cicuta 26.01.08, 12:17 powoli, powoli w planach pojawia się nam czwarty potomek - zapewne juz ostatni. Nasza trójka to: Felicja Helena Leonard Makary Augustyn Szczęsny. Jesli dzidziuś byłby wymarzoną dziewczynką, nie ma problemu, bezdyskusyjnie przeszedł mój typ, Aurora Cecylia (Cecylia odstaje od imion "szczęśliwych" poprzedniej trójki, ale po pierwsze - chyba już je wyczerpaliśmy, po drugie - to po mojej ukochanej babci, zawsze marzyłam, żeby nadać córce jej imię, ale Felicj Cecylia nie brzmialo, a na pierwsze Cecylia u mojego męża ne przeszło) Problem jest z chłopcem... Mnie się podoba szaleńczo Zygmunt, który nie przejdzie, podoba mi się baaardzo Jarema, na wiele imion bylabym w stanie przystać. Mąż zrobil swoją listę (kolejność przypadkowa): Aureliusz Cyryl Cyprian Joachim Józef Władysław Emanuel Gotfryd Zygfryd Wilhelm Teodor Ulryk Olgierd Jawnuta Generalnie uwielbia wszelkie imiona "rycerskie", ima bardziej odjechane germańskie, tym lepsze... na rzecz Ulryka byłby nawet skłonny zrezygniwać ze świetego patrona (którego naszym zdaniem powinno dziecko mieć) Możecie skomentować jakoś tę listę? A może jakieś rady, sugestie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shilla01 Re: czwarte dziecko i lista imion męża 26.01.08, 12:29 Ostatnio zachorowałam na Jochasia Poza tym Olgierd , Cyryl i Cyprian -- zwierzęta - przygarnij, pomóż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: czwarte dziecko i lista imion męża IP: *.dsl.club-internet.fr 30.01.08, 19:08 Stawiam na Olgierda! Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: czwarte dziecko i lista imion męża 26.01.08, 12:49 Jaka miła decyzja Odrzuciłabym Gotfryda, Zygfryda i Ulryka, bo mnie nie przekonują Reszta bardzo ładna i ciężko wybrać najładniejsze. Odpadliby u mnie też Emanuel i Joachim, bo nie pasują mi do reszty. Stawiałabym na Cyryla lub Teodora. Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: czwarte dziecko i lista imion męża 26.01.08, 13:12 Joachim, Ulryk albo Olgierd. Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: czwarte dziecko i lista imion męża 26.01.08, 13:54 Ja Jawnutę i Zygfryda bym wywaliła. W ogóle nie wiem, co to za Jawnuta, pierwsze słyszę. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: czwarte dziecko i lista imion męża 26.01.08, 14:13 Wszystkie w?g mnie do niczego. Jeśli już to Joachim albo Olgierd. Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: czwarte dziecko i lista imion męża 26.01.08, 15:06 Joachim albo Cyryl. Ewentualnie Cyprian Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: czwarte dziecko i lista imion męża 26.01.08, 15:10 Joachim, Teodor, Olgierd Pozostale imiona jakos nie pasuja mi do rodzenstwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowa_panienka Re: czwarte dziecko i lista imion męża IP: *.nat.tvk.wroc.pl 26.01.08, 16:05 Z listy męża podoba mi się jedynie Cyryl, Cyprian i Joachim, ewentualnie jeszcze Aureliusz. Od siebie dorzucam Maurycego. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: czwarte dziecko i lista imion męża 26.01.08, 16:49 Oo! No proszę Najpierw jednak muszę sporostowac kwestię św. Ulryka. Otóż było ich wg Frosa i Sowy 7, w tym święci o zbliżonych imionach, ale biorąc pod uwage średniowieczną płynność form, można ich zaliczyć wszystkich do Ulryków (tak przynajmniej czynią Fros i Sowa). Z kolei Heiligenlexikon podaje jeszcze większą liczbę św. Ulryków. Ulryk jest skróconą formą imienia Udalryk, a jako że było przynajmniej 2 św. Udalryków, sugerowałabym dopisanie na listę może jeszcze Udalryka? Biorąc pod uwagę również dopasowanie do nazwiska, skomentowałabym te imiona nastepująco: > Aureliusz - całkiem niezłe, jedyne zastrzeżenie miałabym takie, że jest też na "Au", jak u Gucia. Są to jednak dwa na tyle różne imiona, że mogłoby przejść. > Cyryl - nie bardzo pasuje mi do nazwiska, jak i Cyprian - ze względu na C na początku. > Cyprian > Joachim - pasuje do nazwiska, natomiast nieco mniej wyraziste, niż u rodzeństwa > Józef - też bardzo dobrze dopasowane do nazwiska, osobiście nie jestem wielką zwolenniczką tego imienia, ale to już insza inszość > Władysław - bardzo stylowo brzmi z nazwiskiem, sama bym raczej wybrała Włodzisława, jako rdzennie polską formę > Emanuel - nie pasuje ani stylistycznie do imion rodzeństwa, ani do nazwiska > Gotfryd - nie do końca pasuje do nazwiska moim zdaniem, zbbyt francusko-bajkowe > Zygfryd - to imię za to jest bardziej charakterne i nie brzmiałoby źle w zestawie, ale Joachim lepszy > Wilhelm - zbyt ciężkie do nazwiska, mnie się podoba > Teodor - nie bardzo lubię imiona na "T" do nazwiska takiego, jak Wasze (ale lepsze, niż na "C") > Ulryk - całkiem nieźle, jak i Zygfryd. Muszę dodać, że jako że jeden z kolegów mamy jest Ulrykiem, jest to dla mnie zupełnie normalne imię, do którego jestem przyzwyczajona od dzieciństwa > Olgierd - dorze dobrane do nazwiska > Jawnuta - zbyt miękkie w zestawie Moje inne propozycje to: Jan Nepomucen (ale zwany zdrobnieniami od Nepomucena) Nikazjusz January Jozafat Jaczewoj Jaczemir Izydor Imisław ...i na razie tyle, jeśli coś mi jeszcze przyjdzie do głowy, napiszę Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: czwarte dziecko i lista imion męża 26.01.08, 16:52 Mnie się najbardziej podoba Aureliusz, ale do rodzeństwa nie będzie to imię pasować. Zdecydowanie Cyprian. Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: czwarte dziecko i lista imion męża 26.01.08, 18:13 Z mezulowej listy podobaja mi sie bardzo cztery imiona i podaje je w kolejnosci wlasciwej 1. Olgierd 2. Wilhelm 3. Joachim 4. Teodor Pozdrawiam Cie Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: czwarte dziecko i lista imion męża IP: *.lublin.mm.pl 26.01.08, 18:28 Aureliusz - ładne ale nie wiadomo jak skracać Cyryl - ciekawe Cyprian - b. ładne i fajne zdrobnienie - Cypisek Joachim - niesympatyczne choc to imię z Mikołajka Józef - zbyt staroświeckie Władysław - nie podoba mi się Emanuel - pasowałoby dla Włocha Gotfryd - tak jak Joachim Zygfryd - trudne do wymówienia Wilhelm - takie sobie Teodor - niespecjalne Ulryk - ciekawe, na drugim miejscu po Cyprianie Olgierd - nie podoba mi się Jawnuta - tak ale dla dziewczynki Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: czwarte dziecko i lista imion męża 28.01.08, 22:37 > Aureliusz - ładne ale nie wiadomo jak skracać Moja sąsiadka ma syna Aureliusza, takiego nastolatka. Mówi na niego Aurel. Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: czwarte dziecko i lista imion męża 26.01.08, 19:00 Mam pytanie: jak mówicie do Leonarda? Skracacie to imię jakoś? Podoba mu się jego imię? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cicuta Re: czwarte dziecko i lista imion męża IP: *.acn.waw.pl 26.01.08, 23:44 Leonard to zarowno Leonard, jak i Leon, Leonek, Leoś, Leoniasty, Leonardo, Leopardo, Leonuś, Jejek, Jejuś... Lubi, owszem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cicuta Re: czwarte dziecko i lista imion męża IP: *.acn.waw.pl 26.01.08, 23:49 Dziek, dziewczyny. Na liscie imiona meza, bo moje nie przechodza zadne... A moje komentarze: Aureliusz - podoba mi sie bardzo,a le dla mnie za miekkie jako imie dla faceta Cyryl - jw Cyprian - mogloby byc, z racji Cypisa... Joachim - ladne imie, ale jakos mi nie pasuje... bardzos ie nie podoba jednej z pasierbic Józef - moglabyms ie zastanowic, ale straszny sprzeciw rodziny Władysław - dla mne okropne Emanuel - inna bajka niz moja... Gotfryd, Zygfryd, Wilhelm - nieeee Ulryk - tez nie, ale juz bardziej Olgierd - w ogole o podoba mi sie bardzo najbardziej z tych, ale beznadziejne zdrobnienie Olek, sugerujace aleksandra... teodor - pewnie najblizej kompromisu, acz bez zachwytu Jawnuta - no nieee..; wynika z tego, z edobrze,z e jeszcze dzidzius nie w drodze, bo bedzie ciezko wymyslec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pluk Re: czwarte dziecko i lista imion męża IP: 89.240.18.* 28.01.08, 19:54 Olgierda to zazwyczaj Olo a nie Olek, czyz nie?! Odpowiedz Link Zgłoś
rillia Re: czwarte dziecko i lista imion męża 27.01.08, 00:13 Olgierd najbardziej mi pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luna Re: czwarte dziecko i lista imion męża IP: *.smrw.lodz.pl 27.01.08, 22:11 Najbardziej podoba mi się Emanuel i Joachim Pozdrawiam luna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mini_mao Re: czwarte dziecko i lista imion męża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.08, 12:38 jeszcze moje dwa grosze: z tej listy podobają mi się i pasują, moim zdaniem, imiona: Cyryl Cyprian Joachim Teodor podrawiam serdecznie i ciekawa jestem ostatecznej decyzji Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: czwarte dziecko i lista imion męża 28.01.08, 14:47 Twoje proopzycje podobaja mi się obie, z mężowej listy najbardziej Teodor. Z pozostałych jeszcze Joachim, Olgierd, Józef. Jednak Teodora nie biją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pluk Re: czwarte dziecko i lista imion męża IP: 89.240.18.* 28.01.08, 19:48 Aureliusz - Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: czwarte dziecko i lista imion męża 28.01.08, 22:29 )) Również bardzo podoba mi się imię Aurora, choć chyba bym nie miała odwagi nazwać tak córki. Jak można zdrabniać to imię? Z imion dla chłopca podoba mi się Cyprian, Joachim, Józef, Władysław, Wilhelm i Teodor, ew jeszcze Aureliusz. Osobiście wybrałabym chyba Józefa bądź Teodora. Natomiast bardzo nie podoba mi się Olgierd, Ulryk, Jawnuta, Jerema i Emanuel . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi28 Re: czwarte dziecko i lista imion męża IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.08, 23:45 Podobają m się:Cyprian, Joachim, Teodor, Emanuel i Cyryl, kolejnośc przypadkowa. Mój syn także ma na imię Leonard . Ciepłe pozdrowienia dla jego imiennika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cicuta rozszerzenie listy IP: 195.94.214.* 30.01.08, 11:17 mąż dorzucił następujące imiona: Fryderyk Dymitr Herman Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: rozszerzenie listy 30.01.08, 14:06 Gość portalu: cicuta napisał(a): > mąż dorzucił następujące imiona: > Fryderyk Jestem bardzo za! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariola A może ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 17:40 Z tych wszystkich imion najbardziej podoba mi się Joachim. A może wojownik pociecha czyli "Wojciech"? Bo dla mnie to najpiękniejsze imię świata i tak ma nasz ukochany syn. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: rozszerzenie listy 30.01.08, 22:21 Fryderyk nie do końca, Herman zdecydowanie nie, Dymitr by brzmieniowo pasował, ale z innych względów odrzuciłabym to imię. Zainspirował mnie jednak - może Dionizy? Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: rozszerzenie listy 30.01.08, 22:26 gaudencja napisała: > Fryderyk nie do końca, Herman zdecydowanie nie, Dymitr by > brzmieniowo pasował, ale z innych względów odrzuciłabym to imię. > Zainspirował mnie jednak - może Dionizy? Dionizy rzeczywiście pięknie do pozostałych imion pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: rozszerzenie listy 30.01.08, 22:24 Miałam właśnie zaproponować Fryderyka ,wiadomo dlaczego ,a tu Twój mąż dopisał do listy . Z niej podoba mi się i Joachim i Teodor i Zygfryd ( ogromnie !),ale Teodora zamieniłabym na Teofila lub Teobalda . A może spodoba się Wam Gerazym ? Drugie imię -Fortunat ? Faustyn ? Prosper? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cicuta bea! IP: *.acn.waw.pl 03.02.08, 11:18 Bea, moj maz sie zaparl - Fryderyk Wilhelm ma byc... mnie nie do konc lezy - sam Fryderyk moze byc, ale jedyna opcja zdrobnieniowa jaka mi do glowy przychodzi jest Frycek, a to jakos mi nie lezy... Jak mowicie do swojego Fryderyka??? Nie wiem, czy w sumie nie wolalabym Zygfryda,ale to jakos taki hardcore mis ie wydaje... Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: bea! 04.02.08, 16:15 Fryderyk Wilhelm brzmi mocno , ale zdrobnienia Wilek ,Wiluś i wołacz Wilku ! są wyśmienite . Fryderyk jest od początku Fryckiem ,czasem Frykasem , Frycuniem albo Rysiem . Ale muszę Ci się przyznać ,że Zygrfyd wydaje mi się piękniejszym imieniem ,pewnie się już zbyt przyzwyczaiłam do Frycka . Ciekawie u Was będzie . Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: bea! 08.02.08, 13:49 Ferdynand mi się też podoba ostatnio Ferdynand Dionizy ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cicuta Re: bea! IP: *.acn.waw.pl 09.02.08, 09:08 No nie wiem, Wilhelm by mi się podobał, ale niekniecznie u własnego dziecka...Jest trochę takich imion... Frycek... no własnie, jakoś niee... Ale do Zygfryda nie powiem, zachęcasz... Tylko wiez, jesli się zdecydujemy na Zygfryda i dziecię mnie za kilka lat przeklnie, to go do Ciebie odeślę, co???? Bo zaczęłam na serio Zygfryda rozważać dpiero dzięki Tobie Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: bea! 09.02.08, 12:23 Zygfryd jest niesamowicie "męski" , ale zważ ,że można go zdrabniać do Frydka .Nie wiem też jak pasuje do nazwiska , no i jakie drugie by mu pasowało? Mój Jędrek miał fazę fascynacji Krzyżakami i wtedy kazał się nazywac Zygfrydem ( a jeszcze mój mąż Wagnera słucha często ) ,więc dla mnie to imię jest osłuchane . Zygfryd Teodozy , chyba dobrze brzmi ? Zdecydowanie przemyśl sprawę ,bo moje imiennicze upodobania stoją najczęściej w opozycji do ogólnych "gustów" . Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: bea! 09.02.08, 11:18 Mój syn ma na drugie imie Fryderyk. Brakowało mi ładnego zdrobnienia, żeby to imię nadac na pierwsze. Niektórzy też zaczęli myliryka z Ferdynandem i próbowali na dziecko mówic Ferdek, co przesądziło o pozycji tego pięknego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żywiec Re: czwarte dziecko i lista imion męża IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 04.02.08, 13:38 Oczywiście Onufry Bonawentura. Jeśli przeżyje dzieciństwo z takim zestawem imion, nic już go w życiu nie nadwyręży. Odpowiedz Link Zgłoś
penellopa Re: czwarte dziecko i lista imion męża 08.02.08, 19:39 Ja oczywiście polecam Cyryla> nasz syn Cyryl ma już 5 miesiecy Świetne imię dla świetnego dzieciaka Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: czwarte dziecko i lista imion męża 09.02.08, 08:52 a może Feliks, Anatol, Ferdynand, Rajmund, Romuald Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cicuta Re: czwarte dziecko i lista imion męża IP: *.acn.waw.pl 09.02.08, 09:06 Feliks - mamy corke Felicję Anatol - mi się podoba, mężowi nie Ferdynand - rozważamy właśnie Rajmund, Romuald - dla mnie za miękkie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eureka Re: czwarte dziecko i lista imion męża IP: *.centertel.pl 10.02.08, 19:48 A może Adolf Hermann? Piękne, niemieckie imiona w sam raz dla małego Polaka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cicuta na chwilę obecną IP: *.acn.waw.pl 17.02.08, 13:32 wygrywa Józef... Mąż bardzo by chciał Fryderyka, ale ja jakoś nie czuję tego Frycka i na szczęście pasierbica mnie poparła. Jeszcze przegryzam w duszy tego Zygfryda, coś mnie korci, ale jednak nie wiem, czy nie za duży hardcore jak dla mnie... No i jak to zdrabniać?? Mąż jeszcze dorzucił do listy Aleksandra i bardzo mnie namawia, ale jakoś popularnośc tego imienia mnie bardzo odstrasza... I tak chwilowo stanęłoby na Józku... Acz też nie jest to wybór moich marzeń. Jakie drugie imię dobrałybyście do Józefa? Odpowiedz Link Zgłoś
cicuta Re: na chwilę obecną 17.02.08, 13:43 a, jeszcze do rozważenia byłby Cyryl, bo się wszystkim podoba, ale jakoś mi stylistycznie odstaje od reszty... I odbieram to imię jako miękkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynta Re: na chwilę obecną IP: *.dsl.rcsntx.sbcglobal.net 17.02.08, 17:26 Przyznam ze mi osobiscie Jozef nie pasuje do reszty, za malo jest wyszukany, zbyt pospolity, ale to moja opinia tylko. Ja wybralabym Joachima lub Teodora, nie czytalam jednak wszystkich postow i moze juz je odrzucilas.. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: na chwilę obecną 17.02.08, 17:50 wybrałabym Cyryla jakoś bardziej pasuje mi do Felicji - Józef jest taki .... prosty. Nie wiem czy rozumiesz co mam na myśli Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: na chwilę obecną 17.02.08, 19:54 Mnie również Józef najmniej pasuje do reszty aczkolwiek bardzo mi się podoba, bardziej od Cyryla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cicuta Re: na chwilę obecną IP: *.acn.waw.pl 17.02.08, 21:34 no prosze, musze to przemyslec... Mi jakos pasowal, taki jest tak samo staroswiecko-koscielny, acz rzeczywiscie prosty Teodora odrzucilam - ze wzgledu na zdrobnienie-przezwisko "Odorek" Joachim i Cyryl wlasnie takie dla mnie nie do konca pasujace i miekkie... No i przeciwko Joachimowi bardzo protestuje moja pasierbica. Hmmm... Trucna sprawa. Musi byc Aurora znaczy No bo co, Aleksander?? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: na chwilę obecną 19.02.08, 11:41 Gość portalu: cicuta napisał(a): > Teodora odrzucilam - ze wzgledu na zdrobnienie-przezwisko "Odorek" No ale przecież nie ma konieczności tak nazywać dziecko, można Teo, Teoś. A Teobald? Teofil? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cicuta Re: na chwilę obecną IP: *.acn.waw.pl 21.02.08, 16:11 No, wiadomo,z e ja bym go tak nie nazywala,a le boje sie, ze koledzy by na to wpadli. Teofila maz odrzucil natychmiast - Teofil-pedofil Teobalda nawet rozwazalismy,ale jakis mi sie wydaje zbyt wydumany jak do pozostalych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justa Re: czwarte dziecko i lista imion męża IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.08, 13:14 Może Cyprian Józef Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: czwarte dziecko i lista imion męża 19.02.08, 00:05 Jestem fanką Józefa, ale tutaj mi jakos do rodzeństwa nie pasuje ... Zawsze podobał mi się Fryderyk, ale jakoś tak w zdrobnienia jest ubogi - nie wiem, czy bym się dzisiaj na niego zdecydowała. A może Wincenty? Konstanty? Dionizy? Klemens? Z propozycji męża wybrałabym chyba Olgierda, tylko błagam, nie zdrabniajcie go do Olka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cicuta Re: czwarte dziecko i lista imion męża IP: *.acn.waw.pl 21.02.08, 16:13 Konstanty podoba mi się szaleńczo, mezowi tez, ale tak mialos ie nazywac nasze pierwsze dziecko, ktoremu nie dane bylos ie urodzic... I nie chcemy juz nadawac tego imienia Wincenty tez zachwyca nas oboje, ale juz Wicek nie, a nic innegos ie nie da z nim zrobic (to chyba jeszcze gorzej niz z Fryderykiem...) Klemens est na moje liscie, ale maz obalil, Dionizy... Nie wiem, musz epomyslec. Odpowiedz Link Zgłoś