milenium5 28.12.07, 18:27 Ze względu na dużą ilość postów z tematem "jakie imię dla brata/siostry..." proponuję stworzyć wątek, w którym będziemy wpisywać idealnie dopasowane naszym zdaniem imiona dla rodzeństw. Kto wie, może stanie się inspiracją dla przyszłych rodziców? To ja zaczynam. 1. Z tego forum: urzekły mnie dwa zestawy : Dobrusia i Marcjanna, oraz Klara i Zachary. 2. Z historii: Konstanty i Natalia, Aleksy i Anastazja. 3. Z literatury: Michał i Barbara, Piotr i Małogorzata, Konrad i Aldona. 4. Posujące do siebie z różnych względów: Laura i Róża, Witold i Olgierd, Eryk i Olaf, Jeremi i Helena, Mieszko i Nawojka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milenium5 Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 28.12.07, 19:03 Przyszły mi jeszcze do głowy trzy fajne zestawy: Klimek i Klementynka, Samuel i Nataniel, Kastor i Berenika. I jeszcze: Wincenty i Józefina. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 28.12.07, 19:16 milenium5 napisał: Klimek i > Klementynka, Klemens i Klementyna to IMO bardzo niedobrany zestaw. Odpowiedz Link Zgłoś
jakas_kobietka Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 04.02.08, 18:27 komplet Samuel i Nataniel jest wg. mnie bomba, mógłby być jeszcze Gabriel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa IP: 212.180.145.* 28.12.07, 20:25 Nie będę skromna,ale moim zdaniem moje córki:Lilianna i Idalia mają pasujące imiona Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 28.12.07, 20:27 Gość portalu: megi79 napisał(a): > Nie będę skromna,ale moim zdaniem moje córki:Lilianna i Idalia > mają pasujące imiona Zgadzam się z Tobą Dorzucam: Aniela i Szczepan Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 28.12.07, 20:51 Mieszko i Nawojka. Leszek i Zbyszek Odpowiedz Link Zgłoś
inesitaa Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 29.12.07, 00:06 Z tej bajki niesamowicie podoba mi się zestawienie znanego mi rodzeństwa: Zawisza, Jowanka i Mieszko - coś pięknego Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 29.12.07, 00:09 Jowanka - funkcjonuje takie imię w Polsce? Bardzo pasowałoby mi do mojej ukochanej Nawojki, ale coś on za bardzo bałkańsko mi brzmi... Odpowiedz Link Zgłoś
inesitaa Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 29.12.07, 00:25 Oficjalnie to nie mam pojęcia, ale znam polskie rodzeństwo o tych imionach, więc zakładam, że funkcjonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donata Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.08, 14:39 ale wymyslacie z tymi imionami ja powiem tak: Mateusz i Julia Kamil Wiktoria Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 29.12.07, 00:27 Jowanka to serbska Joasia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 22:59 Dobrusia i Marcjanna, Klara i Zachary, Lilianna i Idalia - zgadzam się jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
epreis Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 28.12.07, 23:10 Ja będę miała Kacperka i Hanię lub Kacperka i Filipka... nie wiem czy pasują ale bardzo mi się podobają Odpowiedz Link Zgłoś
magda_m22 Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 29.12.07, 00:02 Jak dla mnie najpiękniejszy zestaw imiona rodzeństwa to: Matylda Helena i Leon . Podobają mi się również: Róża i Ignacy, Antonina Jadwiga i Barbara, Irena i Zofia oraz Helena Gabriel i Emma Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa IP: 212.180.145.* 29.12.07, 11:00 A i 2 zestawy z Witajcie- bliźniaczki Antonina i Aniela i Gabriel,brat Kornelii i Klary Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 30.12.07, 14:16 Dziś przyszedł mi do głowy nowy zestaw biblijny: Lea, Dina i Samuel. I jeszcze dla miłośników astronomii: Kastor i Berenika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malejdhm Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 12:56 Ludzie was coś boli? Jak można tak dzieci krzywdzić??? najlepsze zestawy to; Filip i Artur lub Anastazja i Emma lub Malwina i Paulina lub Ewelina i Jerzy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 03.02.08, 13:54 Gość portalu: malejdhm napisał(a): > najlepsze zestawy to; > Filip i Artur lub Anastazja i Emma lub Malwina i Paulina lub Ewelina > i Jerzy. Bóg ci to objawił? Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 03.02.08, 13:20 Z tego forum na pewno udanym zestawem jest Aleksandra i Adrianna, na pewno też Anna i Magdalena. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 03.02.08, 13:21 Jeszcze przypomniałam sobie, że gdzieś widziałam rodzeństwo Mieszko i Halszka. Zdecydowanie imiona pasują do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko02 Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 05.02.08, 12:25 he, he to moi kiedyś tu częściej bywałam... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 03.02.08, 13:57 He, he, dzięki Kozo Mnie też się wydawało, że imiona moich dzieci dobrze do siebie pasują, ale nie chciałam się wychylać przez wrodzoną skromość ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: secret_name Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa IP: *.chello.pl 03.02.08, 14:26 Moim skromnym zdaniem imiona moich dziewczynek też chyba do siebie pasują - Małgosia i Agatka Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 04.02.08, 17:59 Faktycznie pasują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa IP: 83.17.246.* 05.02.08, 11:01 julanna i helena leon i aniela beniamin i tymoteusz bruno i robert Odpowiedz Link Zgłoś
werbena11 Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 05.02.08, 21:52 Helena i Teresa ) Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 06.02.08, 00:26 To i ja nieskromnie dodam, ze imiona moich dziewczynek moim zdaniem fajnie pasują do siebie, a są to: Gabriela, Laura i Marianna (lubię imiona z "r" w srodku Odpowiedz Link Zgłoś
blue_ice1 Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 06.02.08, 09:53 mysle- Hania,Jedrus, Adelka? ) Odpowiedz Link Zgłoś
marteczkaa84 Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 12.02.08, 15:41 Leon i Julian lub Leon i Michalina. Odpowiedz Link Zgłoś
karina2333 Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 15.02.08, 16:49 Niedługo urodzi Nam się druga córeczka.Mamy dylemat co do imienia.Jakie imię pasuje do Maja.mnie coraz bardziej podoba się Nina.Maja i Nina Odpowiedz Link Zgłoś
igasiaa Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 15.02.08, 17:15 Słyszałam o zestawie Hubert i Martyna. Mnie się podoba niesamowicie. Pochwalam też wybór moich rodziców: Iga Róża i Ada Ewa. W rodzinie mam ponadto Leona i Antoninę oraz Konrada i Kingę. Moja mama i jej brat noszą z kolei imiona pierwszych ludzi: Adam i Ewa. Pozdrawiam. ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
enigmatic2 Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 16.02.08, 21:03 hmm... oczywiście, że imiona moich córek ;D Odpowiedz Link Zgłoś
gabi72 Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 16.02.08, 21:30 my wybralismy: Róża Katarzyna i Roksana Lidia Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_lema Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 15.07.08, 14:37 Mam nadzieję, że u moich dzieci z kompatybilnością też nie najgorzej. Pozdrawiam serdecznie Swoją drogą zestaw Jowanka i Nawojka jest śliczny. Odpowiedz Link Zgłoś
herbatniczka Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 17.07.08, 13:00 Znałam braci bliźniaków o imionach Radosław i Mateusz. Na podwórku funkcjonowali po prostu jako RadekiMateusz, jednym ciągiem bardzo mi się podoba i dobrze brzmi. Moi rodzice też chyba całkiem nieźle dobrali imiona moje i mojego brata. Jesteśmy Katarzyna i Krzyszof, a więc nie dość że oba na "K" to jeszcze z tym mocnym "rz". Ale jako Kasia i Krzyś też brzmi przyjemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa IP: *.zamosc.mm.pl 17.07.08, 18:50 Weronika i Wincenty, Greta i Rita, Zosia i Antosia, Adelka i Anielka, Kaja i Maja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarna nie do konca na temat IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.07.08, 20:23 Mam kolezanke, ktora bardzo nie lubi swojej starszej siostry - nigdy sie nie dogadywaly, siostra jej zrobila w zyciu wiele zlego (siostra jest 9 lat starsza wiec miala spora sile "zlegorobienia" na poczatku przynajmniej). No i wlasnie rozmawialam z ta kolezanka na temat imienia dla mojego drugiego dziecka - wspomnialam, ze chcialabym zeby pasowalo do imienia pierwszego dziecka. Na co ona powiedziala "ciesze sie, ze moja matka wybrala imie dla mnie, a nie takie, zeby pasowalo do ***" (jej starszej siostry). Dalo mi to troche do myslenia... Ze moze rzeczywiscie jednak nie fair jest, zeby podpasowywac imiona kolejnych dzieci pod to pierwsze. Ja osobiscie wierze w to, ze czasami dziecko sobie samo imie "wybiera" i takie sugerowanie sie imieniem starszego dziecka moze, no, ten wybor zaklocic... Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: nie do konca na temat 16.10.08, 14:05 Czarna, jest w tym coś, że mlodsze dziecko wydaje się nie być traktowane indywidualnie. Mimo, że wybierałam imię przez pryzmat pierwszego to postawiłam też sobie pytanie przy młodszym dziecku - czy gdyby to było moje pierwsze dziecko, jedynaczka, czy tak dałabym jej na imię? Odpowiedz Link Zgłoś
quasimodo82 Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 17.07.08, 22:22 Zza zachodniej granicy: Justus i Johanna. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 15.10.08, 15:40 A po co? Czy dzieci to kawałki układanki, które musza pasować? Ja też uważam, że co dziecko to odmienny charakter, inna osoba, człowiek, który wiekszość swego życia przeżyje zapewne z dala od rodzeństwa. To będą kiedyś samodzielni, niezależni ludzie, dlaczego więc próbuje się ich traktować jak klocuszki w pudełeczku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olga:) Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 22:27 witam ja mam parke dzieci i maja imiona Julian i Melania Odpowiedz Link Zgłoś
ffanatyczka Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 17.10.08, 13:19 Jaś i Małgosia ) Odpowiedz Link Zgłoś
izazdo durny wątek 22.10.08, 15:58 Piotr i Paweł, Paweł i Gaweł, Filemon i Bonifacy, Maria i Józef, Franciszek i Dominik Franciszek i Klara Romeo i Julia Heloiza i Abelard Ewa i Adam durny wątek Odpowiedz Link Zgłoś
izazdo Re: durny wątek 22.10.08, 16:00 Gerwazy i Protazy Ignacy, Pankracy i Maurycy i teraz przez was bede wymyslac durne zestawienia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: durny wątek 24.10.08, 19:51 ...a to już Twój problem, bo nie o takie zestawienia chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
pattymatheson Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 25.10.08, 22:09 Rodzeństwu nie powinno się nadawać imion, które się ewidentnie ze sobą kojarzą, a już bliźniętom w szczególności. Dziecko musi czuć, że jest indywidualną jednostką. Według mnie imiona rodzeństwa nie muszą pasować do siebie nawet stylem. Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka55 Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 30.06.13, 21:24 W mojej miejscowości bardzo podobają mi się imiona trzech sióstr i wg mnie idelanie do siebie pasują: Laurka, Kornelka i najmłodsza Malwinka Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka55 Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 30.06.13, 21:26 Aaa!! I co najważniejsze, wszystkie 3 imiona nie powtarzaja się już więcej w mojej miejscowości Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 02.07.13, 18:27 Bliznaczki Idalia i Rozalia,i mlodsza siostra Aniela siostry Liliana i Malwina/Jagoda i Lilia Odpowiedz Link Zgłoś
aledziwok Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 02.07.13, 22:17 Jak dla mnie, takie idealnie dobrane imiona to: Konstanty i Fryderyk Hanna i Stanisław Mieszko i Mikołaj Michalina i Marcelina Dagmara i Debora Liwia i Daria. Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 03.07.13, 18:19 Adrianna i Aleksandra Anna i Maria Anna i Katarzyna Katarzyna i Karolina Paulina i Patrycja Elżbieta i Grażyna Wiktoria i Weronika Piotr i Artur Maksymilian i Aleksander Wojciech i Tomasz Mikołaj i Kajetan Oliwer i Oskar Mirosław i Sławomir Franciszek i Józefina Adam i Anna Odpowiedz Link Zgłoś
dolce_bacio Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 23.01.14, 15:28 Kasia, Jasiu i Marysia Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 23.01.14, 16:57 Adam i Ewa Jacek i Agatka Jas i Malgosia Wars i Sawa Michal, Gabriel, Rafal Maria i Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 23.01.14, 16:57 i jeszcze Piotr i Pawel Odpowiedz Link Zgłoś
woi.mi Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 15.01.15, 17:58 i Bolek i Lolek Ale podobno musi być parka. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 16.01.15, 21:35 Mirosław i Sławomir to dla mnie nie jest idealnie dopasowane rodzeństwo tylko masło maślane "pokój (mir) sławi" i "sławi pokój" - rodzice pacyfiści Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 04.10.19, 21:19 Na ig natknęłam się na: Henryka, Dorotkę i Bogumiła Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 05.10.19, 13:13 Ciekawie Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 05.10.19, 20:20 Dorotka jest adoptowana. Mieli jej zmieniać imię na Wandę, ale ostatecznie została Dorotka. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 05.10.19, 21:09 Wanda tez super by tutaj pasowała Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Idealnie dopasowane imiona dla rodzeństwa 22.07.21, 09:11 Do trójki dołączyła Wanda w tamtym roku. Odpowiedz Link Zgłoś