aula27 14.03.08, 10:53 Wczoraj spotkałam uroczą, rezolutną dziewczynkę o tym imieniu. Patrząc na to sliczne dziecko, pomyslalam, że to bardzo ładne imię, ale gdybym tej dziewczynki nie widziała, pewnie odebrałabym je inaczej. A Wy forumowiczki, jak odbieracie imię Saskia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdmaz Re: Saskia 14.03.08, 11:00 A jasne! Wiedziała, że gdzieś dzwonią.... Oczywiście - Rembrandt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucy Re: Saskia IP: *.101-244-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 14.03.08, 11:28 zgadza sie! popularne w Belgii! Odpowiedz Link Zgłoś
quasimodo82 Re: Saskia 09.07.08, 17:51 Popularne rowniez w Niemczech. I jak to Niemcy - wymawiaja je "Zaskia". Podoba mi sie srednio, ale mam dobre skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Saskia IP: 163.1.80.* 14.03.08, 12:43 Podoba mi sie, ale tylko wymowa polska. W Niemczech wymawia sie Zaskia, a to juz traci urok. Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: Saskia 14.03.08, 13:36 Podoba mi sie. Byla kiedys aktorka o tym imieniu ale nie pamietam jej nazwiska. Grala kolejna zone tego doktora ktorego poslubila 'krokodylowa' w Powrocie do Edenu. Miala taka spokojna urode, filigranowa. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Saskia 14.03.08, 23:26 Brzmi mi dość sucho, znaczy prawdopodobnie tyle, co "saska" - jestem na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kokot Re: Saskia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 19:04 Imię jest prześliczne. Niestety nigdzie nie mogę znależć daty imienin. Może ktoś ją zna, będę wdzięczna za opublikowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Saskia 12.06.08, 19:12 Bardzo podoba mi się brzmienie tego imienia. Takie dziewczęce. Chociaż w Polsce raczej nie zdecydowałabym się nazwać tak córki. Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: Saskia 12.06.08, 23:16 hej a bylo by imie SASANKA? - jakos tak mi sie spodobało (skoro jest Kalina i Lilianna i Róza ...) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Saskia 13.06.08, 11:34 Gość portalu: Kokot napisał(a): > Imię jest prześliczne. Niestety nigdzie nie mogę znależć daty > imienin. Może ktoś ją zna, będę wdzięczna za opublikowanie. Niestety nie było świętej Saskii, więc i o imieny będzie trudno. Może warto nadać dwa imiona i świętować imieniny w dzień drugiej świętej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sas Re: Saskia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 18:45 Ja mam tak na imię, i je uwielbiam. Jest nie tyle niderlandzkie co flamandzkie. Z tego co wiem najsłynniejsza była Saskia Van Rijn - żona Rembrandta. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Saskia 09.07.08, 10:36 Gość portalu: Sas napisał(a): > Ja mam tak na imię, i je uwielbiam. Jest nie tyle niderlandzkie co flamandzkie. > Z tego co wiem najsłynniejsza była Saskia Van Rijn - żona Rembrandta. Język flamandzki poniekąd wywodzi się od niederlandzkiego, więc trudno określać to imię jako flamandzkie. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Saskia 08.07.08, 22:07 Sliczne. W Szwajcarii spotykam male dziewczynki o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chłop :) Re: Saskia IP: 213.158.203.* 04.12.08, 18:42 Piękne imię - jak będę miał córkę to tak będzie miała na imię (nie wiem czy to będzie jej pierwsze imię - trzeba by było to z matką uzgodnić Co do pochodzenia imienia to zgadza sięL jest to imię holenderskie a oznacza saksonkę (brrrrr) - w języku holenderskim (czy niderlandzkim) jest sporo dialektów w tym bodaj dolnosaksoński - stąd pewnie to piękne imię. Brzmi cudownie, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Saskia 04.12.08, 21:37 Piękne, wysoko na mojej liście. Mąż jeszcze nie wie, że je rozważam - pewnie będzie na nie, ale mi się naprawdę podoba. Łatwo się nie poddam Odpowiedz Link Zgłoś