leonidka 28.12.07, 13:33 Jak Wam sie podoba to imie i czy nadaje sie na uzytek polski? Zawsze marzylam by nadac tak coreczce ale mam obawy ze wzgledu na pewna pretensjonalnosc w brzmieniu. Dodam ze corka nie zawsze bedzie mieszkala w Polsce ale narazie tak. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madzia_slonko Re: Scarlet 28.12.07, 13:43 Wątpię by w Polsce to imię brzmiało dobrze.Jeśli córka Polka będzie mieszkać narazie w Polsce a później poza granicą to radziłabym nadać jej imię międzynarodowe.Imię to podoba mi się bardzo choć ja znam je w formie Scarlett czyli przez dwa "t".Pozdrawiam a później napisze kilka propozycji Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Scarlet 28.12.07, 13:54 Pomyślałabym o innym imieniu Może spodoba Ci się Stella? Odpowiedz Link Zgłoś
leonidka Re: Scarlet 28.12.07, 14:26 Stella nie. Moje typy to: Olimpia (zdrabniane na Ola- zawsze bardzo mi sie podobalo to zdrobnienie ale nie lubie imiona Aleksandra, kiedys myslalam o Oliwii ale dzis jest zbyt popularna) Oktawia (jak zdrabniac?) Matylda Natalia (nie przeszkadza mi popularnosc tego imiona, uwielbiam Natalka, Nastusia, Nataszka) Milena (zdrabniane na Mila) Urszula (zdrabniane na Ula) Roksana (nie przeszkadza mi mala popularnosc tego imiona na tym forum) Kaja Malina (Malinka, mniam!) I inne, ale narazie takie mi przychodza do glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_slonko Re: Scarlet 28.12.07, 14:34 > Olimpia-ładnie > Oktawia-nie bardzo > Matylda-śliczne > Natalia-imię ładne ale za duża popularność > Milena-bardzo ładne > Urszula-śliczne > Roksana-dla mnie okropne.kojarzące się z psem lub kosmetykami firmy "Rexona" > Kaja-śliczne (Kaja,Kajka) > Malina-słodziutkie i subtelne-śliczne a co powiesz na takie: Marcjanna Aniela Adela Klara Łucja Celina Amalia Idalia Lena Moja propozycje są moim zdaniem śliczne Odpowiedz Link Zgłoś
leonidka Re: Scarlet 28.12.07, 14:51 Marcjanna - niestety nie podoba mi sie, jakos mi sie kojarzy tak brzydko Aniela - ladne, podobaja mi sie zdrobnienia Anielka oraz Nel, Nela Adela - nie lubie imion na Ad - Ada, Adela, Adrianna Klara - to moja srednio lubiana ciotka Łucja - sliczne ale ze wzgledu na plany emigracyjne wszystko na te litere odpada Celina - sliczne ale jest w najblizszej rodzinie Amalia - uwielbialam dopiki nie przeczytalam tu ostatnio znaczenia Idalia - raczej nie, ladne ale nie czuje Lena - ladne ale wole Helena albo Milena, mozna zdrabniac na Lena, Lenka Jeszcze podobaja mi sie Radoslawa (Rada, Radochna) i Dobroslawa (Dobrusia) ale mysle ze za granica raczej trudne, szczegolnie iz nazwisko dlugie i trudne w wymowie po angielsku. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_slonko Re: Scarlet 28.12.07, 15:15 Dobrosława,Dobrusia bardzo ładne imię.A za granicą nie koniecznie musi być problem.Przecież mamy we Francji małą Dobrusię.To może jednak ta Malinka,Milenka?Ale ja i tak polecam DobrosławęPozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Scarlet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 14:45 Scarlet to ladne imie , kojarzace sie z bohaterka ksiazki/filmu , ale jako imie dla dziecka w Polsce, chyba zbyt pretensjonalne. Co do Twoich pozostalych typów: Olimpia - bardzo mi sie podoba Oktawia - rowniez sliczne Matylda - ładne Natalia - mnie sie nie podoba, nie tylko przez ogromna popularnosc, ale ma to duze znaczenie dla mnie. Milena - nie podoba mi sie Urszula - ogolnie ok Roksana - nie podoba mi sie, kojarzy mi sie z ksiezniczka zadzierajaca nosa Kaja - tylko jako zdrobnienie Malina - bardzo ladne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Scarlet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 14:48 Proponuje jeszcze: - Malwina - Marcelina - Marcjanna - Blanka - Eunika - Stella (jak podala Olianka) - Gaja - Emma Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Scarlet 28.12.07, 22:24 Scarlett odpada na polskie warunki, z Twoich propozycji najbardziej podoba mi się Oktawia. Odpowiedz Link Zgłoś
leonidka Re: Scarlet 28.12.07, 15:31 To jeszcze dopiszcie propozycje chlopiece, w razie gdyby coreczka okazala sie byc chlopcem (znam 2 takie przypadki!). Tu mam w glowie totalna pustke, zadne ale to zadne imie chlopiece nie podoba mi sie na tyle by nadac je bez zastanowienia. Po dlugim wertowaniu slownikow wytypowalam tylko: Olaf (zdrabniane na Olus, z tego samego powodu co Olimpia mialaby byc Ola)- nie zabardzo podoba sie mezowi Kacper/Kasper Kuba - tylko ze Jakub nie za bardzo... Tak - te dwa ostatnie imiona sa pospolicie wrecz popularne, do znudzenia itd. Ale mi sie w miare podobaja od dawien dawna kiedy to jeszcze malo kto je nadawal, nie upieram sie przy nich ale co zrobic jesli zadne inne mi sie nie podoba??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: Scarlet IP: *.dsl.club-internet.fr 28.12.07, 18:21 Mam kolezanke o tym imieniu, i nawet tu we Francji ( gdzie fantazji w nadawniu przedziwnych imion nie brakuje !) jest ono odbierane jako bardzo oryginalne. Mysle, ze w polskich warunkach bedzie podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
epreis Re: Scarlet 28.12.07, 23:23 dla dziewczynki też szalałam za Maliną ale mąż kategorycznie uciął rozmowę, marzyłam o Oliwii - kolezanka była pierwsza, potem Maji - ale tak długo,że aż mi się znudziło...będzie Hania - spodobało mi się gdy usłyszałam jak na placu zabaw mama wołała maleńką córeczkę- jak to słodko brzmi a co powiesz na Liliannę lub Anastazję? mi bardzo się podobają z tym,że wmoim otoczeniu niestety są zbyt ekstrawaganckie pozatym- nie chcę zmieniać decyzji podjętej już na początku ciąży-tak postanowiłam.. a dla chłopca - Filip albo Hubert, podobają mi się jeszcze Jan (pierwszy synek Kacperek miałbyć Jasiem ale sterroryzowali mnie i poddałam się )))- to w sumie międzynarodowe imię albo Antoni - malutki Antoś co ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
leonidka Re: Scarlet 29.12.07, 17:30 Dalej chodzi po mnie ta Scarlet/Scarlett. Z innych wyzej podanych odpadly Kaja, Oktawia, Milena. Roksanna. Zostaly: Olimpia, Matylda,Urszula, Natalia, Malina Doszly: Aniela Teraz dodaje do skomentowania: Kalina, Klaudia, Ewa, Lilia Ale sie miotam... Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_slonko Re: Scarlet 29.12.07, 18:05 Z nowych podoba mi sie jedynie Lilia.Ja bym zastanawiała się pomiędzy Matyldą,Anielą,Urszulą,Maliną i Lilią A może jeszcze Maria lub Marianna? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Scarlet 29.12.07, 18:48 Może Amaranta? Amaranta jest luźnym tłumaczeniem Scarlett (oznaczającej w przyblizeniu szkarłat). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Scarlet 29.12.07, 18:52 leonidka napisała: > Zostaly: Olimpia, Matylda,Urszula, Natalia, Malina Z tych zdecydowanie Matylda lub Urszulka. Na pewno odrzucam popularną Natalię. > > Doszly: Aniela Świetnie! > > Teraz dodaje do skomentowania: Kalina, Klaudia, Ewa, Lilia > Z tych żadne mnie nie zachwyca, a Klaudię odrzucam całkiem. Reasumując wahałabym się między Matyldą, Anielą a Urszulą i podejrzewam, że wybrałabym Anielkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bati Re: Scarlett- ja tez chce!!!! zakochalam sie w sca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.08, 17:55 rlett o'hara, mojemu chłopakowi tez sie podoba (ale glownie za sprawa scarlett johanson-blee). bardzooo bym chciala, tylko co na to ksiadz, urzednicy, rodzina i cala reszta... ale miec taka mała Skarletke, bylo by super- a Ty jak bys zdrabniała? Pocieszam sie ze kiedys (np.10lat temu) Oliwia to była absolutna rzadkość, Liwii, Poli, Idalii i innych w ogole nie było. A teraz są. tylko ze one maja polska pisownie, a Skarlet mi nie pasuje, tylko Scarlett. No i fukncjonują Angeliki, Jessici, choc czyta sie inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Scarlett- ja tez chce!!!! zakochalam sie w sc 14.01.08, 21:08 Z tym ze Angelika czy Oliwia koncza sie na -a, wiec od razu wiadomo, ze to imie zenskie. Skarletka brzmialo calkiem fajnie, dopoki nie zdalam sobie sprawy z rymu Skarletka-Skarpetka. Kazde imie moge sobie zepsuc jakims przezwiskiem... Mi z propozycji Leonidki najbardziej sie podoba Lilia, Malina, Ewa i Urszula. Natalia i Kaja troche dalej. Odpowiedz Link Zgłoś