię, trochę głupie i pretensjonalne. Przy nadawaniu imienia nie kierowałam się znaczeniem, tylko tym, czy jest ładne. Moje dziecko ma imię Jacek, to znaczy Hiacynt. Idiotyczne, ale czy dlatego miałam wymyślać inne imię?
      • Gość: wiceminister Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz IP: 153.19.13.* 28.11.07, 00:26
        Gość portalu: piegi83 napisał(a):

> radzę sprawdzać znaczenie ( w sensie: etymologię) imienia, bo mogą
        > być przykre niespodzianki w dorosłym życiu. kto z was wie na
        > przykład, że Klaudia w dosłownej interpretacji oznacza "kulawa"
        > (wzięło się od Klaudiusza, cesarza rzymskiego który właśnie
        > był "chromy na jedną nogę")

haha - tak i nie smile
        etymologia rzeczywiście może odsyłać do ,,kulawego", ale dalej to
        wesoła bzdurka smile klaudiusze nero to nazwisko rzymskie, tu zgoda,
        rodu patrycjuszy, którzy skoligaceni z cesarzem oktawianem,
        byli ,,dynastią panującą" (tyberiusz, kaligula, klaudiusz i przez
        adopcję do rodu: neron).
        ale fakt, że klaudiusz był kulawy nie zdecydował o tym, że nazwisko
        zaczęło znaczyć kulawy, bo już jego ojciec i dziad mieli to nazwisko
        przecież smile to tak jakby w rodzie Niezgułów urodził się jakiś
        niedołęga (ktoś powie przypadek, ktoś powie dziedziczenie). więc nie
        wzięło się od tego panującego kladiusza, który był rzeczywicie
        chromy, bo cóż z tego! był też jąkałą i miał tik - ale osoby o
        imieniu klaudiusz wcale nie od tego będą się jąkały, że się tak
        nazywają, chociaż nie ma gwarancji, że nie będą z innych przyczyn smile

ciekawsze jest to, że klaudia - tak samo jak julia, kornelia,
        antonia, marcela - to niby imiona, ale naprawdę to nazwiska.
        rzymianki w pewnym okresie nawet imion nie miały smile nazywały je
        nazwiska ojca, jak były dwie o jednym imieniu to czasami rozróżniano
        starsza i młodsza (maior i minor), zresztą można było też z rodu
        matki po dziadku wziąć z nazwiska smile
        i tak: córka marka atiusza balbusa i julii młodszej (iulia minor -
        od nazwiska ojca gaius iulius caesar) to atia starsza: atia balba
        caesonia maior smile
        to jakby -hipotetycznie- ola z rodu patrycjuszy kwasniewskich (z
        ojca aleksandra - słusznie: aleksadra) i nie mniej znaczny rodem
        jarosław wałęsą weszli w związki małżeńskie, to starsza ich córka
        nazywałaby się jarosława wałęsówna kwaśna starsza - nie byłoż
        piękniej? weselej?
    • veevaa Amelia 27.11.07, 13:32
      Borys to jeszcze nic. Mnie się niestety nie podoba imię Amelia i nigdy w życiu
      bym się na nie nie zdecydowała. Bo znam jego "inne" znaczenie.

Amelia to poważna choroba dziecięca-dzieci rodzą sie z niedowładem kończyn lub
      też bez nich.
      • Gość: minka Re: Amelia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 13:38
        a nie chodzi ci czasem o chorobę zwaną fokomelią? brzmi podobnie,
        ale nie tak samo. fokomelia to skutek używania w latach 50 i 60
        przez kobiety ciężarne leku- talidomidu. głośna w tamtych czasach
        afera
        • mal_art Re: Amelia 27.11.07, 13:45
          Potwierdzam podwójne znaczenie Amelii.
          Ta afera z talidomidem była na tyle duża, że chyba schorzenie na które cierpiały
          te dzieci doczekało się odrębnej nazwy... Poza tym w tej chorobie
          po-talidomidowej brak czy niedorozwój kończyn był tylko jednym z możliwych
          objawów obok upośledzenia wzroku, słuchu i innych...
          • Gość: Emilia Re: Amelia IP: *.acn.waw.pl 27.11.07, 20:59
            Rzeczywiście: amelia (po łacinie) = całkowity brak kończyn, wrodzony brak kończyn

Nazwy chorób często pochodzą od łacińskich określeń, stąd tym określeniem
            określa się czasem chorobę (czy stan) polegającą na wrodzonym braku kończyn. I
            nie chodzi
            tu tylko o chorobę po-thalidomidową - urodzenie się z brakiem lub niedorozwojem
            kończyn może mieć inne przyczyny.
    • Gość: stefan Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 14:13
      Ludzie to mają zmartwienia. Proponuję czytać więcej horoskopów i porad dla
      gospodyń. Wizyta u wróżki też nie zawadzi.
    • Gość: Joaanna Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz IP: *.adsl.inetia.pl 27.11.07, 14:57
      nazwij go Mateusz, mam syna o tym imieniu , 2 lutego skończy 18 lat. Wspaniały
      chłopak , świetnie się uczy, wymarzone dziecko, dobre pracowite posłuszne, no
      jak wszyscy w jego wieku buntuje się i pyskuje ale nieszkodliwie. Serdecznie
      polecam, a jeszcze ładny - oczy niebieskie , 180 wzrostu, dobrze zbudowany,
      rzęsy jak firany , włosy jasne.powodzenia na porodówce, przyj mocno i pamietaj o
      oddechu, a mam jeszcze Asię i Agę tez śliczne.
      • Gość: Tawananna* Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 16:24
        Myślisz, że to kwestia imienia...? Moim zdaniem masz wspaniałego, świetnie się
        uczącego, pracowitego syna, bo tak dobrze go wychowałaś smile. No, a uroda to już w
        dużej mierze kwestia genów...

Znam Mateuszy inteligentnych i przystojnych, ale też niesympatycznych, źle
        wychowanych czy o urodzie, delikatnie mówiąc, przeciętnej.

Nie wierzę w jakieś konkretne cechy osób noszących dane imię. No, a Asia i Aga
        to wśród moich rówieśników imiona bardzo, bardzo popularne - znam więc wiele Aś
        i Ag, i wcale nie są do siebie podobne smile.
      • Gość: Joanna Darc Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.07, 07:08
        Mój syn też ma na imię Mateusz. Szukałam imienia męskiego z dużymi
        tradycjami. Imiona biblijne bardzo mi się podobają. W rodzinie był
        już Tomasz, Szymon,Paweł. Trochę póżniej trafiłam gzieś na
        określenie znaczenia tego imienia: dar Jahwe, dar od Boga i to
        przesądziło o moim wyborze. Jestem szczęśliwą matką dumną ze swego
        nietuzinkowego syna.
    • wlodeusz Jeśli z przyczyn genetycznych jesteście pozbawieni 27.11.07, 15:02
      tzw.dobrego smaku,lub gustu jak kto woli,zapytajcie obcych mądrzejszych
      ludzi.Nosząc wykwintne nazwisko Dupciok lub Krątolump,nie nadawajcie swoim
      dzieciom imion z krainy baśni i snów Hollywoodu.Te wszystkie Oliwiery,Beatrycze
      czy Sandry w zestawieniu z przaśnymi nazwiskami,wywołują uśmiech politowania u
      tzw.normalnych ludzi.
    • Gość: owieczka Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz IP: *.adsl.inetia.pl 27.11.07, 15:25
      Ja najpierw wybierałam jakie imię mi się podoba, a potem dopiero doczytywałam
      sobie pochodzenie, znaczenie itp(oraz zgodność ze znakiem zodiaku - ja mam takie
      skrzywienie że wierzę w warunkowanie charakteru układem gwiazd pod którym sie
      ktoś urodził) I tak mam Ignasia(pochodzenie ze staropolskiego Żegota, znaczy
      ognisty, płomienny) i Kacpra(to z sentymentu do legendy Bożonarodzeniowej,
      Kacprem był ten król czarnoskóry)
      • kalia9 Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz 30.04.08, 16:03
        a jak sprawdzasz tę zgodność? też mi się podoba imię Ignacy - pewnie
        jakbym miała syna to bym rozpatrywała tę opcję smile
    • arius5 Przeciez to bzdura 27.11.07, 16:42
      Znaczenie imion mowi tylko, skad dane imie pochodzi.
      Naprawde wierzysz w to, ze jakies imie pokieruje zyciem czlowieka ? :o)
    • leila25 Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz 27.11.07, 16:46
    • leila25 Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz 27.11.07, 16:48
      Przepraszam, przez pomyłkę wysłałam "pusty" post. Chciałam zapytać, a propos,
      imion czy wiadomo Wam coś o Ewach, ponieważ wyczytałam ostatnio, że imię to może
      przynosić pecha, a ja je noszęsmile Pozdrawiam.
      • Gość: turzyca Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz IP: *.dynamic.dsl.tng.de 27.11.07, 21:05
        troszke to zabawne, na serio bym nie brala. Jak wiesz Ewa doprowadzila do tego,
        ze ludzie zostali wygnani z raju. I dalej to dziala na zasadzie "bo to zla
        kobieta byla". W literature i sztuce pojawia sie taki stereotyp, czesto z
        antytypem w postaci "dobrej kobiety" Marii. Ale ja bym nie zwracala uwagi.
        Za to zaskakujacym trafem wszystkie Ewy jakie znam to bardzo dobre, madre i
        cieple matki. Ale ze to dziala omen Ewa - "matka ludzkosci" nie bede twierdzic. ;]
        • aneladgam Ewa 28.11.07, 09:40
          wiem, że dawniej imię Ewa, na równi z Urszulą i Magdaleną, były nadawane córkom
          nieślubnym. dlaczego? pojęcia nie mam wink Ewa oznacza "dająca życie" - piękne!!!
          I nie znałam chyba Ewy, której bym nie polubiła smile Moja córka tak będzie miała
          na drugie
          • Gość: Urszula Re: Ewa IP: *.adsl.highway.telekom.at 12.12.07, 23:05
            No to mnie zagielas: urodzinlam sie piec lat po slubie moich
            rodzicow i mam na imie Urszula, a moja siostra Magdalena jest ode
            mnie 4 lata mlodsza...
      • Gość: Ewa właśnie Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 17:27
        lieilo25
        Ewa i pech- bez przesady, nie narzekam a wręcz z wiekiem mam coraz ciekawsze i spoko życie (choć nie "mlekiem i miodem" płynące). Znam też inne Ewy - zawszw wesołe i zaradne. Pozdro
    • Gość: mi Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz IP: *.ratioarchitects.com 27.11.07, 17:06
      kiedy go urodzisz i wezmiesz pierwszy raz w ramiona. Bedziesz
      wiedziala jakie nadac mu imie. podpowie ci serce.pozdrawiam!!
    • Gość: Olo Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 19:01
      Imię nie determinuje charakteru (jak miałoby niby determinować, że osoba je
      noszące będzie miała trudne życie)?
      Proponuję kierować się trzema czynnikami: 1. najważniejsze, kto jest patronem
      imienia (jaki święty chrześcijański), a więc historia tego imienia - co dany
      święty robił, czy chcemy, żeby dziecko go naśladowało 2. warto sprawdzić, jaki z
      naszych własnych przodków nosił dane imię, np. dziadek, albo ojciec 3.
      ewentualne brzmienie z nazwiskiem wink .
      Powyższe zasady nie są brane z kosmosu, tak się nadawało imiona w dawnej Polsce smile.
      • Gość: 1onewolf Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz IP: *.broadband.pl 27.11.07, 21:37
        słusznie zaznaczyłeś, że tak było w dawnej Polsce. Ale obecnie nie mamy dawnej
        Polski tylko współczesną. Kogo obchodzi jakiś święty, zwłaszcza, że dziecko
        miałoby go naśladować - czy także w męczeńskiej śmierci? Imiona rodziców są
        zwykle przestarzałe i dziś nie brzmią dobrze. Można ew. wybrać je jako drugie.
        Dobre brzmienie z nazwiskiem to jedyny rozsądny argument. No i oczywiście żeby
        nie było pretensjonalne - pusty śmiech mnie ogarnia jak słyszę rodziców
        wołających swoje pociechy "Natan" lub "Nikol" - pełna wiocha uncertain

lonewolf
        • aneladgam Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz 28.11.07, 09:42
          mnie obchodzą patroni smile może nie jako wzór do naśladowania w męczeńskiej
          śmierci, ale w dobrym życiu smile i jako opiekunowie smile co ja poradzę, jestem
          wierząca i ma to dla mnie znaczenie smile
        • Gość: Urszula Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz IP: *.adsl.highway.telekom.at 12.12.07, 23:11
          Masz racje: jak slysze Pamela Krzątała albo Anastazja Wozna to mnie
          smiech dusi. Ale szczytem wszystkiego jest dla mnie Dzesika Krzyk
          (z taka pisownia)u siostrzenicy w przedszkolu. Dlaczego rodzice tak
          krzywdza dzieci?
          • blue_ice1 Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie... 30.04.08, 11:30
            nie. nie sprawdzalam przed ciaza, w czasie ani po urodzeniu corki. smile Dopiero
            gdy Ida miala ze 6 lat dowiedzialam sie ze:
            *IDALIA -
            Z greckiego „ta, która widzi słońce”. Jeden z przydomków Afrodyty, bogini
            miłości. To oryginalne miano pojawiło się w Polsce w epoce sentymentalizmu pod
            wpływem lektury cudzoziemskich powieści. Spotykane w kręgach bogatej szlachty i
            arystokracji. Przez pewien czas, w XIX wieku należało do imion modnych.* -
            to ostatnie mnie zaskoczylosmile
    • 1onewolf Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz 27.11.07, 21:41
      omg! jak można wierzyć w podobne bzdury?! znaczenie imion - dobre sobie. może
      jeszcze znaczenie dymu z kominka i w którą stronę jaskółki zakręcają? wybierz
      imię, które dobrze brzmi (samo i z nazwiskiem), dobrze i ładnie się zdrabnia, no
      i o które nie będziesz się kłócić z ojcem dziecka. to tyle

lonewolf
      • caissene Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz 27.11.07, 22:43
        Jedna osoba będzie chciała nadawać imię "jak w dawnej Polsce", a druga nie. Nie
        ma co wydziwiać, każdy jest inny. Imię tradycyjne typu Mateusz czy Katarzyna
        uchroni przynajmniej dziecko przed wygaśnięciem pewnych mód na imiona gwiazd i
        bohaterów seriali, a także syndromem Violetty Ogryzek wink - wiadomo o co
        chodzi... Co do naśladowania świętych, zdaje sie że Jan XXIII miał powiedzieć
        'gdybym był św.Alojzym, uświęciłbym się jak św.Alojzy, a że nim nie jestem,
        robię to na własny sposób' wink
        • mal_art Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz 27.11.07, 23:31
          Ale o co ta kłótnia???
          Każdy ma własne zasady i własne przekonania którymi kieruje się przy wybieraniu
          imienia dla dziecka. Jedni będą szukali odpowiedniego świętego patrona, inni
          dajmy na to postaci z serialu, a jeszcze inni sprawdzą "znaczenie" w senniku
          egipskim czy jeszcze innym, wszystko jedno. Czy ktoś robi tu komuś
          krzywdę?Założycielka wątku wierzy najwyraźniej w przypisane imionom cechy
          charakteru czy horoskopy - jej prawo. I nie widzę powodu, zeby jej postawę
          krytykować. Powód byłby może, gdyby wierząc w takie "znaczenie" imion nadawała
          dziecku naumyślnie imię, które miałoby mu przynieść pecha i nieszczęście w życiu.
          Więcej dystansu i szacunku dla cudzych poglądów, drodzy dyskutanci!
          Co nie znaczy, że podzielam przekonania założycielki wątku co do znaczenia imion
          (absolutnie nie!)
          • aneladgam hej, spokojnie 28.11.07, 09:46
            zapytała, czy my to robimy. większość z nas odpowiedziała, jak podchodzi do
            imion, dopiero w ostatnich wątkach ktoś osądza "jak można wierzyć w podobne
            bzdury" itp. a skoro autorka wątku pyta, to dostaje odpowiedzi smile w większości
            wyważone i kulturalne
            • mal_art Re: hej, spokojnie 28.11.07, 11:06
              Właśnie do spokoju namawiałam, bo zaczęło robić się nieprzyjemnie. Dziewczyna ma
              prawo wierzyć w co jej się żywnie podoba bo nie robi tym przecież nikomu krzywdy
              - a ironiczne komentowanie jej przekonań uważam za niestosowne. Czym innym jest
              wypowiedź "nie, nie sprawdzam, nie wierzę w to" (bo to prosta odpowiedź na jej
              pytanie) a czym innym teksty typu "biedne twoje dziecko że ma taką matkę" (coś w
              tym sensie się pojawiło).
              • Gość: aneladgam Re: hej, spokojnie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.11.07, 11:24
                w pełni się zgadzam smile pozdrowienia
    • Gość: konwalias tez jestem na tym etapie... IP: *.stk.vectranet.pl 28.11.07, 06:24
      proponuje ci zajżeć na stronę www.imiennik.pl (zakładka imiennik) i nie tylko.Są
      tam ineresujace teksty na temat imion,trzeba je oczywiscie przeczytać z
      dystansem i przymróżeniem oka.Podoba mi sie taka rada,aby wybierając imie dla
      maluszka wyobrazić sobie to imie i nasze nazwisko na swiadectwie dziecka czy
      jakims dyplomie,czy bedzie pasowało itd?
    • asidoo Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz 28.11.07, 07:11
      Ja sprawdzałam.
    • naprawdetrzezwy Nie. 28.11.07, 08:35
      Przed nadaniem.
    • Gość: babcia Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz IP: *.171.87.66.crowley.pl 28.11.07, 09:43
      Laura
    • Gość: enskw Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz IP: 62.69.213.* 28.11.07, 09:54
      haha niezle.. wyglada na to ze ciezko byc Borysem smile a moze jakis posiadacz imienia potwierdzi badz zdementuje plotke?
      • sugarbox Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz 28.11.07, 11:13
        Mialam psa Borysa. Syna juz tak nie nazwe...
      • Gość: aneladgam Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.11.07, 11:26
        już to zrobił (trzeci albo czwarty post od góry), proponuję przejrzeć wątek
        zanim się wyskoczy z propozycją smile
    • lila1974 Re: Przy nadawaniu imienia sprawdzacie jego znacz 09.12.07, 13:39
      Tak, sprawdzałam znaczenia i między innymi z tego powodu chyba
      zrezygnowalabym z Fabiana, bo oznacza "bób" tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.