Dodaj do ulubionych

Schemat dla chudego dziecka

19.08.11, 23:35
Moja córka właśnie kończy 7 m-cy, waży 6400, wzrost 68cm. Urodzeniowa 2900 (2720 najniższa) i 53cm. Prawie od początku jedziemy poniżej 3go centyla, ale za to równomiernie.
Karmię ją następująco:
7.30 - kaszka ryżowa 150ml
10.00 - 180ml mojego mleka (odciagam)
13.00 - obiad ok. 100g (nie chce więcej), najczęściej ze słoiczka.
ok. 15.00 - 180ml mojego mleka (jak nie odciagnę tyle to daję mm, ale bardzo rzadko)
17.00 - deser: jogurt dla niemowląt/owoce mały słoik lub sama daję owoce. Je sporo, bo lubi.
ok. 19.30 - moje mleko 150-180ml
w nocy ciągnie 1-2x pierś
Do picia podaję sok owocowy rozcieńczony wodą w proporcji 1/3 sok, reszta woda (samej wody nie chce pić).

Czy taki schemat jest prawidłowy, czy też dokonać w nim zmian? Już się pogodziłam z niską wagą małej, ale nie chciałabym, by mi zaczęła jeszcze gorzej przybierać. Przez ostatni m-c przybrała około 300g. Problem jest tylko z obiadkami, jest wybredna i jak jej coś nie podejdzie to nie zje tego.
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: Schemat dla chudego dziecka 21.08.11, 00:02
      Za dnia nie chce piersi? Ja bym po kazdym posiłku niepiersiowym jeszcze pierś proponowała dodatkowo.
      Czemu w nocy pierś a w dzień odciągasz?
      Na jogurt jest za wczesnie jeszcze, po 10mscu się daje nabiał. Lepiej daj owoce i do popicia mleko.
      • bianna Re: Schemat dla chudego dziecka 23.08.11, 23:12
        Córka nie chce już piersi, wypięła się i preferuje butlę. Odpuściłam, gdy wróciłam do pracy i tylko odciągam i dokarmiam w nocy, gdy jeszcze akceptuje pierś.
        Jogurty podaję dla dzieci typu nestle itp., od czasu do czasu naturalny - czytam skład i daję te o obniżonej zawartości białka lub robię jogurt sama.
    • agnieszka.lelen Re: Schemat dla chudego dziecka 21.08.11, 17:50
      Schemat ogólnie jest dobry ale do/ po obiedzie można podać mleko (bo porcja obiadu jest mała). Nie limitujemy ilości mleka matki z piersi czy odciągniętego); może wypić każdą ilość jeśli tylko chce/ma możliwość. Warto starać się zwiększać porcję obiadu. Do owoców można dodać kaszkę albo zamiennie podawać deser owocowo-zbożowy np.: "Owoce & Zboża "HIPP i deser mleczno -owocowy. Owoców raczej nie więcej niż 150g dziennie. 300g w 7mies. to nie jest źle (w dolnej granicy normy) więc można by się postarać o więcej. Pozdrawiam.
      Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka