lotka76 Re: Az strach czasem Was czytac 02.01.08, 15:22 slonko kochane, ale Ty jestes zdolna! Napisalas ze dziekujesz za przypomnienie mojego nicka a tak sie sklada ze dziewczyny pisaly wylacznie "lotka" a nie "lotka76". Kiedy napiszesz w wyszukiwarce lotka pojawia sie teksty innej lotki ktora bynajmniej nie jestem. Sprawdzilam. Wiec gratuluje pamieci co do daty rocznika moich narodzin. Musisz byc nieprzecietnie inteligentna OLU. Kimkolwiek jestes nie wierze ze skonczylas Oxford i masz 29 lat. Piszesz wyraznie twoj pierwszy synek urodzil sie gdy mialas 20 lat, jakim cudem udalo Ci sie wyjechac na studia za granice z malenkim dzieckiem? Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_slonko Re: Az strach czasem Was czytac 02.01.08, 16:08 I jak łatwo kłamstwo wykryć?Tak bardzo jesteś zawistnym człowiekiem?A kiedy zaczęłyśmy podejrzewać,że jesteś trollem uciekłaś z forum.Boisz się?Oj nieładnie,nieładnie...Może chcesz coś jeszcze dodać?No śmiało skoro stać cię było na napisanie takich bzdur na temat Lotki i Das.krokodil to czego teraz się boisz?Żenada,żenada,żenada...zawiodłam się na tobie bo jesteś człowiekiem i powinnaś szanować innych oraz liczyć się z ich uczuciami... Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Az strach czasem Was czytac 02.01.08, 16:42 Milczałam, ale wreszcie się odezwę. Sama nie jestem fanką ani imion "cudzoziemnych" ani "staropolskich" choć lubię takie jak Kordula czy Antoni. Optuję za imionami niedługimi i twardymi. Trochę racji jest w tym, że na tym forum wielbi się pewny rodzaj imion, a inne się po prostu odrzuca, choć nie wyśmiewa. Ale czy mało to było tematów o pochodzeniu rodziców dzieci o imionach zgapianych z innych krajów. I kto je zakładał, jak nie forumowiczki. Nie podoba mi się pisanie tych imion fonetycznie, to tak jakbym ja podpisywała się Pałla. Głupio, no nie? Nie zachwalam też mijania się ze swoimi słowami. Ktoś krytykuje wyśmiewanie się z imion, a sam robi coś takiego samego. Choć wspomniana das.krokodil mnie też dziwiła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dolmadakia Re: Az strach czasem Was czytac IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.08, 17:18 No,przyszedł i moment na mnie nie lubię imion typu Nikola,Alan,Brajan etc i nie nazwałabym tak swego dziecka.Dobrosława tez nie /ale już prędzej niz Nikola/.Polka nie popisała się słownictwem ani dobrym wychowaniem,za co natychmiast została mocno a mocno skrytykowana i zaatakowana/fakt,ze ona zaczęła/ przez aktyw forum.Ale...troche racji kobitka ma....choć nie poperam jej sposobu wyrażania tej racji... Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_slonko Re: Az strach czasem Was czytac 02.01.08, 17:27 Ja niestety nie widzę racji w jej poście.Dla mnie jest nie do pomyślenie by móc przytaczać sobie przykład Lotki,która jest wspaniałym człowiekiem i tak okropnie pisać o niej i jej córeczkach a także o Das.krokodil i jej córci..Ty widzisz racje w tym,że my tu krytykujemy otwarcie Nicole,Brajana i Vanessę ale polka skrytykowała Dobrosławę i Józefinę.Wymagała od nas byśmy nie robiły tego co ona zrobiła z imionami staropolskimi... Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Az strach czasem Was czytac 02.01.08, 17:45 Madziu bronisz Lotki jakby święta była. Nie umniejszam jej dobroci, ale potrafi się chyba sama bronić. Mnie też na początku dziwiła jej decyzja o imionach, ale to wybór matki jakie imiona daje dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulina Re: Az strach czasem Was czytac IP: *.chello.pl 02.01.08, 18:02 Powiem szczerze, ze o malo nie padlam, jak czytalam to wszystko. Z kazdym kolejnym komentarzem smiac mi sie chcialo jeszcze bardziej. Co z Was za ludzie? Kazda kolejna mamusia chwali sie jaka to nie jest wyksztalcona, dodajac oczywiscie, ze "sie nie chwali i nie ma zamiaru sie licytowac", podkreslajac jednoczesnie swoja wyzszosc. Ja nie jestem wyksztalcona, chodze dopiero do liceum, nie mam zadnych tytulow magisterskich ani innych, jeszcze wyzszych. Ponadto pochodze z przecietnej rodziny, nie przelewa nam sie i czasem zdarza sie, ze zastanawiamy sie jak wiazac koniec z koncem, zeby dotrwac do nastepnego miesiaca, ale zyjemy godnie. I mimo, ze jetem taka prosta, zwykla, niewyksztalcona, niebogata dziewietnastolatka, wiem cos, czego Wy nie wiecie. Wiem, ze to nie imie okresla czlowieka, ale jego czyny. Czy mialabym na imie Zofia, Brunhilda czy Alexis, to i tak bylabym ta sama osoba. Wy najwidoczniej cierpicie na jakies kompleksy z powodu imion Waszych, czy Waszych dzieci, skoro tak ciezko podogdzic sie Wam z ich mnogoscia i koniecznie chcecie ingerowac w zycie innych i udzielac im "swietnych i pomocnych" rad, jak maja nazwac wlasne dziecko. Przypominam wiec bardzo stare przyslowie - nie oceniaj ksiazki po okladce, a w tym przypadku po imieniu. I dajcie sobie spokoj z ta wrogoscia, bo mam wrazenie jakbym czytala strone z pogrozkami do osob publicznych, a nie zwykle rozwazania na temat imion. Dajcie sobie spokoj i lepiej znajdzcie ciekawsze zajecie, niz szykanowanie innych, bo najwyrazniej sie nudzicie, skoro tak namietnie to robicie. PS Przepraszam za uogolnienia wszystkich tych, ktorzy maja zdrowe podejscie do tematu i nie wyklocaja sie o Zoski czy Nikole. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Az strach czasem Was czytac 02.01.08, 18:40 No Paulina, Paula się z tobą zgadza. Zwłaszcza jeśli chodzi o wiek, wykształcenie i sytuację rodziną. Ale to co napisałaś też chodzi pewnie wielu po głowie, ale nie chcą prowokować. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_slonko Re: Az strach czasem Was czytac 02.01.08, 19:03 Pluskotko Kochana ja absolutnie nie wątpię,że Lotka potrafi bronić się sama.Jestem dziś bardzo rozdrażniona a to też wpłynęło na moje komentarze, co do wcześniejszych uważam,że nie były wcale mylne a wręcz słuszne gdyż postawa polki względem Lotki i Das.krokodil była niewątpliwie zła.Uważam,że ten wątek wywołał aż za dużą aferę i oburzenie na tym forum.Co do Pauliny ja nie osądzam ludzi po wykształceniu,pracy czy pieniądzach.Człowiek to człowiek.Nie wychylam się i ja choć na dobra materialne nie narzekam ale chodzi mi o to,że biedniejszym(chodzi mi o pieniądze) trzeba pomagać a nie pokazywać,że są gorsi.Tylko Paulinko to forum o imionach i każdy tu wyraża głośno i odważnie swoją opinię.Nie wiem czy napisałam wszystko dobrze,bezbłędnie ale jestem dziś w złym stanie psychicznym(chwilowo) dlatego mój post może być chaotyczny i z błędami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Az strach czasem Was czytac 02.01.08, 19:19 Gość portalu: paulina napisał(a): > Powiem szczerze, ze o malo nie padlam, jak czytalam to wszystko. Z kazdym kolej > nym komentarzem smiac mi sie chcialo jeszcze bardziej. Co z Was za ludzie? Kazd > a kolejna mamusia chwali sie jaka to nie jest wyksztalcona, dodajac oczywiscie, > ze "sie nie chwali i nie ma zamiaru sie licytowac", podkreslajac jednoczesnie > swoja wyzszosc. Gdzie to wyczytałaś?? Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Az strach czasem Was czytac 02.01.08, 19:23 Powiem szczerze - o mało nie padłam. A po co Twoim zdaniem jest forum o imionach, jeśli nie po to, żeby na nim rozmawiać o imionach, krytykować jedne, a doradzać inne (zwłaszcza, że sporo osób wpada tu właśnie po to, żeby zapytać o radę w sprawie imienia dla dziecka - czy to Twoim zdaniem niedopuszczalna nadmierna ingerencja w ich życie, jesli ktoś poradzi)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brajan2 Re: Az strach czasem Was czytac IP: *.aster.pl 02.01.08, 19:45 O imionach owszem sie rozmawia-ale jest tu tendencja "pochwalna" dla imion które stale bywalczynie forum lubią ( chwalenie w niebogłosy) i szykany i proba piętnowania dla tych, których nie lubią. Niestety, ja też zauważam tutaj "kółko adoracji" i chorobliwe próby szykanowania... Prawdziwie intelignetne i wykształcone osoby tak nie postępują, imię każdemu podoba się inne, każdy rodzic ma prawo wyboru a jakieś insynuacje innych i próba dowartościowania się ( bo nie oszukujmy suię nie ktoś , kto nadał imie niepodobające się stałym osobom t tego forum wywodzi się z "nizin społecznych" tylko wlaśnie bywalczynie(?) które w ten smutny sposób próbują się dowartościować- chorobliwe szykany tylko śwaidczą o pustogłowiu i braku inteligencji osob krytykujących. Smutne to i jakże polskie.... Pozdrawiam mamy które dały dzieciaczkom na imię vanessa, brajan, dzesika, a także mamy wszelkich zoś, mariann, wiganny i inne macieje i jany, dobrochny, jozki, franki, nie imie świadczy o człoweiku i jego pochodzeniu ale te wartości które przekazali rodzice , inteligencję i wyrozumialość, bądź brak kultury i krytykanctwo, które śwaidczy o braku inteligencji i o niewystarczającej kulturze (o)bycia rodziców osób, które przekazały dzieciom takie podejście do świata i ludzi... Gdyby kazde dziecko mialo na imie jozek, byloby nudno, panie krytykantki, pora wyjsc z ograniczen... Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_slonko Re: Az strach czasem Was czytac 02.01.08, 20:03 Gość portalu: Brajan2 napisał(a): > O imionach owszem sie rozmawia-ale jest tu tendencja "pochwalna" dla imion > które stale bywalczynie forum lubią ( chwalenie w niebogłosy) i szykany i proba > piętnowania dla tych, których nie lubią. Niestety, ja też zauważam tutaj "kółko > adoracji" i chorobliwe próby szykanowania... Sama powiedziałaś,że każdy ma swoje gusta więc nie miej pretensji > Prawdziwie intelignetne i wykształcone osoby tak nie postępują, imię każdemu > podoba się inne, każdy rodzic ma prawo wyboru a jakieś insynuacje innych i prób > a > dowartościowania się ( bo nie oszukujmy suię nie ktoś , kto nadał imie > niepodobające się stałym osobom t tego forum wywodzi się z "nizin społecznych" > tylko wlaśnie bywalczynie(?) które w ten smutny sposób próbują się > dowartościować- chorobliwe szykany tylko śwaidczą o pustogłowiu i braku > inteligencji osob krytykujących. A to co tu napisałaś to może świadczy o twojej kulturze i wykształceniu?Jasne... Nie obrażaj nikogo,nie masz do tego prawa.Nie sądzisz,że nazywając nas "pustogłowymi" i " nie inteligentnymi" świadczy wyłącznie o tobie i twojej wspaniałej kulturze i inteligencji? Smutne to i jakże polskie.... A jakie ma być?ruskie,chińskie czy niemieckie?Jesteśmy w Polsce nieprawdaż? > Pozdrawiam mamy które dały dzieciaczkom na imię vanessa, brajan, dzesika, a > także mamy wszelkich zoś, mariann, wiganny i inne macieje i jany, dobrochny, > jozki, franki Ale się popisałaś... , nie imie świadczy o człoweiku i jego pochodzeniu ale te wartości > które przekazali rodzice , inteligencję i wyrozumialość, bądź brak kultury i > krytykanctwo, które śwaidczy o braku inteligencji i o niewystarczającej kulturz > e > (o)bycia rodziców osób, które przekazały dzieciom takie podejście do świata i > ludzi... Tak się zastanawiam o kim mówisz? > Gdyby kazde dziecko mialo na imie jozek, byloby nudno, panie krytykantki, pora > wyjsc z ograniczen... A jakby były same Vanessy,Brajany i Nicole było by wesoło? Wyjść z ograniczeń nie musimy bo nie jesteśmy ograniczone...chyba,że ty jesteś ograniczona do trollowania forum oraz bronienia Vaness etc. Odpowiedz Link Zgłoś
sevilay Re: Az strach czasem Was czytac 02.01.08, 20:13 Hmm.Brajan2 ja tu jakoś nie zauwazyłam chwalenia w niebogłosy ani szykan.Poza tym skoro Ty jesteś taka tolerancyjna to dlaczego obrażasz innych i oskrażasz ich o pustogłowie? Dziewczyna,ktora zaczęła wątek też "chwaliła w niebogłosy" imiona angielskie,natomiast o staropolskich napisała,że są głupie i zaściankowe-to jest oczywiście Twoim zdaniem o.k. A ocenianie ludzi po imieniu jest,koteczku,nie tylko typowo polskie ale takze i typowo niemieckie,francuskie,angielskie,tureckie,holenderskie i pewnie jeszcze wiele innych nacji mozna by tu wpisac ale bazuję teraz akurat na własnym doświadczeniu. Czy tylko na tym forum spotkałaś się z krytyką zachodnich imion? Naprawdę nigdzie indziej? Jakoś nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_slonko Re: Az strach czasem Was czytac 02.01.08, 20:23 sevilay napisała: > Hmm.Brajan2 ja tu jakoś nie zauwazyłam chwalenia w niebogłosy ani szykan.Poza t > ym skoro Ty jesteś taka tolerancyjna to dlaczego obrażasz innych i oskrażasz ic > h o pustogłowie? Dokładnie Sevilay > > Dziewczyna,ktora zaczęła wątek też "chwaliła w niebogłosy" imiona angielskie,n > atomiast o staropolskich napisała,że są głupie i zaściankowe-to jest oczywiście > Twoim zdaniem o.k. Dlatego,że to pewnie kolejny troll > > A ocenianie ludzi po imieniu jest,koteczku,nie tylko typowo polskie ale takze i > typowo niemieckie,francuskie,angielskie,tureckie,holenderskie [...]masz racje...ja uwzględniłam tylko Polskę ponieważ jesteśmy Polakami, mieszkamy w Polsce więc obie tu mamy rację (tak mi się wydaje) > [...]Czy tylko na tym forum spotkałaś się z krytyką zachodnich imion? Naprawdę nigdz > ie indziej? Jakoś nie wierzę. Ja również bo przecież każdy ma swój gust Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Az strach czasem Was czytac 02.01.08, 19:36 Gość portalu: paulina napisał(a): > Powiem szczerze, ze o malo nie padlam, jak czytalam to wszystko. Z kazdym kolej > nym komentarzem smiac mi sie chcialo jeszcze bardziej. Co z Was za ludzie? "...i skąd w was tyle jadu?" - to pytanie ciśnie się na usta. Oto odezwała się - prosta, niewykształcona, ubogo lecz schludnie odziana, najmłodsza z nas wszystkich, ale pełna godności i zdrowia psychicznego i jednym postem ustawiająca jedyną własciwą perspektywę dla tych wszystkich zacietrzewionych paniuś, które - o, zgrozo! - na forum o imionach czynią to, do czego forum jest powołane: dyskutują o imionach. Przepraszam za pustą ironię - ale ręce opadają - i czekam z niecierpliwością na odpowiedź pauliny na pytanie zadane przez Abielę. Ps. jakoś nie wierzę, że masz 19 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_slonko Re: Az strach czasem Was czytac 02.01.08, 19:43 Myślisz Gaudencjo,że paulina to kolejny troll?Hmm moim zdaniem jest ich już za dużo.Może da się coś zrobić by takich więcej już nie było.Jestem chyba zbyt wiarygodna...wierzę każdemu i szczerze przyznam,że i paulinie uwierzyłam co więcej zrobiło mi się jej szkoda.Być może to był cel zamierzony by wywołać współczucie i czuć się wygraną rozstrzygnięcia tego sporu.Nie wiem,przepraszam za te bezsensowne wypowiedzi ale jak już wcześniej wspomniałam jestem rozbita psychicznie(chwilowo)! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Az strach czasem Was czytac 02.01.08, 19:45 Myślę, ze tak - ale nie ma się co martwić, trolli się nie wyeliminuje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Az strach czasem Was czytac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 11:40 Brawo. W końcu ktoś napisał tutaj coś madrego. Brawo Paulinko zawarłaś w swojej wypowiedzi wszystko to co chciałam napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Az strach czasem Was czytac 08.01.08, 18:54 Gość portalu: agata napisał(a): > Brawo. W końcu ktoś napisał tutaj coś madrego. Brawo Paulinko > zawarłaś w swojej wypowiedzi wszystko to co chciałam napisać. Coś mądrego=to, co ty chciałaś napisać. Najważniejsze to mieć dobre zdanie o sobie samej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Nikoli Zrobiło się niemiło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 19:52 Moim zdaniem niepotrzbnie zrobilo sie niemilo i niekulturalnie. Kazdy ma prawo miec wlasne poglady i wlasne gusta...Nie krytukujmy innych, a sami nie bedziemy krytykowani Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zrobiło się niemiło 02.01.08, 19:59 Gość portalu: mama Nikoli napisał(a): > Moim zdaniem niepotrzbnie zrobilo sie niemilo i niekulturalnie. Moim też, ale czemu nie napisałaś tego autorce wątku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Nikoli Re: Zrobiło się niemiło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 20:02 Autorka wątku jak szybko się pojawiła, tak szybko zniknęła... Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Zrobiło się niemiło 02.01.08, 21:07 Albo pojawiła się w kolejnych wcieleniach - brajan2, paulina, ottolina itd.... Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_slonko Re: Zrobiło się niemiło 02.01.08, 21:13 A mówią,że inne wcielenia nie istniejąJa proponuje nie wierzyć żadnym nie zalogowanym nowym uczestnikom oraz fanom Brajanów,Vaness etc.Trolle są wśród nas!O,przepraszam jeden w kilku wcieleniach Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Propozycja 02.01.08, 21:20 Gaudencjo i dziewczyny-adminki - czy na forum da się zrobić coś w rodzaju podforum? Mogłybyście tam wrzucać takie dziwne/osobiste/trolowe wątki i plątałyby się one wśród normalnych... Tym bardziej, że odkąd jestem na tym forum, to one ciągle są o tym samym: "dlaczego niektóre mamy robią krzywdę swoim dzieciom nazwając je tak staroświecko a nie modnie jak ja mama brajana, cirilii jakiejś tam kewina i marcjanny a w szczgólności gaudencja i olinka te imiona popierają i dyskryminują mamy nicoli ktore chcą na wszelki wypadek gdy sie wyprowadza z rodzina za granice aby ich dzieci nie czuly sie gorzej nazwane". Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Propozycja 02.01.08, 21:35 Nie można stworzyć podforum, niestety... Ale bardzo mi się podoba Twoje streszczenie tych wątków Odpowiedz Link Zgłoś
lib Re: Propozycja 03.01.08, 09:32 No to sobie poczytałam Wątek jest wstrząsający, ale pożyteczny o tyle, że potwierdza znaną tezę o tym kto jakie imiona nadaje. Po prostu. Dowodzi tego, co miał obalić. Daruję sobie wysiłek naprostowywania niezwykle awangardowej polszczyzny Autorki (co próbowałaś mocno z grubsza uczynić Gaudencjo ), ale błagam, drogie panie, nie używajcie słowa "niebogłosy", bo takiego nie ma. lib Odpowiedz Link Zgłoś
sevilay lib 03.01.08, 11:45 Lib Ja tego słowa użyłam raz ironicznie a raz w napisałam w cudzysłowiu-wiem,że to niepoprawnie To celowy zabieg był Widać nie całkiem czytelny Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Brajan jak Natasza 03.01.08, 18:11 Czemu nikt nie odradza pytającym imion takich jak Natasza, Iwan czy jak ostatnio Lakszmi? A odradza się Nicole i Vanessy... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Brajan jak Natasza 03.01.08, 18:14 Nataszę i Iwana odradzam zawsze. A Lakszmi miała być ZTCP nadana poza Polską, poza tym jest to imię, które nie ma żadnej innej polskiej wersji, niż ta właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Brajan jak Natasza 03.01.08, 18:47 Mi się, Pluskotko, Natasza podoba tylko w Rosji czy na Ukrainie. Nie dla polskiego dziecka, bo mamy już przecież odpowiednik tego imienia w Polsce. Z Brajanem właściwie jest inaczej, bo polskiego odpowiednika nie kaleczącego (moich) uszu nie ma, to świeży, importowany wynalazek. I ja nigdy nie polecam Nataszy ani innych imion w obcej formie dla dziecka polskiego, w Polsce mieszkającego. Co innego w rodzinie mieszanej. Podejrzewam natomiast, że istnieje jakiś procent osób na forum, które Natasze jeszcze będą tolerować, albo nawet imię im się podoba - a Brajan już nie. Kwestia gustu. Poza tym może chodzi o pochodzenie imienia - Natasza jako "słowiańska" jest może "bliższa" od "anglosaskiego" Brajana. No i kwestia czasu - Natasza jest zapewne w Polsce formą lepiej=dłużej znaną, osłuchaną (mieszane rodziny polsko-rosyjskie, intensywne kontakty między naszymi narodami w ubiegłych stuleciach itd). Z W. Brytanią związków historycznych czy innych nie było tak wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Brajan jak Natasza 09.01.08, 11:11 Tez odradzamy. Natasza to Natalia, a Iwan to polski Jan. Odpowiedz Link Zgłoś
inesitaa Re: Az strach czasem Was czytac 03.01.08, 18:08 Z początku też byłam zdzwiona uwielbieniem dla imion cudacznych, ale...nieistotne czy ktoś krytykuje, czy uwielbia. To zawsze pozostanie w sferze gustów. Ale właśnie o to idzie, że są wielbicielki i Brajanów i Dobrosław, że można, ale nie trzeba nadawać imion bezpiecznych, bo 'co ludzie powiedzą?'. Można tu natrafić na próbkę tych 'ludzi' i sprawdzić, czy imię, które chcemy nadać nadal będzie się nam podobało właśnie POMIMO krytyki. Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: Az strach czasem Was czytac 03.01.08, 18:46 Jakkolwiek Nikole mogę jeszcze zrozumieć, tak nigdy nikt mi nie wmówi, że prawidłowe jest nadawanie imion typu Martin czy Dżulia w Polsce. A znam takie przypadki niestety. Skoro jest polski Marcin i polska Julia, po co udziwniać te imiona? I kto wyraża zgodę na rejestrację takich imion? Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Az strach czasem Was czytac 03.01.08, 18:48 O jak dawno cię nie widziałam. Myślałam, że porzuciłaś gazetę.pl Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: Az strach czasem Was czytac 03.01.08, 18:50 Witam Cię Pluskotko Porzuciłam na jakiś czas z powodów osobistych... Teraz wracam na moje ulubione forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Az strach czasem Was czytac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 11:51 Być może się nie orientuję więc proszę o podpowiedź. Czy Józefina to francuska wersja polskiej Józefy. Jeśli by tak było to brak u Ciebie mamo Józefinki konsekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
lejla81 nie tylko Nikole są krytykowane... 03.01.08, 19:20 Kiedy zapytałam forumowiczki o zdanie na temat Stasia, też niektórym się to imię nie podobało i nie miałam o to do nikogo żalu. Każdy ma swój gust, ja nie nazwałabym dziecka Marvin, a ktoś inny Stanisław. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Nikoli Re: nie tylko Nikole są krytykowane... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.08, 19:23 Oczywiscie, ze nie tylko... To proste, kazdy ma inny gust i inaczej odbiera kazde imie. Mi sie podobala Nikola, Wam nie. Dlatego kazde imie ma przeciwnikow i zwolennikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balbina Re: nie tylko Nikole są krytykowane... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.08, 19:59 Wczesniej ktos poddawal w watpliwosc ze mozna dziecko skrzywdzic imieniem. Z autopsji zapewniam ze mozna. Jak widac mam na imie balbina i w przedszkolu oraz na poczatku podstawowki nie bylo przyjemnie. Porownanie do gesi bylo najmilszym epitetem))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brajan2 Re: nie tylko Nikole są krytykowane... IP: *.aster.pl 03.01.08, 21:14 drogie panie, nie jestem trolem nie pisze tutaj jako osobnik zalogowany i niezalogowany ani pod roznymi nazwami, moze za ostro napisane poprzednio...przyznaje!Przepraszam!!!! Jednak faktem jest, ze czasem "a fe!" niektorych osob jest nacechowane swego rodzaju nienawiscia, ktora sie czuje po prostu, zdrowa krytyke czy proste wyrazenie odczuc lubie/nie lubie -podoba mi sie /nie podoba inaczej sie odbiera, podczas gdy niesmaczona wyrafinowanie zlosliwa krytyke, wrecz ostentacyjna pogarde ( tutaj dla imienia/imion konkretnego/konkretnych odczuwa sie dosc mocno, i wyraznie jest tendencja pochwalna dla imion dawniejszych. Pewnie, ze pojawiaja sie glosy, ze staropolskie, to krzywda dla dziecka, ale sa to jendak nie tak zabarwione pejoratywnie, ze czuc w nich te ostentacyjna nute lekcewazenia, wlasciwa wypowiedziom niektorych manifestujacych sie tutaj osob. Czytaqm to forum od jakiegos czasu, gdyz uwazam, ze z zalozenia jest swietnym pomyslem i gratuluje zalozycielce, jednak ta "tendencja ostentacyjnego "a fe!"- ze sie tak wyraze-w sosunku do okreslonych imion -nie nazwe ich "grupa imion" bo niektore osoby grupuja (tutaj) imiona czasem w sposob smieszny wrzucaja jablka, truskawki, mandarynki, melony i inne winogrona do jednego worka , zdradzajac tym samym swoja niejaka ignorancje wzgledem etymologii/historii niektorych imion, mam wrazenie, ze kieruja sie w wyrazaniu swoich opinii utartym, zasciankowym stereotypem wlasciwym okreslonym srodowiskom, nie zadaja sobie trudu, zeby sprawdzic co, zanim napisza, dlatego tym bardziej smeisza mnie puste a wielce krytykanckie uwagi i na tej podstawie wnioskuje o "walorach intelektualno-kulturalnych" tych osob, a raczej wybrakowan w tychze. Bo oprocz gustow to forum troche specjalistyczne (?) jest?Moze sie myle, moze mialo byc czysto amatorskie Rozumiem uczucia patriotyczne niektorych osob tutaj, i chociaz jak najbardziej moze dzwiwnym sie wydawac, niepolsko brzmiace imie u Polaka/Polki, to jendak obrzucanie tego kogos/jego rodzicow blotem z biegu bo ma TAKIE imie tylko swaidczy o (oczywiscie, niskim) poziomie obrzucajacych. „Prawdziwi” Polacy niestety maja tendencje do krytykanctwa, malkontenctwa, sa tak malo tolerancyjni, czasem mam wrazenie ze paradoksalnie zakomplesione-ksenofoby sa wsrod nas, szkoda...Sadze, ze kazdy ma jakis powod, sentyment, dla ktorego nadaje dziecku takie, a nie inne imie, a uzasadnienie tego powodu/sentymentu nie jest znane najczesciej osobom postronnym, po co wiec z biegu krytykowac, zamist sprobowac pznac fakty, zapytac dlaczego, skad, za trudno?O, zapewne krytykowanie jest najprostsza i zupelnie nie wymagajaca myslenia metoda, mzoe dlatego tak jest popularne :p Chyba jednak ostatnio sie tutaj troche polepszylo, wsciklosc niekotrych pan oslabla troche Ja zycze powodzenia temu forum, zeby bylo fajne, tolerancyjne, jesli z krytyka, to zdrowa, sluszna, przemyslana, pozbawiona pustej zajadlosci. Pozdrawiam wszystkie szczesliwe mamy, o pieknych starych i pieknych nowych, pieknych skromnych i pieknych nieskromnych imionach, pieknych prostych i pieknych wyszukanych imionach-badzcie bardziej wyrozumiale dla gustow innych, dla kazdej mamy je dzieciaczek jest naj, wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: nie tylko Nikole są krytykowane... 03.01.08, 21:21 Wszystko ok, nie lubię tylko wyjątkowo jednej sprawy: rzucania ogólnikami, opisywania istniejących na forum zachowań i rozwodzenia się na ten temat bez podania ani jednego konkretnego przykładu. Wszystko czyta się fajnie, tylko ja nie wiem o kim, piszesz, na jakie posty się powołujesz, co krytykuesz? Dla mnie to nie jest konstruktywna krytyka, bo nie wiadomo do czego się odnosi? Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: nie tylko Nikole są krytykowane... 03.01.08, 22:38 Abielko ja Ci podam przykład - wczoraj po dłuższej przerwie zajrzałam do wątku Foxyprince, która radziła się co do imienia dla synka (pierwszy pomysł bodaj Brian Maksymilian). I WŁOSY MI DĘBA STANĘŁY! Część komentarzy była po prostu chamska, biedne dziecko, matka idiotka, patologia społeczna i inne takie. Tego nie pisały oczywiście osoby regularnie udzielające się na forum, ale domyślam się, że jak przeczyta to ktoś kto jest na forum pierwszy raz - to go po prostu odrzuci. Oczywiście ani ja, ani Ty, ani Gaudencja, ani nikt inny na forum nie wychowa takich osób i nikt ich do takiego komentowania nie zaprasza - ale niestety również nam, jako przeciwniczkom Brajanów, za takie komentarze się obrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: nie tylko Nikole są krytykowane... 03.01.08, 22:49 Malwinko, ale Brajan pisze, że czytuje forum od dawna, więc nie powinien/powinna swoich opinii i krytyki opieerać na jednym wątku. Poza tym zrozumiałam, że opisuje zachowania powtarzające się. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: nie tylko Nikole są krytykowane... 03.01.08, 23:32 Otóż to - "Chyba jednak ostatnio sie tutaj troche polepszylo, wsciklosc niekotrych pan oslabla troche " - czyli chodzi raczej o stałe foremki, skoro można zaobserwować zmiany ich poziomu wściekłości. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: nie tylko Nikole są krytykowane... 09.01.08, 11:10 Moze chodzilo np. o mnie? Ale jest inna sprawa, ktora ostatnio bardziej mnie "wscieka": spotykam sie od czasu do czasu z twierdezniami, ze "moje nazwisko jest nieodmienne" (chodzi o nazwiska typowo polskie typu Jagiello albo Kratka)...Nie dosc, ze gramatyki wlasnego jezyka nie znaja, to jeszcze czuja sie nad nia wladczy)) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: nie tylko Nikole są krytykowane... 03.01.08, 23:43 Gość portalu: Brajan2 napisał(a): > Pewnie, ze pojawiaja sie glosy, ze staropolskie, to krzywda dla dziecka, > ale sa to jendak nie tak zabarwione pejoratywnie, ze czuc w nich te ostentacyjn > a > nute lekcewazenia, wlasciwa wypowiedziom niektorych manifestujacych sie tutaj o > sob. Abstrahując od tego, że nikt sie tutaj nie manifestuje, to zacytuję może coś: "jestem bardzo zniesmaczona. Wydaje mi sie ze zrobilo sie tu kolko adoracji imion staropolskich ktore MSZ brzmia zasciankowo i glupio." "adoptowana Dobroslawa to juz przechodzi moje wyobrazenia i swiadczy o tym ze jej matce przewrocilo sie w glowie. Obie te kobiety robia wszystko na sile zeby pokazac jakie to one nie sa swiatowe i z wyzszych sfer. Po prostu zenada." "W zyciu nie nazwalabym syna Eustachy bo dla mnie to wsytd - jestem szczera. A MAurycy kojarzy mi sie z kotem mojego kolegi i tym bardziej nie skazalabym dziecka na przyrownanie do zapchlonego kota. Ale kazdy ma gusta i gusciki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lady_sphinx Hmmm 07.01.08, 12:25 Czytam, czytam i końca nie widac. Dwa obozy, każdy sądzi, że to ten drugi nietolerancyjny, ksenofob... Ja osobiście nie lubię imion Brajan, Vanessa, Jesica, jak również tych staropolskich Dobrosława, Józef, Eustachy. Obie powyższe grupy należa (wg mnie) do nazbyt wydumanych i nadętych. A przypisywanie konkretnym imionom - patologii, nizin społecznych itp. jest biedne i żenujące. Choc jest to moje subiektywne zdanie i nie oczekuję, że ktoś się ze mną zgodzi. Każdy ma prawo nadać takie imię swojemu dziecku jakie mu sie podoba, jedyne co powinien brać pod uwagę to fakt, żeby w przyszłości dziecko z owego imienia było przynajmniej w miare zadowolone i żeby rówieśnicy sie z niego nie smiali. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ptosia Re: Hmmm 08.01.08, 13:18 Witam Za chwilę pewnie zostanę "zdeptana" przez mamy Brajanów, Nikoli i innych takich. Ale mam pytanie do tych właśnie mam: Co widzicie pięknego w imionach Waszych dzieci? Ja wolałabym dać swojemu dziecku na imię Józefina ( bardzo mi się podoba ) niż Jessica albo Nicola ( Nikola ) nie daj Boże! Rodzice dzieci o tych imionach! Myślicie, że jesteście przez to modni? Czy o co chodzi? Bo, wybaczcie, ale jest tyle pięknych, polskich imion, a Wy nadajecie swoim dzieciom jakieś wymyślne, nie wiadomo skąd... I potem te właśnie Brajany, Jessicy, Nikole i Vanessy będą w szkole śmiały się z Józefin, Idalii i innych takich. Przez Was drodzy rodzice! Bo Wy naśmiewając się z tych imion, dajecie przykład swoim dzieciom! Pozdrawiam. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Nikoli Ptosia- odpowiadam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 13:30 Ja swoja Nitunię urodzilam 7 lat temu- w malym miasteczku, gdy nikt nie slyszal o tego typu imionach. Imie Nikola od zawsze bardzo mi sie podobalo i wiedzialam, ze tak nazwe corkę. Zeby nie bylo niedomowien nie jestem mloda matką- rodzac Nikolę mialam 31 lat. Mi Brajan, Wanessa, Dzesika tez sie nie podobaja- Nikola jednak tak. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Ptosia- odpowiadam 08.01.08, 14:26 Rodzice Nikoli, Józefin, Dobrosław i Ań nadają swoim dzieciom takie imiona jakie im się podobaja. Koniec, kropka. Nie czynia tego chyba z ukrytym zamiarem szkodzenia innym i wyśmiewania imion, które im się nie podobają, a już zwłaszcza z intencją wyśmiewania przyszłych koleżanek i kolegów swoich dzieci o innych imionach. Ja naprawdę nikomu nie bronię nazywania swojego dziecka tak, jak mu sie podoba - w granicach obowiązującego w Polsce prawa, oczywiście. I nie sądzę, żeby wzrost popularności Nikoli i Brajanów miał zaowocować dyskryminacją Dobrosław i Józefin. Jeśli rodzice Nikoli i Dobrosław nie nauczą swoich dzieci nietolerancji, jaką prezentuje tu sporo osób, to ja nie widzę jeszcze przyczyn do wieszczenia katastrofy społecznej. Natomiast problemem jest co innego - zachowania takie, jakie prezentuje nam załoźycielka wątku (zapewne usiłując odreagować swoje własne frustracje, które, jak wiadomo, rodzą agresję), która zaatakowała osobiście udzielające się na tym forum osoby. Uważam, że takie zachowanie jest niedopuszczalne i byłoby nim również wtedy, gdyby to fanatyczna zwolenniczka Idalii czy Świętopełków atakowała w podobny sposób miłośników Nikoli i Brajanów. Szczerze mówiąc, uważam, że pro publico bono należałoby usunąć cały ten bzdurny wątek, lub przynajmniej wykasować fragmenty poszczególnych wypowiedzi, z powodu łamania regulaminu forum (po pierwsze: użycie niewybrednej krytyki ad personam, po drugie: wysokie prawdopodobieństwo założenia wątku przez mszczącego urazy osobiste trolla). Im bardziej ten wątek się rozrasta, tym większa trollowa satysfakcja. Howgh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Ptosia- odpowiadam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 09:47 Czytam to wszystko i mam bardzo mieszane uczucia. Ktoś wymaga toleranji od drugiej osoby a sam nie jest tolerancyjny, sam rejestruje niepolską wersję imienia a zastanawia się dlaczego rejestrują np. Dżesiki. Tak to jest do Ciebie Das.Krokodil. Imię Twojej córeczki bardzo mi się podoba ale skoro innym doradzasz to dlaczego nie zarejstrowałaś polskiej Józefy tylko francuską Józefinę. Myślę, że uważasz że skoro to imię jest tutaj bardzo dobrze odbierane to możesz sobie na to pozwolić. Chyba, że jestem w błędzie to wyprowadź mnie z niego. Inaczej będę w przeświadczeniu że to forum jest niestety kumoterskie! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ptosia- odpowiadam 09.01.08, 10:27 Gość portalu: agata napisał(a): > Czytam to wszystko i mam bardzo mieszane uczucia. Ktoś wymaga > toleranji od drugiej osoby a sam nie jest tolerancyjny, sam > rejestruje niepolską wersję imienia a zastanawia się dlaczego > rejestrują np. Dżesiki. Tak to jest do Ciebie Das.Krokodil. Imię > Twojej córeczki bardzo mi się podoba ale skoro innym doradzasz to > dlaczego nie zarejstrowałaś polskiej Józefy tylko francuską > Józefinę. Myślę, że uważasz że skoro to imię jest tutaj bardzo > dobrze odbierane to możesz sobie na to pozwolić. Chyba, że jestem w > błędzie to wyprowadź mnie z niego. Owszem jesteś w błędzie: pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zefina_%28imi%C4%99%29 pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zefa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Ptosia- odpowiadam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 13:08 No Abielo nie wyprowadziłas mnie niestety z błędu. To na co się powołałaś nie rozwiało moich wątpliwosci. Czym w takim razie jest imię Józefa jak nie polskim odpowiednikiem imienia Józef(tak też jest w wikipedi), a przy Józefinie dziwnym trafem zaznaczono że nosiła to imie francuska cesarzowa i aktorka. Na innej stronie dot. imion znalazłam opis tego imienia potwierdzający jego francuskie pochodzenie. No ale do wszystkiego można dorobić ideologie jak się bardzo chce. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ptosia- odpowiadam 09.01.08, 13:28 Agato imieniem francuskim, tak jak napisała annajustyna, jest Joséphine. Ponadto imię to nie ma francuskiego pochodzenia lecz hebrajskie. Nadal uważasz, że masz rację? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata do Abieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 09:44 Abielo Józef męskie imie ma swój żeński odpowiednik i w Polsce jest to Józefa. Oczywiste jest że we Francji Józefina inaczej brzmi niż w Polsce ale to kwestia wymowy. Chcesz powiedzieć że Józef w Polsce ma dwie żeńskie formy. Konkretnie Józefina to spolszczona wersja francuskiej Józefiny. Podaj jakieś rozsądne źródło, które mnie przekona że jest inaczej. I proszę jeszcze napisz czym w takim razie jest Józefa- co to za imie. I jeszcze jedno w warunkach polskich mniej razi albo wogóle nie razi spolszczona francuska wersja w przeciwieństwie do żywcem ściągniętych z amerykańskiej rzeczywistości imion. Osobiście też wolę wariant pierwszy, ale staram się szanować wybory innych i nie oceniać ich zbyt powierzchownie. Chociaż czasami są wyjątki od reguły. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: do Abieli 10.01.08, 10:14 Gość portalu: agata napisał(a): > Abielo > Józef męskie imie ma swój żeński odpowiednik i w Polsce jest to > Józefa. Oczywiste jest że we Francji Józefina inaczej brzmi niż w > Polsce ale to kwestia wymowy. Chcesz powiedzieć że Józef w Polsce ma > dwie żeńskie formy. Konkretnie Józefina to spolszczona wersja > francuskiej Józefiny. Podaj jakieś rozsądne źródło, które mnie > przekona że jest inaczej. A czy ja twierdzę, że jest inaczej? I proszę jeszcze napisz czym w takim razie > jest Józefa- co to za imie. Kilka postów temu cytowałam na ten temat wikipedię. I jeszcze jedno w warunkach polskich > mniej razi albo wogóle nie razi spolszczona francuska wersja w > przeciwieństwie do żywcem ściągniętych z amerykańskiej > rzeczywistości imion. Osobiście też wolę wariant pierwszy, ale > staram się szanować wybory innych i nie oceniać ich zbyt > powierzchownie. Chociaż czasami są wyjątki od reguły. Pozdrawiam. Pijesz do mnie? Nie bardzo rozumiem co te zdania wnosza do dyskusji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: do Abieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 13:20 Abielo to nie jest odpowiedź na moje pytanie, konkretnie dotyczące Józefiny. Mam takie wrażenie że jak się nie wie co odpowiedzieć to najlepiej odwrócić kota ogonem i zastanawiać sie o co chodzi? A co do wikipedi to wybacz ale nie jest to dla mnie wyrocznia. Z innych źródeł niż ona dowiedziałam się że Józefina to imię francuskie - spolszczone. A dlaczego o tym piszę akurat w tym wątku napisałam nieco wyżej, i było to adresowane do das.krokodil w moim mniemaniu za brak pewnej konsekwencji. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: do Abieli 10.01.08, 15:13 Gość portalu: agata napisał(a): > Abielo to nie jest odpowiedź na moje pytanie, konkretnie dotyczące > Józefiny. Mam takie wrażenie że jak się nie wie co odpowiedzieć to > najlepiej odwrócić kota ogonem i zastanawiać sie o co chodzi? A co > do wikipedi to wybacz ale nie jest to dla mnie wyrocznia. Z innych > źródeł niż ona dowiedziałam się że Józefina to imię francuskie - > spolszczone. Odpisałam Ci, źe to imię hebrajskie. Nie wiem dlaczego mam się powtarzać. Oczywiście, że to spolszczenie. Nadal nie wiem o co Ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Ptosia- odpowiadam 09.01.08, 13:32 Potrafisz podac choc jedno rdzennie slowianskie imie? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Ptosia- odpowiadam 09.01.08, 11:18 WErsja Jozefina jest zakorzeniowa w jez. polskim od co najmniej 200 lat. Po francusku byloby Josephine (+ akcent) i byloby inaczej wymawiane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Az strach czasem Was czytac IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.01.08, 20:47 miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,48722,4806060.html Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Az strach czasem Was czytac 09.01.08, 20:53 Gość portalu: kasia napisał(a): > miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,48722,4806060.html Pozwolę sobie zacytować fragment: Zdaniem Tomasza Szlendaka, socjologa z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, im wyżej w hierarchii społecznej znajdują się rodzice, tym chętniej dla swoich dzieci wybierają imiona klasyczne, najczęściej słowiańskie: - W tych środowiskach spotkamy najczęściej małe Marie, Stanisławów i Franciszków. Z kolei wśród przedstawicieli niższych klas społecznych, podatnych na wpływ plotkarskich gazet, seriali telewizyjnych, jest moda na Brianów, Xawierów itp. Wśród słabiej wykształconych spotkamy dodatkowo udziwnienia w pisowni, niezgodne z duchem języka polskiego np. Olivia przez "v" czy Claudia przez "c". To są próby wyróżnienia się. W rzeczywistości okazuje się, że wiele osób wpada na ten sam pomysł i arystokratyczne kiedyś imię Wiktoria czy Victoria nosi teraz połowa dziewczynek z przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Az strach czasem Was czytac 09.01.08, 21:22 Niekoniecznie z niższych warstw. To takie stereotypowe. Znam Nikolę, która ma rodziców z tej "wyższej warstwy", aczkolwiek inteligencja to nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Az strach czasem Was czytac 09.01.08, 23:45 A ja pozwole sobie zacytowac opinie -"potulnego misia"-na temat artykulu,ktory podaje "abiela",- Na miejscu takiego socjologa nie przyznawałbym się do swojej ignorancji głosząc tak nieprofesjonalne opinie. Polska to kraj o tradycjach i mentalności typowo chłopskiej. -poglądy i znajomośc rzeczy przytłaczającej części społeczeństwa na poziomie prawdziwej wsi polskiej, -głupkowate zacietrzewienie i rozpaczliwe udowodnianie swojej wielkosci, co widać też na forum, gdzie pod przykrywką anonimowej maski, można okrzyknąć się alfą i omegą. Mamy więc -ostentacyjne podkreślanie swojego oszałamiającego wręcz'wyksztalcenia' i pochodzenia z 'wysokich warstw spolecznych'- tak z zasady krzyczą ludzie którzy nie mają jednego i drugiego, co zdradza od razu głupota i nieprofesjonalizm niektórych wypowiedzi; -glośne krytykowanie i obgadywanie czegoś, co jest ładniejsze, lepsze, droższe, mądrzejsze, a ma to 'sąsiad zza miedzy'; -polski chłop zawsze był istotą zawistną i mściwą, co nie przeszkadza być przykładnie pobożnym, choć nie mógł znieść żeby ktoś miał coś lepsze niż on, podkładanie świni i kopanie dolków to też domena polskiego chłopa który zaczął juz zamieszkiwać nie tylko w zaścianku, ale zaścianek przenióśł sobie czasem.. Większośc imion które są teraz tak promowane między innymi w polskich szlagierach serialowych( może stąd przekonanie że to "ludzie z wyższych sfer-bo aktorzy przecież), to nic innego jak niegdysiejsze typowo wiejskie, pospolite imiona, które oczywiście brzmią swojskio dla polaków, którzy mają w większości, chłopskie korzenie. To w wiekszosci z warstw chłopskich i małomiasteczkowych powstały hordy nowobogackich snobów, ikona i przykład polskiej dzisiejszej 'inteligencji'-tej z rasowego zaścianka, która dzięki anonimowym forom może się zaprezentowac. A co najdziwniejsze mentalność z zagrody ma się w dzisiejszej Polsce całkiem dobrze i pretenduje do standardu narodowego, artykuł w stylu pana socjologa to potwierdza.Jeśli Polska inteligencja ma tak wyglądac jak wypowiedzi tego pana to.... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Az strach czasem Was czytac 10.01.08, 10:15 A mogłabyś poprzeć swoje badania i wypowiedź jakimś autorytetem europejskim lub swiatowym? Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Az strach czasem Was czytac 10.01.08, 16:25 To bylo do mnie ? moze czytaj ze zrozumieniem ... Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Az strach czasem Was czytac 10.01.08, 16:35 Przeczytaj komentarze pod artykulem,ktorego fragment cytowalas to bedziesz wiedziala o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Az strach czasem Was czytac 10.01.08, 19:41 saraanna napisała: > Przeczytaj komentarze pod artykulem,ktorego fragment cytowalas to > bedziesz wiedziala o co chodzi. Ngdzie nie pisałam, źe mam problemy ze zrozumieniem i nigdzie nie wartościowałam słów zawartych w artykule. Ciekawa byłam popracia naukowego Twojej teorii. Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Az strach czasem Was czytac 10.01.08, 23:13 Ale jakiej mojej teorii,bo jak narazie to zadnej jeszcze nie przedstawilam? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Az strach czasem Was czytac 11.01.08, 11:39 saraanna napisała: > Ale jakiej mojej teorii,bo jak narazie to zadnej jeszcze nie > przedstawilam? Sadziłam, że zgadzasz się z tym: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=73707970&wv.x=2&a=74207989 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Az strach czasem Was czytac 10.01.08, 17:53 A po co zacytowałaś tego misia? Zgadzasz sie z nim? Uważasz jego głos za wartościowy? Wnoszący coś nowatorskiego? Jeśli tak, to co? Moim zdaniem jest to wyjątkowo agresywny bełkot, wysoce ocenny i również niepoparty żadną profesjonalną opinią (a zatem pełen ignorancji, jeśli zastosujemy do oceny autora jego własną siatkę pojęciową). Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Az strach czasem Was czytac 10.01.08, 23:27 Po co zacytowalam misia - bo Abiela zacytowala fragment artykulu,ktory w calosci jest beznadziejny,przynajmniej od strony merytorycznej. A misiu,no coz moze nie wyrazil sie zbyt delikatnie,ale jego teoria jest przynajmniej intrygujaca .Jaki artykul, takie opinie ,to raczej artykul powinien byc profesjonalny a nie opinia misia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Az strach czasem Was czytac 10.01.08, 23:45 Misio tez powinien dysponowac czymś więcej, niż stek zarzutów, bowiem w przeciwnym razie mamy do czynienia z klasycznym "przyganiał kocioł garnkowi". Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Az strach czasem Was czytac 11.01.08, 09:55 Cytowany fragment jest popraty statystyka (podobne badania byly prowadzone jakies 2 lata temu w Niemczech i wnioski byly identyczne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Az strach czasem Was czytac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 15:45 Smiać mi się chce z tego typu wywodów Abielo. Załam jednego Stanisława, który nie znosił swojego imienia i został Maćkiem i to drugie imie do niego pasuje. Znałam też Zofię, która urzędowo zmieniła sobie imię na Beata. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Az strach czasem Was czytac 21.01.08, 15:54 Gość portalu: ala napisał(a): > Smiać mi się chce z tego typu wywodów Abielo. Śmiech to zdrowie! Widać że posłużył Ci w dobrym sformułowaniu własnych myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dagmara Re: Az strach czasem Was czytac IP: *.morbylanga.se 11.01.08, 14:36 oooo.... mala wojna. nie opowiadam sie po zadnej ze stron ale uwazam ze niech kazdy nazywa sobie dziecko jak chce! gdyby wszystkim podobaly sie takie same imiona wiele z nich juz dawno popadloby w zapomnienie. glupota natomiast jest dorabianie ideologii o wyzynach i nizinach spolecznych!!!! co to ma do rzeczy?m i co dzis znaczy nizina lub wyzyna? biedne dzieci, niewyksztalconych rodzicow czesto maja bardziej troskliwe mamy czy ojcow niz dzieci pan i panow z wyzszym wyksztalceniem... to tez nie jest regula ale wydaje mi sie ze to stanowcza przesada wiazac imie z pochodzeniem. brian moze zyc na wsi w miescie miec rodzicow wyksztalconycj badz nie?? jakie to ma znaczenie jezeli ktos wybral takie imie znaczy ze mu sie podoba. ja osobiscie nie przepadam za imionami albi zbyt obcymi (choc sama mieszkam za granica i mam dylemat jak nazwac swoje dziecko by nie brzmialo zbyt obco ani w pl ani w kraju w ktorym mieszkam) ani nie jestem zwolennikiem staropolskich imion. jednak dajmy ludziom prawo wyboru i nie badzmy tak wrogo nastawieni do innych majacych inne zdanie niz my. pozdrawiam obie strony tej dyskusji- kazdy ma prawo do swojego zdania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przedszkolanka Re: Nazywajcie jak chcecie-dygresja przedszkolanki IP: *.elpos.net 20.01.08, 15:11 ..ale ja potem w przedszkolu mam niezłą robote z dopilnowaniem aby sie dzieci sie nie przezywały ehhh... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nazywajcie jak chcecie-dygresja przedszkolank 20.01.08, 16:08 Taka praca. Zresztą jesli dzieci się w przedszkolu przezywają z powodu imion, to coś jest nie tak z ich wychowaniem, może spróbuj podziałać na rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ayelet Re: Nazywajcie jak chcecie-dygresja przedszkolank IP: *.centertel.pl 20.01.08, 16:56 Ja uważam, że jest tyle polskich, łacińskich, greckich imion będących w powszednim użyciu, że spokojnie można wybrać coś dla Ciebie nie szukając anglosaskich. Ale jak ktoś chce niech daje. Ale dawanie imienia Dzesika czy Brajan a nie Brian to zupełna pomyłka. Każdego człowieka który ma jakieś wykształcenie, to by raziło.Toż to jest zgrzyt, takie spolszczone wersje są okropne. Mi np. bardzo się podoba imię Nicole ale wersja polska Nikola jest nie do zaakceptowania dla mnie. Koszmarek po prostu. To już nie jest to imię Uważam, że wtedy lepiej wybrać imię inne, też oryginalne i niesztampowe. Niestety dziecko o imieniu Dzessika czy Brajan od razu mówi wiele o rodziacach, czy się to komuś podoba czy nie komunikat jest bardzo czytelny. Już tyle osób pisało jaki więc niebędę się powtarzać Odpowiedz Link Zgłoś