lib 13.02.08, 09:19 Trafiłam na to imię na naszej klasie. Myślałam, że to jakiś błąd w pisowni, ale wyszukiwarka mówi, że pań o tym imieniu jest więcej niż jedna. Przyznam, że zrobiło na mnie wrażenie. Czy ktoś mnie oświeci co do etymologii i wszelkich innych spraw? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Marżolena 13.02.08, 10:33 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=64940138 Odpowiedz Link Zgłoś
lib Re: Marżolena 13.02.08, 12:36 Dziękuję wszystkim, szczególnie Oliance Musiałam przegapić wcześniejszy watek. Nie wierzę, że mogłam czytać i nie zapamiętać. Nie mogę się oprzeć skojarzeniom z marżą i mrożoną rybą. A Majeranka istotnie świetne. Dobra altenatywa dla popularnej Mai. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Marżolena IP: *.lublin.mm.pl 15.02.08, 12:27 Majeranka to jak połączenie imienia z nazwiskiem Majer Anka. a Marżolena brrr wyjątkowo niekobiece. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marżolenka Re: Marżolena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 21:02 Oj, LILIJA - masz u mnie MINUS, jak możesz napisać o Marżolence, że to niekobiece imię. Proszę zaglądnij na profil Nasza Klasa, kiknij w wyszukiwarkę "Marżolena" - zapewnaim Cię, że wszystkie zalogowane tu kobiety są nie tylko kobiece, ale i sexi... Poczytaj wpisy na stronkach..., pod zdjęciami..., ja tutaj na tym portalu DOWARTOŚCIOWAŁAM się..... Marżolenka (od urodzenia) Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Marżolena 16.02.08, 01:32 To tak jak Zaneta. Z francuskiego tlumaczone a w nim wlasnie oznacza majeranek, zreszta w angielskim tez istnieje ale mniej popularne... cudo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marżolenka Re: Marżolena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 20:54 Marżolena Jest to spolszczenie angielskiego imienia Marjolaine, które pochodzi od nazwy jednego z herbów szlacheckich marjoram. Występuje także w formie Marżolenna. Imieniny: 14 VII. Najprawdopodobniej nie ma oficjalnie ogłoszonych przez Kościół świętych ani błogosławionych noszących to imię. TO SKOPIOWAŁAM Z INTERNETU (GOOGLE). Zgłaszam się do dyskusji na temat imienia ""MARŻOLENKA"". Właśnie tak mam na imię. To ja założyłam stronkę z tym imieniem na portalu Nasza Klasa. Od dzieciństwa wszyscy utwierdzali mnie w INNOŚCI tego imienia. Ciągle słyszałam i słyszę słowa zdziwienia, zdumienia. Niejednokrotnie musiałam kilka razy się przedstawiać, a często przypominać swoje imię w nowym środowisku. Jako dziecko czułam się 'pokrzywdzona', wolałam w tamtym czasie mieć zupełnie zwyczajnie na imię. Za to teraz nie zamieniłabym się na żadne inne imię, powiem dosadniej - jestem dumna z tego imienia MARŻOLENKA - posłuchajcie tylko jak ono ładnie brzmi....... Powiedzcie je głośno, a zrozumiecie mnie...... MARŻOLENKA Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marżolena 26.03.08, 22:51 Internet w tym miejscu raczej nie ma racji, bardziej wiarygodny jest behindthename: www.behindthename.com/name/marjolaine MARJOLAINE Gender: Feminine Usage: French Means "marjoram" in French. Marjoram is a minty herb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marżolenka Re: Marżolena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 20:56 Dziękuję GAUDENCJI za te informacje... Już umieściłam je do wglądu w portalu Nasa Klasa - oczwiście na stronce 'Marżoleny'. Pozdrawiam serdecznie..... Gdyby ktoś jeszcze 'natknął się' na jakiekolwiek informacje o tym przepięknym imieniu - zapraszam do dyskusji...... Marżolenka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marżolenka Re: Marżolena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.08, 13:50 A TERAZ informacje ZE STRONKI, którą podała GAUDENCJA (jestem jej za to bardzo wdzięczna) www.behindthename.com/name/marjolaine MARJOLAINE Gender: Feminine Usage: French Means "marjoram" in French. Marjoram is a minty herb. Marjolaine is a very rare female first name and a very rare surname (source: 1990 U.S. Census). MARJOLEIN Gender: Feminine Usage: Dutch Pronounced: MAHR-yo-lien Dutch form of MARJOLAINE MARJOLIJN Gender: Feminine Usage: Dutch Pronounced: MAHR-yo-lien Dutch form of MARJOLAINE Pozdrawiam GAUDENCJĘ Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marżolena 29.03.08, 13:54 Nie ma sprawy, behindthename przewija się ciągle na forum w różnych kontekstach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marżolenka Re: Marżolena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 18:04 A to piosenka o Marżolence, śpiewana przez Dalidę: Dalida - "Marjolaine" Dans une rue pleins de brouillard Un inconnu sur sa guitare Chantait, chantait une chanson Que répétaient deux autres compagnons Marjolaine toi si jolie Marjolaine le printemps fleurit Marjolaine j'étais soldat Mais aujourd'hui je reviens près de toi Elle avait dit je t'attendrai Il avait dit je reviendrai L'était parti encore enfant L'est revenu un homme maintenant Marjolaine toi si jolie Marjolaine je n'ai pas menti Marjolaine j'étais soldat Mais aujourd'hui je reviens près de toi L'était parti pour dix années Mais dix années ont tout changé Rien n'est pareil et dans les rues A par le ciel il n'a rien reconnu Marjolaine toi si jolie Marjolaine le printemps s'enfuit Marjolaine je sais trop bien Qu'amour perdu plus jamais ne revient Un inconnu et sa guitare Ont disparu dans le brouillard Et avec lui ses compagnons Sont repartis emportant leurs chansons Marjolaine toi si jolie Marjolaine le printemps fleurit Marjolaine j'étais soldat Mais aujourd'hui je reviens près de toi Marjolaine, Marjolaine, Marjolaine. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Marżolena 02.04.08, 21:10 Mnie się wydaje ,że to imię zaistniało w Polsce w wyniku popularnosci tej piosenki ,bo była ona także śpiewana po polsku.Moim zdaniem piosenka była piękna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marżolenka Re: Marżolena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 09:47 Tami46 - a może znasz polskie słowa tej piosenki? W zasadzie znam tylo refren....., a gdzie szukać zwrotek? Wciągu całego mojego życia przewijał się tylko refren tej piosenki... Z lat szkolnych (ogólniak) pamiętam, jak moja pani profesor matematyki, wywoływała mnie do odpowiedzi przy tablicy - właśnie śpiewając tę piosenkę..... lubiła mnie, a ja lubiłam i ją, i matematykę. Pamiętam też, że na zakończnie festiwalu w Opolu (może 6 lat temu) zespół "Ich troje", a właściwe Wiśniewski (niekoniecznie jestem ich fanką, chociaż tą sytuacją zyskał sobie Wiśniewski PLUS) wywoływany po raz kolejny na scenę zaśpiewał a'kapella właśnie piosenkę "Marżoleno dziewczyno ma...." - byłam wtedy w prawdziwym szoku.......... Pozdrawiam, miłego dnia, Marżolenka Odpowiedz Link Zgłoś